luni, 4 februarie 2013

MONT D'ORIGNY - FRANŢA


Mai jos am postat şi alte fotografii. multe vechi de aproape 100 de ani care redau atmosfera anilor de mult trecuţi şi îţi prezintă obiective arhitectonice specifice localităţii franceze MONT D'ORIGNY. 









***

DOUĂ PASTILE
DE UMOR ROMÂNESC

  • -     Doamnă, ştiţi că soţul dumneavoastră vă înşeala?
  • -     Bineînţeles, ştiu cu cine, ştiu unde şi când, dar nu
  • mi-am dat se
  • ama cu ce...


    • Frizerul îl întreabă pe client;
    • -     Cum să vă tund ca să fiţi mulţumit?
    • -     Gratis!


    •   

    _________xxXxx___________


    CÂTEVA
    MEDALII ROMÂNEŞTI

    Informaţii generale despre medalistică
    şi subiectul ei de studiu, medalia, 
    poţi citi în articolul 
    LE HAVRE - FRANŢA

    20 de ani de la Victoria Revoluţiei Române 
    Decembrie 1989 
    1989 - 2009 * România  
    [P1090904.JPG]
    Ansamblul monumental Memorialul Renasterii, inchinat Eroilor Revolutiei din Decembrie 1989, situat in Piata Revolutiei din Capitala, cuprinde patru elemente arhitecturale - Piramida Izbanzii, Zidul Amintirii, Calea Biruintei si Piata Reculegerii. Principala piesa din ansamblu este piramida din marmura alba denumita Piramida Izbanzii, inalta de 25 m, ce semnifica trecerea timpului. Spre baza ei este aşezata o forma din bronz pe care sunt reprezentate personaje stilizate, simbolizand amprenta participantilor la Revolutie, iar spre varf se afla o coroana elipsoidala din bronz. Zidul amintirii, desfasurat semicircular are un bandou din bronz, pe care au fost trecute numele celor 1058 de eroi ai Revolutiei. Ansamblul include si un loc de reculegere - Piata Reculegerii - cu paviment de granit si banci din marmura alba. Cele patru alei care se intalnesc la baza piramidei poartă numele de Calea Biruintei si sunt executate din busteni de stejar, sectionati transversal. Monumentul a fost prezentat pentru previzionare la 1 august, si a starnit controverse din partea specialistilor si a opiniei publice inca de la începerea constructiei. Criticile aduse au fost legate, in principal, de forma, semnificatie, amplasament si de costurile mari. Autorul, Alexandru Ghildus a respins criticile ca fiind "nefondate" si a explicat ca ansamblul a fost conceput ca un memorial, fiind un obelisc ce reprezinta "un traditional ceas solar menit a marca ora astrala, cand, prin sacrificiu, Romania a intrat in fluxul istoriei". Unii artisti plastici afirma ca ar fi vorba de un kitsch absolut sau ca stilurile imbinate nu sunt congruente, iar materialele folosite nu sunt compatibile. Reactiile negative s-au materializat si in diversele denumiri gasite pana acum: tepusa, sulita, tepusa cu cartof, frigare si multe altele. Contractul pentru lucrare a fost incheiat in anul 2004 si a fost in valoare de 56 de miliarde de lei vechi. Amplasarea lucrarii in Piata Revolutiei a fost aprobata de consilierii municipali dupa ce Comisia de Urbanism Tehnic din Primarie a respins cererea. Ceremonia punerii pietrei de temelie a avut loc la 15 decembrie 2004, in prezenta lui Ion Iliescu si a lui Traian Basescu, iar Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, a oficiat, alaturi de un sobor de preoti, un ceremonial religios.

    Canalul Dunăre - Marea Neagră - 1984 
    Centrala Canalul Dunăre - Marea Neagră
    Canalul Dunăre-Marea Neagră este un canal navigabil în judeţul Constanţa, România, ce leagă porturile Cernavodă de pe Dunăre şi porturile Constanţa Midia Năvodari de la Marea Neagră, scurtând drumul spre portul Constanţa cu aproximativ 400 km. Canalul, cu lungime totală de 95,6 km, este format din ramura principală, în lungime de 64,4 km şi ramura de nord (cunoscută sub denumirea de Canalul Poarta Albă Midia Năvodari, în lungime de 31,2 km. Canalul Dunăre-Marea Neagră este parte componentă a importantei căi navigabile europene dintre Marea Neagră şi Marea Nordului şi Marea Nordului (prin Canalul Rin Main Dunăre). Folosind această rută, mărfurile din Australia şi Orientul Îndepartat, destinate Europei Centrale, îşi scurtează drumul cu 4.000 kilometri. Construcţia canalului a început în anul 1949,  mulţi dintre muncitori fiind deţinuţi politici din închisorile comuniste şi din rândurile minorităţilor etnice şi religioase. Lucrările au fost sistate în anul 1955 şi reluate, după un nou proiect, în anul 1976. Canalul a fost inaugurat sâmbătă, 26 mai 1984 de către Nicolae Ceauşescu. S-au excavat 294 milioane m.c. la canalul principal, plus 87 milioane m.c.la ramura nordică, Poarta Albă - Midia - Năvodari (mai mult cu 25 milioane faţă de Canalul Suez şi cu 140 milioane decât la Canalul Panama şi s-au turnat 5 milioane m.c.de betoane.  Cu o lungime a canalului principal de 64,4 km. o adâncime de 7 m, o lăţime la bază de 70 m şi la suprafaţă de 90 -120 m, este al treilea canal navigabil din lume, ca lungime, după Suez şi Panama şi are o capacitate anuală maximă de transport de 80-100 de milioane tone, iar pentru ramura nordică de 15-25 de milioane tone de marfă. Pescajul maxim admis este de 5,5 m permiţând astfel accesul navelor fluviale şi a celor maritime mici. La fiecare capăt există câte două ecluze care permit traficul în ambele sensuri.
     
    Mai sus admiri imagini reprezentative cu ecluzele de la Cernavodă (sus), Agigea (la mijloc) şi Năvodari (jos), porţile de acces, de la cele trei extremităţi ale canalului. 

    A 75-a aniversare jubiliară a 
    motomecanizării armatei române * 1917 - 1992 
    Motomecanizarea armatei române a constat în introducerea tancurilor şi transportoarelor amfibii blindate în dotarea de luptă a trupei. Întrevăzând marile posibilităţi ale tancului, România a fost printre primele ţări din sud-estul Europei care s-a orientat spre înzestrarea armatei cu tehnică blindată, această nevoie fiind privită ca izvorând din condiţiile de ordin politico-strategic şi nu pentru a fi la „moda” zilei. Pentru realizarea acestui scop, un moment cu profunde semnificaţii pentru istoria armei tancuri în armata română o constituie înfiinţarea primului batalion de care de luptă. Data constituirii acestuia este incertă. În unele documente de arhivă este semnalată ziua de 1 august 1919, în altele cea de 1 octombrie 1919. Acest prim batalion de care de luptă, cu garnizoana în Mihai Bravu, a constituit de fapt şi prima „subunitate şcolară” a noii arme intrate în dotarea armatei române.  

    (Medalie sportivă - popice)
    Această medalie este confecţionată din bronz
    şi are diametrul de 49 mm.

    ______________ooOoo______________

    România - Acţiune - 5 x 500 lei 1937 luna mai
    Banca Timişoarei şi Societate comercială pe acţiuni 

    Câteva ornamente decorative marginale 
    de pe acţiuni germane

    con_dorul@yahoo.com

    MOUSAIOS - 04.02.2013 

    Niciun comentariu: