luni, 3 decembrie 2012

MEULAN - FRANŢA


Mai jos am postat alte fotografii, unele vechi de aproape 100 de ani, precum şi unele cărţi poştale ilustrate reprezentând obiective arhitectonice reprezentative din localitatea franceză MEULAN.  



















***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
de Mihai Moleşag – Tulcea

IDILĂ

Eram îndrăgostit şi orb
Şi sânul tău, un strop de rouă,
Puteam în palmă să ţi-l sorb
(De nu mi-ai fi cârpit vreo două)

MELANCOLIE

Iubito, peste ani, ca şi acum,
Când vom păşi tăcuţi pe-acelaşi drum
Ne vor veghea de sus aceiaşi plopi,
Ne vor privi de jos aceleaşi gropi...

__________xxXxx___________

CÂTEVA 
INSIGNE SPORTIVE
DIN BASCHET ŞI 
MEDALII ROMÂNEŞTI 

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Campionatul naţional 
U18 feminin - juniori * 2008 - 2009 
Federaţia română de baschet
(medalie sportivă) 

Campionatul naţional - Juniori I - Ediţia 2007
Federaţia română de baschet
(medalie sportivă) 
 

 
Federatia Romana de Baschet (FRB) a fost fondata in anul 1931 si este membru fondator al Federaţiei Internaţionale de Baschet - FIBA - din anul 1932. FRB este organizata si functioneaza ca unica structura sportiva de interes national in Romania, in baza Statutului propriu, elaborat in concordanta cu prevederile Legii Educatiei Fizice si Sportului nr. 69/2000, cu dispozitiile Regulamentului de punere in aplicare a acestei Legi, cu reglementarile din OG nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii si in conformitate cu Statutul si Regulamentele FIBA. FRB este persoana juridica de drept privat, de utilitate publica, autonoma, neguvernamentala, apolitica, neadmitand nici o descriminare cu caracter religios, rasist, sex sau profesie, fara scop lucrativ, exercitand autoritatea in organizarea, indrumarea, dezvoltarea si controlul activitatii de baschet pe teritoriul Romaniei si in reprezentare internationala. FRB este constituită, în condiţiile legii, din cluburile şi asociaţiile judeţene de baschet şi ale municipiului Bucureşti, care recunosc statutul şi regulamentele adoptate de Adunarea Generala. Sediul FRB este situat in Bucuresti.
Mai sus am postat logourile federaţiei de-a lungul timpului.

Cetăţean de onoare 
Arad 1028 - Judeţul Arad
Această medalie este confecţionată din cupru  
şi are diametrul de aproximativ 50 mm.
 
Palatul administrativ din Arad este o clădire construită între anii 1872 - 1875, care astăzi adăpostește Primăria Municipiului AradEdificiul impozant al noii primării a fost proiectat de către constructorul pestan Lechner Odon, câștigătorul unui concurs la care au participat 17 arhitecți. Terenul de 1200 de stânjeni pătrați (4320 mp), pe care trebuia construită îndrăzneala stilistică renascentistă - cerută și acceptată de către prospera burghezie și moșierime locală - aparținuse Oficiului Salin (Sărăriei). Pe locul viitoarei primării se termina Piața Principală, în prelungirea căreia se desfășura târgul zilnic de pe strada principală. Datorită refluxului economic european de după anul de criză 1873, noua construcție a fost executată la parametri restrânși față de proiectul inițial (cel al lui Lechner), cu concursul firmei arădeanului Francisc Pekar.Bijuterie arhitectonică, de plan patrulater, în forma literei "U", lipsită de calcan, un adevărat „Palazzo del Municipio”, clădirea reflecta posibilitățile și, totodată, voința cetățenilor de a ține pasul cu modernizarea europeană. Nu întâmplător, aspectul rural al principalei trame stradale municipale începuse să se preschimbe într-unul urban, iar promenada primise numele de "Corso".  Turnul central, înalt de 54 m, estompa cele patru turnuri pavilionare de la cele patru extremități. Orologiul din treimea superioară a turnului, adus din țara cantoanelor, are câte un cadran pe fiecare latură. Clopotul său a funcționat aproape un secol, marcând jumătățile de oră. După 1989, a fost pus temporar în funcțiune un mecanism muzical care avea rostul de a marca intervalele de timp. Sus am postat stemele comunistă şi actuală ale judeţului Arad.

1991 - Anul internaţional al Bibliei în România - 1991
1921 - 1991 
Simpozionul Bibliei române
Dumitru Cornilescu - 100 de ani * 1891 - 1975 
Societatea evanghelică română * 1920 - 1990
Această medalie are greutatea de 24 de grame 
şi diametrul de aproximativ 59 mm.
Dumitru Cornilescu (născut la 4 aprilie 1891 in loc. Slaşoma, judeţul Mehedinţi şi decedat în anul 1975 în Elveţia) a fost ierodiacon și autor al unei traduceri în limba română a Bibliei, realizată în 1921, traducere care este în prezent cea mai răspândită traducere în rândul confesiunilor protestante (inclusiv cele neoprotestante). Această traducere nu este însă aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, deoarece Cornilescu a părăsit Biserica Ortodoxă, fiind unul dintre fondatorii Bisericii Evanghelice Române. Notorietatea acestei versiuni se explică prin numărul mare de reeditări (în 1931, 1942, 1946 etc., cu o nouă revizuire în 1989, cu noi tiraje în 1990, 1996, 2000, 2002, 2005). În urma unor puternice divergențe doctrinare cu cercurile teologice ale vremii, Cornilescu este sfătuit de însuși Patriarhul Miron Cristea să plece pentru o vreme din România, motiv pentru care s-a mutat în Elveția, unde a și decedat în anul 1975.
Biblia (din lb. greacă βιβλίον, pl. βιβλία -cărți) se referă la scripturile sacre din iudaism si crestinism. Aceste scripturi sunt compilații ale unor documente separate (numite „carti”) scrise într-un interval de timp de circa 1000 de ani. Din punctul de vedere al mesajului, Biblia este o culegere de texte care redă în mod coerent și irezistibil teme eterne, fundamentale și general-umane: eliberarea unui popor, rezistența permanentă la opresiune și lupta pentru egalitate socială. Ea exprimă elocvent sentimentul profund al posedării unei origini, al experienței și destinului comun atât de necesare supraviețuirii oricărei comunități umane. În termeni pur istorici, azi știm că Biblia s-a constituit într-o primă etapă ca răspuns la greutățile și provocările cu care istoria încerca poporul minusculului regat Iuda în timpul ultimelor lui decenii de existență. 

_____________ooOoo_______________

Turcia - Acţiune - 100 lire 1939 
Compania Arsimidis Muessesesi Istanbul  

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni bulgăreşti


Niciun comentariu: