miercuri, 14 martie 2012

MONOGRAFIA JUDEŢULUI BUZĂU - CAP. 21



În capitolele următoare doresc să prezint un set de fotografii cu altele din cele mai cunoscute monumente istorice, culturale şi ale naturii din judeţul Buzău.

Mănăstirea Poiana Mărului

Muntele de sare Grunj

Vechiul sediu BNR - Râmnicu Sărat

Temniţa anticomunistă - Râmnicu Sărat

(Urmarea în cap.22)

***



Această monedă a fost emisă pentru a marca trecerea a 600 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a lui Alexandru cel Bun. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 92,5 %, în greutate de 27 de grame, tiraj 1000 de exemplare, la preţul unitar de vânzare practicat de către BNR la 450 roni.
Pe avers în partea stângă este reprezentat sigiliul oraşului Baia, prima capitală a Moldovei stabilită de cei dintâi domnitori muşatini, familie din care se trăgea şi Alexandru cel Bun.
Pe revers este reprezentat bustul domnitorului Alexandru cel Bun, după o frescă de la Suceviţa din secolul al XVI-lea. Mâna stângă a domnitorului este îndreptată spre biserica Mirăuţi din Suceava (prima catedrală mitropolitană a Moldovei), aflată în plan secund, acolo unde, în anul 1402, pe 24 iunie, Alexandru cel Bun a aşezat în ea moaştele Sfântului Ioan cel Nou.

Alexandru cel Bun, fiul lui Roman I Muşatinul (decedat la 1 ianuarie 1432, a fost domnul Moldovei între anii 1400 - 1432, care i-a succedat la tron lui Iuga "Ologul", îndepărtat de la tron de domnitorul Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân. Potrivit celor scrise de cronicarul Grigore Ureche, Alexandru cel Bun a întreprins o importantă operă de organizare politică, administrativă și ecleziastică în Moldova. A încurajat comerțul, confirmând negustorilor polonezi un larg privilegiu în anul 1408, act în care este atestat şi oraşul Iaşi. A obținut recunoaşterea mitropoliei Moldovei de către Patriarhia de la Constantinopol.






Niciun comentariu: