marți, 14 octombrie 2014

AMSTERDAM - OLANDA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din orașul olandez AMSTERDAM, regiunea 
OLANDA DE NORD, o insignă, o monedă, o acțiune, 
precum și câteva medalii și jetoane locale. 
Monumentul național
Muntorren
Biserica Wester
Muzeul
Biserica St.Nicholas
Muzeul Van Gogh
Stadionul clubului de fotbal Ajax
Clădirea Bursei
Gara
Muzeul figurilor de ceară
Hotelul Inntel
Vechea clădire a poștei
Clădirea Operei
Biserica Oude
Palatul regal
Arhitectură locală
Vedere aeriană
Insignă locală
Set 3 jetoane locale
Set 2 medalii locale
Monedă locală - 2 ECU 1995
Acțiune locală - Stadionul olimpic

***

E TOAMNĂ IAR ! 
(Eseu umoristic)
de Ananie Gagniuc - Constanța
Motto: 
Toamna (de Vasile Vâjoga)
“E timpul când îmbracă ţara
Culori ce-au fascinat poeţii
Şi când se umple iar cămara
Cu... mucegai pe toţi pereţii.”
A trecut o-ntreagă vară, când răcoroasă, când caniculară, a venit toamnă iar şi bine-mi pare, în grădină am o floare, e floare de busuioc, în rest, alte legume, fructe, ioc!
Văd eu cum dreg busuiocul, dar nu va fi prea bine, pentru gospodine aprovizionarea de iarnă e scumpă, iar preţurile or să irumpă. 
De unde atâta zacuscă şi murături, gogoşari, castraveţi, când îi vezi pe precupeţi, cum vând totul la un preţ, ce îţi face părul creţ?
Dar, daţi-o-ncolo de mâncare, vom avea altă preocupare. Ziarele vor titra, cu titluri de o şchioapă, că nu vom avea apă, curent şi căldură, românul va privi actualul guvern cu ură, care guvern nu va fi etern, parlamentarii vor fi tocaţi mărunt, bani nu mai sunt, se va schimba din nou staff ul şi, din toate cele promise, se va alege praful!
A venit toamna, bine mi pare, va fi teroare cu preţul la benzină, cu plata la lumină, cu al dolarului curs, cu faptul că străinătatea se uită la noi ca la urs... 
Până nu se lămureşte cine va fi la putere şi în putere, românul crede că vor curge lapte şi miere, iar cel pesimist va fi şi mai trist, convins c o va duce mai rău şi că ţara se va prăbuşi, şi mai mult, în hău.
A venit toamna, bine-mi pare!
Iată, la vremea viitoare, un mic dicţionar de cuvinte rare:  bunăstare, mâncare, ieftinire, primenire, belşug, pentru orice şomer, câte un meşteşug, lux şi trai pe vătrai şi mulţi parai. 
Dar şi câteva cuvinte şi expresii, tot mai uzuale: inflaţie, aglomeraţie, sărăcie, visteria pustie, ce mai, un întreg balamuc! 
V-o spune... Ananie GAGNIUC

______________xxx______________

O MEDALIE ȘI 
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Insigna - F.R.F.A - (Federația română de fotbal asociație)
Structura organizatorică conducătoare a fotbalului românesc a luat ființă în anul 1909 sub numele Asociația cluburilor de fotbal din România. În timp aceasta a evoluat primind și alte denumiri după cum urmează; 1912 – Federația societăților sportive din România, 1919 – Uniunea cluburilor de fotbal asociație, 1930 – Federația română de fotbal asociație și 1940 – Organizația sportului de fotbal și handbal. Din 1944 si până în prezent forul conducător al fotbalului autohton se numeste Federația romană de fotbal. Din anul 1930 este afiliată la Federaţia Internaţională de Fotbal Amator (F.I.F.A.) iar din anul 1955 este afiliată şi la Uniunea Europenă de Fotbal Amator (U.E.F.A.).   

Regele Mihai după 50 de ani de monarhie în exil
1947 - România - 1997
Nihil sine Deo - (Nimic fără Dumnezeu)
Un act de suveranitate, un moment de speranță
Mihai I, Rege al României, Principe al Romaniei, fost Principe de Hohenzolern (născut 25 octombrie 1921 la Sinaia), în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea, cu titlul Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. Este stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele personalităţi publice în viaţă din perioada celui de al II-lea război mondial. Sus am postat cele trei steme ale Regatului României.

Insigna fotbal - România - U.S.A. '94
(Statele Unite ale Americii)
Campionatul Mondial de Fotbal 1994, ediția cu numărul 15 a turneului, s-a ținut în Statele Unite ale Americii, din 17 iunie până în 17 iulie 1994. Brazilia a devenit atunci prima țară care a câștigat patru trofee de Campionat Mondial, după ce a depășit Italia în finală cu 3-2, după executarea loviturilor de departajare. După prelungiri scorul era 0-0, așa că a fost prima finală de C.M. din istorie decisă la penalty-uri. Media de spectatori pentru întregul turneu a fost de 69000, în timp ce numărul total de spectatori a fost 3,6 milioane. CM 1994 deține recordul de număr de spectatori din istoria competiție. La CM din anul 1994 România a înregistrat cea mai bună performanță a ei de până acum, atingerea sferturilor de finală. Jocurile acestor campionate s-au desfășurat între 24 de echipe naționale din lume pe 9 stadioane moderne. Sus am postat logo-ul și mascota Campionatului mondial de fotbal din SUA - 1994.

Insignă - C.T.A. - (Cercul tehnico aplicativ - auto)
În data de 15 noiembrie 1968 s-a emis Legea 53 privind pregătirea tineretului pentru apărarea patriei care stabilea că apărarea patriei, a cuceririlor revoluționare ale poporului muncitor, este îndatorirea supremă a tuturor cetățenilor Republicii Socialiste România. Activitatea de pregătire a tineretului pentru apărarea patriei cuprinde instruirea militară generală, cunoașterea armelor de nimicire în masă și protecția împotriva lor, apărarea locală antiaeriană, pregătirea sanitară și de prim ajutor, precum și pregătirea de specialitate în cadrul unor cercuri tehnico-aplicative. Deci cercul tehnico-aplicativ era forma prin care se asigura pregătirea militară a tineretului în diferite specialități.

Insignă - Stadium român - 1914
Nu am nicio informație despre această insignă. Dacă cineva m-ar putea ajuta cu vreo informație sau fotografie cu referire la această insignă i-aș fi sincer recunoscător.Eu cred totuși că este o insignă sportivă.

_______________ooOoo_______________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare a unor unități militare 
din armata regală olandeză în timpul
celui de-al doilea război mondial

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe certificate englezești 

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 14.10.2014

Niciun comentariu: