vineri, 7 decembrie 2012

INDIA PORTUGHEZĂ


1000 escudos 1959
 INDIA PORTUGHE
A fost o colonie portugheză, situată în sudul Asiei, în zonele de ţărm al Peninsulei India, care a existat în perioada anilor 1510 – 1961.
Suprafaţa şi populaţia coloniei a fost fost variabilă de-a lungul timpului iar, capitala a funcţionat în oraşul Nova Goa.
Nu a avut o deviză unanim acceptată.

Stema oficială:


Steagul oficial:


Pe aversul bancnotei aplicate aici este reprezentat Afonso de Albuquerque, navigator şi colonizator portughez, care a trăit în perioada anilor 1453 – 1515.



***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Jean Paul Sartre 
filozof francez (1905 - 1980) 
deţinătorul premiului Nobel - 1964
  1. A iubi este, în esenţă, proiectul de a te face iubit. 
  2. Nu e nevoie de jăratic: infernul sunt ceilalţi. 
  3. Banul nu are idei. 
__________xxXxx____________

CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI 

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Expoziţia bilaterală de maximafilie * România - Ungaria
Bacău - 1983 * Pace - Beke
Asociaţia filateliştilor din R.S.România - Filiala Bacău  
Această medalie este confecţionată din bronz
şi are diametrul de 50 mm.
Casa de cultură "Vasile Alecsandri" din Bacău este situată pe strada Mărăşeşti la nr.5. Aici este sediul Asociaţiei filateliştilor din R.S.România - Filiala Bacău.  

În întâmpinarea centenarului independenţei
Expoziţia republicană de maximafilie - Ploieşti '76 
Această medalie are diametrul de 50 mm.

    Palatul Culturii din Ploieşti este o clădire reprezentativă a oraşului, aflată în centrul acestuia. Clădirea a fost ridicată sub îndrumarea arhitecților E.Doneaud și Toma T.Socolescu, începând cu anul 1906. Lucrările au fost întrerupte din pricina lipsei de fonduri şi reluate mai târziu, în anul 1924. Stilul abordat a fost acela al neoclasicismului francez. Clădirea a fost inaugurată în anul 1933. Iniţial, a servit drept Palat al Justiţiei şi ulterior a devenit Palatul Culturii. Clădirea are două etaje, primul mai înalt şi al doilea mai scund, iar prin intrarea principală, flancată de coloane masive şi aflată în partea sudică, se ajunge direct la nivelul primului etaj. După intrare, se ajunge într-un hol deosebit de mare, înălţat pe cele două niveluri, în care lumina pătrunde prin plafon. Palatul Culturii a suferit daune mari în urma cutremurului din 1977 fiind renovat ulterior. În prezent clădirea găzduiește Biblioteca „Nicolae Iorga”, Şcoala Populară de Artă, Muzeul de Etnografie şi Muzeul de Biologie Umană.     Biblioteca „Nicolae Iorga” a fost inaugurată în anul 1921, datorită eforturilor unor intelectuali ploieşteni, printre care arhitectul Toma T. Socolescu şi avocatul Nicolae Pârvulescu. Biblioteca îşi are sediul în Palatul Culturii din anul 1948. Biblioteca cuprinde o mediatecă, o sală de lectură cu o capacitate de 91 de locuri şi o secţie specială pentru copii. Cititorii au la dispoziţie circa 550000 de cărţi, periodice şi materiale grafice şi audio-vizuale. Printre achiziţiile bibliotecii se numără cărţi din secolul al XVI-lea până în secolul al XVIII-lea, cea mai veche fiind lucrarea intitulată "Ab urbe condita" scrisă de Titus Liviu și tipărită în 1520. Printre cărțile vechi se numără și cea tipărită la Iaşi, în anul 1643, cu titlul "Carte romînească de învăţătură" a lui Cazania lui Varlaam şi "Biblia", tipărită la Bucureşti în 1688. O altă instituţie aflată în incinta Palatului Culturii este Şcoala Populară de Artă. Şcoala organizează o serie variată de cursuri: balet şi dans modern, chitară, pian, orgă, pictură, modelaj, tâmplărie şi arta lemnului, actorie şi regie, artă fotografică, limba engleză, canto. Muzeul de Biologie Umană din Palatul Culturii a fost înfiinţat în februarie 1956. Pe lângă exponatele ce aparţin tematicii de biologie umană, în muzeu pot fi studiate animale şi păsări conservate, dar şi un acvariu cu 14 bazine mari şi 10 mici.
Prahova este un județ aflat în regiunea istorică Muntenia din România. Este cel mai populat județ din România (cu excepția capitalei Bucureşti, oraș aflat în vecinătatea sa, la sud) deși este doar al 33-lea din țară ca suprafață. De asemenea, este unul dintre cele mai urbanizate județe ale țării, cu două municipii și alte 12 orașe.

Institutul politehnic - Cluj Napoca
T.C.M. - 12 iunie 1982
a XX-a aniversare a U.T.P.C.
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 60 mm. 
  
 
Universitatea Tehnică Cluj-Napoca  este o instituţie de invăţământ superior de stat din România. La 1 februarie 1920 este înfiinţată Şcoala superioară industrială, reorganizându-se sub denumirea de Şcoală de conductori tehnici în 1922, având profil electromecanic. Bucurându-se de un important prestigiu în cadrul industriei româneşti, a fost reorganizată în 1937 ca Şcoală de subingineri electromecanici. O alta şcoală cu profil tehnic creată în 1920 a fost Şcoala de conductori de lucrări publice, cu specific de drumuri şi poduri. În anul 1947, în urma unui memoriu adresat Ministerului Educaţiei Naţionale s-a înfiinţat Politehnica din Cluj cu trei facultaţi: ConstrucţiiElectromecanică şi Silvicultură. Prin prevederile legii pentru reforma învatamantului din august 1948, s-a creat Institutul de Mecanică din Cluj, având o facultate cu doua secţii: termotehnică şi maşini de lucru. În anul 1953 cele două instituţii se transformă în Institutul Politehnic din Cluj. În 1992 Institutul Politehnic a luat actualul nume. Mai sus se prezintă sigla şi clădirea universitaţii clujene precum şi stemele interbelică, comunistă şi actuală ale municipiului Cluj. 


Primăria municipiului Bucureşti 
Această medalie cântăreşte 46 de grame şi
are diametrul de aproximativ 70 mm.
 
București-ul este capitala României și, în același timp, cel mai aglomerat oraş, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimată la 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al șaselea oraș ca populație din Uniunea Europeană. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mass-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un judeţ și este împărțită în șase sectoare.
Palatul Primăriei Capitalei (în trecut Palatul Ministerului Lucrărilor Publice) este o clădire reprezentativă din municipiul Bucureşti, construită între anii 1906 - 1910, după planurile arhitectului buzoian Petre Antonescu.

_____________ooOoo_____________

Vietnam - Acţiune la purtător - 10 piaştri 1927
Societatea agricolă din Song Ray

Câteva ornamente decorative marginale
de pe acţiuni bulgăreşti 

con_dorul@yahoo.com 

Niciun comentariu: