Mai jos am postat şi alte fotografii care îţi prezintă câteva obiective arhitectonice specifice localităţii germane NEUENBURG.
***
DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
de Ştefan Cornel Rodean – Sibiu
Despre
sfârşitul lumii
Vorbeam
mai ieri de-un mondial război,
Dar
astăzi, cum o dai şi cum o-ntorci,
Auzi de-un virus de la nişte porci,
Scăpat de sub control de câţiva boi.
Vinul, calul şi femeia
Mai de demult, după-un pahar de vin,
Ştiam că, sigur, armăsar devin,
Acum femeia să mai beau mă
roagă...
Dar tot degeaba, eu rămân
"mârţoagă"!
________________xxXxx_______________
O MEDALIE,
CÂTEVA INSIGNE
ŞI PLACHETE
DIN JUDEŢUL ARGEŞ
Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei
de studiu, MEDALIA, poţi citi
în articolul "Le Havre - Franţa".
Conform DEX (Dicţionatului explicativ al limbii române), PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor pesonalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din
materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau
bască şi care indică, prin imagini
reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o
organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si
apartenenţa la un club, de identificare
localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup,
organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de
participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură,
etc.
Mănăstirea Curtea de Argeş * 1517 - 2007
Sfânta Muceniţă Filofteia
Mănăstirea Curtea de Argeş este o mănăstire din România situată în oraşul Curtea de Argeş. Ansamblul cuprinde biserica episcopală, unul dintre cele mai apreciate monumente de arhitectură din Ţara Românească. Mănăstirea a fost construită de către domnitorul Neagoe Basarab (1512 - 1517) pe locul vechii mitropolii de la 1359. Pictura interioară, realizată de zugravul Dobromir, a fost terminată în anul 1526, în timpul domniei lui Radu de la Afumaţi. Ea este păstrată fragmentar în Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. Reparată de câteva ori, biserica a fost restaurată între anii 1875 - 1886 de către arhitectul francez Andre Lecompte du Nouy, discipol al lui Eugene Viollet le Duc, care i-a adus şi unele modificări care au diminuat uşor, după părerea specialiştilor, valoarea istorică a monumentului.
A.R.O. - Insigne şi plachete
ARO (Auto România) a fost un producător de autoturisme de teren din Câmpulung-Muscel, România. Și-a început producția în anul 1957 și a produs peste 380000 de vehicule, dintre care două treimi au fost exportate în peste 110 țări. În anul 2003 aici s-a fabricat ultimul automil românesc de teren ARO. Fabricarea fost însă reluată sub egida Auto Max Cech.
F.C.Argeş (Club de fotbal)
Insigne sportive
Fotbal Club Argeş (F.C.Argeş) este un club de fotbal din Piteşti cu foarte mulţi suporteri în ţară. Clubul s-a format în anul 1953, debutând în prima divizie în anul 1961. A fost una din echipele de vârf ale anilor '70, reușind să câștige două titluri de campioană în anii 1972 și 1979. Sus am postat câteva embleme ale clubului de-a lungul vremii.
Cel mai mare jucător al acestui club, poate chiar cel mai mare jucător de fotbal din România, a fost Nicolae Dobrin (26 august 1947 - 26 octombrie 2007).
UCFS - Campion regional Argeş
Insignă sportivă
UCFS - Uniunea de Cultură Fizică şi Sport a fost una dintre organizaţiile cu caracter politic şi sportiv ale României comuniste prin care se urmărea crearea unui tineret apt să apere ideologic şi la nevoie militar (sportiv) "măreţele cuceriri revoluţionare ale poporului".
Deasupra am postat un carnet de membru și alte două insigne UFCS.
Argeș este un judeţ situat în regiunea Muntenia din România. Are o suprafaţă de 6862 km.p., numără aproximativ 650000 de locuitori și are reședința în municipiul Pitești. Ca subdiviziuni administrative județul este compus din 3 municipii - Pitești, Câmpulung și Curtea de Argeș, 4 oraşe - Costești, Mioveni, Topoloveni, Ștefănești și 95 de comune. Deasupra am postat harta şi stemele interbelică, comunista şi actuală ale judeţului Argeş, iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura argeșeană.
Prefectura
Galeria de artă
Muzeul județean
Biserica domnească
Biserica Sf.Nicolae
Municipiul Pitești este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Argeş, România, având o populaţie de aproximativ 172000 de locuitori. Orașul are renumele de orașul lalelelor, aici fiind găzduită anual o importantă manifestare cultural artistică sub genericul - Simfonia lalelor. Piteștiul a fost reședința temporară a voievozilor Basarab Țepeluș cel Tânăr, Mihnea cel Rău și Vlad cel Tânăr. Orașul s-a dezvoltat în mod gradat, de la sat și târg ajungând la titlul de oraș, dobândit la începutul secolului al XIV-lea. Prima atestare documentară datează din data de 20 mai 1388 când domnitorul Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirea Cozia, „o moară în hotarul Piteștilor". Deasupra am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale municipiului Piteşti, iar dedesubt pozele câtorva clădiri reprezentative pentru arhitectura pitesteană.
Primăria
Cercul militar
Hotelul "Argeș"
Magazinul "Trivale"
Cinematograful "Modern"
______________ooOoo_______________
România - Certificat englezesc de cinci acţiuni - 1913
Compania ruso - română de petrol
The russo - roumanian oil company limited
Societe russe - roumano de petrole
Câteva vignete de pe acţiuni germane
con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 14.02.2013
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu