duminică, 12 octombrie 2014

ALBARES - SPANIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură
și arhitectură din localitatea spaniolă ALBARES, provincia
GUADALAJARA, comunitatea autonomă CASTILLA LA MANCHA.
Deasupra am postat un cupon de raționalizare a bunurilor de
larg consum (80 grame sare) din anul 1937 - războiul civil spaniol.
Biserica SAN ESTEBAN
Biserică
Parcul bisericii
Arhitectură locală

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI 
MIRCEA ELIADE (1907 - 1986)
scriitor, istoric, filozof și profesor
român stabilit în S.U.A.  
  • Mai bine o dragoste pierdută decât una neavută.
  • Totul este posibil, împotriva tuturor rațiunilor. 
  • Dacă fiecare ins ar activa fără gândul recompensei Pământul ar fi un Rai.

___________xxx___________

CÂTEVA 
INSIGNE ȘI MEDALII 
DIN JUDEȚUL PRAHOVA

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Petrolul Ploiești
F.C.Petrolul Ploiești este un club de fotbal din orașul Ploiești - România, care evoluează în Liga I. Porecla acestui club este Lupii galbeni. Culorile oficiale ale echipamentului de joc la meciuri sunt galben și albastru.   
Insignă  - Petrolul Ploiești
Clubul F.C.Petrolul a fost înființat în anul 1924 și își dispută meciurile de acasă pe stadionul Ilie Oană, cu o capacitate de 15500 de locuri, inaugurat în anul 2011. Culorile clubului sunt galben-albastru. Acest club a câștigat de 4 ori Campionatul Național și de 3 ori Cupa României. Sus am postat logo-ul actual al clubului de fotbal F.C.Petrolul Ploiești.

Insignă - Sinaia - 20 ani
La revedere - iunie 1996
 
Sinaia este un oraș situate în județul Prahova, România, pe valea Pahovei, la poalele Munților Bucegi, cunoscut mai ales datorită importanței sale turistice. Orașul este situat la circa  60 kilometri nord-vest de Ploiești și la 50 kilometri sud de Brașov. Altitudinea medie a orașului este de 880 de metri, orașul numărând aproximativ 10500 de locuitori. În secolul al XVII-lea această zonă era nelocuită. Primii locuitori care s-au stabilit în pădurea virgină de aici au fost călugării mănăstirii Sinaia, ctitorită între anii 1690-1695 de către Marele Spătar Maihail Cantacuzino, precum și niște scutelnici care se ocupau cu paza mănăstirii și cultivarea moșiilor acesteia. Orașul a luat numele mănăstirii, iar mănăstirea a fost denumită astfel după călătoria spătarului în Palestina și Peninsula Sinai. Sus am postat stema orașului iar dedesubt pozele câtorva clădiri interesante din Sinaia. 
Mănăstirea
Primăria


Nicolae Iorga - Biblioteca județeană Ploiești
75 * 1921 - 1996 * 20 martie 1921  
Vivat, crescat, floreat! - (Să trăiască, să crească, să înflorească!)
Nicolae Iorga (nume original: Nicu N. Iorga, născut la data de 6/18 iunie 1871 în oraşul Botoşani şi decedat la data de 27 noiembrie 1940 în localitatea Strejnic, judeţul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician român. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului al XX-lea, rolul lui Voltaire.

Insignă - Petrolul * X - 1968
Exploatarea petrolului in tara noastra are o istorie indelungata. Primele atestari dateaza inca din sec. al II-lea  si continua si in secolele urmatoare, asa cum o dovedesc numeroasele materiale ceramice cu urme de pacura, datate in secolele II - XVI. In tot acest timp, Romania si romanii au acumulat o experienta invidiata chiar de multe din statele lumii cu o civilizatie moderna. Consecinta fireasca a preocuparii tarii noastre pentru exploatarea petrolului a fost ca Romania a contribuit decisiv la realizarea a trei premiere petroliere mondiale in anul 1857: prima tara din lume cu o productie de titei, oficial inregistrata in statisticile internationale, prima rafinarie din lume, Bucurestiul, primul oras din lume iluminat public cu petrol lampant.Principalele companii petroliere romanesti au fost; Steaua Romana, Romano-Americana, Vega, Astra Romana, Concordia si Creditul Minier. Cele mai cunoscute personalitati romanesti ale industriei petroliere au fost; ing. Virgiliu Tacit - inventatorul primului prevenitor de eruptie, ing. Andrei Dragulanescu - cel care a elaborat si experimentat tubajul sondelor cu coloana unica, dr. ing. Ion Basgan cel care folosindu-se de principiul sonicitatii a brevetat in anul 1934 in Romania si SUA un nou sistem de foraj (forajul rotativ prin rotatie percutanta si prin amortizarea presiunilor hidrodinamice), Lazar Edeleanu - a elaborat o metoda de rafinare a lampantului si, ulterior, si a altor produse petroliere, prin rafinarea selectiva, folosind bioxidul de sulf lichid. Alte personalitati importante din istoria industriei petroliere au fost: Gogu Constantinescu, Victor Dumitrescu, Ludovic Mrazec, Petru Poni, Valeriu Patriciu, Constantin I. Istrati, Constantin Alimanestianu. Alte premiere ale industrie petroliere romanesti sunt; sonda nr. 1 a societatii „Creditul Minier”, de la Chitorani, a atins adancimea de 3300 metri, in anul 1934, clasandu-se a 2-a din lume, dupa sonda societatii „General Petroleum Corporation” din California; prima scoala din lume de maistri sondori a luat fiinta la Campina in anul 1904. Din anul 1914 acesti maistri sondori au inceput sa fie solicitati sa lucreze si in străinătate;Romania a fost prima tara din lume care a exportat benzina, inca din anii 1900.

Colegiul național "Mihai Viteazul" Ploiești 1874 - 1974
Colegiul National “Mihai Viteazul”din Ploiesti – institutia a fost constituita in anul 1874 ca scoala secundara de fete. In 1895 a primit numele de “Despina Doamna”. In 1919 s-a transformat in scoala secundara de gradul II, iar in 1928 a devenit Liceul “Despina Doamna”. Institutia functiona intr-o cladire aflata la intersectia strazilor Mihai Bravu si Buna-Vestire, care pe 5 aprilie 1944 a fost distrusa de bombardementele aeriene. Dupa aceasta data institutia a fost gazduita de Palatul scoalelor comerciale, unde a functionat, pierzandu-si numele, timp de 15 ani. In 1956 a devenit Școala medie mixtă, iar in 1959 a obtinut cladirea de pe Bulevardul Independentei al Liceului “Sf. Petru si Pavel”. In 1974, la sarbatorirea centenarului, scoala a primit numele de “Mihai Viteazul”, iar in 1997 a primit titlul de Colegiu National. Sus am postat logo-ul și o poză cu clădirea Colegiului Național "Mihai Viteazul" din Ploiești. 

Insignă - Ploiești
Municipiul Ploiești este unul dintre marile orașe ale României și reședință a județului Prahova, fiind situat la 60 de km depărtare de București. Municipiul Ploiești se găsește în apropierea regiunii viticole Dealul Mare-Valea Călugărească și are acces direct la Valea Prahovei, cea mai importantă zonă de turism alpin din România. Ploieștiul este un important nod de transport, situându-se pe drumurile care leagă capitala București de  provinciile istorice Transilvania și Moldova. este supranumit „capitala aurului negru”, orașul fiind vechi centru al industriei petroliere, având patru rafinării și alte industrii legate de această ramură (construcții de mașini, echipamente electrice, întreținere). Prezența unor ploieșteni pe piețele unor orașe din Ardeal denotă faptul că localitatea avea un nume și o bază economică ce-i permiteau să intre în relații comerciale cu centre de peste munți. Numele mai apare într-un hrisov din anul 1567, semnat de către domnitorul Țării Românești, Petru cel Tânăr, prin care se întărea o vânzare a "cinci răzoare" de vie între un anume Avruț din Ploiești și logofătul Coresi din Bărcănești. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului Ploieșți precum și fotografiile câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura ploieșteană. 
Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul
Palatul administrativ județean
Halele
Muzeul de Istorie
Colegiul Național "I.L.Caragiale" 
Muzeul de Artă
Palatul Culturii
Muzeul Ion Luca Caragiale

Insignă - Județul Prahova
Prahova este un județ aflat în regiunea istorică Muntenia din România. Este cel mai populat județ din România (cu excepția capitalei București, oraș aflat în vecinătatea sa, la sud) deși este doar al 33-lea din țară ca suprafață. Județul se întinde pe o suprafață de 4716 kilometri pătrați, numără aproximativ 830000 de locuitori și își are reședința în municipiul Ploiești. Ca subunități administrative județul este compus din 2 municipii - Ploiești și Câmpina, 12 orașe - Azuga, Băicoi, Boldești - Scăieni, Breaza, Bușteni, Comarnic, Mizil, Plopeni, Sinaia, Slănic, Urlași, Văleni de Munte și 90 de comune. Sus am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Prahova precum și fotografiile câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura prahoveană și alte locuri de vizitat în acest județ.
Castelul Cantacuzino
Cabana Caraiman din Munții Bucegi
Castelul Peleș
Crucea Caraiman din Munții Bucegi
Barajul de acumulare Paltinu 
Pasul Bratocea din Munții Bucegi
Casa Hagi Prodan
Cascada Caraiman din Munții Bucegi 
Cabana Gura Diham din Munții Bucegi
Rezervația Glodeasa - Valea Doftanei
Mănăstirea și Peștera Ialomița
Castelul Iulia Hașdeu Câmpina
Biserica Mănăstirii Zamfira 
Clopotnița Mănăstirii Zamfira
Castelul Pelișor
Salina Slănic
Mănăstirea Suzana
Trimiteri poștale din județul Prahova

______________ooOoo______________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare a unor unități militare
din armata regală olandeză 
în timpul celui de-al doilea război mondial

SLOGANURI ȘI VIGNETE 
DE PE CUPOANELE 
DE RAȚIONALIZARE A 
BUNURILOR DE LARG CONSUM 
DIN RĂZBOIUL CIVIL SPANIOL 
J.S.U. - (Juventud Socialista Unificada)
Mujeres ingresad en la Juventud Socialista Unificada 
Abraham Lincoln (1861 - 1865)
Tineretul Socialist Unificat
Femei, înscrieți-vă în Tineretul socialist Unificat
Abraham Lincoln (1809 - 1865) a fost al 16-lea președinte al SUA și primul președinte republican (1861-1865).
J.S.U. - (Juventud Socialista Unificada - Tineretul Socialist Unificat) a fost o organizație politică de orientare comunistă, a tineretului spaniol, în timpul războiului civil. A fost similara organizației politice a tineretului din România - Uniunea Tineretului Comunist (U.T.C.). Sus am postat drapelul organizației politice J.S.U..

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.10.2014

Niciun comentariu: