miercuri, 14 noiembrie 2012

MONEDELE EURO - ITALIA



Diametru (mm): 16,25
Grosime la chenar (mm): 1.67
Greutate (g): 2,30
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda
Reversul acestei monede este desenat de Eugenio Driutti şi reprezintă Castelul del Monte (sec. XIII). 
Eugenio Driutti este un gravor italian de monede şi medalii, născut în Tarcento (Udine) la data de 14 ianuarie 1949.
CastelDelMontePugliaItalyEurope.jpg


Castelul del Monte a fost construit în anul 1240 de către împăratul roman Frederick II. Castelul este aşezat pe un deal în apropierea mănăstirii Santa Maria del Monte, în regiunea Apulia din sudul Iatliei. Ceea ce face ca acest castel să fie deosebit este arhitectura sa octogonală, cu câte un bastion octagonal la fieacre colţ. Împăratul era pasionat de matematică şi astronomie ceea ce a condus la o formă atât de regulată. Castelul nu are şanţ cu apă, pod basculant sau alte structure de apărare specifice vremii, ci doar ziduri impunătoare.  Există păreri conform cărora nici nu a fost construit în scopuri militare, ci pentru vânătoare. Acest castel de o impresionantă frumuseţe arhitecturală a intrat în patrimonial mondial UNESCO în anul 1996.

Diametru (mm): 18,75
Grosime la chenar (mm): 1,67
Greutate (g): 3,06
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda, cu o canelura
Reversul acestei monede este desenat de Luciana De Simoni şi reprezintă Mole Antonelliana, o clădire cu un turn inconfundabil, simbolul orașului Torino.  
Luciana De Simoni este un artist gravor şi sculptor italian care s-a născut în Frascati la data de 24 martie 1957.

Mole Antonelliana, Torino
Clădirea Mole Antonelliana este considerata simbolul orasului Torino. Cu o inaltime de 167 m, cladirea ofera o priveliste spectaculoasa asupra orasului si gazduieste Muzeul National de Cinematografie. Constructia cladirii, care initial trebuia sa fie o sinagoga, a inceput in 1863 sub indrumarea arhitectului Alessandro Antonelli (de unde provine si numele). Mai multe schimbari (printre care depasirea bugetului si modificarile arhitecturale) au facut ca in final cladirea sa fie dedicata lui Victor Emanuel II, iar sinagoga sa fie mutata in alta locatie. In 1889, cand a fost terminata si preluata de Consiliul Municipal, Mole Antonelliana era cea mai inalta constructie din caramizi din lume. Această cladire a fost aleasa ca emblema oficiala a Jocurilor Olimpice de Iarna din 2006 de la Torino. 

Diametru (mm): 21,25
Grosime la chenar (mm): 1,67
Greutate (g): 3,92
Forma: rotunda
Culoare: rosiatic
Compozitie: otel acoperit cu cupru
Muchie: neteda
Reversul acestei monede este desenat de Ettore Lorenzo Frapiccini şi reprezintă Colloseumul din Romacelebrul amfiteatru roman. 
 
Ettore Lorenzo Frapiccini s-a născut la data de 17 noiembrie 1957 în Buenos Aires. În anul 1964 s-a stabilit împreună cu familia sa în Italia. Din anul 1984 este gravor de monede şi medalii la Monetăria Italiei. 
Fișier:Colosseum in Rome, Italy - April 2007.jpg

Colosseumul este un monument turistic din Roma, probabil cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman. Cunoscut inițial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcție a vremurilor sale și astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat. Împăratul Vespasian, fondatorul dinastiei Flaviane, a început construcția Colosseumului în anul 72 d.Hr.. Aceasta a fost încheiată în anul 80 d.Hr., la un an după moartea lui Vespasian. Monumentul are formă eliptică, având 189 m lungime și 156 m lățime, aria sa fiind de 6 ha. Înălțimea zidului exterior este de 48 m. Perimetrul originar măsoară 545 m. Arena centrală este ovală, având 86 m lungime și 156 m lățime, înconjurată de un zid de 4,5 m înălțime, care se ridică până la nivelul primelor rânduri pentru spectatori.

Diametru (mm): 19,75
Grosime la chenar (mm): 1,93
Greutate (g): 4,10
Forma: rotunda
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: cu crestaturi fine
Reversul acestei monede este desenat de Claudia Momoni şi reprezintă o reproducere stilizată după capodopera Naşterea lui Venus a pictorului Sandro Botticelli.   
Claudia Momoni este un artist gravor italian născut la data de 27 noiembrie 1963 la Roma. Din anul 1993 lucrează ca gravor la Monetăria Italiei.
Fișier:Sandro Botticelli - La nascita di Venere - Google Art Project - edited.jpg
Tabloul Nașterea lui Venus, una din cele mai renumite picturi din istoria artelor, a fost realizat la comanda lui Lorenzo și Giovanni di Pierfrancesco de Medici, pentru vila lor din Castello. În această capodoperă, Botticelli acordă multă atenție zugrăvirii mișcării provocată de vânt, cascada de păr a zeiței - care parcă tocmai s-a ivit din valurile mării - e răsfirată de vânt și se termină în destrămări moi. Trupul de opal al zeiței Venus, cu albastrul cerului și turcoazul mării în fundal, este subliniat cu o tonalitate deschisă, subtil diferențiată, apropiată de auriu. Tabloul a fost pictat între anii 1482 - 1485.
Portrait - Sandro Botticelli
Sandro Botticelli - de fapt Alessandro di Mariano Filipepi - (născut la data de 1 martie 1445 la Florenţa şi decedat la data de 17 mai 1510 tot la Florenţa) a fost un mare pictor italian, unul din cei mai mari reprezentanți ai Renaşterii italiene. Frumusețea și grația figurilor create de el, precizia liniilor și redarea mișcării fac din lucrările sale o operă ce simbolizează pictura epocii. Caracteristic artei lui Botticelli este și faptul că figurile pictate de el prezintă profunde sentimente umane. Personajele sale cu chipuri ușor melancolice au, în general, o expresie visătoare, Botticelli ne apare ca un cercetător atent al sufletului omenesc.

Diametru (mm): 22,25
Grosime la chenar (mm): 2,14
Greutate (g): 5,74
Forma: floare spaniola
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: neteda
Reversul acestei monede este desenat de Maria Angela Cassol şi reprezintă Sculptura futuristă Forme de Continuitate Unice în Spațiu de Umberto Boccioni.    
Maria Angela Cassol este un artist gravor italian născut la Roma în data de 27 octombrie 1956. Din anul 1987 lucrează la Monetăria statului italian.
Fișier:'Unique Forms of Continuity in Space', 1913 bronze by Umberto Boccioni.jpg
Opera "Forme unice de continuitate în spaţiu", sculptură în bronz din anul 1913, creaţie futuristă a sculptorului italian Umberto Boccioni este expusă şi poate fi admirată la Muzeul de Artă Modernă din New York, SUA. Mișcarea formelor și structura concretă a materiei sunt preocupări de bază în lucrările sculptorului.  "Liniile-forțe" și "planurile care se întrepătrund" conferă operei sale continuitate în spațiu.
Umberto Boccioni (născut la data de 19 octombrie 1882 la Reggio Calabria şi decedat la data de 16 august 1916 la Chievo) a fost un pictor şi sculptor italian, teoretician și principal exponent al artei futuristice în Italia.

Diametru (mm): 24,25
Grosime la chenar (mm): 2,38
Greutate (g): 7,80
Forma: rotunda
Culoare: auriu
Compozitie: aur nordic
Muchie: cu crestaturi fine
Reversul acestei monede este desenat de Roberto Mauri (nu am informaţii sau fotografii) şi reprezintă Statuia ecvestră a împăratului Marcus Aurelius.  
Fișier:Marc Aurel Capitol Roma BW 1.JPG
Marc Aureliu, în latină Marcus Aurelius (născut la 26 aprilie 121 în Roma şi decedat la 17 martie 180 probabil la Vindobona, azi Viena) a fost un împărat roman din dinastia Antonină, între anii 161 - 180., şi filozof antic. Născut ca Marcus Annius Verus sau Marcus Catilius Severus, a luat mai târziu, după ce a fost adoptat de către  împăratul Antonius Pius, numele de Marcus Aelius Aurelius Verus. Ca împărat s-a numit Marcus Aurelius Antoninus Augustus.
Pentru a fi întreţinută şi conservată corespunzător, Statuia ecvestra a Împăratului Marcus Aurelius este situată în prezent în Muzeul Capitolin din Roma. Se ştie că această statuie ecvestră este singura care se mai păstrează din perioada antichităţii. Locația iniţială a statuii nu este cunoscută, deşi se știe că a fost păstrată în Palatul Luteran începând cu secolul al 8-lea până când a fost mutată în centrul Pieţei Campidoglio. Nu se ştie exact, dar opera a fost creată cândva între anii 176 - 180 d.Hr.

Diametru (mm): 23,25
Grosime la chenar (mm): 2,33
Greutate (g): 7,50
Forma: rotunda
Culoare: partea exterioara: auriu; partea interioara: argintiu
Compozitie: partea exterioara: nichel-alama; partea interioara: trei straturi: cupru-nichel, nichel, cupru-nichel
Muchie: cu grupe de zimti
Reversul acestei monede este desenat de Laura Cretara şi reprezintă Omul vitruvian, un desen de Leonardo da Vinci.  
Laura Cretara este un cunoscut sculptor şi gravor italian de monede şi medalii născut în anul 1939 la Roma. Începând cu anul 1961 a lucrat la Monetăria Italiei.
Omul "Vitruvian" este un desen în creion și cerneală pe hârtie (34 x 24 cm) de Leonardo da Vinci, care datează din anul 1490 și este păstrat la Academia din Veneţia.  Desenul prezintă proporțiile ideale ale corpului uman, arată cum acesta poate fi armonios înscris în două figuri geometrice cerc și pătrat. Sintagma "Vitruvian" vine de la numele lui Marcus Vitruvius Pollio (născut la 80 sau 70 î. Hr. şi decedat la 15 sau 23 d.Hr.), mare arhitect, inginer şi scriitor al antichităţii romane, autorul celebrului tratat de arhitectură "De arhitecture". 
Leonardo da Vinci (născut la 15 aprilie 1452 la Anchiano/Vinci, Italia şi a decedat la 2 mai 1519 la Cloux/Amboise, Franţa) a fost un pictor, arhitec şi om de ştiinţă italian. Om de spirit universal, în același timp artist, om de știință și inventator, Leonardo încarnează spiritul universalist al Renaşterii și rămâne unul dintre oamenii cei mai importanți din acea epocă. Aportul său deschizător de drumuri în artele plastice și forța lui de anticipare, neegalată vreodată în întreaga desfășurare istorică a științei, sunt caracteristice uriașei sale personalități, de care a fost permanent conștient. Leonardo a scris în însemnările sale, cu un an înaintea morții, cuvintele cu vibrație de bronz: Io continuerò („Voi dăinui”).

Diametru (mm): 25,75
Grosime la chenar (mm): 2,20
Greutate (g): 8,50
Forma: rotunda
Culoare: partea exterioara: argintiu; partea interioara: auriu
Compozitie: partea exterioara: cupru-nichel; partea interioara: trei straturi: nichel-alama, nichel, nichel-alama
Muchie: inscriptionata, zimtata

Reversul acestei monede este desenat de Maria Carmela Colaneri şi reprezintă Portretul lui Dante Alighieri de Raphael.  
Maria Carmela Colaneri este un important artist italian, gravor de monede şi medalii, care s-a născut la Roma, la data de 10 februarie 1963.
Acest portret al lui Dante Alighieri, creaţia lui Raphael este expus la Muzeul Vaticanului.
Durante degli Alighieri (Dante Alighieri) (născut la 29 mai 1265 la Florenţa şi decedat la 14 septembrie 1321 la Ravenna) a fost un poet și filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din evul mediu.
rafael sanzio
Rafael Sanzio, cunoscut și ca Rafael sau Raffaello, (născut la 6 aprilie 1483 la Urbino şi decedat la 6 aprilie 1520 la Roma) a fost un pictor și arhitect de seamă al Renaşterii iatliene, unul din cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor, deși moartea sa prematură a pus capăt unei cariere excepționale.

***

DOUĂ EPIGRAME
DESPRE BĂRBAŢI
De Vasile Larco - Iaşi

BĂRBATUL

Puternic, fire curajoasă,
Mai mult sau mai puţin dotat,
Ca soţ dă şi cu pumnu-n masă…
Atunci când iese de sub pat.

CU GÂNDUL LA FEMEI

Dintre-atâtea frumuşele
Ce enigmele dezleagă,
Oare, câte dintre ele
Pot să tacă-o oră-ntreagă?

____________xxXxx____________

CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Campion judeţean
(Medalie sportivă)

Comitetul pentru cultură fizică şi sport
Campion regional
(Medalie sportivă - RPR)
Dimensiunea acestei medalii este de 38 de mm.

Comitetul pentru cultură fizică şi sport
Regiunea Stalin - Campion regional
(Medalie sportivă - RPR)
Dimensiunea acestei medalii este de 38 de mm.

Teatrul muzical "N.Leonard" - Galaţi
25 * 1956 - 1981
1956 - 1981
Această medalie cântăreşte 75 de grame 
şi are diametrul de 50 mm.
In peisajul cultural al tarii, Teatrul Muzical “ Nicolae Leonard” Galati ocupa un loc aparte, prin faptul ca este singura institutie profesionista din tara care abordeaza toate genurile spectacolului muzical, de la opera, opereta, concert simfonic pana la revista, comedie muzicala, spectacole pentru copii. Infiintata la 15 mai 1956, institutia poarta numele marelui tenor roman  Nae Leonard, originar din Galati, care, la inceputul secolului XX a dus faima artei vocale romanesti peste hotare. Galatiul este un puternic centru industrial din sud-estul tarii, oras-port asezat la malul Dunarii, care dispune de un trecut muzical, de o veritabila traditie in domeniul teatrului lirico-dramatic. A fost o vreme cand detinea titlul de cel mai important centru cultural al Romaniei, cand “ Opera italiana” si orchestra de aici erau conduse de Iosif Ivanovici, creatorul de faima europeana care a compus celebrul vals“ Valurile Dunarii”.
Nicolae Leonard sau Nae Leonard (născut la data de 13 decembrie 1886 în Bădălan, judeţul Galaţi şi decedat la data de 24 decembrie 1928 la Câmpulung) a fost un renumit tenor român, supranumit "Prințul operetei". Este fiul mecanicului de locomotivă gălățean Constantin Nae și al Carolinei Schäffer. Datorită servicului tatălui său a copilărit şi a studiat la Buzău, urmând şcoala primară şi cursurile liceale la Liceul Bogdan Petriceicu Hasdeu din Buzău. Despre renumitul tenor, poetul, prozatorul și jurnalistul Tudor Arghezi scria în revista sa, Bilete de papagal , nr. 280, din 2 februarie 1929: „Înmormântarea lui (Nicolae Leonard) avu o frumusețe morală, care cinstește pe camarazi și pe bucureșteni. Leonard a cântat ca o vioară și a murit ca o vioară.

General de divizie Ştefan Guşă * 1940 - 1994
Fundaţia General Ştefan Guşă
Stefan Gusa
Generalul Stefan Gusa s-a nascut la 17 aprilie 1940 în satul Spataru, comuna Costesti din judetul Buzau. Scoala elementara si liceul le urmeaza la Buzau la Liceul "Bogdan Petriceicu Hasdeu". Anii petrecuti aici au stat sub semnul unei vointe puternice care l-a determinat sa încerce si sa reuseasca sa îsi depaseasca conditia, prin învatatura. În toamna anului 1957 se va înscrie la Scoala Militara de Ofiteri Activi de Tancuri si Auto din Pitesti, fapt care marcheaza începutul unei cariere militare spre care se va simti atras irezistibil si careia parea a-i fi predestinat. În vara anului 1960, dupa absolvirea scolii ca sef de promotie la arma tancuri, i se acorda gradul de locotenent si este numit în functia de comandant al plutonului 2 tancuri din compania a 4-a a Regimentului 68 Tancuri si Autotunuri. Calitatile sale militare si pedagogice îl impun înca din primul an de activitate ca excelent instructor.Ca urmare, între 15 iunie 1961 si 6 septembrie 1966, va indeplini functiile de comandant pluton si companie elevi la Şcoala Militatră Superioara de Ofiţerti de Tancuri şi Auto din Piteşti.Perioada este marcata de rezultate remarcabile, plutonul instruit de locotenentul Gusa fiind declarat prima subunitate de elevi de frunte din Armata.La 30 decembrie 1963 va fi avansat la gradul de locotenent major, iar peste numai doi ani, la 30 decembrie 1965, in mod exceptional, la gradul de capitan. Intre 1966-1972, va urma cursurile Academiei Militare Generale, Sectia Tancuri si Auto din cadrul Facultatii Militare Tehnice, unde se va remarca ca student - intre altele - prin calitatile de cercetator stiintific in domeniul studierii flotabilitatii vehiculelor blindate anfibii.La 30 decembrie 1971 a fost avansat la gradul de maior . Ca o recunoastere a calitatilor sale,dupa absolvire va fi numit preparator la Catedra Tehnica de Tancuri si Auto,functie pe care o va indeplini din martie pana in octombrie 1972.Aptitudinile deosebite demonstrate în perioada cât a îndeplinit functii de comanda au dus la numirea sa în functia de comandant al Regimentului 6 Tancuri "Ion Buteanu", din garnizoana Turda, la 7 octombrie 1972. Comanda regimentului a detinut-o pâna la 13 august 1976, cu o mica întrerupere, între 1 decembrie 1975 si 31 mai 1976, când a urmat Cursul postacademic de perfectionare, Sectia arme întrunite. Prestatia sa la comanda Regimentului 6 Tancuri îi aduce o noua avansare în mod exceptional la gradul de locotenent-colonel la 23 august 1974. În 13 august 1976 este numit în fruntea statului major al Diviziei 6 Tancuri "Horia, Closca si Crisan". La 23 august 1979, este avansat colonel inginer, din nou înainte de expirarea duratei de stagiu în grad. Desi functia de sef de stat major de divizie era deosebit de solicitanta, Stefan Gusa nu neglijeaza pregatirea profesionala, urmând între 1 august si 30 noiembrie 1978 un curs de perfectionare a pregatirii pe linie de organizare-mobilizare. Cursul ascendent al carierei sale militare, determinat în exclusivitate de aptitudinile si rezultatele deosebite obtinute în functiile pe care le-a îndeplinit, este continuat prin numirea sa, la 10 noiembrie 1981 la comanda Diviziei 6 Tancuri "Horia, Closca si Crisan" al carei sef de stat major fusese timp de sase ani. În perioada 15 septembrie 1982-14 iulie 1983 a urmat Cursul postacademic superior. Este înaintat la gradul de general-maior (general de brigada) la 23 august 1984, iar ulterior, la 25 septembrie 1986, este promovat în functia de prim-adjunct al ministrului Apararii Nationale si sef al Marelui Stat Major. Evenimentele din decembrie 1989 îl gaseste pe generalul Stefan Gusa în fruntea Marelui Stat Major. Activitatea lui este marcata acum de trei momente care l-au definit ca pe un mare patriot. La Timisoara, vazând amploarea manifestarilor si caracterul acestora - altele decât ceea ce se afirmase în comunicatele oficiale - a ordonat sa nu se traga în manifestanti, iar în urma vizitei la o mare întreprindere timisoreana, muncitorii care l-au ascultat au lansat lozinca "Armata e cu noi!", scandata apoi în întreaga tara. Întors la Bucuresti, unde prin disparitia generalului Vasile Milea a preluat si prelogativele de ministru al Apararii Nationale, a ordonat efectivelor militare sa se întoarca în cazarmi si apoi sa apere institutiile statului care trecusera de partea revolutiei. În acelasi timp s-a pronuntat cu hotarâre împotriva intrarii oricaror trupe straine în tara, pentru apararea independentei si suveranitatii nationale. La 28 decembrie 1989 a fost eliberat din functia de sef al Marelui Stat Major si numit sef de stat major (si prim-loctiitor al comandantului) la Armata a 4-a. La scurt timp, în 26 februarie 1990 a fost numit comandant al Armatei a 2-a, al carei comandament era dislocat la Buzau. În functia de comandant al Armatei a 2-a, se afla la 28 martie 1994, când moare în urma unei bolii necrutatoare, care a curmat o cariera militara de exceptie si a lipsit armata româna de unul dintre stralucitii ei reprezentanti. (Sursa Net - Fundaţia Ştefan Guşă)
Persoană juridică de drept privat, Fundaţia “General Ştefan Guşă” a fost înfiinţată din iniţiativa doamnei Daniela Veronica Guşă de Drăgan in anul 1997.Este o organizaţie neguvernamentală fără scopuri lucrative şi fără afiliaţii politice, religioase sau de altă natură ce poartă numele Generalului-locotenent inginer Guşă Ştefan, Şef al Marelui Stat Major al Armatei Române în perioada 25 septembrie 1986-28 decembrie 1989 .
Misiunea ei este desfăşurarea de activităţi care să susţină studierea şi cultivarea valorilor naţionale fundamentale care au animat întreaga carieră militară şi au constituit trăsături definitorii ale personalităţii Generalului Ştefan Guşă:
-  credinţa în dăinuirea patriei şi a poporului român; 
-  pasiunea pentru istoria ţării şi pentru istoria militară a poporului român;
- credinţa în Dumnezeu, credinţă ce l-a determinat să-şi asume dificila misiune de a ctitori biserica din satul Spătaru. 
- dragostea faţă de Armata Romană, pe care a slujit-o cu competenţă, devotament si iubire, cu încredere în valoarea ei.
Scopul principal al Fundaţiei este acela de a asigura o cât mai largă cunoaştere a personalităţii şi a acţiunilor generalului Ştefan Guşă de-a lungul carierei sale militare dar mai cu seama într-un moment de importanţă istorică pentru libertatea neamului, pentru independenţa şi integritatea României.
Refuzul ajutorului „frăţesc” al trupelor sovietice, gata să intervină peste confruntăriile României, animate de „cele mai bune intenţii”, rămâne unul din gesturile definitorii ale generalului Ştefan Guşă, un gest memorabil, asumat cu luciditate, un gest care a schimbat destinul României.
Generalul inginer Ştefan Guşă şi-a făcut datoria, sperând ca, într-un viitor mai generos cu această naţie, românii să afle adevărul, „făcându-i mai buni, mai umani şi mai încrezători în steaua lor”„Că sunt acuzat de românism? Asta chiar îmi face plăcere şi aş vrea să păstrez această acuzaţie pentru toată viaţa. (...) O ţară mică aşa cum suntem noi, cu o poziţie geostrategică deosebită, va fi, şi în continuare, ţinta multora. Bănuiesc şi simt pe undeva că România este în jocul unor interese extraordinar de mari pe viitor. (...) Cine nu înţelege acest lucru, înseamnă că nu înţelege româneşte” spunea generalul Ştefan Guşă într-un interviu acordat unui ziar al Armatei.
(Sursa - NET)
_____________ooOoo____________

Sarawak - Cupon export - 31 martie 1942 

Câteva ornamente decorative marginale
de pe acţiuni germane 

con_dorul@yahoo.com

Niciun comentariu: