Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea lui Gerard van Swieten. Aversul monedei prezintă chipul lui Gerard van Swieten iar reversul clădirea Academiei de ştiinţe din Viena. Moneda are următoarele
caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 31.01.2007, formă -
rotundă, diametru – 22 milimetri, greutate – 10,14 grame, metal - aur, calitate –
proof, tiraj – 50000 exemplare.
Gerard van Swieten (1700 -1772) a fost un medic de origine olandeza care
a profesat în Austria. În anul 1745 devine medicul personal al împărătesei Maria Tereza.
Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea lui Ignaz Semmelweis. Aversul monedei prezintă chipul lui Ignaz Semmelweis iar reversul clădirea Spitalului general din Viena (în prezent Spitalul universitar vienez). Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 31.01.2008, formă - rotundă, diametru – 22 milimetri, greutate – 10,14 grame, metal - aur, calitate – proof, tiraj – 50000 exemplare.
Ignac Semmelweis (1818 - 1865) (sau Ignac Semmelweis, născut Semmelweis Ignác Fülöp) a fost un medic maghiar, supranumit salvatorul mamelor, cel care a descoperit că, prin simple măsuri de igienă în clinicile de obstetrică, poate fi drastic redus riscul de apariție a febrei puerperale.
Deasupra este prezentat vechiul Spital general vienez iar dedesubt actualul Spital universitar vienez.
Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează personalitatea lui Clemens Peter von Pirquet. Aversul monedei prezintă chipul lui Clemens Peter von Pirquet iar reversul clădirea Spitalului de copii din Viena . Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 26.05.2010, formă - rotundă, diametru – 22 milimetri, greutate – 10,14 grame, metal - aur, calitate – proof, tiraj – 50000 exemplare.
Clemens Peter von Pirquet (1874 - 1929) a
fost un om de știință și medic pediatru austriac, cunoscut pentru contribuțiile
sale în domeniul bacteriologiei şi imunologiei. A inventat și a introdus în
medicină termenul de alergie.
Deasupra este prezentat vechiul Spital de copii din Viena, iar dedesubt cel actualul.
***
DOUĂ EPIGRAME CU DEDICAŢIE
DE LA AUTORUL ACESTUI BLOG,
ÎN SEMN DE CINSTIRE
A ULTIMULUI MEU COMANDANT
- MANOLEA PAVEL -
ONOR LA COMANDANT
Este un spirit vioi, deschis şi tenace,
Ce şi-a propus astăzi, chiar a doua zi face,
Fiind specialist în telecomunicaţii,
Se descurcă excelent în orice …situaţii!
UNUI MOLDOVEAN
MĂRITAT LA BUZĂU
A văzut lumina zilei la Fălticeni,
Acum convieţuieşte printre buzoieni,
E nevoie de o singură o privire
Să constaţi că e descurcăreţ, …din fire!
_________xxx__________
CÂTEVA INSIGNE
SPECIALIST DE CLASĂ
DIN ARMATA ROMÂNIEI
INSIGNA
este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din
materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie
sau bască şi care indică, prin imagini
reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o
organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si
apartenenţa la un club, de identificare
localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup,
organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel
de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice
şi de altă natură, etc.
Infanterie
Infanterie
Infanteria reprezintă componenta principală a Forţelor terestre și este destinată să desfășoare operații decisive, independent sau împreuna cu celelalte arme, în orice zonă si pe orice direcție. Rareori infanteriştii zilelor noastre mai desfăşoară acţiuni de luptă, mergând pe jos, ei fiind dotaţi în prezenţi cu diferite categorii de tehnică pentru deplasare şi luptă. Cei care se deplasează cu atocamioane constituie infanteria motorizată, iar cei care se deplasează pe transportoare amfibii blindate sau pe maşini de luptă constituie infanteria mecanizată.
Rachete şi artilerie antieriană
Rachete şi artilerie antieriană
Ca arma, artileria si rachetele antiaeriene reprezinta produsul secolului trecut si, ca urmare, istoria sa de noua decenii de existenta, în care cuvântul de ordine a fost “mentinerea linistii aeriene a tarii”, prezinta sub diferite forme, evolutia de ansamblu a artei militare si tehnicii consemnata în aceasta perioada pe plan national si international. Evolutia este reflectata, în cazul de fata, prin înbogatirea continua a caracteristicilor tehnico-tactice ale mijloacelor de lupta specifice si a procedeelor de întrebuintare în lupta. Ziua de 15 august 1916 – zi în care s-au pus temeliile unei arme de mare viitor, a fost un început firesc, cu nimic diferit de orice început, dar care a generat o bogată tradiţie de luptă şi o evoluţie semnificativă. Apariţia în anul 1916, în structura armatei române a primelor entităţi specializate în lupta contra aeronavelor a consemnat, în mod firesc, apariţia artileriei antiaeriene ca gen de armă de sine stătător, cu rol, misiuni şi structură specifice.
Radiolocaţie
Radiolocația este o modalitate de determinare a existenței și poziției relative a unei stații sau a unui obiect pe baza caracteristicilor undelor electromagnetice. Radiolocația și-a găsit aplicații în meteorologie, în navigaţia aeriană şi maritimă, dar şi în identificarea formelor de relief, insulelor, ghețarilor, obstacolelor etc. Instalația de radiolocație se compune, în esență, dintr-un emițător, un receptor și un sistem de antene. Pentru a se putea stabili coordonatele unghiulare ale poziției obiectului, undele radio trebuie emise sub forma unor fascicule mai înguste. Pentru aceasta, antena radiolocatorului se așează în focarul unei oglinzi metalice concave, care reflectă undele într-o singură direcție. Emițătorul emite trenuri de unde separate prin pauze, funcționând prin impulsuri. În timpul pauzelor de emisie, prin intermediu receptorului antena recepționează undele reflectate.Avioanele si vapoarele sunt dotate cu radiolocatoare, ca si aeroporturile care sunt prevazute cu acest echipament pentru a dirija traficul aerian, aterizările si decolările avioanelor.
Neidentificată
___________ooOoo____________
PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
2 şilingi şi 6 pence = 50 cenţi 1837 - Canada
George Washington (1732 - 1799) a fost un general și om de stat american, militant și factor activ în obținerea independenței față de Regatul Unit a coloniilor din America de Nord. A fost ales şi a condus, fiind primul preşedinte al statului nou creat, Statele Unite ale Americii, între anii 1789 - 1797.
Câteva vignete de pe bancnote locale,
de necesitate, belgiene
con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 07.01.2014
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu