vineri, 8 februarie 2013

MONEDE EURO COMEMORATIVE - BELGIA 2


Această monedă euro comemorativă belgiană a fost emisă în luna septembrie a anului 2009, într-un tiraj de 5 milioane de exemplare, pentru a celebra bicentenarul naşterii lui Louis Braille. 
Louis Braille (născut la data de 4 ianuarie 1809 şi decedat la data de 6 ianuarie 1852) a fost un pedagog francez care a inventat și dezvoltat sistemul, care îi poartă numele, de tipărire și scriere pentru nevăzători.

Această monedă euro comemorativă belgiană a fost emisă în luna iunie a anului 2010, într-un tiraj de 5 milioane de exemplare, pentru a celebra preşedinţia belgiană din 2010 a Consiliului Uniunii Europene.

Această monedă euro comemorativă belgiană a fost emisă în anul 2011, într-un tiraj de 5 milioane de exemplare, pentru a celebra centenarul Zilei internaţionale a femeii. Moneda prezintă în partea centrală, efigiile primei femei medic din Belgia, Isala Van Diest, şi primei femei avocat din Belgia, Marie Popelin. 

Anne Catherine Albertine Isala Van Diest a fost un medic belgian care a trăit între anii 1842 - 1916.
Marie Popelin a fost un avocat belgian care a trăit între anii 1846 - 1913. 

Această monedă euro comemorativă belgiană a fost emisă în luna mau a anului 2012, într-un tiraj de 5 milioane de exemplare, pentru a celebra cea de-a 75-a aniversare a Concursului „Regina Elisabeta”Partea centrală a monedei prezintă logoul Concursului „Regina Elisabeta”, suprapus pe profilul stânga al reginei Elisabeta, care a iniţiat acest concurs de muzică clasică în anul 1937. 
Concursul de muzica Regina Elisabeta, este inclus din anul 1957 în Federaţia Mondială a Concursurilor Internaţionale de Muzică şi se desfăşoară anual la Bruxelles. Consursul este deschis pentru mai multe secţiuni; vioară - 1937, pian -  1938, compoziţie - 1953 şi canto - 1988. Deasupra este aplicat logo-ul Concursului de muzică Regina Elisabeta.

Ducesa Elisabeta de Bavaria (născută Elisabeth Gabriele Valérie Marie, ducesa de Bavaria ), născută în anul 1965 a fost regina consoartă a belgienilor, adică soţia regelui Albert I. 

***

DOUĂ PASTILE
DE UMOR ROMÂNESC

Cineva vrea să cumpere un sicriu şi cere părerea vânzătorului:
-   Pe care  mi-l recomandaţi, pe cel de zinc sau pe cel de lemn?
-   Nu ştiu cum să vă spun, cel de zinc e veşnic, dar cel de lemn e mai bun pentru…SĂNĂTATE.

Profesoara îl întreabă pe Ionel;
-  De ce crezi că se spune “Limba maternă?”
Fără a se gândi Ionel răspunde;
-  Fiindcă tata nici nu apucă să deschidă …GURA. 



___________xxXxx___________

CÂTEVA PLACHETE ŞI O 
MEDALIE ROMÂNEASCĂ

Conform DEX (Dicţionatului explicativ al limbii române), placheta este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor pesonalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Festivalul coral D.G.Kiriac - Piteşti - 1978 
Această plachetă are dimensiunile de 96 x 72 mm.
Festivalul coral D.G.Kiriac reuneşte anual cele mai mari formaţiuni corale ale lumii. Deasupra am postat un afiş de concert al festivalului
Dumitru Kiriac-Georgescu
Dumitru Georgescu - Kiriac a fost un compozitor şi folclorist român (născut la Bucureşti în anul 1866 şi decedat la Viena în naul 1928, a studiat mai întâi la Conservatorul din Bucureşti (1880-1885), apoi la Conservatorul din Paris şi  Schola cantorum din Paris (1892-1897). A fost licenţiat al Facultăţii de Drept din Bucureşti. Activitatea sa de dirijor de cor începe la Capela română din Paris (1894-1899). După reîntoarcerea în ţară, D.G. Kiriac pune bazele Societăţii Corale „Carmen” (1901-1928), al cărei dirijor va fi timp de aproape trei decenii, în acelaşi timp dirijând corul bisericii Sf. Spiridon-Nou şi corul bisericii Domniţa Bălaşa (1909-1921). În paralel, a fost profesor de teorie-solfegii, armonic şi ansamblu coral la Conservatorul bucureştean (1900-1928). A fost membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români (1920), activând în favoarea înfiinţării Arhivei de Folclor a Societăţii. Orientarea muzicii corale şi vocale a lui D.G. Kiriac este legată de valorificarea folclorului ţărănesc şi a trăsăturilor modale ale acestuia. 

Înfrăţirea localităţilor 
Cornu - Prahova - România cu Murs - Erigne - Franta 
August 1994
Stema Cornu
Cornu este o comună în judeţul Prahova, Muntenia, România, care numără aproximativ 4500 de locuitori. Reședința comunei este localitatea Cornu de Jos și ea mai conține satele Cornu de Sus şi Valea Orlii. Deasupra am aplicat stema şi Căminul cultural al comunei Cornu - Prahova. 
Blason de Mûrs-Erigné

Murs - Erigne este o comună franceză situată în departamentul Maine et Loire şi regiunea Pays de Loire, care numără aproximativ 5500 de locuitori. Deasupra am postat stema actuală şi două fotografii mai vechi, cu Primăria şi Capela Grand Claye din localitate.    

In memoriam * 1914 - 1918
(plachetă austro-ungară)
Această plachetă are dimensiunile de 65 x 38 mm. 

Expoziţia bilaterală de maximafilie 
România - Ungaria * Bacău - 1981
PACE - BEKE
Asociaţia filateliştilor din R.S.România
Filiala Bacău    
Această medalie are diametrul de 50 mm.
Casa de Cultura "Vasile Alecsandri" a fost construita pe locul unde cu ani in urma s-a nascut marele poet Vasile Alecsandri. Ea se situaiază în centrul oraşului Bacau la Km 0, pe strada Marasesti, nr.5.


___________ooOoo___________

România - Acţiune la purtător complet liberă 
100 franci 1913
Societatea anonimă franceză pentru 
exploatarea petrolului "VICTORIA"
Băicoi - Ţintea * România

Câteva vignete de pe acţiuni daneze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 08.02.2013






Niciun comentariu: