luni, 19 noiembrie 2012

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 131


REPUBLICA 
ARABĂ YEMEN

REPUBLICA
POPULARĂ CONGO

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
De Mihai Moleşag – Tulcea

DELTA

Nuferi, apă, aer , soare,
Bărci, şalupe, marinari,
Peşte, păsări călătoare
Şi …ţânţari, ţânţari, ţânţari!

SOŢUL ÎNŞELAT

Însurat la repezeală,
Şi-a găsit rapid beleaua:
Soaţa zilnic îl înşală
(Mai precis: îi pune …şaua.)

__________xxXxx___________

CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Bienala de filatelie polară şi maximafilie
cu participare internaţională 
14 - 22 august 1992
Grupa de filatelie şi maximafilie
"Pro natura" - Cluj Napoca 
14 - 22 august 1992

Adunarea naţională de pe Câmpia Libertăţii Blaj 
3 - 15 mai 1848 
150 de ani de la Revoluţia din ţările române
1848 - 1998
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 60 mm.
Adunarea Naţională de la Blaj din 3/15 mai - 5/17 mai 1848 a fost una dintre adunările românilor din Transilvania, în cadrul Revoluţiei de la 1848, prin care aceştia şi-au expus revendicările naţionale, politice, religioase şi sociale, pentru ca naţiunea română din Ardeal să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi celelalte naţiuni care locuiau în această provincie. 
Fotografia aplicată aici este o stampă, document istoric, de la 1848 aflată la Muzeul Unirii din Alba Iulia. 
Monumentul din Câmpia Libertăţii
Monumentul Gloria este amplasat pe Campia Libertatii din Blaj. A fost inaugurat in anul 1973 cu prilejul implinirii a 125 de ani de la Revolutia din 1848. Gloria este un ansamblu format din 24 de busturi, un monument central numit Poarta Istoriei si 3 statui din bronz, care simbolizeaza cele trei tari romanesti care au luptat pentru realizarea statului national unit. Opera ii apartine sculptorului Ioan Vlasiu.

Aerostar Bacău - patru decenii de activitate
40 ani * 1953 - 1993
Expoziţia filatelică internaţională "Aeromfila '93" Bacău
Bacău - 27 noiembrie - 2 decembrie 1993
75 ani - Zborul mântuirii noastre * Bacău - Blaj
23 noiembrie 1918 - 1993
Prin Hotararea nr. 1165/17.04.1953 a Consiliului de Ministri al Republicii Populare Romane s-a decis infiintarea "Atelierului Central de Aviatie" in comuna Vasile Roaita, azi in Bacau, ca "Uzina de Reparatii Avioane". Societatea a avut denumirile succesive de U.R.A., I.R.Av., I.Av. si din 1991, Aerostar S.A. Potentialul creativ si tehnic al salariatilor, transmiterea culturii specifice de firma de la o generatie la alta au dus la valorificarea traditiilor istorice ale aeronauticii romanesti si au fost baza pentru dezvoltarea continua a firmei. Inceputurile aviatiei reactive in Romania se leaga strans de numele societatii, aici s-a realizat mentenanta pentru toate tipurile de avioane care au intrat in dotarea aviatiei romane. La Bacau s-a construit prototipul IAR-93, primul avion de lupta postbelic romanesc. S-au construit primele trenuri de aterizare si echipamente hidro-pneumatice de aviatie din tara. Peste 2500 aeronave sunt echipate cu trenuri de aterizare si instalatii hidro-pneumatice fabricate de Aerostar. S-au fabricat peste 1800 avioane IAK-52. In decursul timpului s-a reparat un numar de peste 3500 aeronave si 6000 motoare turboreactoare. Specialistii Aerostar au predat la zbor peste 10 avioane prototip. In prezent, Aerostar S.A. deruleaza programe majore in domeniul aviatiei militare si al sistemelor terestre si isi dezvolta pozitia de furnizor pentru aviatia civila.
Zborul mânturii noastre, zborul istoric din data de 23 noiembrie 1918 pe ruta Bacau - Blaj a fost executat de doi temerari ai aviaţiei româneşti: locotenent aviator Vasile Niculescu şi căpitan aviator Victor Precup. Ei au fost aceia care au dus mesajele moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului pana pe Campia Libertatii de lângă Blaj. Aceste mesaje conţineau marea dorinţă a moldovenilor de a se uni cu celelalte provincii româneşti într-un stat român unitar. 

E.F.I.R.O. - 1998 
140 de ani de la apariţia 
primelor mărci poştale româneşti * 1858 - 1998
Expoziţia filatelică română - Bucureşti - 1998
 
 
Clădirea Parlamentului naţional al României din capitala Bucureşti, cunoscută şi sub numele de Casa Poporului sau Casa Republicii, lungime – 270 m, lăţime – 240 m, înalţime - 86 m cu 12 nivele, adâncime la subsol - 92 m cu 8 nivele, suprafaţă construită – 66000 mp, suprafaţă desfăşurată – 330000 mp, deţine 3 recorduri Guinness: pentru cea mai mare clădire pentru uz civil, cea mai scumpă clădire şi cea mai grea clădire din lume, pentru realizarea clădirii folosindu-se: 1.000.000 m³ de marmură 5500 de tone de ciment, 7000 de tone de oţel, 20000 de tone de nisip, 1000 de tone de bazalt, 900000 m³ lemn esenţe diferite, 3500 de tone de cristal, 200000 m³ de sticlă, 2800 de candelabre, 220000 m² de covoare şi 3500 m² de piele, la construcţie au participat 200 arhitecţi şi aproximativ 20000 muncitori care au lucrat în trei ture, 24 ore pe zi, arhitect şef fiind Anca Petrescu, clădirea ocupă locul 2 în lume la capitolul clădiri administrative după Pentagon şi locul 3 în lume ca volum construit cu 2550000 mc după Pavilionul de montaj al rachetelor cosmice de la Cape Canaveral- SUA şi piramida Quetzalcoatl din Mexic, costurile clädirii fiind estimate la 1,75 miliarde dolari SUA în anul 1989 şi 3 miliarde Euro în anul 2006, data începerii construcţiei 1983.  
Filatelia poate fi definită ca studiul şi colecţionarea produselor filatelice, în special a timbrelor. Dar filatelia înseamnă mai mult decât o simplă preocupare pentru frumos. Provocare, informaţie, prietenie şi amuzament sunt doar câteva din caracteristicile unuia dintre cele mai populare hobby-uri din lume, filatelia. De peste 150 de ani, colecţionarea timbrelor este una din preocupările familiilor regale, vedetelor de film, celebrităţilor din lumea sportului şi a altor persoane din viaţa publică. Filatelia este un hobby foarte personal, iar popularitatea sa este determinată de faptul că este flexibil faţă de necesităţile colecţionarului. Înainte de apariţia mărcii poştale, costurile livrării scrisorilor erau achitate de destinatar. Realizarea primelor mărci poştale a revoluţionat serviciile poştale deoarece  funcţia de bază a timbrelor o reprezintă plata în avans a unui serviciu poştal. De-a lungul timpului, această funcţie s-a diversificat, dar se bazează pe acelaşi principiu. Mărcile poştale îndeplinesc trei roluri principale: chitanţă cu o anumită valoare pentru o plată în avans a unui serviciu poştal, mijloc de celebrare şi promovare a patrimoniului naţional şi piesă de colecţie. Dar mai presus de orice, marca poştală este un veritabil ambasador al istoriei, culturii şi civilizaţiei umane, deoarece, forma şi funcţia sa îi conferă libertate de  mişcare şi posibilitatea de a transmite informaţii în toate colţurile lumii. Timbrul capătă valoare în ochii privitorului fiind totodată o plăcere pentru ochi, prin frumuseţea desenului, a culorii şi a tehnicii de tipărire dar şi un studiu al istoriei, culturii şi civilizaţiei întregii lumi, deoarece îţi poate dezvălui detalii despre evenimente, persoane şi locuri, dar mai ales drumul parcurs de un plic până la destinaţie. Primul timbru din lume a apărut în Marea Britanie şi s-a numit Penny Black. 
 
Optsprezece ani mai târziu, la 15 iulie 1858 a apărut prima emisiune de mărci poştale româneşti intitulată Cap de bour. Emisiunea a fost tipărită în Moldova şi reproduce semnul heraldic de pe stema statului. Prima emisiune de mărci poştale din spaţiul românesc este formată din patru valori: 27, 54, 81 şi 108 parale. Colecţionarea mărcilor poştale a avut un puternic impact in ţara noastră. Acest hobby european a ajuns în spaţiul românesc în jurul anului 1865, în perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza. În acea perioadă, colecţionarii individuali sau comercianţii de tutun vindeau primele noastre mărci poştale: Cap de Bour, Principatele Unite sau Cuza. Nevoia de comunicare între colecţionarii de timbre a dus la organizarea lor în diverse societăţi şi cluburi filatelice, acestea având o activitate intensă, în special la începutul secolului al XX-lea.. Astăzi, timbrul reprezintă, alături de drapel, imn, stemă şi monedă unul dintre simbolurile noastre naţionale.

______________ooOoo______________

Spania - Acţiune - 1000 pesetas 15 mai 1957
Alfonal S.A Barcelona 

Câteva ornamente decorative marginale
de pe acţiuni bulgăreşti

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: