vineri, 22 februarie 2013

INSULA SALT SPRING


 10 dolari 2002
 INSULA  SALT  SPRING

Este o insulă care aparţine provinciei canadiene British Columbia.
Este una din Insulele Golfului, cea mai întinsă,
cea mai populată și cea mai des vizitată.
Insula se întinde pe 182,7 km.p. și
numără cu puțin peste 10000 de locuitori.
Nu are o deviză unanim acceptată.



Stema oficială a provinciei British Columbia:

  
Steagul oficial local al insulei Salt Spring:

  
Steagul oficial al provinciei British Columbia,
 adoptat la 30 iunie 1960:


Alte steaguri oficiale ale provinciei British Columbia
 de-a lungul timpului:

1870 – 1906

  
1906 – 1950


1950 - 1960 


Mai jos admiri două clădiri reprezentative pentru arhitectura canadiană, din orașul Victoria, capitala provinciei British Columbia, din care fac parte și Insulele Golfului, deci și această insulă, precum și o monedă locală. 
Clădirea Parlamentului
Catedrala Biserica lui Hristos
Monedă de argint - 50 dolari 2007 

***

DOUĂ PASTILE 
DE UMOR ROMÂNESC

Un tip stă la o terasă alături de două domnișoare. Apare imediat chelnerul si întreabă politicos: 
          -     Cu ce vă servim? 
          -     O bere, la țap... 
          -     Și, la căprite...?


          -    Alo, Poliția?
          -    Da. Ce doriţi?
          -    Am sunat să vă spun că vecinul meu Gheorghe ascunde droguri în lemnele de  foc.
          -    Mulţumim pentru apel, domnule!
A doua zi, dis de dimineaţă, poliţiştii descind la casa lui Gheorghe. Înarmaţi cu topoare, pătrund în şura în care acesta ţinea lemnele de foc, spintecă fiecare lemn în parte, dar nici urmă de droguri. Îşi cer scuze pentru deranj şi pleacă. Sună telefonul lui Gheorghe:
          -    Salut, Gheo! A venit Poliția?
          -    Da.
          -    Ţi-au spart lemnele?
          -    Da.
          -    No, bine. Acum e rândul tău să suni. Şi grădina mea trebuie săpată.


___________xxXxx___________

CÂTEVA INSIGNE 
DIN JUDEȚUL ALBA 

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Muzeul Unirii - Alba Iulia
Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a fost înfiinţat în anul 1888 din iniţiativa Societăţii de Istorie, arheologie şi ştiinţe naturale a comitatului Alba. El a funcţionat la început în clădirea grădiniţei de pe lângă biserica ortodoxă din Lipoveni, apoi într-un local din cartierul Maieri (azi Şcoala generală nr. 3), iar după anul 1918 în aripa nord-estică a complexului Catedralei Ortodoxe. În fine, din 1968 această prestigioasă instituţie are sediul în edificiul „Babilon”, vis a vis de Sala Unirii. Edificiul Babilon a fost construit în spiritul arhitecturii romantice între anii 1851 - 1853 cu destinaţie militară. Cele două etaje cu peste 100 de încăperi ale clădirii au fost folosite ca pavilion de locuinţe pentru ofiţeri, apoi reamenajate ca spaţiu muzeal în perioada 1967-1968. Colecţiile muzeului numără circa 200000 de obiecte de patrimoniu, iar biblioteca sa deţine în jur de 70000 de volume. 
Fișier:Stema Mihai Viteazul.jpg
Deasupra admiri stema (sigiliul) celor trei țări românești, vremelnic și pentru prima dată, unite sub domnia lui Mihai Viteazu.

Ziua națională a României - 1 Decembrie 1918
Alba Iulia - 1994
(Sala Unirii)

Sala Unirii se afla intr-o cladire ridicată între anii 1898 - 1900, in care a functionat clubul ofiterilor din oras. La 1 decembrie 1918, aici s-a adoptat Declaratia de unire a Transilvaniei cu Romania, care a fost apoi citita celor peste 100000 de reprezentanti adunati pe platoul de pe Dealul Furcilor (azi numit Campul lui Horea). In aceasta sala, restaurata si amenajata, se pastreaza drapele si cocarde purtate de participantii la marele eveniment, mobilier de epoca, volumele cu documentele Unirii. Deasupra am postat 2 fotografii cu interiorul şi exteriorul Sălii Unirii din Alba Iulia.

Marile aniversări - 1975
2000 - Alba Iulia - 375

Insigne de comemorare a Marii Uniri de la 1918 - set 4 buc.
Alba Iulia * 1918 - 1968 
1 Decembrie - Ziua națională a României - Alba Iulia 1990 
1918 - 70 - 1988 - Marea Unire - Alba Iulia
1 Decembrie 1993 - 75 - Alba Iulia

Alba Iulia, mai demult Bălgrad este un municipiu situat pe malul râului Mureş și reşedinţa judeţului Alba din România. Între anii 1541 şi 1711 oraşul a fost, cu unele întreruperi, reşedinţa şi astfel capitala politică a Transilvaniei. Pentru o scurtă perioadă de timp, începând cu recunoaşterea principelui Sigismund Bathory drept suveran al Moldovei şi al Ţării Romîneşti – 1595 -  a fost şi capitală a acestor state, proiectul politic find continuat de Mihia Viteazu. La Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918, care a stat la baza înfăptuirii unirii Transilvaniei şi a Banatului cu Regatul României. În anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari, Ferdinand I şi Maria, moment care a consfinţit importanţa istorică a oraşului şi rolul de capitală istorică. Numeroase izvoare atestă, înainte de a ne fi fost transmis numele sau prin documente istorice scrise, existența pe acest teritoriu și în împrejurimile lui imediate, a unor așezări preistorice datând din mileniul al V-lea ÎEN,  în partea de nord a orașului s-a descoperit o importantă așezare neolitică (5000-1900 ÎEN), care a fost locuită de triburi de păstori și agricultori. Înainte de cucerireea romană în apropierea marelui oraș exista localitatea dacică Apulon, important centru fortificat menţionat pe hărţile vremii. După cucerirea Daciei de către Traian, oraşul s-a numit Apulum, iar fortificaţia dacică preexistentă a fost extinsă prin efortul soldaţilor Legiunii a XIII-a Gemina staţionate aici. Ruinele zidului roman şi ale porţii sunt foarte bine conservate şi pot fi vizitate în „Traseul celor trei fortificaţii” din cartierul Cetate. După retragerea administraţiei romane sub Aurelian, în anul 271 viaţa urbană s-a stins treptat. În evul mediu oraşul apare din nou atestat în anul 1199, de această dată sub numele de Alba Iulia (Cetatea Albă a lui Gyula), centru al administraţiei Regatului Ungariei din Transilvania, colonizat cu saşi şi devenit reşedinţă a Episcopiei Catolice a Transilvaniei, iar mai apoi drept capitală a Principatului Transilvaniei. Denumirea latină a oraşului a fost tradusă în documentele medievale redactate în limba slavonă drept Bălgrad (Cetatea Albă). Mihai Viteazu şi-a făcut intrarea triumfătoare la Alba Iulia pe 1 noiembrie 1599, primind cheile fortăreţei de la episcopul Napragy, stabilind aici prima capitală vremelnică a tuturor romanilor. Sus am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală, iar dedesubt pozele câtorva obiective arhitectonice arădene. 
Primăria
Cetatea
Muzeul
Catedrala arhiepiscopală ortodoxă


Alba este un județ al României situat în provincia Transilvania. Reședința acestui județ este municipiul Alba Iulia. Județul are o suprafață de 6242 km.p. și o populație de aproximativ 383000 de locuitori. Ca subdiviziuni administrative județul se compune din; 4 municipii - Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeș, 7 orașe - Abrud, Baia de Arieș, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș, Teiuș, Zlatna și 67 de comune. Sus am postat harta, stemele interbelică, comunistă și actuală precum, iar dedesubt pozele câtorva monumente istorice, naturale și arhitectonice reprezentative pentru județul Alba. 
Prefectura
Castelul Gheorghe Martinuzzi din Vințu de Jos
Cetatea Câlnic
Cetatea Bethlen - Haller din localitatea Cetatea de baltă
Cetatea Aiud
Cetatea Trascău (Colțești)
Mănăstirea Râmeț

___________ooOoo___________

Zugesbucht - micronațiune virtuală -10 lirk 2005

Câteva vignete de pe certificate englezești 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 22.02.2013

Niciun comentariu: