miercuri, 15 octombrie 2014

MONEDE EURO DE COLECȚIE BELGIA - 4


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează trecerea a 175 de ani la câștigarea independenței naționale de către statul belgian. Aversul monedei prezintă o manifestare populară de bucurie pentru obținerea independenței, pe când reversul chipul lui Albert II. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 100 euro, anul emiterii – 2005, forma - rotundă, diametrul – 29 milimetri, greutatea – 15,55 grame, metalul – aur, calitate – proof şi tirajul – 5000 de exemplare.  
Albert al II-lea, nume complet Albert Félix Humbert Théodore Christian Eugène Marie, (născut la data de 6 iunie 1934), a fost rege al Belgiei. Este fiul cel mic al regelui Leopold al III-lea (1901 - 1983) și al primei sale soții, prinţesa  Astrid a Suediei (1905 - 1935). A depus jurământul pe 9 august 1993 în fața camerelor reunite ale Parlamentului belgian. A demisionat în favoarea fiului său, prințul Filip, în anul 2013.  

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează trecerea a 175 de ani de la instituirea dinastiei regale în Belgia. Aversul monedei prezintă o turlă de biserică și nomogramele câtorva regi belgieni, pe când reversul o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 100 euro, anul emiterii – 2006, forma - rotundă, diametrul – 29 milimetri, greutatea – 15,55 grame, metalul – aur, calitate – proof şi tirajul – 5000 de exemplare.
  Albert I
Albert II
Baudouin I
Leopold I
Leopold III
Deasupra am prezentat câteva nomograme ale regilor belgieni. 
Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează trecerea a 175 de ani de la emiterea primelor monede belgiene. Aversul monedei prezintă câteva vechi monede belgiene, pe când reversul o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 100 euro, anul emiterii – 2007, forma - rotundă, diametrul – 29 milimetri, greutatea – 15,55 grame, metalul – aur, calitate – proof şi tirajul – 5000 de exemplare.  
Deasupra am postat câteva monede care prezintă nomograme ale regilor belgieni, de-a lungul vremii. 

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI 
WINSTON CHURCHILL (1874 - 1965)
om politic britanic, fost prim ministru 
  • Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe înainte.
  • Adevărul le folosește celor care-l ascultă, dar le face rău celor care-l spun.
  • Succesul este abilitatea de a trece de la un eşec la altul fără a pierde din entuziasm.
_____________xxx_____________

O INSIGNĂ 
ȘI CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Majadahonda 13 ianuarie 1937
Să faci, căpitane, o țară ca soarele sfânt de pe cer!
Monumentul comemorativ de la Majadahonda este un monument înălțat în anul 1970 în orașul Majadahonda - Spania, alături de o cruce de piatră ridicată în memoria celor doi voluntari români din Mişcarea legionară (Ion Moţa şi Vasile Marin) care au murit pe front la 13 ianuarie 1937, în luptele din Războiul civil spaniol (1936-1939). Proiectul monumentului a fost schițat de Sergio Cifuentes, secretarul general al Asociației «Hispano Rumana Majadahonda» și finalizat de arhitectul Luciano Diez-Canedo. Lucrările efective de ridicare a monumentului au început la 1 iulie 1970. Silueta sa este alcătuită din două litere "M" stilizate, reprezentând inițialele celor doi eroi comemorați. Monumentul a fost inaugurat la data de 13 septembrie 1970 în prezența comandantului Mișcării Legionare, Horia Sima. Construcția monumentului a fost cofinanțată de către guvernul fascist spaniol. Se află localizat lângă Șoseaua Boadilla del Monte, în spatele cimitirului orașului. La data construcției, monumentul se afla în câmp deschis, dar în prezent el este înconjurat de pomi. În România, singurul loc în care cei doi eroi ai neamului sunt comemorați, este Mănăstirea Petru Vodă, prin grija arhimandritului Iustin Pârvu.
Vasile Marin (născut la data de 16 / 29 ianurie 1904 şi decedat la data de 13 ianurie 1937 la Majadahonda, lângă Madrid, Spania) a fost un om politic român, comandant legionar. A fost căsătorit cu Ana Maria Marin. A căzut în luptele din războiul civil din Spania, împreună cu Ion Moța. Cei doi au fost declarați eroi și au fost înmormântati la Casa Verde (sediul Mişcării legionare), unde a fost ridicat un mausoleu în onoarea lor. Se estimează că peste un milion de oameni i-au condus pe ultimul drum.
Ion I. Moța (Ionel Moța) (născut la data de 5 iulie 1902 la Orăştie şi decedat la data de 13 ianurie 1937 la Majadahonda, lângă Madrid, Spania) a fost un om politic român, unul dintre fondatorii Legiunii Arhanghelului Mihail, cunoscută și ca Mișcarea Legionară.A fost fiul preotului și publicistului Ioan Moţa. Cu acordul lui Corneliu Zelea Codreanu, în 1936 a plecat să lupte în Războiul civil din Spania, împotriva forțelor comuniste. A căzut în luptă în 13 ianuarie 1937 la Majadahonda, lângă Madrid, alături de camaradul său Vasile Marin. După cel de - al doillea război mondial, un grup de legionari din exil a luat inițiativa de a ridica o cruce în locul în care a murit Ion Moța. În 1970, cu sprijinul statului spaniol, chiar pe locul în care au murit cei doi camarazi, legionarii au construit un monument, unde, în fiecare an, la 13 ianuarie se ține o ceremonie de comemorare.

Insignă - P.N.L. - (Partidul național liberal)
Partidul Național Liberal (PNL) este unul din principalele partide politice din România, cu rol însemnat în modernizarea țării. A fost înființat sub acest nume în data de 24 mai 1875. Din cele 87 de cabinete ale României, 30 au fost conduse de premieri liberali. Ideologia politică a partidului este liberalismul, poziţia politică - centru dreapta, culori - galben şi albastru, sloganul politic - "Prin noi înşine". PNL face parte din grupul politic europarlamentar - Partidul European Liberal Democrat şi Reformist. Sus am postat semnul electoral al PNL.   
Ion Cantacuzino
Ion Cantacuzino, cunoscut și ca Ioan Cantacuzino, (născut la data de 25 noiembrie 1863 în Bucureşti şi decedat la data de 14 ianuarie 1934 tot la Bucureşti ) a fost un academician, medic, microbilog, profesor universitar român, fondatorul școlii românești de imunololgie şi patologie experimentală.
Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare pentru Microbiologie și Imunologie „Cantacuzino” (INCDMI „Cantacuzino”) este un institut de cercetare din România, înființat în anul 1921. Institutul are ca domeniu de activitate sănătatea publică, pe care o promovează atât prin activități de cercetare-dezvoltare, cât și prin oferta de produse și servicii. Activitatea de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare se desfășoară în domeniile: infecții bacteriene, virale și parazitare, biologiei celulare și moleculare, imunologiei, biotehnologiei și geneticii microbiene.


Parlamentul României
7 octombrie 1993 - 7 octombrie 2003
10 ani de la admiterea României în Consiliul Europei
Clădirea Parlamentului naţional al României din capitala Bucureşti, cunoscută şi sub numele de Casa Poporului sau Casa Republicii, lungime – 270 m, lăţime – 240 m, înalţime - 86 m cu 12 nivele, adâncime la subsol - 92 m cu 8 nivele, suprafaţă construită – 66000 mp, suprafaţă desfăşurată – 330000 mp, deţine 3 recorduri Guinness: pentru cea mai mare clădire pentru uz civil, cea mai scumpă clădire şi cea mai grea clădire din lume, pentru realizarea clădirii folosindu-se: 1000000 m.c. de marmură 5500 de tone de ciment, 7000 de tone de oţel, 20000 de tone de nisip, 1000 de tone de bazalt, 900000 m.c. lemn esenţe diferite, 3500 de tone de cristal, 200000 m.c. de sticlă, 2800 de candelabre, 220000 m.p. de covoare şi 3500 m.p. de piele, la construcţie au participat 200 arhitecţi şi aproximativ 20000 muncitori care au lucrat în trei ture, 24 ore pe zi, arhitect şef fiind Anca Petrescu.
Această clădire ocupă locul 2 în lume la capitolul clădiri administrative după Pentagon şi locul 3 în lume ca volum construit cu 2550000 mc după Pavilionul de montaj al rachetelor cosmice de la Cape Canaveral -SUA şi piramida Quetzalcoatl din Mexic, costurile clädirii fiind estimate la 1,75 miliarde dolari SUA în anul 1989 şi 3 miliarde de euro în anul 2006, data începerii construcţiei 1983. 
Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională. A luat naștere la data de 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene , precum și alte state din centrul și estul Europei. Este independent de Uniunea Europeană, este diferit și de Consiliul European sau de Consilul Uniunii Europene și are sediul la Strasbourg, în Franța. Consiliul Europei are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de "Adunarea Parlamentară", alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei. România a aderat la Consiliul Europei (C.E.) ca urmare a deciziei de la 4 octombrie 1993, formulată prin rezoluţia nr. 37/1993 a Comitetului de Miniştri al C.E., privind invitarea ţării noastre de a deveni membru al Consiliului Europei. La data de 7 octombrie 1993, România a semnat documente statutare şi Convenţia Europeană a Drepturilor şi Libertăţilor Fundamentale ale Omului, cu ocazia primului Summit al C.E. de la Viena. Aderarea la C.E., organizaţie fondată pe principiile respectului pentru drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, pentru valorile democraţiei şi ale statului de drept, a constituit o etapă obligatorie în promovarea demersurilor României de aderare la Uniunea Europeană (U.E.) şi la Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (N.A.T.O.). România a deținut președinția Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei în perioada noiembrie 2005 - mai 2006.

Campion R.P.R. - 1959 (caiac - canoe)
(Republica Populară Română)
Caiacul este o ambarcațiune de sport pentru o persoană sau mai multe, ascuțită la ambele capete, cu suprafața de alunecare netedă sau în clinuri. Sportivii stau pe fund în ambarcațiune, pe care o propulsează cu una sau două padele (vâsle)
Canoea este o ambarcațiune sportivă ușoară, fără cârmă, cu prora și pupa ascuțite și înălțate, condusă cu ajutorul pagaielor. În canoe pot fi unul sau mai mulți sportive stând în genunchi. Disciplina sportivă care cumulează cele două sporturi se numește caiac-canoe.

____________ooOoo_____________

INSEMNE MILITARE STRĂINE
Set 3 insigne de identificare a unor unități militare
din armata regală olandeză în timpul 
celui de-al doilea război mondial

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni italienești

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 15.10.2014

Niciun comentariu: