vineri, 28 decembrie 2012

MONEDELE EURO DE COLECŢIE - VATICAN


Deşi statul Vatican nu face parte din spaţiul comun al monedei euro, a primit aprobare să emită monede doar în scop de colecţie. Până la data scrierii prezentului articol - decembrie 2012. Se cunosc trei serii de monede emise; 2002, 2005 şi 2006. Toate monedele euro - Vatican au fost desenate de artistul D.Longo. 
S-a comunicat deja că în anul 2013 şi principatul Andorra va emite monede euro de colecţie.  

Diametru (mm): 16,25
Grosime la chenar (mm): 1.67
Greutate (g): 2,30
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda


 Diametru (mm): 18,75
Grosime la chenar (mm): 1,67
Greutate (g): 3,06
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda, cu o canelura

 Diametru (mm): 21,25
Grosime la chenar (mm): 1,67
Greutate (g): 3,92
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda

Diametru (mm): 19,75
Grosime la chenar (mm): 1,93
Greutate (g): 4,10
Forma: rotunda
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: cu crestaturi fine

Diametru (mm): 22,25
Grosime la chenar (mm): 2,14
Greutate (g): 5,74
Forma: floare spaniola
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: neteda

Diametru (mm): 24,25
Grosime la chenar (mm): 2,38
Greutate (g): 7,80
Forma: rotunda
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: cu crestaturi fine

Diametru (mm): 23,25
Grosime la chenar (mm): 2,33
Greutate (g): 7,50
Forma: rotunda
Culoare: partea exterioara: auriu; partea interioara: argintiu
Compozitie: partea exterioara: nichel-alama; partea interioara: trei straturi: cupru-nichel, nichel, cupru-nichel
Muchie: cu grupe de zimti


Diametru (mm): 25,75
Grosime la chenar (mm): 2,20
Greutate (g): 8,50
Forma: rotunda
Culoare: partea exterioara: argintiu; partea interioara: auriu
Compozitie: partea exterioara: cupru-nichel; partea interioara: trei straturi: nichel-alama, nichel, nichel-alama
Muchie: inscriptionata, zimtata
1. Faţa naţională a tuturor monedelor euro de colecţie - Vartican, din prima serie,  poartă efigia Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea.
Papa Ioan Paul al II-lea a fost capul Bisericii catolice mondiale, nume real Karol Josef Wojtyla, originar din Polonia, născut la data de 18 mai 1920 la Wadowice şi decedat la data de 2 aprilie 2005 la Vatican. 
2. Faţa naţională a tuturor monedelor euro de colecţie - Vatican, din seria a doua, prezintă stema cardinalului șambelan, șeful interimar al statului Vatican, suprapusă peste emblema Camerei Apostolice.
Şambelanul, în italiană Camerlengo, în engleză Chamberlain este administratorul proprietăților și veniturilor Sfântului Scaun şi şef interimar al statului Vatican. Deasupra este postată stema cardinalului șambelan, iar dedesubt emblema Camerei Apostolice.
3. Faţa naţională a tuturor monedelor euro de colecţie - Vartican, din seria a treia, poartă efigia Sanctității Sale Papa Benedict al XVI-lea.
Benedict al XVI-lea, nume real Joseph Alois Ratzinger , născut la data de 16 aprilie 1927 în localitatea Marktl am Inn, landul Bavaria, Germania) este actualul papă al Bisercii Mondiale Catolice, ales la 19 aprilie 2005. Deţine în același timp şi funcțiile de episcop al Romei și suveran al statului Vatican. Este al 265 -lea papă în istoria Bisericii Romano-Catolice și primul papă german după 482 de ani.

***

DOUĂ EPIGRAME 

DIN VIAŢĂ

de Mihai Moleşag - Tulcea

CĂSNICIA

Căsnicia-i  împlinirea
Pură, nobilă, umană,
Când se naşte din unirea
Unui membru c-o membrană.

ŞTIRI DESPRE SĂRĂCIE ŞI PROSTITUŢIE

La pândă, permanent să ne mănânce,
Străinii urmăresc cu ochi păgâni
Penibila reformă la români
Şi excelenta formă la …românce!

__________xxXxx__________

CÂTEVA 
PLACHETE ROMÂNEŞTI

Conform DEX (Dicţionatului explicativ al limbii române), placheta este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor pesonalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala). 

Mari aniversări 
Centenarul Miahi Eminescu * 1889 - 1989 
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 oct.1948) membru al Academiei Române.

Ioan N. Lahovari - 1907 
Această plachetă este confecţionată din argint
şi are dimensiunile de 68 / 45 mm. 
Ion N. Lahovari (născut la data de 25 ianuarie 1844 în Bucureşti şi decedat la data de 14 iunie 1915 tot în Bucureşti) a fost un politician şi ministru român.

VIRTVS
Premiul ziarului Universul 
pentru sprijinirea sportului român 
Această plachetă este confecţionată din argint
şi are dimensiunile de 52 / 37 mm. 

Premiul ziarului Universul 
pentru sprijinirea sportului român 

Ziarul Universul a fost unul dintre primele cotidiane de informaţie româneşti, care apărea la Bucureşti. A fost fondat la 20 august 1884 de către jurnalistul italian Luigi Cazzavillian venit în vechiul Regat al României, în anul 1877, în calitate de corespondent de război. Ziarul a apărut în două etape, cu o pauză în timpul primului război mondial, şi anume 20 august 1884 -5 noiembrie 1916 şi 31 noiembrie 1918 -20 iulie 1953.  Pe prima pagină alături de titlu erau două vignete, statuia lui Mihai Viteazul şi un dorobanț în stânga, şi respectiv statuia lui Ștefan cel Mare în dreapta și două devize ­ "Dreptate pentru toţi" în stânga şi "Toţi pentru dreptate" în dreapta. Subtitlul a fost "foaie politică ilustrată", apoi "curierul dimineţii", înlocuit cu "cele din urmă ştiri din lumea întreagă", care a rămas până în 1953. Una din cauzele succesului ziarului a fost faptul că apărea dimineaţa, în timp ce toate celelalte cotidiene apăreau după-amiaza, iar alta a fost introducerea rubricii "faptul divers" în paginile sale, lucru ce a contribuit favorabil la tirajul ziarului. Universul a fost unul din primele ziare româneşti care a introdus mica publicitate, prin rubrica specială numită „Micul anunţător”. Cotidianul ,,Universul’’, fiind conectat la condiţii de imprimare şi de difuzare moderne (rotativă, servicii telegrafice directe), a fost un precursor al presei de marcă industrială. Ziarul Vestitorul din 1 noiembrie 1937 scria următoarele: Universul a ajuns ziarul cel mai popular graţie destoiniciei întemeietorului său, Luigi Cazzavillan. El l-a ieftenit, i-a înmulţit rubricile, a desvoltat reportajul, l-a pus la îndemâna celor mulţi cu o uimitoare repeziciune. A instituit şi premii de cercei, braslete, ceasornice, etc. pentru abonaţi. În acest chip ajunsese să aibă de pildă într-un orăşel ca Mizilul peste o mie de abonaţi. După moartea lui Cazavillan, în 1903, soţia sa a moştenit averea familiei şi a devenit, implicit, proprietara celui mai mare cotidian al capitalei. „Coana Tudoriţa” s-a recăsătorit în 1909 cu Nicolae Dumitrescu Câmpina, acesta preluând directoratul ziarului până la divorţul acestora, în 1914. În perioada interbelică (1918-1943) ziarul a fost condus de Stelian Popescu şi a avut o orientare de centru-dreapta. După naţionalizarea din 1948, ziarul a continuat să apară sub conducerea unui "comitet de direcţie". Ziarul fost desfiinţat la 20 iulie 1953.

____________ooOoo____________

România - Bond - 100 dolari 1929
Kingdom of Roumania Monopolies Institute
Casa Autonomă a Monopolurilor Regatului România

Câteva ordine decorative marginale 
de pe acţiuni italieneşti 

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: