vineri, 10 octombrie 2014

NOEUX LES MINES - FRANȚA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și 
arhitectură din localitatea minieră franceză NOEUX LES MINES,
departamentul PAS DE CALAIS, regiunea NORD PAS DE CALAIS, 
din perioade diferite, o vedere generală, multe trimiteri poștale 
interesante precum și un jeton și două insigne locale minerești. 
Biserica ST.MARTIN (Biserica minei)
Biserica ST.BARBE
Pârtia de schi pe iarbă
Casa de cultură a tineretului
Grupul școlar
Școala de muzică
Memorialul
Muzeul mineritului
Gara nouă
Gara veche
Pasarela și Bisercia Minei (St.Martin)
Sediul companiei de minerit
Punctul sanitar minier
Castelul de apă al puțului nr.1
Puțul minier nr.1
Puțul minier nr.3
Strada PASTEUR
Strada către spital
Strada MOUSSY
Drumul național
Vedere generală contemporană
Trimiteri poștale
Două medalii minerești locale
Jeton local - 1 kg paine 

***

PLĂCINȚELE (AFORISME)
de VASILE PLĂCINTĂ, 
Republica Moldova, născut 1949
  • Cine nu a suferit niciodată în viaţă, este de nesuferit.
  • Degeaba mai angajezi lăutari, dacă nu-ţi mai cântă inima.
  • Fotoliul care se clatină, nu poate fi considerat leagăn.
  • Am vrut să urc muntele cu Maria, dar m-am oprit...la poale.
  • Când ideile sunt prea înghesuite, ele ies din cap.


______________xxx______________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA MEDALII ȘI
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist - 1986
Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române - 2001  
Teoctist Arăpaşu, pe numele de mirean Toader Arăpașu (născut la 7 februarie 1915 în comuna Tocileni, judeţul Botoşani şi decedat la 30 iulie 2007 în Bucureşti) a fost Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986 - 2007. Ca patriarh s-a remarcat prin sprijinul pe care l-a acordat teologiei românești. A avut o permanentă activitate pentru unitatea ortodoxă, ca și în domeniul ecumenismului. A obținut situarea Bisericii Ortodoxe Române la un nivel mai înalt în relațiile cu celelalte culte decât în trecut. Deși a fost nevoit să accepte demolarea a 7 biserici ortodoxe, monumente istorice ale Bucureștiului, a ridicat în schimb, în aceeași perioadă, peste 100 de biserici în țară.După revoluție a fost acuzat de obediență față de autoritățile comuniste, fapt care a culminat cu aprobarea demolării a 7 biserici istorice din București.  A adresat numeroase telegrame de felicitare dictatorului Nicolae Ceaușescu, căruia i-a făcut cadou vechi tipărituri și obiecte de patrimoniu. Înțelegând contestațiile de ordin politic a cerut în scris retragerea din slujirea sa, în semn de pocăință, stabilindu-se la Mănăstirea Sinaia. Primind cereri din toată țara din partea credincioșilor, a clerului de la parohii și mânăstiri, pentru revenirea Patriarhului, precum și a unor scrisori din partea Patriarhilor Bisericilor Ortodoxe locale, Sfântul Sinod în ședința sa din aprilie a hotărât chemarea Patriarhului la locul său prin revocarea deciziei de acceptare a demisiei patriarhului Teoctist. Dând ascultare Sfântului Sinod, Patriarhul Teoctist și-a reluat slujirea sa pentru care a fost ales în noiembrie 1986.A obținut importante recunoașteri din partea majorității Bisericilor ortodoxe locale, ca și din partea altor culte religioase. În perioada 7-9 mai 1999, la invitația Patriarhului Teoctist, s-a desfășurat vizita istorică în România a Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea (prima vizită a unui Papă într-o țară majoritar ortodoxă). Sus am postat o vedere cu clădirea Patriarhiei române și logo-ul acesteia. 

Prea Fericitul Patriarh Teoctist
La 45 ani de arhierie - 1995
Teoctist a promovat învățământul religios după 1989, înființând noi seminarii teologice, școli medii de cântăreți bisericești, de pregătire a asistenților sociali, băieți și fete, de restauratori de monumente istorice și a organizat obținerea de burse în străinătate pentru studenții dornici de studiu. În învățământul general de toate gradele și profilurile a fost introdus învățământul religios. Ca și inițiativele de mai sus, împreună cu Sfântul Sinod a înființat eparhii noi, a reactivat mitropoliile și episcopiile desființate de dictatura comunistă, a întreprins demersurile pentru canonizarea unor sfinți români, a reorganizat Biserica Română de peste hotare prin organizarea unor noi episcopii și alegerea unui număr corespunzător de ierarhi dintre tinerii teologi cu studii în țară și în străinătate și dintre cei care s-au distins prin cunoașterea vieții bisericești și monahale. A publicat peste 17 de volume de predici, cuvântări și meditații, cu titlul general "Pe treptele slujirii creștine" și un volum cu titlul "Slujind Altarul străbun", care cuprind peste 7000 de pagini, cu aproximativ 1500 titluri. A inițiat o bogată și fructuoasă activitate culturală și științifică, promovând permanent acțiuni care au contribuit la creșterea prestigiului Bisericii. În timpul acestei perioade, schimbul de reviste și cărți de specialitate cu cele similare din străinătate a sporit, organizându-se, totodată, Simpozioane și Colocvii cu teme de actualitate și de interes pentru viața Bisericii. Sus am postat o poză a Prea-fericitului și o trimitere poștală ilustrată cu Patriarhia română și logo-ul acesteia.

Insignă - Partidul România Mare - 15 
Partidul România Mare (P.R.M. - fost și Partidul Popular România Mare - P.P.R.M.) este un partid politic românesc de dreapta, membru al fostului grup europarlamentar Identitate, Tradiție, Suveranitate. 

Partidul România Mare * 1991 - 2001 * Glorie lui Christos
Jos Mafia! Sus Patria! Quo Vadim?
La mulți ani în România Mare 
Partidul România Mare a fost fondat în iunie 1991, și are sediul central în București, pe str. George Clemenceau, nr 10, Doctrina sa se fundamentează pe naționalism, protecționism și conservatorism. Sus am postat 2 logo-uri P.R.M..

Insignă - Informatica militară * 1963 - 1993
În traditia armatei noastre este ca momentul de constituire a primei structuri organizatorice apartinând unei arme sau specialităti militare să fie sărbătorit ca zi a acesteia. Astfel data de 01 septembrie 1963 marchează momentul de aparitie în armata română a unui nou domeniu care, în timp s-a constituit în serviciul “Informatică si A.C.T. – Automatizarea conducerii trupelor”. Actul de nastere a acestui serviciu îl reprezintă înfiintarea, în cadrul Directiei Generale a Înzestrării a Grupei de automatizare.  Momentele semnificative care au marcat o evolutie evidentă a structurilor de informatică militară le reprezintă transformarea la 01 martie 1970 a Statiei Centrale de Calcul în Centrul de Calcul al M.Ap.N., ca organ de executie si înfiintarea la 15 iulie 1971 a Directiei Mecanizare si Automatizarea Conducerii Trupelor, ca organ de conceptie în domeniu al Marelui Stat Major si care preia în subordine Centrul de Calcul al M.Ap.N.. În timp s-au creat structuri de Informatica militară specializată după cum urmează; 1975 - Centrul de Calcul al Comandamentului Apărării Antiaeriene a Teritoriului; 1977 -  Centrul de Calcul al Marinei Militare, 1983 -  Oficiul de Calcul al Comandamentului Aviatiei Militare.

Insignă - Campionatele internaționale - atletism R.P.R. 1950
(Republica Populară Română)
Atletismul apare in Romania la sfarsitul secolului XIX, la initiativa studentilor care studiau in tarile occidentale. In timpul vacantelor, acestia promovau atletismul organizand competitii de alergari, sarituri si aruncari. Primul concurs organizat de atletism are loc in 1882 la Bucuresti, cu participarea elevilor de la liceele Sf. Sava si Matei Basarab. Treptat, creste interesul pentru activitatea sportiva, in general, si atletism, in particular. Se organizeaza curse care atrag un numar mare de concurenti, se contureaza o literatura de specialitate si sunt organizate competitii pe criterii de varsta. Mai mult, cu prilejul serbarilor scolare sunt introduse intreceri la alergari si sarituri la mai multe licee din diverse orase. 
Insignă - Campionatele internaționale de atletism ale R.P.R. 1951
(Republica Populară Română) 
In 1912, se infiinteaza Comisia de atletism, alergari pe jos si concursuri, parte din Federatia Romana a Societatilor Sportive. Acea comisie este de fapt precursoarea Federatiei Romane de Atletism (FRA), a 19-a federatie pe lista mondiala, care in 1923 se afiliaza la IAAF. Primele Campionate Nationale ale Romaniei sunt organizate in 1914, la 16 probe, si se adreseaza doar barbatilor. Un an mai tarziu, in 1915, se inaugureaza la Bucuresti primul teren de atletism, pe locul care devine ulterior Stadionul Tineretului. Abia din 1922, femeile vor avea propriile competitii, iar trei ani mai tarziu vor fi organizate primele Campionate Nationale feminine, precum si primele Campionate pentru juniori. In 1928, la Jocurile Olimpice de la Amsterdam, o delegatie a Romaniei formata din 10 atleti si 2 atlete participa pentru prima data la o astfel de competitie, iar in acelasi an debuteaza Campionatele Universitare din Romania. 
Insignă - Campionatele internaționale de atletism R.P.R. 1954
(Republica Populară Română) 
In 1930, la Atena, atletii romani se claseaza pe locul al doilea, la prima editie oficiala a Jocurilor Balcanice, iar in 1934, la editia inaugurala a Campionatelor Europene, participa 4 atleti romani. In 1937, FRA organizeaza, pentru prima data in Romania, Jocurile Balcanice, iar in 1948debuteaza seria Campionatelor Internationale ale Romaniei, nelipsite din Calendarele Anuale ale FRA. Incepand cu anul 1952, atletii romani participa cu regularitate la toate marile competitii mondiale si europene si scriu, cu fiecare medalie, istoria atletismului romanesc. 

Placheta - Secția industriilor de război ale Asociației
poloneze a industriilor metalurgice din Varșovia
În amintirea vizitei unei delegații militare
românești la Uzinele poloneze - 1926
Inginer C.Urziceanu
În scurta perioadă de reviriment economic a industriei poloneze (1926 - 1932) o delegație militară românească a făcut o vizită de schimb experiență într-o uzină militară din Varșovia (anul 1926). Placheta de mai sus marchează chiar acest important eveniment al relațiilor militare româno -poloneze.

_______________________ooOoo_______________________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare unități militare
din armata regală olandeză,
în timpul celui de-al doilea război mondial 

Câteva ornamente decorative marginale de pe 
notgelduri (bancnote locale de necesitate) belgiene

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 10.10.2014

Niciun comentariu: