vineri, 15 februarie 2013

INFO - NUMIS - MONDO - 10


1.  Recent autoritatea monetară a Republicii Transnisterne, republică nerecunoscută de multe state ale lumii, în fond o provincie, o fâşie teritorială de dincolo de râul Nistru, a statului est european Republicii Moldova, a dat publicităţii o bancnotă de 1 rublă (cea de sus) care diferă în mod esenţial de bancota cunoscută (cea de jos). Te las pe tine, cititorule, să constaţi dacă sunt sau nu diferenţe între cele două bancote.    

Aversul bancnotelor ne prezintă chipul încruntat a generalului rus Suvorov cu pieptul plin de medalii, iar pe revers se distinge Memorialul de la Chiţcani. 
Alexandr Vasilievici Suvorov, conte de Râmnic, prinţ al Italiei (născut 1729 - decedat 1800), a fost unul dintre puținii generali din istorie care nu a pierdut niciodată o bătălie. Este faimos pentru manualul său de tactică militară „Știința victoriei”. Au rămas celebre maximele sale: "Instruiește-te din greu, luptă ușor – Тяжело в учении, легко в бою" și "Glonțul e un prost, baioneta este de treabă – Пуля дура, штык молодец".
Memorialul din satul Chiţcani, raionul Căuşeni, este situat la 3 km de sat pe cel mai înalt punct a promontoriului Chiţcani, fiind ridicat în memoria tuturor acelora care s-au jertfit în operaţiunea militară Iaşi-Chişinău din anul 1944. Monumentul are forma unei săgeţi îndreptate spre cer, de pe platforma sa putându-se admira lejer peisajele de neuitat ale împrejurimilor. 

2.  Şi alte state ori provincii ale unor state europene, care fac sau nu fac parte din spaţiul comun al monedei europene, au emis monede euro test, probă sau de încercare, foarte interesante şi foarte căutate pe piaţa numismatică a lumii. Vezi mai jos astfel de monede din Benelux, Bretagne şi Bosnia-Herţegovina.
BENELUX 
Benelux este o uniune economică în Europa de vestcompusă din statele Belgia, Olanda şi Luxemburg. Numele este format din începutul numelui fiecărei țări componente; BE = Belgia, NE = Nederlande (Olanda) și LUX - Luxemburg. Tratatul de înfiinţare al uniunii a fost semnat la Londra în anul 1944 şi a intrat în funcțiune în anul 1947.
BRETAGNE 
Bretagne (în limba bretonă Breizh şi în limba română Betania) este una dintre cele 27 de regiuni ale Franţei. 


Podul din Mostar
Considerat o capodopera arhitectonica, impozantul arc de piatra de peste raul Neretva, si anume Podul Vechi, aflat in Mostar, a devenit cunoscut ca apartinand lui Soliman Magnificul, acesta fiind cel care a comandat construirea podului. Decizia de a realiza un arc de piatra peste raul Neretva a fost luata imediat dupa campaniile sale militare din Balcani, din anul 1566, aceasta sarcina fiindu-i data unui student la arhitectura, Hayruddin. Acestuia i s-a cerut sa inceapa sa lucreze la planurile podului, ca intr-un scurt timp, lucrarile de constructie sa fie demarate in tromba. Numai ca oamenii credeau ca planurile lui Hayruddin erau sortite esecului, podul nerezistand decat putin timp. Mai mult, se spune ca studentul si-a pregatit funeraliile pentru ziua cand podul a fost dat in functiune, temandu-se pentru viata sa. Si desi planurile sale au fost mai mult indraznete, in cele din urma, s-au dovedit a fi si practice, deoarece Podul Vechi (Stari Most) a rezistat. Nu intamplator numele orasului, Mostar si numele Stari Most provin de la turnurile construite la fiecare capat al podului, acest arc de piatra devenind in scurt timp un simbol veritabil al asezarii.

BOSNIA - HERŢEGOVINA

3.  Parcă ieri a fost 21 decembrie 2012, mult trâmbiţatul sfârşit al lumii, preconizat de incaşii Maya. Pentru publicitate, autoritatea monetară a statului Mexic nu a scăpat ocazia şi a emis o bancnotă fantezie care conţine pe ea mai multe simboluri naţionale.
Chipul trufaş al războiniului aparţine regelui aztec Cuauhtemoc, care a trăit între anii 1502 - 1523 şi a condus între anii 1520 - 1521. 
Antropologie Gnostica - Piatra Solara
Partea centrală a aversului ne prezintă Calendarul aztec din piatră sau Piatra soarelui. În Muzul Naţional de Antropologie din Mexico - City, capitala statului Mexic se află expus un calendar solar aztec, un basorelief sculptat pe o piatră circulară cu diametrul de 3,65 metri, grosimea de 0,91 metri şi cu greutatea de 25 tone, care a fost descoperit în zona oraşului respectiv. În partea centrală a calendarului se află faţa zeului solar Tonatiuh, aceasta fiind înconjurată de 4 dreptunghiuri. În dreptunghiurile respective sunt reprezentate încarnările anterioare ale zeului Soare. În sistemul cosmogonic mayaş era acrediată ideea că 4 lumi diferite ar fi existat înaintea celei prezente. Chiar daca piatra contine inscriptii calendaristice si astronomice, se crede ca ea nu avea rolul de a tine evidenta timpului. Aceasta ar fi servit drept altar pentru jertfele umane. Aceasta piatra a fost cioplita in 52 de ani, intre anii 1427 si 1479. 
Chichén Itzá (tradus din limba mayașă yucatecă  „La gura fântânii Itzá”) este un uriaș sit arheologic precolumbian construit de civilzaţia Maya în partea central-nordică a peninsulei Yucatan din statul Yucatan, Mexic. Piramida Kukulkan, cunoscută ca El Castillo sau Templul lui Kukulkan este o piramidă mesoamericană aflată în centrul sitului arheologic Chichen Itza. Templul a fost construit în secolul al XII-lea d.Hr. pentru mayaşii itza. Piramida cu trepte este un templu în onoarea lui Kukulkan, zeul șarpe. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute monumente mexicane precolumbiene. Piramida constă dintr-o serie de terase pătrate, cu scări pe fiecare din cele patru laturi ale templului. Sculpturile unor șerpi cu pene merg în jos pe părțile laterale ale balustradei de nord. În timpul echinocțiilor primăvara și toamna, soarele după-amiaza târziu lovește pe colțul din nord-vest al piramidei și aruncă o serie de umbre triunghiulare împotriva balustradei de nord-vest, unii crezând că se creează iluzia unui șarpe cu pene care se „târăște” în jos pe piramidă. Fiecare dintre cele patru laturi ale piramidei au 91 trepte, care, atunci când sunt adunate împreună și, inclusiv platforma templului din partea de sus ca ultimul „pas”, produce un total 365 de pași (care este egal cu numărul de zile din anul nebisect. Structura are 24 m înălțime, plus încă 6 m pentru templu. Baza patrată măsoară 55,3 m în diametru.

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI,
DESPRE MUZICĂ
Paul David Hewson, (născut la 10 mai 1960), poreclit Bono Vox, nume de scenă Bono, este solistul trupei rock irlandeze U2 
"Muzica poate schimba lumea pentru că poate schimba oamenii."
‎George Enescu (1881 - 1855), vilonist, pedagog, dirijor şi compozitor român
"Muzica oglindește toate misterioasele ondulații ale sufletului, fără putință de prefăcătorie."
Andreea Trifu (născută în anul 1989), poetă româncă
“ Muzica este șoapta divină ce ne vindecă sufletul obosit de tăceri. "

______________xxXxx____________

CÂTEVA JETOANE ŞI
INSIGNE ROMÂNEŞTI
DIN JUDEŢUL BRAŞOV

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, băuturi, mici obiecte, acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine ori pentru păublicitate. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată.

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Biserica Neagră
Roumanian Heritage Collectors Coin
(Jeton publicitate)
Acest jeton este confecţionat din alamă,
are diametrul de 31 de mm, 
grosimea de 2,21 mm şi cântăreşte 11 grame. 
Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta Maria,Biserica Neagra este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania. Biserica a fost incendiata anterior anului 1384, iar reconstructia sa a durat pana in 1477. O inscriptie descoperita in zidul bisericii il atesta ca prim ctitor pe Thomas despre care aflam ca a murit in anul 1410. Planul utilizat de catre arhitecti a fost acela de bazilica cu trei nave, egale ca inaltime, inscriindu-se in tipul de biserica-hala preferate in secolele XV-XVI in spatiul german, de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecti si mesteri. Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei masurand 89 de metri lungime, 38 de metri latime, 21 metri inaltime in interior si 40 metri inaltime in exterior. In aceasta biserica incapeau circa 5000 de persoane, cam cat era populatia orasului in epoca. Grav avariata dupa incendiul din 1689, Biserica Neagra este refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din Gdansk, pentru ca mesterii locali nu stiau sa inchida bolti de dimensiuni atat mari. Noile bolti sunt executate in stil baroc si nu in stil gotic. Biserica Neagra este celebra nu doar datorita dimensiunilor sale impresionante. Astfel, clopotnita sa adaposteste cel mai mare clopot din spatiul romanesc, un clopot din bronz care cantareste 6 tone. Biserica Neagra este cunoscuta si pentru marea sa orga (cea mai mare din sud-estul Europei) avand peste 4000 de tuburi. Corul sustinut de contraforti exteriori decorati cu edicole care adapostesc statui de sfinti reprezinta unul din putinele exemple de acest tip din Transilvania. Colectia de covoare orientale a Bisericii Negre constituie cea mai bogata colectie de acest fel din Romania. Daca sunteti in Brasov nu ratati concertele saptamanale de orga sustinute aici pe cea mai mare orga (marti, joi si vineri) din sud-estul Europei.

Castelul Bran
Roumanian Heritage Collectors Coin
(Jeton publicitate)  
Acest jeton este confecţionat din alamă,
are diametrul de 31 de mm, 
grosimea de 2,21 mm şi cântăreşte 11 grame. 
Castelul Bran, situat intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, la 30 de km de Brasov, este singurul punct turistic care atrage sute de mii de turisti datorita unei legende, Legenda Contelui Dracula, deşi izvoarele spun ca Ţepeş ar fi trecut o singură dată pe aici, în drum spre Braşov. Initial Castelul Bran (in limba slava «brana» inseamna «poarta») a fost o fortareata cunoscuta sub numele de Dietrichstein, construita de Ordinul Cavalerilor Teutoni in anul 1212, care a fost cucerita de sasi spre sfarsitul secolului al XIII-lea. Prima atestare documentara este din 1377 cand brasovenii au primit, din partea lui Ludovic I d’Anjou, dreptul de a ridica cetatea pe locul fostei fortarete. Apoi, intre 1419-1424 a intrat in posesia lui Sigismund. La sfarsitul secolului al XV-lea a fost subordonata comitetului secuilor si sub domnia lui Iancu de Hunedoara a trecut sub conducerea voievodatului Transilvaniei. La 1 decembrie 1920, Castelul Bran a fost donat Reginei Maria a Romaniei Mari, in semn de recunostinta din partea orasului Brasov pentru contributia la Unirea cea mare de la 1918. Imediat dupa aceasta, timp de 7 ani, Castelul a intrat intr-o perioada de restaurare, sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman. Acesta a conceput ansamblul ca o resedinta de vara. Tot in aceasta perioada a fost construita si Casa de ceai. In timpul acestor lucrari, Castelul a fost dotat cu apa curenta de la o fantana sapata in stanca, adanca de 57 de metri si iluminat de la o uzina electrica cu turbina. De la aceasta uzina au fost apoi electrificate, in 1932, satele Bran, Simon si Moeciu. Apoi, in 1938, Regina Maria a lasat Castelul Bran drept mostenire Principesei Ileana, care l-a stapanit pana in 1948. Dupa abdicarea Regelui Mihai si expulzarea Casei Regale, Castelul a intrat in proprietatea statului, fiind abandonat si devastat. Abia in 1956 a fost amenajat ca muzeu de istorie si arta medievala. In 1987, castelul a intrat in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. In 2006 Castelul a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg, urmasul Principesei Ileana. In iarna lui 2007 noul proprietar l-a scos la vanzare. Deoarece consiliul Judetean Brasov s-a arata dispus sa rascumpere Castelul, avocatii care se ocupau de tranzactie au cerut pretul de 60 milioane de euro. Dupa o ancheta efectuata de o comisie parlamentara concluzia a fost ca retrocedarea Castelui Bran catre Dominic de Habsburg nu s-a facut cu respectarea tuturor prevederilor legale. In final, Castelul Bran a trecut oficial în proprietatea lui Dominic de Habsburg de la 1 iunie 2009, cand avocatii Casei de Habsburg si conducerea muzeului au semnat procesele verbale de predare-primire a castelului. Nepot al Reginei Maria si fiu al Principesei Ileana, Dominic de Habsburg a dobandit Castelul Bran la aproape sase decenii dupa ce familia sa a fost fortata de regimul comunist sa paraseasca tara, pe cand el avea doar zece ani. Dupa ce Ministerul Culturii si Cultelor a retras majoritatea obiectelor din Castelul Bran, acestea au fost inlocuite cu obiecte si mobilier care au apartinut familiei de Habsburg, printre cele mai pretioase fiindCoroanasceptrul si un pumnal de argint care au apartinut Regelui Ferdinand, o fotografie-portret a Principesei Ileana cu semnatura acesteia,un acoperamant al patului Reginei Maria, cateva piese de mobilier, dar si o carte de oaspeti care a apartinut Reginei Maria acesta fiindu-i daruita, în 1920, de comunitatea brasovenilor si în care se pastreaza impresiile tuturor personalitatilor din tara si strainatate ce au trecut pragul castelului de-a lungul a aproape trei decenii. Potrivit unui reprezentant al aministratiei Castelului Bran, in castel va fi amenajata si sala de proiectii cu imagini ale Arhivei Nationale de Film despre istoria familiei regale si a castelului, o camera a costumelor familiilor regale, precum si o sufragerie. In plus, in Turnul Rotund al castelului va fi amenajat un apartament de lux,pentru cei care vor sa stea sa petreaca o noapte in Castelul Bran. De asemenea, proprietarii castelului intentioneaza sa restaureze Casa de Ceai a Reginei Maria, aflata in incinta domeniului Bran, care sa fie apoi deschisa publicului. Intr-una dintre camerele castelului, a fost amenajata si o camera “Bram Stoker”unde este prezentata legenda lui Vlad Ţepeş(cunoscut si ca Vlad Dracul), precum si a mitului lui DraculaIn curtea Castelului este amenajat un muzeu al satului ce prezinta viata taranilor din zona, munca si traditiile din zona Rucar-Bran. In perioada sarbatorii Halloween, Castelul Bran este destinatia preferata a turistilor americani si englezi. O noua atractie turistica oferita de noii proprietari este un numar de 10410 sticle de Merlot de Dealu Mare din 2007 botezat ad-hoc Chateau Bran, la 45 de lei sticla, si 1377 de sticle de Cabernet Sauvignon din acelasi an si aceeasi podgorie, la 160 de lei sticla „înnobilata” cu mentiunea „Reserve de l’Archiduc” si semnatura „Dominic”. „Ambele sortimente vor fi comercializate doar la Castelul Bran, sub denumirea «Chateau Bran. Revista americana Forbes a plasat Castelul Bran pe pozitia a doua in randul celor mai scumpe proprietati din lume, cu o valoare estimata la 140 milioane dolari.

 METROM Braşov 1957 - 1987
(Insigne sportive)
Compania a fost înfiinţată în 1923 şi are o tradiţie în domeniul metalurgiei neferoaselor şi a construcţiei de maşini pentru Industria Militară, de Securitate şi Civilă. SC METROM SA este afiliată la Compania Naţională Romarm, o companie guvernamentală cu tradiţie în Industria Militară, de Securitate şi Civilă. S.C. METROM SA  este unic producator de tabla si banda de cupru si alama - ca produse civile - si componente de munitie pentru armament (degetare, discuri) - ca produse militare. Dotarile tehnice ale S.C. METROM SA , includ tot echipamentul si utilajele necesare productiei de cupru si alama, in sectii specializate: turnatorie, neferoase grele si laminate plate din cupru si alama (aliaje de cupru).

B.T.E.
Brassoi - Turista - Egyesulet
Asociatia de turism "Floare de Colţ" - Braşov
  (Insigne turistice) 
Asociația, având regimul juridic de asociație non-profit, este o organizație profesional științifică, cultural-educativă și sportivă care reunește iubitori ai naturii și pe toți cei interesați în cunoașterea, studiul și ocrotirea naturii din judeţul Braşov și din toată țara. În acest scop, reprezentanții acestei organizații, întrunuți în Adunarea Generală din data de 21 martie 1998, au hotărât înființarea Clubului "Floare de Colț". Clubul ia ființă pe structurile clubului cu același nume, care și-a desfășurat activitatea într-o perioadă anterioară. Această înființare a avut loc și la dorința vechilor membri ai clubului.

Brașov (în germnaă Kronstadt, în maghiară Brassó, în latină Corona; de asemenea pe hărțile vechi trecut Cronstadt sau Brassov, în dialectul săsesc Kruhnen, Krűnen, Krînen) este reședința și cel mai mare municipiu al judeţului Braşov, România precum şi mare centru turistic, industrial, cultural. Potrivit recensământului din anul 2002, a avut o populație de 284596 locuitori, fiind unul dintre cele mai mari orașe din țară. Tradiția și cronicile calendarelor brașovene consideră anul 1203 ca an „în care s-a început zidirea Brașovului”, deși documente și izvoare sigure nu confirmă această dată. Primul act păstrat care a fost emis în Brașov, purtând mențiunea expresă: „Datum in Braso”, a fost emis de regele Ladislau al IV-lea în anul 1288. Deasupra am postat stemele vechi, interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, drapelele de la anul 1600 şi actual al oraşului precum şi pozele câtorva clădiri frumoase din oraș. 
Primăria Brașov și statuia Lupoaicei cu Romulus și Remus
Gara 
Biserica catolică Sf.Petru
Biserica ortodoxă Cuvioasa Parashiva
Biserica catolică Sf.Petru și Pavel
Teatrul Dramatic
Prima școală românească din Brașov
Biserica Sf.Nicolae
Biserica Sf.Treime - Schei
Sinagoga


Brașov este un judeţ din România aflat în sud-estul Transilvaniei, care include regiunile istorice Ţara Bârsei, Ţara Făgăraşului şi Altland-ul săsesc. Situat în partea centrală a țării, pe cursul mijlociu al râului Olt, în interiorul arcului Carpatic, judeţul Braşov deține 2,3% din suprafața țării, adică 5351 km.p., numără aproximativ 630000 de locuitori şi are capitala în oraşul cu acelaşi nume - Braşov. Ca subunităţi administrative judeţul are în compunere 4 municipii - Brașov, Făgăraș, Săcele și Codlea, 6 oraşe - Predeal, Zărnești, Râșnov, Victoria, Rupea, Ghimbav şi 43 de comune. Deasupra am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, precum şi pozele câtorva clădiri reprezentative pentru județul Braşov.
Prefectura
Biblioteca județeană George Barițiu
Biserica neagră
Turnul Sfatului
Poarta Ecaterina
Cetatea - Cristian
Primăria - Cristian
Casa parohială - Cristian
Catedrala - Cristian

_____________ooOoo______________

Salish - micronaţiune virtuală - 25 chuskun xxx

Câteva vignete de pe acţiuni croate

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 16.02.2013

Niciun comentariu: