duminică, 5 ianuarie 2014

KHALISTAN


10 dolari 2006
KHALISTAN

Este o provincie cu pretenţii de autonomie, 
niciodată recunoscută de către alte state. 
Este o partea a statului indian Punjab, 
situat în nord-vest, la frontiera cu statul Pakistan. 
Nu are o deviză naţională unanim acceptată. 
Nu se ştiu exact capitala, întinderea şi populaţia acestei provincii,
 Khalistan fiind mai mult o mişcare politică şi 
revoluţionară de secesiune de sub autoritatea statului indian

Stema:


Steaguri khalistaneze cunoscute:



Pe aversul bancnotei este prezentat Templul de aur din Amritsar. Templul de aur din Amritsar (India) este cel mai important loc de pelerinaj pentru credincioșii de religie sikh. Templul este acoperit cu sute de kilograme de aur. Construit în anul 1601, în templu vin să se roage milioane de oameni în fiecare an. El a fost distrus de invadatori de mai multe ori, însă de fiecare dată a "renăscut" mai frumos. Aurul a fost adăugat de un maharajah indian în anul 1760 după ce templul a fost incendiat de soldații afgani. La sfârșitul fiecărei zile podelele acestuia sunt spălate cu lapte și sterse cu o perie specială din pene de păun. Templul de aur adăpostește cartea sfânta a credinței sikh numită Guru Granth Sahib, care conține 7000 de imnuri. În zorii zilei cartea este adusa in templu, iar muzicienii și preoții cânta din ea pană seara târziu. Construcția este înconjurată de un lac numit Amrit Sarovar sau „Lacul de nectar” .Un dig de marmură de 60 m leagă templul de drumul din jurul lacului.

Pe reversul bancnotei este prezentat Baba Banda Singh Bahadur.  Baba Banda Singh Bahadur a fost un războinic martir local care  a trăit în perioada anilor 1727 – 1773.

Mai jos admiri o veche monedă locală.

***

DOUĂ EPIGRAME
DESPRE FEMEIA 
ZILELOR NOASTRE 

FEMEIA – ETERNA POVESTE
de Stela Şerbu - Răducan

Poezie, mit, poveste
Ce în şoaptă e citită,
Dar enigmă nu mai este
După ce e frunzărită.





FEMEIA
de Al.O.Teodoreanu – Păstorel

Vă fac şi eu mărturie...
(De-aude mama, mă despică):
Femeia-i ca o jucărie;
De umbli mult la ea …se strică!
_____________xxx____________

CÂTEVA
SEMNE DE ARMĂ
PURTATE DE CĂTRE
MILITARII ROMÂNI
DE-A LUNGUL VREMII

SEMNUL DE ARMĂ este un simbol metalic, aproximativ ca o insignă, care se poartă pe epoletul oricărui militar, indiferent de gradul acestuia, între nasture şi insemnul de grad. A se vedea poza epoletului militar de locotenent de tancuri, din perioada comunistă.
Semnul de armă este specific fiecarei arme, a evoluat în timp, devenind un fel de simbol al mândriei profesionale al oricărei specialităţi militare.
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Transmisiuni

Transmisiuni
Transmisiunile militare constituie un corp aparte de militari şi tehnica aferentă care destinate pentru transmiterea informaţiilor în timp de pace şi război. Fără comunicare nu se poate obţine victoria în luptă. Enumăr câteva dintre căile de comunicaţii militare; radio, telefon, telegraf, radio-releu, internet sau satelit. 

Tancuri
Tancul este un vehicul blindat de atac cu tracțiune pe şenile, conceput pentru a combate forțe inamice folosind focul direct. Un tanc de luptă se caracterizează prin armele şi blindajul greu, o mare mobilitate care îi permite să traverseze terenuri dificile la viteze relativ mari. Legea nr.18 din 4 martie 1992 pentru ratificarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale stipulează că: Termenul tanc de luptă înseamnă un vehicul blindat de luptă autopropulsat, cu mare capacitate de foc, dispunând de un tun principal pentru foc direct cu viteză inițială ridicată, necesar pentru a angaja ținte blindate sau alte obiective, cu o mare mobilitate în orice teren, asigurând un nivel ridicat de protecție, care nu este conceput și nici echipat în mod special pentru transportul de efective de luptă. Astfel de vehicule blindate reprezintă principalele sisteme de arme pentru formațiunile de tancuri și alte formațiuni blindate ale trupelor de uscat. Tancurile de luptă sunt vehicule blindate de luptă pe șenile, cântărind cel putin 16,5 tone, care sunt înarmate cu un tun de calibru de cel puțin 75 mm, ce se poate roti 360 grade. În plus, vor fi considerate tancuri de luptă oricare vehicule de luptă blindate, pe roți, ce vor intra în serviciu și care vor îndeplini toate celelalte criterii arătate mai sus. 
Tancurile sunt arme care au nevoie de logistică, sunt eficiente și agile pe câmpul de luptă modern, atât prin capacitatea de a ataca obiective terestre cât și prin prezența lor ce poate crea panică în rândurile infanteriei inamice. Deși tancurile sunt maşini de atac puternice, ele rareori operează independent în acțiuni de atac. De obicei sunt organizate în unități de blindate, în forțe combinate. Fără acest sprijin, tancurile, chiar cu blindajul și mobilitatea lor, sunt vulnerabile în fața infanteriei, minelor, artileriei şi aviaţieie militare inamice. Tancurile sunt dezavantajate în teren împădurit și în zone urbane, deoarece în aceste condiții capacitatea de foc la mare distanță a vehiculului este limitată, mobilitatea lui devine mai mică, iar posibilitatea echipajului de a detecta potențialele pericole este îngrădită.

Topografie militară
Topografii militari sunt un corp de militari (ofiţeri, subofiţeri, maiştri militari şi soldaţi), instrumente şi aparatură specifice precum şi autospeciale care au misiunea de a executa măsurători în teren, pe baza cărora se realizează hărţile militare atât de necesare în planificarea şi conducerea operaţiunilor de luptă. Cu ajutorul măsurătorilor efectuate de către topografii militari poate fi condus, la nevoie, în lipsa altor mijloace, focul artileriei, rachetelor sau aviaţiei.
     
Tehnic 
Tehnicii militari au fost un corp de militari şi aparatura aferentă care lucrau în domeniul tehnic, în cadrul atelierelor de reparat tehnica militară de orice tip. În această categorie nu intrau inginerii sau subinginerii care erau constituiţi în corpuri diferite de militari, cu pregătire tehnică superioară, absolvenţi ai Academeie tehnice.

_____________ooOoo_____________

PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
1 dolar 1926 - Canda 
Elisabeta II, nume real Elizabeth Alexandra Mary ( născută în data de 21 aprilie 1926), din anul 1952 este regină a șaisprezece state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Aceste state sunt; Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadine, Antigua şi Barbuda, Belize şi Sfântul Kitts şi Nevis. 
Două vignete de pe acţiuni poloneze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 05.01.2014

Niciun comentariu: