vineri, 8 februarie 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 149


SFÂNTUL PETRE 
ŞI MIQUELON

SFÂNTUL TOMA 
ŞI PRINCIPELE

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI


Napoleon Bonaparte (1769 - 1821), împărat francez, a condus 1804 - 1814 şi în anul 1815 câteva luni
“Cel mai bun mijloc de a-ţi ţine cuvântul este să nu îl dai niciodată.”
J.K.Rowling, nume real Joanne Jo Rowling (născută 1965), scriitoare britanică
Dacă vrei să cunoşti un om cu adevărat, priveşte cum îi tratează pe cei inferiori, nu pe egalii lui.
Julius Henry “Groucho” Marx  (1890 - 1977) actor american, originar din Germania 
“Găsesc televizorul foarte educativ; de fiecare dată când cineva îl deschide, mă duc în cealaltă cameră şi citesc o carte.”

_________xxXxx__________

CÂTEVA PLACHETE ŞI  O
 MEDALIE ROMÂNEASCĂ

Conform DEX (Dicţionatului explicativ al limbii române), placheta este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor pesonalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Compania Naţională a Huilei S.A. - Petroşani
Sfânta Varvara - ocrotitoarea minerilor
BLM 2011 CNH
Compania Națională a Huilei (C.N.H.) este o societate comercială al cărui acţionar unic este Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Activitate de extracţie industrială a huilei în Bazinul carbonifer Petroşani datează de peste 160 ani timp în care a fost acumulată o mare experienţă în domeniul minier. După anul 1990 activitatea minieră din această zonă a parcurs un amplu şi susţinut proces de restructurare în urma căruia activitatea s-a redus cu aproximativ 80%. Compania este specializată în extracţia din subteran de la mare adâncime 400 - 900 m şi prepararea cărbunelui superior, huila. CNH Petroşani deţine licenţă de exploatare pentru perimetrele concesionate până în anul 2024. CNH Petroşani livrează huilă energetică cu puterea calorifică cuprinsă între 3400 - 4700 k cal/kg. Beneficiarii actuali ai produselor de huilă oferite de CNH Petroşani sunt termocentralele Paroşeni şi Mintia. Capacitatea de producţie actuală este de 2,5 milioane tone huilă/an, numărul de personal implicat fiind de 8500 salariaţi. Pentru perimetrele în care-şi desfăşoară activitatea CNH – SA deţine licenţă de exploatare până în anul 2024. Sus am aplicat logo - ul Companiei Naţionale a Huilei - Petroşani.
F.N.T.D.R. 
(Federaţia naţională a tineretului democrat român)
Cupa unitaţii tineretului - 1948
Trăiască Republica Populară Română 
Federaţia naţională a tineretului democrat român a fost constituită în anul 1946 ca paravan organizatoric în jurul Uniunii Tineretului Comunist din România. Deoarece Uniunea Tineretului Comunist era considerată ca o organizaţie îngustă din punct de vedere politic dar şi organizatoric - numeric (în anul 1945 UTC  număra doar 65000 de membri) au fost înfiinţate artificial alte organizaţii ale tinerilor români; Frontul Unic al Tineretului Muncitoresc, Frontul Naţional Democrat al Tineretului, Mişcarea Tineretului Progresist din România şi Tineretul Progresist. Ulterior au apărut şi alte organizaţii printre care şi Federaţia naţională a tineretului democrat român, toate chemate să formeze viitoarele cadre de nădejde ale PCR, partid care viza o ascensiune politică imediată şi rapidă în România.
     
Prahova - C.S.U * 1911 - 1986 
(plachetă sportivă)
Prahovaploiestidn2.jpg
Prahova Ploiești este un club românesc de fotbal, supranumit "pericolul galben", care a fost înființată în anul 1915, sub conducerea inginerului olandez Jacob Koppes, după desființarea (redenumirea) fostei echipe Atletic Club United Ploieşti. Pe parcursul timpului clubul ploieştean a mai purtat şi următoarele denumiri; Partizanul - 1950, Flacăra - 1951, Metalul - 1956, Energia - 1957, Prahova - CSU - 1989 şi Prahova - Argus - 1999. 
Deasupra admiri o insignă a clubului de fotbal Prahova CSU - Ploieşti.
United ploiesti.jpeg
Atletic Club United Ploiești a fost primul club de fotbal din Ploieşti fondat în anul 1906 de către o grupare de muncitori străini (americani, olandezi) de la Rafinăria Româno Americană. AC United Ploiești a fost primul club de fotbal din afara Bucureştiului care a devenit campioană în anul 1912. Abia după 6 ani joacă în această echipă şi un român - Vintilescu.

Federaţia română de moto
Campionatul republican de regularitate şi viteză
(plachetă sportivă)
Această plachetă cântăreşte 70 de grame şi
are dimensiunile de 70 x 40 de mm.
Federaţia română de motociclism (FRM) este forul naţional sportiv românesc care doreşte să revigoreze un sport vechi românesc care în perioada regimului comunist a cunoscut o perioadă neagră şi care a început să devină ceea ce a fost, abia după Revoluţia din Decembrie 1989. Cine deţinea o  motocicletă în regimul comunist era desigur un privilegiat al soartei. FRM este responsabilă de organizarea calendarului sportiv în motociclismul românesc.

____________ooOoo____________

România - Titlu provizoriu 
10 acţiuni x 500 lei 1921 la purtător
Societatea anonimă pentru exploatarea 
şi industria petrolului "SOSPIRO" - Bucureşti 

Câteva vignete de pe certificate indiene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 08.02.2013



Niciun comentariu: