miercuri, 26 decembrie 2012

MONEDELE EURO DE COLECŢIE - SAN MARINO


La data scrierii articolului - decembrie 2012 - statul San Marino nu făcea parte din comunitatea monedei euro a Uniunii Europene, deşi cumpărăturile şi vănzările din acest stat se făceau numai în moneda comună, a emis totuşi monede euro cu scop de colecţie.  

Diametru (mm): 16,25
Grosime la chenar (mm): 1.67
Greutate (g): 2,30
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda
Faţa naţională a monedei euro de colecţie - San Marino cu valoarea de 1 eurocent ne prezintă Turnul Montale
Turnul Montale a fost construit în secolul 14 şi nu este deschis circuitului turistic. Montale este cel mai mic vârf dintre cele trei, ale Muntelui Titano, care străjuieşte capitala statului San Marino. Celelate două vârfuri sunt De La Frata şi Guiata. Cele trei vărfuri montane au devenit simboluri naţionale san marineze şi sunt reprezentate atât pe drapel cât şi pe stema statului.

Diametru (mm): 18,75
Grosime la chenar (mm): 1,67
Greutate (g): 3,06
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda, cu o canelura
Faţa naţională a monedei euro de colecţie - San Marino cu valoarea de 2 eurocenţi ne prezintă Statuia Libertăţii.  
Este de reţinut că nu doar SUA au o Statuie  a Libertăţii ci şi statul San Marino, dacă nu cumva şi alte state ale lumii. Statuia Libertăţii din San Marino este situată, firesc, în Piaţa Libertăţi, piaţa centrală a oraşului San Marino, în apropierea clădirii guvernului - Pallazo Pubblico di San Marino. Statuia a fost dăruită statului san marinez în 1876, de către prințesa germană, Otilia H. Wagener, devenită prin căsătorie contesă de Acquaviva, unul dintre cele 9 ”castele” din San Marino. Este sculptată în marmură de Carrara de către Stefano Galetti, reprezentant de frunte al sculpturii italiene de la sfârșitul secolului 19. Remarcabilă la acestă statuie este coroana ce-i îmbracă creștetul: ea are formă …crenelată, cu trei turnuri simetrice, simbolizând cele trei binecunoscute turnuri san-marineze.  

Diametru (mm): 21,25
Grosime la chenar (mm): 1,67
Greutate (g): 3,92
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda
Faţa naţională a monedei euro de colecţie - San Marino cu valoarea de 5 eurocenţi ne prezintă Turnul Guaita.  
Turnul Guaita este parte a cetăţii cu acelaşi nume construită în secolul al XI-lea şi oferă o privelişte splendidă asupra întregului oraş San Marino. Este cel mai vechi turn din cele trei ale statului san marinez.O vreme a fost folosită pe post de închisoare. Astăzi poate fi vizitat zilnic de către turişti.

Diametru (mm): 19,75
Grosime la chenar (mm): 1,93
Greutate (g): 4,10
Forma: rotunda
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: cu crestaturi fine
Faţa naţională a monedei euro de colecţie - San Marino cu valoarea de 10 eurocenţi ne prezintă Bazilica Sf.Marin.
Bazilica San Marino este biserica principală a oraşului San Marino, fiind ridicată în onoarea Sf.Marin (San Marino), patronul spiritual al oraşului şi statului. Aparţine ritului roman, cultul catolic creştin. Construcţia bisercii a început în anul 1826 şi realizată în stilul architectonic neoclasic.
  
Diametru (mm): 22,25
Grosime la chenar (mm): 2,14
Greutate (g): 5,74
Forma: floare spaniola
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: neteda
Faţa naţională a monedei euro de colecţie - San Marino cu valoarea de 20 eurocenţi ni-l prezintă Sf.Marin (San Marino sau Marinus) reproducere după un tablou în stilul Şcolii Guercino (Guercino - pictor baroc italian - a trăit între anii 1591-1666).
Până în anul 1300, San Marino a aparținut de moșia feudală a Episcopiei de Mhgy, cu sediul la San Leo, parte din statul papal. Localnicii au început o luptă împotriva dominației episcopiale, pentru desființarea asupririi feudale și eliminarea tributului. Episcopul considera eliminarea tributului un privilegiu pe când localnicii un drept. Acest  drept se putea obține prin fermitate, tenacitate și determinare. Conform locuitorilor din San Marino acest drept li-a fost dăruit de Sfântul lor, cu ocazia conventului din valea Saint Anastasio în anul 1296. Ei nu plătesc tribut, pentru că niciodată nu au plătit. Ei au fost eliberați de către Sfântul lor. „Nemini teneri” care înseamnă: a nu depinde de nimeni. „Nemini teneri”: libertate, în limbaj medieval. Acest Sfânt, Marinus este un cioplitor de piatră dalmațian, care a străbătut marea Adriatică împreună cu colegii săi de credintă, și de muncă, pe vremea împăratului Dioclețian pentru a scăpa de persecuție. Aici, el a construit cu propria sa mână de la fundație până la țiglele din piatră, o capelă de piatră. O clădire rezistentă de piatră este veșnică ca și credința lui. Ca simbol al credinței și al muncii el a mai cioplit din stânca exterioară a muntelui un pat de piatră. Legenda spune că el a murit la 3 sept 301, lăsând poporului moștenirea: muntele, munca și sâmburele convingerii, numit mai târziu libertate. 

Diametru (mm): 24,25
Grosime la chenar (mm): 2,38
Greutate (g): 7,80
Forma: rotunda
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: cu crestaturi fine
Faţa naţională a monedei euro de colecţie - San Marino cu valoarea de 50 eurocenţi ne prezintă Turnurile Montale, Guaita şi Cesta. Primele două sunt prezentate mai sus. 
Turnul Cesta este unul dintre cele trei turnuri simbol ale oraşului şi statului San Marino şi adăposteşte Muzeul naţional de arme antice.

Diametru (mm): 23,25
Grosime la chenar (mm): 2,33
Greutate (g): 7,50
Forma: rotunda
Culoare: partea exterioara: auriu; partea interioara: argintiu
Compozitie: partea exterioara: nichel-alama; partea interioara: trei straturi: cupru-nichel, nichel, cupru-nichel
Muchie: cu grupe de zimti
Faţa naţională a monedei euro de colecţie - San Marino cu valoarea de 1 euro ne prezintă Stema statului San Marino.
Admirând Stema statului San Marino nu poţi neglija înscrisul LIBERTAS - libertate - idealul acestor tărâmuri precum şi cele trei turnuri simbol ale oraşului şi statului, desigur stilizate; Montale, Guaita şi Cesta. 

Diametru (mm): 25,75
Grosime la chenar (mm): 2,20
Greutate (g): 8,50
Forma: rotunda
Culoare: partea exterioara: argintiu; partea interioara: auriu
Compozitie: partea exterioara: cupru-nichel; partea interioara: trei straturi: nichel-alama, nichel, nichel-alama
Muchie: inscriptionata, zimtata
Faţa naţională a monedei euro de colecţie - San Marino cu valoarea de 2 euro ne prezintă Pallazo Pubblico - Clădirea guvernului san marinez.
Palazzo Pubblico mai este cunoscut şi cu numele de Casa Guvernului. Aici îşi au sediul principalele organisme ale statului san marinez cât şi reprezentanţe ale organismelor internaţionale. Clădirea s-a ridicat între anii 1884 - 1894 sub conducerea arhitectului roman Francesco Azzuri. La data de 30 septembrie 1996 a fost finalizată restaurarea și renovarea completă, sub conducerea arhitectului Gae Aulenti.  

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Constantin Brâncuşi
sculptor român (1876 - 1957)

  1. Nu vom fi niciodată destul de recunoscători faţă de pământul care ne-a dat totul.
  2. Eliberează-te de pasiuni, eliberează-te de pofte, eliberează-te de greşeli – acestea sunt trei precepte, zale şi scut, pentru orice Spirit. Purtând această armură, eşti puternic în contra răului - devii invulnerabil.
  3. Suferinţele îl întăresc pe om, şi sunt mai necesare decât orice plăcere, pentru formarea unui mare caracter.
_____________xxXxx_____________

DOUĂ PLACHETE ŞI DOUĂ
MEDALII SPORTIVE 
ROMÂNEŞTI

Conform DEX (Dicţionatului explicativ al limbii române), placheta este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor pesonalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Dimitrie S. Neniţescu 
Această plachetă este confecţionată din bronz
şi are dimensiunile de 108 / 70 mm. 
Dimitrie S. Neniţescu (1861-1930), născut la Galaţi, a urmat cursurile Şcolii militare din Bucureşti (1879-1881), după absolvire a fost ofiţer topograf pe lîngă Statul Major al Armatei. În anul 1886 demisionează şi pleacă să studieze dreptul şi ştiinţele politice la Bruxelles, unde obţine doctoratul. Începînd cu anul 1893 practică avocatura la Bucureşti. În anul 1899 este numit secretar general al Ministerului de Interne, iar în anul 1900 – director al Băncii Naţionale a României. A fost deputat, fiind membru al Partidului Conservator. A deţinut în două rînduri funcţia de mi­nistru al Industriei şi Comerţului (29 decembrie 1910 – 27 martie 1912; 28 martie 1912 – 14 octombrie 1912). În timpul Primului Război Mondial a fost minis­trul Finanţelor în guvernul de giranţi format la Bucureşti.

Paul Emil Miclescu 
Această plachetă este confecţionată din bronz
şi are dimensiunile de 67 / 47 mm. 
Paul Emil Miclescu, a fost un arhitect roman care s-a născut în anul 1901 şi a decedat în anul 1994 la Frankfurt, în Germania.
Competiţia sportivă naţională "DACIADA"
Republica Socialistă România
Această medalie cântăreşte 11 grame 
şi diametrul de aproximativ 48 mm.
Născută în urma unei "indicaţii" venite direct de la cabinetul 1, Daciada a fost gândită drept o mişcare sportivă de amploare, organizată din doi în doi ani, având finale pe întreaga ţară la toate disciplinele sportive. A apărut la ideea lui Nicolae Ceauşescu şi a fost botezată astfel parcă special pentru a satisface nevoia condu­cătorului ţării de a sublinia încă o dată originea daco-romană a naţiunii. Practic, obiectul Daciadei îl constituia sportul de masă. Sub imensa "pălărie" a acestei competiţii se reuneau toate disciplinele sportive, practicate teoretic numai de amatori. Dar amatori erau toţi, deoarece, indiferent că era vorba de fotbal, handbal, oină, popice sau aero-mo­delism, toţi sportivii trebuiau în mod obligatoriu să fie încadraţi în câmpul muncii, în timp ce activitatea de performanţă ar fi apărut doar în urma pregătirii din timpul liber. O aberaţie, desigur, mai ales că toţi sportivii care au avut rezultate internaţionale înainte de decembrie ’89 au fost cât se poate de profesionişti. Însă, pentru că ideologia comunistă nu permitea oficial deviaţionisme de tipul sportivului profesionist, toţi performerii şi-au mascat adevărata activitate sub forma unor încadrări în serviciu în funcţie de cluburile la care activau. La Steaua erau trecuţi în Armată, la Dinamo, în Ministerul de Interne ş.a.m.d. Sus am postat logo-ul competiţiei sportive naţionale "Daciada", iar dedesubt o insignă dedicată aceleiaşi competiţii sportive.

Uniunea Tineretului Comunist
Comitetul Central  
Locul II - Finala pe ţară - 1983 
Această medalie cântăreşte 25 de grame 
şi diametrul de aproximativ 62 mm.
Uniunea Tineretului Comunist (cunoscută și prin acronim U.T.C.) a fost organizația de tineret şi rezerva de militanţi a Partidului Comunist Român. Sus am aplicat stema Uniunii Tineretului Comunist din România. În timpul Republicii Populare Române, organizaţia s-a numit Uniunea Tineretului Muncitor (acronim U.T.M.) Ea a fost întemeiată în anul 1922. În anul 1967 număra 2250000 de membri, adică 11,78% din populația României. Mai jos admiri steagul şi carnetul de membru UTC. 


_________ooOoo__________

Grandais - micronaţiune virtuală - 50 drahme xxx

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni cehe  

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: