luni, 4 februarie 2013

MONEDE EURO COMEMORATIVE BELGIA - 1


Această monedă comemorativă belgiană a fost emisă în lunile martie - aprilie 2005 într-un tiraj de 6 milioane de exemplare pentru a celebra Uniunea Economică Belgia - Luxemburg. Pe monedă sub reprezentate portretele Marelui Duce Henry de Luxemburg şi cea a regelui Albert al II-lea al Belgiei precum şi monogramele acestora.  Belgia şi Luxemburgul au fondat o Uniune economică şi monetară şi urmare a acestui lucru statistica lor de comerţ exterior şi contul balanţei de plăţi sunt comune. Această uniune practică regulile comerţului liber.  

 
Henry, Marele Duce de Luxemburg, nume complet Henri Albert Gabriel Felix Marie Guillaume este născut la data de 16 aprilie 1955 şi conduce Luxemburgul din data de 7 octombrie 2000. Este unul dintre nepotii regelui actual al belgienilor, Albert al II-lea..
  
Albert al II-lea, nume complet Albert Félix Humbert Théodore Christian Eugène Marie s-a născut la data de 6 iunie 1934 şi conduce regatul belgian din data de 9 august 1993.

Această monedă comemorativă belgiană a fost emisă în luna aprilie a anului 2005 într-un tiraj de 5 milioane de exemplare pentru a celebra monumentul Atomium din Bruxelles.
Construit in 1958, cu ocazia Targului Mondial, Atomium-ul este structurat asemenea unui atom de fier, avand 9 sfere legate intre ele prin scari, fiecare continand camere pentru expozitii. De pe sfera situata la cea mai mare inaltime se poate admira o priveliste cu totul deosebita. Înălţimea maximă a monumentului este de 102 metri, până la vîrful antenei. Realizatorii acestei grandioase lucrări sunt inginerul Andre Waterkeyn (pentru corpul monumentului) şi arhitectul Andre Polak Jean (pentru interioarele sferelor).

Această monedă comemorativă belgiană a fost emisă în lunile aprilie-mai ale anului 2008 într-un tiraj de 5 milioane de exemplare pentru a celebra cea de-a 60-a aniversare a Declaraţiei universale a drepturilor omului.
Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost adoptată la 10 decembrie 1948, prin Rezoluția 217 A în cadrul delei de a III-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.Printr-un act istoric, Adunarea le-a cerut tuturor țărilor membre să publice textul Declarației, care, după aceea, să fie "distribuit, expus, citit și comentat în școli și alte instituții de învățământ, fără deosebiri ținând de condiția politică a țărilor sau teritoriilor". Pe parcursul acestui document drepturile universale ale omului sunt prezentate ca fiind un cod legal de comportament pentru promovarea conștiinței plenare și totodată reprezentări ale integrării, fiind cele care leagă particularul de universal. Documentul are un preambul și 30 de articole care definesc principalele drepturi ale ființei umane. Declaraţia a fost adoptată de 58 de state membre ale Adunării Generale a ONU, existând mai multe ţări care s-au abţinut: URSS, ţările din Europa de Est, Africa de Sud şi Arabia Saudită. Declaraţia a constituit o necesitate a acelei perioade, după ororile celui de-al doilea război mondial şi ale holocaustului. Deasupra am postat logo-ul ISHR - Societatea Internaţională pentru Drepturile Omului.


***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
George Benard Shaw,
scriitor irlandez (1856 - 1950) 
  1. Ai grijă să obţii ce îţi doreşti în viaţă sau vei fi obligat să te mulţumeşti cu ce primeşti.
  2. Nu rezista niciodată tentaţiei: încearcă toate lucrurile: apucă-l imediat pe cel care este bun.
  3. Ne fac înţelepţi nu amintirile trecutului nostru, ci responsabilităţile viitorului.
__________xxXxx__________

CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI

 Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

General de armată erou 
Vasile Milea * 1927 - 1989
Ministrul Apărării Naţionale
Jertfa supremă pentru patrie şi onoarea militară
22 decembrie 1989 
Societatea numismatică română 
Această medalie este confecţionată din
bronz şi are diametrul de 50 de mm.
Vasile Milea (născut la data de 1 ianuarie 1927 în comuna Lereşti, judeţul Argeş, şi decedat la data de 22 decembrie 1989 în Bucureşti) a fost un politician și general al armatei române, care a îndeplinit funcțiile de Şef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1980-1985) şi Ministru al Apărării Naţionale (1985-1989). Decesul a survenit în urma sinuciderii cu armamemntul din dotare. Asupra morţii sale planează încă întrebarea daca s-a stins ca erou sau trădător şi laş. Sper că timpul poate ne va edifica.

Clubul de fotbal "Poli" - Iaşi - 1945  
Logo Politehnica Iasi.png
FC Politehnica Iași a fost un club de fotbal din Iaşi, România. În vara anului 2010, echipa a retrogradat din Liga I unde jucase timp de șapte sezoane consecutive. Apoi clubul a intrat în insolvență și nu a fost înscris de FRF în Liga a II-a. Echipa se afla sub tutela Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi. Politehnica Iași a fost prima echipă a studenților din Iaşi care a luat ființă la 27 aprilie 1945, sub denumirea de Sportul Studențesc. Alte denumiri ale clubului ieşean de fotbal au fost; Asociația Sportivă Politehnica Iasi, Clubul Sportiv Universitar, Știinta Iași, Clubul Sportiv Muncitoresc Studentesc şi C.S. Poli Unirea Iasi.  
Deasupra am postat o insignă de suporter al clubului de fotbal Politenica Iaşi.

Cântecele munţilor - Sibiu 
Această medalie are diametrul de 60 de mm.
"Cântece munţilor" este un festival internaţional de folcor care se organizează anual în Sibiu, începând din anul 1975, de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul - Junii" - Sibiu. Sus am postat un afişul festivalului Cântecele munţilor din anul 2012.

C.U.S. din agricultură şi industria alimentară
(Medalie sportivă - caiac)
Această medalie are diametrul de 50 de mm.

____________ooOoo____________

România - Acţiune la purtător - 500 lei 1920 
Societatea anonimă română "România petroliferă" - Frăţia
Pentru industria şi comerţul petrolului

Câteva vignete de pe acţiuni franceze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 04.02.2013



Niciun comentariu: