CAMERA MEA
Camera mea poate fi
agresivă uneori,
îmi sfâşie cuvintele,
îmi rupe singurătatea,
pândeşte momentul în care
îngenunchez şi adorm
cu fruntea topită
în pagina tensionată
ca şi o pâine prin care
aleargă mirese nevrotice,
cu voalul inflamat
de reziduuri fetale.
camera mea are gheare
cât un divorţ malformat,
râcâie pe ascuns creierul
înrămat în suspine,
declanşând dorul
ca o soluţie contra violenţei
singura soluţie transmisă intuitiv,
un fel de tsunami
convalescent,
înfipt în pragul
cu pretenţii de frontieră.
Carmen Tania Grigore - născută în oraşul Nehoiu, judeţul Buzău. Din 2007 lucrează într-un spital din Anglia ca asistentă medicală
***
BUZĂU - Bankpost
Episcopia Râmnicului este una dintre cele mai vechi eparhii din ţara noastră şi fără îndoială moştenitoarea fostei Mitropolii a Severinului de la sfârşitul secolului al XIV-lea. În anul 1359, în timpul domniei lui Nicolae Alexandru Basarab, a fost recunoscută prima mitropolie românească - Mitropolia Ungro-Vlahiei - de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol. În 1370, în Ţara Românească, s-a mai înfiinţat, în dreapta Oltului, Mitropolia Severinului, având ca mitropolit pe Antim Critopolos (1370-1381). Această Mitropolie a avut reşedinţa în Severin, însă datorită hărţuielilor ungurilor (1375), va fi mutată la Strehaia, ajungând în cele din urmă la Râmnic. Când Severinul a revenit Ţării Româneşti, s-a reînfiinţat şi Episcopia din dreapta Oltului, cu numele de Episcopia Râmnicului Noul Severin, fapt întâmplat în timpul domnitorului Radu cel Mare, în anul 1503-1504. Ea avea în jurisdicţie viaţa religioasă a Olteniei depinzând direct de Mitropolia Ungro-Vlahiei. Primul episcop al Râmnicului se pare ca ar fi fost Maxim Brancovici. De la înfiinţarea Episcopiei şi până în zilele noastre, la Râmnic au păstorit 40 de ierarhi, printre care şi Calinic de la Cernica. Episcopia a avut de-a lungul timpului o întindere variabilă, în prezent având în jurisdicţie doar judeţul Vâlcea.
Sfântul Calinic de la Cernica (născut 7 octombrie 1787 la Bucureşti şi decedat 11 aprilie 1868) a fost un călugăr, ctitor de biserici, teolog, stareţ al Mănăstirii Cernica şi episcop al Râmnicului. Este fiul unor târgoveţi de condiţie medie, Antonie şi Floarea Antonescu. A fost botezat cu numele Constantin, naşă fiindu-i Luxandra Văcărescu, soţia banului Barbu Văcărescu şi mama poetului Ienăchiţă Văcărescu.
Câteva vignete de pe bancotele statelor americane de dinainte de Proclamrea independenţei SUA
con_dorul@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu