- Episcopia Buzăului, deşi din punct de vedere canonic are regim de mănăstire, ca orice unitate administrativ ecleziastică dispune de un centru eparhial compus din:
- Catedrala episcopală
- Actuala catedrală episcopală este ctitoria voievodului Ţării Româneşti, Matei Basarab (1632 - 1654) şi are hramul praznicul Adormirii Maicii domnului, la 15 august.
- Modificări importante în aspectul episcopiei s-au produs pe timpul episcopului Chesarie (1825 - 1846)
- Alte modificări constructive – 1939 – 1942
- Pictura interioară, de multe ori restaurată, a fost executată în tehnica fresco, stil neoclasic, de către pitarul Nicolae Teodorescu, conducătorul şcolii de zugravi de la episcopie, ajutat de nepotul dinspre soţie, Gheorghe Tătărăscu.
- Pictura de pe catapeteasmă este executată în foiţă de aur de acelaşi N.Teodorescu.
- Paraclisul episcopal – folosit ca lăcaş de cult pentru elevii seminarişti:
- Cel actual dateză din anul 1841 şi este ridicat pe ruinele unei dărâmături în urma cutremurului din anul 1838.
- În anul 1864 a fost distrus parţial de un incendiu şi refăcut de episcopul Dionisie Romano, care a dorit ca pictura să fie realizată de Nicolae Grigoresci, însă moartea artistului îi zădărniceşte planul.
- Mozaicurile exterioare sunt realizate în anul 1984 sub episcopul Epifanie.
- Palatul episcopal:
- Locuinţa de serviciu a episopului, interzisă turiştilor.
- Este construit în anul 1844, deasupra unei mari pivniţe, în stil brâncovenesc, transformat în anul 1986 într-o mare sală de recepţie.
- În sala de la intrare sunt expuse mai multe tablouri executate în anul 1964 de către pictorul Paul Atanasiu, care reprezintă momente din trecutul episcopiei.
- Localul seminarului:
- Construcţie veche, în stil neoclasic, inaugurată în anul 1838 de către episcopul Chesarie.
- Construcţia poartă cu sine un dublu meaj istoric:
- Originea poporului român – Pe latura de est, deasupra ferestrelor de la parter, sunt reprezentate capete de daci şi de romani.
- Unirea Principatelor Române - Pe latura de est, deasupra ferestrelor de la etaj, sunt reprezentate stemele Moldovei şi Ţării Româneşti.
- Cu ocazia extragerii pietrei de construcţie de pe Dealul Istriţa s-a descoperit renumitul tezaur „Cloşca cu puii de aur”.
(Continuarea în cap 26.)
***
România - Bilet Loteria de stat pe clase - 5 bani martie 1942
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu