marți, 5 februarie 2013

INFO NUMIS MONDO - 8


1.  Prezint mai jos alte monede euro test, proiect sau de încercare emise de către monetăriile naţionale ale altor state ale lumii, Austria şi Azore, care prezintă interes major pentru colecţionarii numismaţi ai lumii;
Această monedă s-a dorit a comemora personalitatea lui Franz Grillparzer.
Franz Grillparzer a fost un dramaturg şi poet austriac care a trăit în perioada anilor 1791 - 1872.

Austria
Această monedă s-a dorit a celebra aniversarea semnării Tratatului de la Roma. Tratatul de la Roma se referă la tratatul prin care a fost instituită Comunitatea Economică Europeană (EEC) și a fost semnat de Franţa, RFG, Olanda, Italia, Belgia şi Luxemburg la data de 25 martie 1957. Inițial, numele complet al tratatului era Tratat de instituire a Comunității Economice Europene. Totuși, Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminând, printre alte lucruri, cuvântul "Economic" atât din numele comunității cât și al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunității Europene sau Tratatul CE.

Azore

2.  Autoritatea monetară a statului Filipine revine în atenţie prezentându-ne o nouă bancnotă aniversară de 100 de piso dar cu o nouă siglă aplicată.
Mai jos sunt reprezentate alte sigle, toate de altfel foarte interesante, de pe bancnota filipineză de 100 de piso.
Dedesubt sunt aplicate principalele reprezentări grafice de pe bancnota de mai sus; Preşedintele Manuel Acuna Roxas (a trăit 1892  - 1948, a condus 1946 - 1948) şi Clădirea Băncii naţionale filipineze. 


3.  Monetăria naţională a statului Cambodgia a schimbat complet aspectul bancnotei de 1000 de riel. 
Aceasta este bancnota de 1000 riel 2005 care îţi prezintă Templul Banteay şi un aspect din portul Sihanoukville.   
Templul Banteay Srei este construit în secolul al X-lea în cinstea zeului hindus Shiva. Templul este construit în miniatură din gresie roşie. 
Dedesubt am aplicat bancnota de 1000 riel 2013 care îţi prezintă chipul regelui Norodom Sihanouk, yahtul regal şi Palatul regal.
Norodom Shinaouk, nume real complet Preah Karuna Preah Bat Sâmdech Preah Norodom Sihanouk Preahmâhaviraksat, a trăit 1922 - 2012, a condus regatul cambodgian între anii 1941 - 1955 şi 1993 - 2005. 
Palatul regal cambodgian este opera arhitectului Neak Okhna Tep Nimith Mak fiind situat în capitala Phnom Penh. Ridicarea palatului a început în anul 1866 şi a durat mai multe decenii. 

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI


Donald J. Trump (născut 1946) om de faceri american
“Nimeni nu îţi dă puterea, trebuie să ţi-o iei singur.”

Mark Twain, nume real Samuel Langhoren Clemens (1835 - 1910) scriitor american 
“Dă şansă fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viaţa ta!

Gabriel Garcia Marquez (născut 1927) scriitor columbian  
Nu plânge pentru că s-a terminat, zâmbeşte pentru ce s-a întâmplat!


______________xxXxx_____________

CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI 

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA


Iaşi - 1 noimebrie 2005
Episcopia romano-catolică Iaşi 
Ca toţi să fie una
Sfinţirea Catedralei "Sfânta fecioară Maria - Regina" 
Fișier:Catedrala Sfânta Maria Regină din Iaşi14.jpg
Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași este o biserică romano-catolică construită în perioada 1992-2005 în municipiul Iaşi, cu rolul de a servi drept catedrală episcopală. Ea se află situată pe Bd. Ștefan cel Mare nr. 26. Clădirea este opera arhitectului Gheorghe Hereș, fiind construită între anii 1992 - 1998. Catedrala are o formă circulară, cu 24 de ogive și cu o cruce înaltă de 10 m în vârf, în partea centrală a cupolei. Dimensiunile sale de gabarit suntdiametrul exterior - 38 m, diametrul cupolei centrale - 24 m, înălţimea maximă - 36 m.

Festivalul umorului "Constantin Tănase"
Vaslui - 1974 
Medalia doctor umori causa
Această medalie este confecţionată din 
bronz şi are diametrul de 60 mm. 
Constantin Tănase (născut la data de 5 iulie 1880 la Vaslui şi decedat la data de 29 august 1945 la Bucureşti) a fost un actor de scenă și de vodevil, celebru cupletist român, o figură cheie în teatrul de revistă românesc.

Minerul Vulcan
(medalie sportivă - fotbal)
Renaşterea fotbalului la Vulcan a început în anul 1939, când Ioan Bogdan a luat iniţiativa formării unei echipe de fotbal din angajaţii fabricii de măşti, sub numele de ANTIGAZ VULCAN. Această echipă a activat numai vreo patru ani, deoarece în anul 1944 fabrica ANTIGAZ se închide, majoritatea jucătorilor trecând la Minerul Lupeni. Începând cu anul 1955 echipa de fotbal Minerul Vulcan renaşte prin aducerea a 12 jucători de la Jiul Petroşani. Echipa are un parcurs sinuos baleând când între divizia B şi C. Sus am postat un logo al clubului de fotbal Minerul Vulcan. 

50 (ani) * 1937 - 1987 * Petroşani 
Întreprinderea de gospodărie comunală şi locativă
Această medalie are diametrul de 33 de mm.
În timpul regimului comunist în fiecare municipiu şi oraş al României existau Întreprinderi de gospodărie comunală şi locativă (I.G.C.L.) care aveau ca obiect de activitatea buna gospodărire a localităţilor; curăţenia, deszăpezirea, chiria, asigurare unor utilităţi gospodăreşti precum ar fi; apa rece şi caldă, energia termică pentru încălzit locuinţa şi gazele naturale, acolo unde acestea existau. Majoritatea cetăţenilor din oraşe locuiau în apartamente de stat beneficiind de aceste utilităţi asigurate de IGCL-uri, şi pentru care plăteau nişte sume modice. Cei care locuiau în apartamente proprietate privată erau văzuţi de ceilalţi cetăţeni ca nişte privilegiaţi şi, în mare măsură, cam aşa era.
    
________ooOoo________

România - Acţiune olandeză - 1897 
Compania Petrolul românesc 

Câteva vignete de pe certificate indiene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 05.02.2013

Niciun comentariu: