vineri, 24 ianuarie 2014

Ro - M - oN 58


CELE MAI RECENTE
MONEDE COMEMORATIVE
EMISE DE CĂTRE
 
BANCA NAŢIONALĂ
A REPUBLICII MOLDOVA
Moneda comemorativă de deasupra celebrează Mănăstirea Ţipova. Aversul monedei prezintă în plan central stema Republicii Moldova, în partea de sus - anul emisiunii - 2013, în partea de jos - inscripţia 50 lei şi urmând circumferinţa monedei este gravată inscripţia „REPUBLICA MOLDOVA”. Reversul prezintă în plan central imaginea Mănăstirii Ţipova; în plan secund trei arbori şi în partea de jos, urmând circumferinţa monedei, „MĂNĂSTIREA ŢIPOVA”. Principalele caracteristici tehnici ale monedei sunt; data emiterii - 29 noiembrie 2013, valoare nominală - 50 lei, calitate - proof, metal - argint, puritate - 99,9%, greutate - 16,5 grame, formă - rotundă, diametru - 30 milimetri, margine - zimţată, tiraj - 2000 exemplare. 
Situata in apropierea satului Tipova, manastirea cu acelasi nume este una din cele mai vechi asezari monahale de pe teritoriul Republicii Moldova. Manastirea este sapata in stinca de pe malul drept al Nistrului. Ansamblul monastic Tipova reprezinta un impresionant muzeu. Pe piscul situat intre rapa Blanaritei si Valea-Satului se pastreaza ruinele unui orasel dispărut  populat de triburi getice. Rausorul Tipova, coborand spre Nistru, formeaza numeroase cascade cu o inaltime de 10-16 metri. Manastirea este alcatuita din trei complexe monastice. Primul complex, include biserica cu hramul Sfintei Cruci si cateva chilii, este eel mai departat si greu accesibil. Se presupune ca a fost infiintat in veacurile XI-XII. Al doilea complex include biserica Sfantul Nicolae, sapata in stanca in veacurile XIV-XV, iar al treilea complex — dateaza din secolele XVI-XVIII si cuprinde 18 incaperi, care sunt unite prin treceri interioare. Potrivit unei legende aici, in aceasta manastire, si-a sfarsit viata poetul mitologic grec Orfeu, iar mormantul lui se afla intr-o nisa de la poalele cascadei si-l poti recunoaste dupa o lespede cu sapte găuri. Arhimandritul Visarion Puiu mentioneaza intr-o lucrare editata in 1919: "Cand si de cine a fost infiintat acest schit, nu se stie. Se presupune ca acest schit, ca si toate pesterile sapate in malurile Nistrului, a slujit crestinilor ca refugiu de frica tatarilor inca de prin veacul al Xlll-lea. Dupa ce vremile s-au linistit, monahii au intemeiat schitul cu gospodaria de astazi, indeosebi dupa 1756, cand pamantul schitului a fost daruit de catre Radu Racovita manastirii Dobrovat din judetul Vaslui." In 1776 schitul a fost reinnoit de monahul Vartolomeu, intemeietorul manastirii Saharna. Schitul a fost desfiintat in 1842.  O vreme a aparţinut mănăstirii Căpriana. In 1949 ansamblul monastic a fost inchis si deposedat de pamant. Calugarii s-au refugiat la alte manastiri. Complexul monastic din deal a fost preluat de gospodoria agricola din localitate. Biserica a fost transformata intr-un depozit de tutun, iar schitul a fost jefuit si distrus.  In 1990 o grupa de arheologi din Sanct-Petersburg, in urma unor sapaturi efectuate la schitul rupestru, au descoperit un schelet care dateaza de la sfarsitul veacului al XV-lea. Istoricii mentioneaza faptul ca Stefan cel Mare si Sfant de multe ori a vizitat aceste meleaguri, in timpul campaniilor sale impotriva tatarilor. O legenda afirma ca marele domnitor s-a cununat in aceasta manastire cu una din sotiile sale, care dupa moarte a fost ingropata in acest loc sfant. Manastirea a fost reinfiintata în anul 1994. 
 
Moneda comemorativă de deasupra celebrează Lebăda cucuiată. Aversul monedei prezintă în plan central stema Republicii Moldova, în partea de sus - anul emisiunii - 2013, în partea de jos - inscripţia 50 lei şi urmând circumferinţa monedei este gravată inscripţia „REPUBLICA MOLDOVA”. Reversul prezintă în plan central, pe fundal vegetal imaginea unei Lebede cucuiate şi, urmând circumferinţa monedei, inscripţiile: „CARTEA ROŞIE”, „LEBĂDA CUCUIATĂ”, „CYGNUS OLOR”. Principalele caracteristici tehnici ale monedei sunt; data emiterii - 29 noiembrie 2013, valoare nominală - 50 lei, calitate - proof, metal - argint, puritate - 99,9%, greutate - 16,5 grame, formă - rotundă, diametru - 30 milimetri, margine - zimţată, tiraj - 2000 exemplare. 
 
Lebăda cucuiată, denumire ştiinţifică – Cygnus Olor - mai este cunoscută şi sub numele de Lebada de vara sau Lebada Muta. Este o specie a carei vanatoare este interzisa prin lege. Lebada este cea mai nobila ca infatisare dintre toate pasarile de la noi. Chipul ei este cunoscut de toata lumea. In Delta Dunării ramane uneori si iarna. Se trage de obicei pe ghioluri mai izolate, mai indepartate din calea oamenilor, desi nu e o pasare prea sperioasa. Albul penelor sale, linia eleganta, arcuita, a spatelui, gatul lung si mladios, pe care-l tine indoit, miscarile line pe apa o fac sa fie admirata si respectata. Pare o statuie taiata in marmora alba, inoata linistit, alunecand elegant pe luciul apei. In fierbinteala dragostei isi ridica in laturi aripile boltite, capatand o infatisare impunatoare. Nu-i prea place sa mearga pe uscat, caci trupul-i greu abia si-l poate tine pe picioarele scurte, galbene, date indarat. Ceea ce le face mai simpatice, ca si pe turturele, este viata lor familiala. Totdeauna le vezi perechi-perechi, traind in buna intelegere, tacute, rar scotand cate un gagait strident, ca si cand si-ar da seama ca glasul lor nu este potrivit cu mandrul lor chip.Lebada este o pasare mare. Poate ajunge la o inaltime de un metru si 20 de centimetri daca sta in picioare, cu o deschidere a aripilor de pana la 2,4 metri! Femela depune 5 – 7 oua pe care le cloceste 35 de zile. Bobocii parasesc cuibul a doua zi, urmandu-si parintii in sir indian. Se hraneste cu plante acvatice si insecte.
 
Moneda comemorativă de deasupra celebrează Libelula Mercuriu. Aversul monedei prezintă în plan central stema Republicii Moldova, în partea de sus - anul emisiunii - 2013, în partea de jos - inscripţia 50 lei şi urmând circumferinţa monedei este gravată inscripţia „REPUBLICA MOLDOVA”. Reversul prezintă în plan central, pe fundal vegetal imaginea unei Libelule Mercuriu şi, urmând circumferinţa monedei, inscripţiile: „CARTEA ROŞIE”, „LIBELULA MERCURIU”, „COENAGRION MERCURIALE”. Principalele caracteristici tehnici ale monedei sunt; data emiterii - 29 noiembrie 2013, valoare nominală - 50 lei, calitate - proof, metal - argint, puritate - 99,9%, greutate - 16,5 grame, formă - rotundă, diametru - 30 milimetri, margine - zimţată, tiraj - 2000 exemplare. 
Libelula Mercuriu, denumire ştiinţifică - Coenagrion Mercuriale - este o insectă de talie mică. Are lungimea de maxim 3 cm, anvergura aripilor de 3 - 4 cm şi este colorată în azuriu sau crem. Mediul prielnic de viaţă este cel acvatic; bălţi, mlaştini, lacuri, cursuri de apă, etc.

***

DOUĂ PASTILE
DE UMOR ROMÂNESC 

Soţia îşi întreabă soţul;
-  De ce iarăşi ciorapii sunt împrăştiaţi prin toata casa?
-  Este o nouă promoţie: strângi zece perechi şi primeşti bani pentru un rimel.

Doi amici care nu se mai văzuseră de câţiva ani se întâlnesc şi după îmbrăţişările de cuviinţă, unul foarte vesel îi spune celuilalt;
-  Ştii, nevastă-mea mi-a născut un băiat!
Impasibil, al doilea întreabă;
-  Daaaa? Şi tu pe cine bănuieşti?


___________xxx___________

CÂTEVA 
JETOANE ROMÂNEȘTI

Florian - 35 bani

Fabrica de sticlărie - MAXUT
Bun pentru 20 lei - Valabil numai la cantină
Maxut este numele unei localități din județul Iași.

Fabrica de sticlărie - MAXUT
Bun pentru 50 lei - Valabil numai la cantină

Fabrica de sticlărie - MAXUT
Bun pentru 100 lei - Valabil numai la cantină

Fabrica de sticlărie - MAXUT
Bun pentru 200 lei - Valabil numai la cantină
JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

__________ooOoo__________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
1 rupie 1947 - Ceylon
George al VI-lea al Angliei (pe numele sau întreg Albert Frederick Arthur George, născut 1895, decedat 1952) a fost regele Marii Britanii, Irlandei și al altor dominioane britanice, precum și împărat al Indiei din anul 1936 și până la moartea sa.
Câteva vignete de pe bilete de loterie spaniole 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS -24.01.2014

Niciun comentariu: