miercuri, 21 noiembrie 2012

NACHTERSTED - GERMANIA



Mai jos am aplicat alte fotografii şi cărţi poştale ilustrate vechi de aproximativ un secol din localitatea germană NACHTERSTEDT, în prezent cartier al oraşului SEELAND, situat în landul Saxonia superioară.





***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAŢĂ
De Vasile Larco - Iaşi

BĂRBATUL DE VÂRSTA A III-A

Când stă pe lângă o cochetă,
O tulburare îl cuprinde,
Dar e ca vechea lui brichetă
Ce scapără şi nu …se-aprinde!

UNUI BĂUTOR

Neinvitat la o agapă,
Chefliul zise cu suspin:
Decât să-mi lase gura apă,
Aş prefera să-mi lase …vin!

__________xxXxx___________

CÂTEVA
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Regimentul 28 Tancuri - Mihai Bravu 
25 ani * 1968 - 1993 
Această medalie are diametrul de 31 mm.
După evenimentele cunoscute sub numele de Primăvara de la Praga, România a adoptat o nouă doctrină națională de apărare: „apărarea patriei de către întregul popor”. Noua strategie necesita o industrie proprie de armament. În luna aprilie a anului 1968 este prezentat Consiliului de Apărare al țării un raport privind fabricarea tancurilor în România. Prima unitate din România doată cu tancuri fabricate în ţara noastră a fost Regimentul 28 Tancuri de la Mihai Bravu, înfiinţat în anul 1968. Denumirea tancului intrat în dotare era TR - 580.

O.S.P. -  Pentru patrie  
 (Împăratul Traian)
Această medalie are diametrul de 32 mm.
Împăratul Traian, nume complet,  Marcus Ulpius Nerva Traianus(născut la data de 18 septembrie 53 în localitatea Italica Santiponce şi decedat la dat de 9 august 117 în localitatea Selinus Cilicia), împărat roman între anii 98 – 117, a fost al doilea dintre cei aşa-zişi cinci împăraţi buni ai Imperiului roman (Dinastia  Antoninilor) şi unul dintre cei mai importanţi ai acestuia. În timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă. Titlul său complet era IMPERATOR • CAESAR • DIVI • NERVAE • FILIVS • MARCVS • VLPIVS • NERVA • TRAIANVS • OPTIMVS • AVGVSTVS • FORTISSIMVS • PRINCEPS • GERMANICVS • DACICVS • PARTHICVS • MAXIMVS.


A.S.R. Principesa Elena
Aşezămintele A.S.R. Principesa Elena
1925 - 1935
Această medalie este confecţionată 
din alamă şi are diametrul de 60 mm.
Majestatea Sa Elena, Regina-mamă a României, Principesă a României, Principesă de Grecia şi Danemarca (născută la data de 2 mai 1896 la Atena, Grecia şi decedată la 28 noiembrie 1982 la Lausanne, Elveţia), a fost soția lui Carol al II-lea al României şi mama regelui Mihai I al României. Elena și Carol s-au căsătorit la Atena, pe 10 martie 1921. Ei erau veri de gradul al II-lea, străbunica lor fiind celebra regină Victoria a Marii Britanii. Țăranii superstițioși din Grecia au prezis că mariajele se vor destrăma, nefiind făcute, după datină, dovedindu-se că au avut dreptate. Căsătoria n-a durat decât până în anul 1928, când cei doi soți s-au despărțit, după cea dintâi abdicare a lui Carol, în anul 1925. Soția oficială, recunoscută, a lui Carol al II-lea este cea mai puțin cunoscută dintre reginele României.

Cetatea Giurgiu - 1395 - 1595
600 de ani de la atestare
400 de ani de la eliberare
30 octombrie 1995 - Municipiul Giurgiu 
Mircea cel Bătrân (născut în anul 1355 şi decedat la data de 31 ianuarie 1418), voievod al Ţării Româneşti între 23 septembrie 1386 – noiembrie 1394 sau mai 1935, şi încă odată între ianuarie 1397 – 31 ianuarie 1418, a fost un domnitor al Ţării Româneşti. El a fost fiul lui Radu I şi fratele lui Dan I pe care l-a urmat la tron după moartea acestuia. În actele oficiale apare ca „În Hristos Dumnezeu, binecredinciosul şi de Hristos iubitorul şi singur stăpânitorul, Io Mircea mare voievod şi domn....”. În istoriografia română apare şi sub numele Mircea cel Mare.
 
Mihai Viteazul sau Mihai Bravu (născut în anul 1558 la Târgu de Floci şi decedat la data de 9 august 1601 în Turda) a fost bănişor de Strehaia, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti şi, pentru o perioadă, în anul 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări medievale care formează România de astăzi: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania.
Se credea ca Cetatea Giurgiu a fost ridicata în secolul XIV de catre genovezi, la unul dintre principalele vaduri ale Dunarii de Jos. Aprecierea se baza pe supozitia ca numele ar fi fost un derivat de la San Giorgio, patron al Genovei. Datarea exacta a cetatii Giurgiu este imposibila, dar se poate presupune ca efortul constructiv s-a desfasurat înainte de anul 1388, intervalul 1388-1389 fiind cel la care turcii otomani cuceresc teritoriile sud-dunarene. Cea mai precisă datare a ridicării cetăţii este între anii 1386 (data venirii la domnie a lui Mircea cel Batrân) si 1388.
Stema Giurgiu
Fișier:Turn giurgiu.JPG

Fișier:Primaria giurgiu.JPG
Municipiul Giurgiu (bulgarăGiurgevo (Гюргево), turcă:Yergöğü) este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Giurgiu. Este un port fluvial important și un punct de frontieră cu Bulgaria. Are o populație de aproximativ 53000 locuitori. Sus am postat stema municipiului, câte o poză cu Primăria oraşului şi Turnul cu ceas - simboluri giurgiuvene.


__________ooOoo__________

Tanger - Acţiune la purtător complet liberă - 1000 franci 196x
Societe atlantique de reassurance

Câteva vignete de pe acţiuni bulgăreşti 

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: