sâmbătă, 31 martie 2012

BAHAMAS





10 dolari 2000
BAHAMAS
Este un stat, monarhie constituţională - colonie britanică, grup de insule situat în oceanul Atlantic, undeva între Cuba şi peninsula nord-americană Florida.
Suprafaţa statului este de 13 940 km.p., populaţia numără 0,3 milioane de locuitori iar, capitala funcţionează în oraşul Nassau.
Nu are o deviză naţională unanim acceptată..
Stema oficială a statului este:

Steagul oficial al statului este:

Pe aversul bancnotei prezentate aici este înfăţişat chipul lui Sir Stafford Lofthouse Sands, mare om politic şi fost ministru de finanţe care a trăit în perioada anilor 1913 – 1972.

Pe reversul bancnotei este reprezentat Turnul Hope, cu farul de navigaţie, situat pe insula Abaco. 


***
VORBE DE DUH 
DE LA ÎNAINTAŞI
  1. Un om de geniu apare în simplitate, pentru că simplitatea este nobilă şi corectă. (Chris Simion)
  2. Cea mai interesantă luptă este cu tine însuţi. Te afli în ambele tabere. (Voltaire)
  3. De vei avea aur în sufletul tău, în licăriri de aur va străluci tot ce porneşte de la tine. (Nicolae Iorga
Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni bulgăreşti  

România - Banca de Scont Bucureşti - Certificat provizoriu de acţiuni - 10000 lei 1943
Această monedă a fost emisă în anul 2007 pentru a marca trecerea a 130 de ani de la Proclamarea independenţei României. Pe aversul acesteia este reprezentat un fragment din pictura lui Nicolae Grigorescu Atacul de la Smârdan, iar pe revers o scenă reprezentând momentul proclamării independenţei în şedinţa camerelor reunite ale Parlamentului României. Moneda este confecţionată din argint cu puritatea de 99,9 %, în greutate de 15,55 grame, tiraj de 130 de exemplare, la preţul unitar de vânzare de către BNR de 2100 ron.
Dupa constituirea statului national modern roman se punea problema castigarii independentei fata de Imperiul Otoman. Romania dorea sa se afirme liber pe arena europeana si sa rupa ultimele legaturi pe care le mai avea fata de otomani si care o stanjeneau in dezvoltarea ei normala. Declansarea crizei orientale a determinat intensificarea actiunilor in vederea proclamarii independentei de stat. A fost decretata mobilizarea armatei, in conditiile in care era iminenta inceperea unui razboi ruso-otoman. La 4/16 aprilie 1876, rusii acceptasera sa semneze conventia prin care era reglementata trecerea armatelor lor pe teritoriul Romaniei. Declansarea razboiului ruso-turc, la data de 12/24 aprilie 1877, si trecerea armatelor ruse peste teritoriul romanesc in drumul lor spre frontul din Balcani, apoi schimburile de focuri la Dunare, intre armatele romana si otomana, au antrenat, practic, Romania in acest conflict. Parlamentul a votat, la data de 29-30 aprilie/1112 mai 1877, o motiune care proclama starea de razboi intre Romania si Turcia. Interpelat, la data de 9/21 mai 1877, de deputatul Nicolae Fleva, in legatura cu proclamarea independentei, ministrul de externe, Mihail Kogalniceanu, a rostit celebrul discurs in care a exclamat suntem independenti; suntem natiune de sine statatoare. In acea zi, Adunarea Deputatilor si Senatul s-au intrunit in sesiune extraordinara si au proclamat independenta de stat a Romaniei. Declaratia de independenta a tarii a fost semnata de principele Carol I la data de 10 mai 1877. Ea va fi consfintita pe campurile de lupta din Bulgaria in anii 1877-1878.
Putem aprecia cu deplin temei că ministrul de externe Mihail Kogalniceanu şi regele Carol I sunt artizanii proclamării independenţei naţionale.
con_dorul@yahoo.com



Niciun comentariu: