***
Această monedă a fost emisă în anul 2003 pentru a marca existenţa Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării şi a speciilor rare care o poluează, în cadrul Anului internaţional al apei pure. Pe reversul acesteia este reprezentat Pescăruşul albastru (Alcedo atthis). Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 15,551 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 320 ron.
Valoarea universală a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin includerea acesteia în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei (1990), în cadrul Programului “Omul şi Biosfera”(MAB) lansat de UNESCO. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută în septembrie 1991, ca Zonă umedă de importanţă internaţională, mai ales ca habitat al păsărilor de apă - Convenţia RAMSAR. Valoarea de patrimoniu natural universal a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin includerea acesteia în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural, în decembrie 1990.Valoarea patrimoniului natural şi eficienţa planului de management ecologic aplicat în teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au fost recunoscute prin acordarea în anul 2000 a Diplomei Europene pentru arii protejate (reînnoită în 2005 şi 2010). Delta Dunării este unica deltă din lume, declarată în anul 1990 rezervaţie a biosferei. Suprafaţa deltei este 580000 ha şi reprezintă 2,5 % din suprafaţa României (locul 22 între deltele lumii şi locul 3 în Europa, după Volga şi Kuban). Este cea mai întinsă zonă compactă de stufărişuri de pe planetă, un muzeu viu al biodiversităţii cu 30 tipuri de ecosisteme, constituindu-se totodată ca o bancă de gene naturală, de valoare inestimabilă pentru patrimoniul natural universal.
Pescăruşul albastru - Alcedo atthis este prezent pe teritoriul ţării noastre tot timpul anului, pe lângă ape. Are o lungime de aproximativ 18 cm şi o coloristică deosebită a penajului, corpul verde-albastru cu partea inferioară roşcat căramizie. Se hrăneşte cu peşte de mici dimensiuni. Cuibăreşte în galerii săpate în maluri, galerii pe care şi le sapă singur. Femela depune între 4 şi 6 ouă albe, pe care le clocesc ambii parteneri din aprilie până în iunie.
Câteva vignete de pe bancotele statelor americane de dinainte de Proclamarea independenţei SUA
CÂTEVA AFORISME, MAXIME ŞI CUGETĂRI ÎN LIMBA LATINĂ
- Beati pauperes spiritu - Fericiţi cei săraci cu duhul.
- Beatus, qui prodest, quibus protest - Fericit este cel care se face util prin ajutorul dat.
- Bona fide - De buna credinţă.
- Casus beli - Caz de război
- Bonum vinum lactificat cor hominis - Vinul bun înveseleşte inima omului
con_dorul@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu