***
SCRIITORI ROMÂNI DE PE MELEAGURI BUZOIENE
Cine este scriitorul buzoian care a scris volumele: Ţărmul dinspre cer şi Suflet românesc peste ocean ?
George Alexe – născut 26 noiembrie 1925 în localitatea Smârdan, comuna Brădeanu - poet, jurnalist şi teolog ortodox stabilit în SUA.
___________xxXxx_____________
Această monedă a fost emisă în anul 2006 pentru a marca existenţa unor monumente de artă creştină feudală românească - în acest caz Biserica "Sfântul Nicolae" din localitatea Densuş, judeţul Hunedoara. Pe aversul acesteia sunt reprezentate un fragment din pilonul central de rezistenţă pe care se află icoana din secolul al XIV-lea Sfânta Treime de la Densuş şi stema României, iar pe revers imaginea bisericii de la Densuş văzută dinspre absida altarului şi un fragment din pilonul central cu stela funerară a generalului roman Longinus. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 31,103 grame, tiraj de 500 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 450 ron.
Biserica "Sfântul Nicolae" este una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din Romania, construită în secolul al XIII-lea. Din anul 1991 este pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Nicolae Iorga a numit biserica "fără pereche în toată românimea". Biserica Sfântul Nicolae din Densuș a fost ridicată pe ruinele unei construcții din antichitate (sec.IV). De plan pătrat (cca. 6 x 6 m), naosul este străpuns de un turn în jurul căruia se află un spațiu îngust acoperit cu o boltă de sprijin. Spre est se afla o adâncă absidă semicirculară, atât la interior cât și la exterior, având pe latura sudică un diaconicon de mari dimensiuni. Acoperișul întregii construcții este din plăci de piatră. Încăperi anexe au fost adăugate pe latura sudica în sec. XIV-XV. Construita din pietre romane fasonate aduse de la ruinele cetăţii Ulpiei Traiana Sarmisegetusa din apropiere, biserica are o înfățișare ciudată, care nu ascunde însă amprentele stilistice ale romanicului târziu.
România - Obligaţiune 4% - Împrumutul de înzestrare a ţării - 2000 lei 1934
Câteva ornamente decorative marginale de pe certificate americane
România - Obligaţiune 4% - Împrumutul de înzestrare a ţării - 2000 lei 1934
Câteva ornamente decorative marginale de pe certificate americane
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu