luni, 3 decembrie 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 133


REPUBLICA
DEMOCRATĂ GERMANĂ

REPUBLICA DOMINICANĂ

***

LOCUŢIUNI, MAXIME
ŞI CUGETĂRI
ÎN LIMBA LATINĂ
  1. Quidquid agis, prudenter agas, et respice finem! – Orice ai face, fă cu prudenţă, fără să ţi se taie respiraţia la sfârşit!
  2. Quidquid discis, tibi discis. – Orice ai învăţa, înveţi pentru tine.
  3. Quisque est faber suae fortunae. – Fiecare este artizanul propriului său destin.
____________xxXxx______________

CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Pentru recunoaşterea meritelor
Expoziţia secuiască agricolă a Ardealului 
Asociaţia economică "Ardeleana" - Cluj - 1907 
Această medalie este confecţionată din argint
şi are dimensiunile de 52 / 59 mm.
 
Cluj Napoca (până în 1974 Cluj; în germană Klausenburg, în maghiară Kolozsvár, în dialectul săsesc Kleusenburch, în latină  Claudiopolis) este un municipiu reședință de județ și cel mai mare oraș al judeţului Cluj, ce numără aproximativ 310000 locuitori. În trecut a fost reședința Comitatului Cluj și una dintre capitalele istorice ale Transilvaniei.

Expoziţia filatelică "Expotrans '84"
115 ani tramvai în Timişoara
Cercul filatelic municipal Timişoara
I.J.T.L. Timiş
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 51 mm.

 Stema Timișoara
Municipiul Timișoara (în graiul bănățean Cimișoara, în germană Temeschwar, alternativTemeschburg sau Temeswar, în maghiară Temesvár) este reședința și cel mai mare oraș al judeşului Timiş din regiunea istorică Banat, vestul României. În anul 2010 avea 311586 locuitori şi era al doilea oraş ca populaţie din România. Numele localității vine de la râul Timiş (trecând actualmente la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus. Sus am aplicat stema oraşului şi o poză cu Catedrala Mitropolitană din Timişora.  

Expoziţia de filatelie şi numismatică "Botoşani '83"
Semicentenarul ziarului "Clopotul" 
Botoşani * 1933 - 1983
Această medalie este confecţionată din 
aluminiu exolat şi are diametrul de 60 mm.
Stema Botoșani
Fișier:Prefectura Veche Bt.jpg
Botoșani este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Botoşani. La 20 februarie 2009 se estima că municipiul Botoşani ar avea o populație stabilă de 116110 locuitori. Oraşul este așezat în partea de sud-vest a județului şi este atestat documentar de pisania Bisericii armene Sf. Maria ce datează din anul 1350. Amplasat la intersecția principalelor drumuri comerciale, de-a lungul vremii, Botoşaniul a fost un înfloritor târg al Moldovei și un centru al producției meșteșugărești româneşti. Sus am postat stema actuală a oraşului şi o poză cu Muzeul judeţean Botoşani.
Ziarul Clopotul este organul local de presă botoşeneană, fiind înfiinţat de către Scarlat Callimachi în anul 1933. Scarlat Callimachi, supranumit şi "Prinţul Roşu" se trăgea dintr-o familie de prinţi (familia lui a dat Moldovei patru domnitori şi doi mitropoliţi). Pentru articolul "Căderea Babilonului" considerat la vremea respectivă, incendiar, fondatorul a fost închis timp de un an de zile. Ziarul s-a mai numit " Raza", "Steagul", "Torţa", "Glasul nostru", "Soarele", sau "Valul" La începuturi redacţia ziarului a funcţionat pe str. Lemnăriei, la nr. 12, iar ilustratorul ziarului a fost gravorul Aurel Mărculescu. 

Expoziţia filatelică
Memoria anului 1907 * 1907 - 1977
Asociaţia filateliştilor din RSR
Filiala Botoşani
Judeţul Botoșani este situat în nordul regiunii Moldova din România şi face parte din regiunea de dezvoltare Nord Est. Sus am postat stemele comunistă şi actuală ale judeţului Botoşani precum şi harta judeţului.
Octav Băncilă (născut la 4 februarie 1872 la Botoşani şi decedat la 3 aprilie 1944 în Bucureşti) a fost un pictor realist român și activist politic de stânga.
RascoalaBancila.jpg
Răscoala țărănească din 1907 a început în 21 februarie (8 februarie s.v.) 1907 în localitatea Flămânzi, judeţul Botoşani și s-a răspândit, în perioada următoare, în toată țara. Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari. Sus este o reproducere după tabloul 1907 al pictorului Octav Băncilă.

_____________ooOoo_____________

Uruguay - Acţiune 1953
Fraga Hnos S.A. - culori şi valori diferite

Câteva ornamente decorative marginale
de pe acţiuni bulgăreşti

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: