luni, 3 decembrie 2012

INDIA


5 rupii 1969
 INDIA
Este o republică federală situată în Peninsula India, sudul Asiei, care şi-a câştigat independenţa la data de 15 august 1947.
Suprafaţa statului este de 3287590 km.p., populaţia numără 1123,3 milioane de locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul New Delhi.
Deviza naţională unanim acceptată este:
Doar adevărul învinge.

Stema oficială:
 
Evolutia steagului indian:
Până la 1858


India britanică 1747 – 1947


22 iulie 1947 - prezent


Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat simbolul naţional indian, regăsit şi în stema naţională, Columa (coloana) Aşoka, care împodobeşte coloanele mai multor temple indiene vechi.


Pe reversul banconetei este o poză cu filozoful Mahatma Gandhi,  nume real Mohandas Karamchand Gandhi, părintele Indiei moderne, iniţiatorul revoluţiei nonviolente, 
care a trăit în perioada anilor 1869 – 1974, 
acest nume fiindu-i atribuit de către marele poet indian Rabindranath Tagore.



***

VORBE DE DUH 
DE LA ÎNAINTAŞI
 Nicolae Iorga (1871 - 1940) 
scriitor, istoric, filozof,
om politic, profesor, academician
  1. De cele mai multe ori un om are mai multe caractere: unul pe care-l crede el, altul pe care i-l dă publicul şi un al treilea pe care nici unul, nici altul nu-l pot desluşi niciodată, si care este cel adevărat.
  2. Adevărul este pretutindeni, dar nu-l recunoaşte decât cel care-l căută.
  3. Lenea nu-i odihnă şi de aceea-i lipseşte mulţumirea.
__________xxXxx___________

CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Consiliul municipiului Bucureşti
pentru Educaţie fizică şi Sport
C.M.B.E.F.S. 
Bucureşti - Locul II
(medalie sportivă comunistă)
Această medalie are diametrul de 40 mm 
şi cântăreşte 26 grame.

SGS - SGS România S.A
Mai 1996 - Sediul central Bucureşti
SGS Brăila * 1925 - 1947
SGS România S.A.
Reînfiinţată Bucureşti - 1992
Member of SGS 
Societe generale de surveillance 
holdings S.A. - Geneva 
Această medalie are diametrul de 50 mm.

SGS SA (fostă Société Générale de Surveillance) este o companie multinaţională cu sediul central in oraşul Geneva - Elveţia, fondată în anul 1878, care are ca obiect de activitate inspecţia, verificarea, testarea şi certificarea serviciilor. Compania are aproximativ 70000 de angajaţi şi operează în peste 1350 de birouri și laboratoare din întreaga lume. Sus am postat două logouri ale companiei SGS.

C.P.L. - Brăila 
P.A.L. 1 Brăila * 1957 - 1987
Această medalie are dimensiunea de 62 mm 
şi cântăreşte 115 grame.


 
Brăila este un oraş în sud-estul României, reşedinţa judeţului cu acelaşi nume. Este situat pe malul stâng al Dunării, la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri de Galaţi. La ultimul recensământ se pare că avea aproximativ 176000 locuitori. Brăila apare cu numele "Drinago" într-o veche descriere geografică şi de călătorii spaniolă, "Libro del conoscimiento" (1350), dar şi pe câteva hărţi catalane (Angellino de Dalorto, 1325 - 1330 şi Angelino Dulcert, 1339). Oraşul este meţionat ca Brayla în anul 1368 într-un privilegiu de transport şi comerţ acordat neguţătorilor braşoveni. Oraşul a fost ocupat de turci între anii 1538 - 1540, fiind raia su kaza de la 1554 până la sfârşitul războiului ruso-turc din anii 1828 - 1829, perioadă în care este numit Ibrail. În secolul al XV-lea numele Brăilei este amintit sub forma Breil, într-o menţiune a Cancelariei Voievodului "Ttibor din Transilvania". Perioada de maximă înflorire o are la începutul secolului XX, când devine un important port de intrare-ieşire a mărfurilor din România. Este accesibil navelor maritime de dimensiuni mici şi medii.


Combinatul de prelucrare al lemnului (CPL) - Brăila a fost o importantă unitate de prelucrare a lemnului, în vremurile comuniste, care producea de la mobilă şi plăci aglomerate fibrolemnoase până la chibrituri. Astăzi este o ruină a oraşului de la Dunăre. Sus am postat două logouri ale CPL Brăila aplicate pe cutiile de chibrituri. 

Expoziţia filatelică naţională Timişoara '90 
Ziua mărcii poştale româneşti
Asociaţia filatelică Timişoara - F.F.R
Această medalie are diametrul de 60 mm 
şi este confecţionată din cupru.

.Stema Timișoara
Municipiul Timișoara (în graiul bănățean Cimișoara, în germană Temeschwar, alternativTemeschburg sau Temeswar, în maghiară Temesvár) este reședința și cel mai mare oraș al judeşului Timiş din regiunea istorică Banat, vestul României. În anul 2010 avea 311586 locuitori şi era al doilea oraş ca populaţie din România. Numele localității vine de la râul Timiş (trecând actualmente la sud de municipiu), numit de romani în antichitate Tibisis sau Tibiscus. Sus am aplicat stema oraşului şi o poză cu Catedrala Mitropolitană din Timişora.  
Filatelia poate fi definită ca studiul şi colecţionarea produselor filatelice, în special a timbrelor. Dar filatelia înseamnă mai mult decât o simplă preocupare pentru frumos. Provocare, informaţie, prietenie şi amuzament sunt doar câteva din caracteristicile unuia dintre cele mai populare hobby-uri din lume, filatelia. De peste 150 de ani, colecţionarea timbrelor este una din preocupările familiilor regale, vedetelor de film, celebrităţilor din lumea sportului şi a altor persoane din viaţa publică. Filatelia este un hobby foarte personal, iar popularitatea sa este determinată de faptul că este flexibil faţă de necesităţile colecţionarului. Înainte de apariţia mărcii poştale, costurile livrării scrisorilor erau achitate de destinatar. Realizarea primelor mărci poştale a revoluţionat serviciile poştale deoarece  funcţia de bază a timbrelor o reprezintă plata în avans a unui serviciu poştal. De-a lungul timpului, această funcţie s-a diversificat, dar se bazează pe acelaşi principiu. Mărcile poştale îndeplinesc trei roluri principale: chitanţă cu o anumită valoare pentru o plată în avans a unui serviciu poştal, mijloc de celebrare şi promovare a patrimoniului naţional şi piesă de colecţie. Dar mai presus de orice, marca poştală este un veritabil ambasador al istoriei, culturii şi civilizaţiei umane, deoarece, forma şi funcţia sa îi conferă libertate de  mişcare şi posibilitatea de a transmite informaţii în toate colţurile lumii. Timbrul capătă valoare în ochii privitorului fiind totodată o plăcere pentru ochi, prin frumuseţea desenului, a culorii şi a tehnicii de tipărire dar şi un studiu al istoriei, culturii şi civilizaţiei întregii lumi, deoarece îţi poate dezvălui detalii despre evenimente, persoane şi locuri, dar mai ales drumul parcurs de un plic până la destinaţie. Primul timbru din lume a apărut în Marea Britanie şi s-a numit Penny Black. 
 
Optsprezece ani mai târziu, la 15 iulie 1858 a apărut prima emisiune de mărci poştale româneşti intitulată Cap de bour. Emisiunea a fost tipărită în Moldova şi reproduce semnul heraldic de pe stema statului. Prima emisiune de mărci poştale din spaţiul românesc este formată din patru valori: 27, 54, 81 şi 108 parale. Colecţionarea mărcilor poştale a avut un puternic impact in ţara noastră. Acest hobby european a ajuns în spaţiul românesc în jurul anului 1865, în perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza. În acea perioadă, colecţionarii individuali sau comercianţii de tutun vindeau primele noastre mărci poştale: Cap de Bour, Principatele Unite sau Cuza. Nevoia de comunicare între colecţionarii de timbre a dus la organizarea lor în diverse societăţi şi cluburi filatelice, acestea având o activitate intensă, în special la începutul secolului al XX-lea.. Astăzi, timbrul reprezintă, alături de drapel, imn, stemă şi monedă unul dintre simbolurile noastre naţionale.

______________ooOoo_______________

U.R.S.S. - Obligaţiune de stat 3% - 10 ruble 1966

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni germane 

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: