luni, 19 noiembrie 2012

IMPERIUL CHERIFIEN


2 franci 1944
 IMPERIUL CHERIFIEN
A fost un protectorat francez , situat în nord vestul Africii, pe teritoriul de astăzi al statului Maroc.
Suprafaţa imperiului a fost de 446550 km.p., populaţia a numărat aproximativ 28 milioane de locuitori iar, capitala a funcţionat în oraşul Rabat.
Nu a avut o deviză naţională unanim acceptată.

Stema oficială:

  
Steagul oficial:


Pe reversul bancotei aplicate aici este reprezentat Pavilionul La Menara din oraşul Marrakech.



***

VORBE DE DUH

DE LA ÎNAINTAŞI

Nicolae Iorga (1871 - 1940)
scriitor, istoric, filozof, 
om politic, profesor, academician
  1. Viata nu înseamnă a trăi ci a şti pentru ce trăieşti.
  2. Modestia este pentru proşti.
  3. Încrederea nu se pierde decât o singură dată.
  4. Sunt iertări care biciuiesc în faţă.
_____________xxXxx_____________

CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

(60 de ani de cercetare ştiinţifică 
organizată în România - Prof. Dr. Marin Drăcea)
Expoziţia filatelică naţională 
"Botanica '93" - Zimbrul carpatin
Ediţia a V-a - Bucureşti - 5 august 1993
Această medalie este confecţionată din 
aluminiu exolat şi are diametrul de 40 mm.
Marin D. Drăcea (născut la data de 14 octombrie 1885 şi decedat la data de 14 iunie 1958) a fost un silvicultor român, profesor la Facultatea de silvicultură a Politehnicii din Bucureşti, promotorul introducerii în România a silvotehnicii moderne. A fost întemeietorul și timp de 15 ani directorul Institutului de cercetări forestiere. În anul 2010 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române. A fost cel mai mare silvicultor român al tuturor timpurilor, poreclit pe drept cuvânt "apostolul pădurilor".

Unirea Basarabiei cu Ţara Mamă * 27 martie / 9 aprilie
1918 - 75 de ani - 1993 * România
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 60 mm.
După o lungă perioadă de ocupație țaristă (1812-1918), venea în sfârșit și rândul Basarabiei de a se uni cu România. Această unire va căpăta un cadru legal la data de 27 martie 1918, când în ședința Sfatului Țării de la Chișinău se proclama Unirea Republicii Democratice Moldoveneşti (fosta Basarabie ţaristă) cu România. Unirea a fost posibilă şi datorită susţinerii Armatei Române care a pus capăt atacurilor banditeşti ale bandelor bolşevice din Basarabia în cadrul Revoluţiei din 1917. Sus admiri un important document istoric - Actul Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă. 

Nicolae Titulescu * 1882 - 1947
Mare jurist şi diplomat român
Casa memorială Nicolae Titulescu * 1910 - 19882
Tituleşti - Olt 
La scurta vreme, dupa ce în anul 1907 rasculatii au incendiat casa lui Gheorghe Burca, Nicolae Titulescu s-a casatorit cu Caterina Burca. Acest eveniment l-a determinat pe tatal fetei sa renunte la refacerea conacului si sa-i propuna lui Nicolae Titulescu sa-si construiasca o casa pe masura pozitiei sale. Construirea casei a fost terminata în 1910, asa cum se observa din inscriptia de pe pavimentul de la intrare. În semn de respect fata de arhitectura noastra traditionala, Nicolae Titulescu a decis înaltarea unei case în care regasim multe elemente de arhitectura specifice cultelor oltenesti. Casa are patru intrari si doua fatade, cu terase semirotunde pentru fatada dinspre râu si cu terase dreptunghiulare la fatada principala. Ambele terase sunt strajuite în partea stânga a cladirii de un turn cu trei niveluri. Din terasa etajului, situata catre râu, care creste de peste doua decenii un arbust a carui specie a ramas neidentificata pâna astazi. El reprezinta una dintre atractiile turistilor ajunsi la Casa Titulescu. În perioada anilor 1907-1941, Casa Titulescu a servit ca loc de odihna si recreere pentru familia Titulescu. Sediul administrativ al mosiei se afla într-o cladire construita alaturi de catre mama lui N. Titulescu in 1899. Dupa 1940 (pâna in 1949) casa Titulescu a fost în administrarea Academiei Române, care, conform vointei testamentare a lui Nicolae Titulescu, a înfiintat între 1945 si 1949 o biblioteca sateasca si o scoala populara.  In anul 1949 casa a intrat in posesia mai multor institutii. Astazi, Casa Titulescu este Muzeul Memorial Nicolae Titulescu.

Nicolae Titulescu
Recunoştinţă pentru contribuţia 
la dezvoltarea relaţiilor cu România
Această medalie a fost executată 
de către gravorul Gh. Adoc în anul 1992
laura-stoican-olt
Nicolae Titulescu (născut la data de 4/16 martie 1882 la Craiova şi decedat la 17 martie 1941 la Cannes, în Franţa)  a fost un cunoscut diplomat, jurist şi om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, de două ori  președinte al Ligii Naţiunilor, precursoarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) de astăzi. Provine dintr-o familie de moşieri, părinţii săi fiind avocaţi.

_______________ooOoo________________

Statul papal - Bond - 1866 
State Pontificaux - Datoria publică 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: