joi, 7 februarie 2013

MONT-ROUGE - FRANŢA


Mai jos am postat şi alte fotografii, unele mai vechi de 100 de ani, care îţi prezintă câteva monumente arhitectonice specifice localităţii franceze MONT-ROUGE, în prezent cartier al oraşului Paris, capitala Franţei.    




Mai jos admiri o acţiune a companiei de vinificaţie La Grappe Minervoise, chiar din Mont Rouge, un jeton şi o medalie care vorbesc despre tradiţiile aceleiaşi localităţi.   



***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
George Benard Shaw,
scriitor irlandez (1856 - 1950) 
  1. Confidenţele îi apropie pe oameni.
  2. Nu este natural să nu fii fericit.
  3. Dragostea îl face pe om necesar semenilor săi.
_____________xxXxx____________

CÂTEVA
MEDALII ROMÂNEŞTI

 Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Centenarul independenţei de stat a României
1877 - 1977 
Această medalie este confecţionată 
din tombac şi are diametrul de 50 de mm. 
File: Grigorescu-dorobantul.jpg
Militarul cu arma pe umăr este o reproducere după lucrarea Dorobanţul a marelui pictor român, Nicoale Grigorescu (1838 - 1907), pe care poţi să o admiri şi tu deasupra.

Societatea numismatică română 
Secţiunea Petroşani
 (Casa de cultură a sindicatelor Ion Dulamită- Petroşani)
Această medalie are diametrul de 60 de mm. 

Casa de cultură a sindicatelor Ion Dulamită din Petroşani a fost dată în folosinţă la data de 20 mai 1966. În anul 1979 clădirea a fost renovată şi i s-a adăugat un balcon pentru uzul secretarului general al PCR, Nicolae Ceauşescu  De la acest balcon s-au luat marile decizii politice de interes local şi national de după Revoluţie, precum înfiinţatarea Ligii sindicatelor miniere "Valea Jiului" sau plecarea minerilor spre Bucuresti ca să răstoarne guvernul Petre Roman. 

Societatea numismatică română - LXX - (70 de ani)
MCMIII - MCMLXIII * (1903 - 1973)
Secţiunile societăţii * 1903 - 1973
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 50 de mm. 

Era la început de veac XX. Cultura şi ştiinţa în România prinseseră aripi de zbor stabile şi de perspectivă, precizându-se domeniile şi principiile de activitate. Se trecea acum la culegerea primelor roade ale frământatului şi cu rol de pionierat secol al XIX-lea, când reprezentanţi de frunte ai renaşterii româneşti se dăruiau, cu întreaga lor fiinţă, intereselor naţionale. Unirea Principatelor şi marile reforme ale lui Alexandru Ioan Cuza au deschis larg porţile afirmării învăţământului, ştiinţei şi culturii în România. Publicaţii şi societăţi de tot felul luau fiinţă, croindu-şi drum spre mintea şi inima românilorÎn acest context de efervescenţă spirituală, o nouă ştiinţă specială se înfiripa în peisajul intelectual românesc. Informaţiile lui C. Bolliac din „Trompeta Carpaţilor”,  referitoare la unele descoperiri monetare, dar mai ales lucrările lui D.A. Sturdza şi primele studii de specialitate ale lui M.C. Sutzu, precum şi alcătuirea unor colecţii monetare, aveau să se constituie ca temelie a ştiinţei numismatice din România. Începutul sec. XX va marca pentru numismatica din ţara noastră un moment de o reală însemnătate. Pe data de 28 decembrie 1903, la iniţiativa unui grup de entuziaşti şi pasionaţi ai acestei discipline, lua fiinţăSocietatea Numismatică Română. Adunarea Generală, în şedinţa sa inaugurală, a votat Statutele Societăţii şi a ales Comitetul de conducere în următoarea alcătuire: D.A. Sturdza, preşedinte de onoare; M.C. Sutzu, preşedinte activ; Gr. Tocilescu, vicepreşedinte; Al. Cantacuzino, secretar; lt. col. G. Iordăchescu, casier contabil; dr. G. Severeanu, subsecretar şi D. Panku, C. Alessandrescu, Carol Storck şi E.D. Mirea, membri. O dată cu adoptarea Statutelor se fixa şi ţelul principal al Societăţii, care îşi propunea „să dezvolte ştiinţa şi arta numismatică” în România.

Asociaţia filateliştilor "Tomis" - Constanţa - Pontos
Expoziţia filatelică "Marina '90" - Constanţa
Asociaţia filateliştilor "Tomis" - Constanţa este una dintre cele mai cunoscute şi mai active asociaţii filatelice judeţene din România. Pontos sau Pontus este o divinitate mitologică de la care provine şi numele vechi al Mării Negre - Pontus Euxinus. Studiind activitatea aceste asociaţii filatelice am descoperit şi două  cărţi poşate ilustrate din perioada interbelică care vorbesc despre atmosfera unor vremuri demult apuse. Şi tu ai ocazia să le admiri mai jos.
1.  Nava Regele Carol I
2.  Statuia lui Ovidiu - Constanţa 
1.  Nava Regele Carol I a fost lansată la apă în şantierul naval The Fairfield Gevon - Glasgow din Marea Britanie în anul 1897 şi s-a scufundat la data de 10 octombrie 1941. Ea avea lungimea de 106,7 m, lăţimea de 12,8 m, echipajul de 75 de oameni şi pasageri 1500 de oameni. Nava a costat iniţial 2447470 lei şi dezvolta o viteză de 18 noduri. Până în anul 1912 nava executa curse regulate pe relaţia Constanţa, Pireu, Alexandria cu varientări la nevoie spre Haifa sau Beirut. Odată cu începerea primului război mondial a fost închiriată flotei ruse şi transformată în crucişător prin dotarea cu 4 tunuri de 100 de mm, 2 tunuri de 63 de mm şi creşterea numărului persoanelor din echipaj la 150 de persoane. După izbucnirea revoluţiei bolşevice în Rusia, situaţia crucişătorului Regele Carol I se complică.  după multe peripeţii nava ajunge în ţară, este recondiţionată şi îşi reia vechiele voiaje pe mare. În timpul celui de-al II-lea război mondial este rechiziţionată de către Marina Militară şi transformat în puitor de mine, pe el fiind montate 2 tunuri de 120 de mm, 4 tunuri antiaeriene de 37 mm, instalaţii  pentru lansarea minelor şi grenadelor antisubmarin şi 2 nave antiparavan antimină. Nava a fost vopsita în culori de camuflaj şi putea transporta 200 de mine şi un echipaj de 100 de persoane.În perioada 7 - 16 octombrie 1941 a participat la o misiune de război ce consta în plantarea a 5 baraje de mine marine în apele Bulgariei, scufundându-se în ziua de 10 octombrie urmare a exploziei unei mine. Epava navei se află la o adâncime de 18 m la sud de Varna, este bine conservată fiind acoperită cu midii, iar scafandrii pot uşor să o viziteze.
2.  Publius Ovidius Naso (născut 43 Î.Hr. la Sulmo, azi Sulmona - Aquila şi decedat 17 sau 18 D.Hr. la Tomis - Constanţa - România) a fost un poet roman, cunoscut în română sub numele de Ovidiu. Datorită perfecțiunii formale a stilului, umorului fin și fanteziei creatoare a devenit unul dintre clasicii literaturii latine, alături de Horaţiu şi Vergiliu.        


_____________ooOoo______________

România - Acţiune de capital la purtător complet liberă 
 500 franci 1925 - Societe de petroles Runcu 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 07.02.2013

Niciun comentariu: