marți, 17 ianuarie 2017

MONUMENTE ALE EROILOR BUZOIENI - COMUNA BALTA ALBĂ

Balta Albă este o comună din județul Buzău, formată din satele Amaru, Balta Albă (reședința), Băile și Stăvărăști ce este situată în extremitatea nord-estică a județului, la limita cu județul Brăila. Pe teritoriul comunei există lacurile Amara și Balta Albă, ultimul constituind, împreună cu zona înconjurătoare, o rezervație naturală geologică și zoologică. Comuna este străbătută de șoseaua națională DN22, care leagă între ele orașele Râmnicu-Sărat și Brăila. La recensământul din anul 2011 comuna avea 2590 locuitori din care; români – 94,59% și restul – necunoscută sau altă etnie. Din punct de vedere confesional populația comunei are următoarea structură: ortodocși – 95,55% și restul – nedeclarată. Pe teritoriul comunei Balta Albă există trei monumente istorice de interes județean. Între acestea sunt două siturile arheologice (La movilele gemene și Balta Albă), ambele aparținând culturii Cerneahov (secolele al II-lea – al IV-lea E.N.) și casa Ștefan Popa, monument arhitectonic ridicat în anul 1925. Sus am postat stema și o poză reprezentând Primăria comunei buzoiene Balta Albă.
În cimitirul satului Amara se înalță un monument sub formă de obelisc, din beton mozaicat, având în vârf un vultur cu aripile desfăcute și care ține o cruce în cioc. Pe inscripția frontală a monumentului este scris: “Aici odihnesc osemintele eroului invalid sergent Alexe Apostolescu, contingentul 1916. S-a ridicat acest monument de Gheorghe Apostolescu și soția Maria, în amintirea fiului lor Alexe, mort în anul 1918 septembrie 14. Făcut în anul 1936“. Deasupra acestui înscris sunt trei medalioane, unul cu fotografia eroului, celelalte două cu ale părinților. În anul 1920, în curtea bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din același sat s-a amenajat un cimitir simbolic pentru cei căzuți pe front în primul război mondial și care a fost extins după cel de-al doilea război mondial. O troiță de lemn, acoperită cu tablă amintește de eroii acestui sat jertfiți pe câmpul de luptă. Dintre aceștia amintesc pe învățătorul Grosu O.Teodor, sublocotenent căzut la datorie pe frontul de est, lângă gara Vigoda din Ucraina. 
În același loc se găsește mormântul eroului Ionescu Constantin, căpitan post-mortem, căzut la Otopeni, în data de 23 decembrie 1989, în timpul Revoluției Române. 
În satul Balta Albă nu s-a ridicat niciun monument pentru eroii satului, ci doar în curtea bisericii s-a amenajat un cimitir simbolic pentru eroii dispăruți pe câmpurile de luptă al căror nume se pot descifra parțial de pe cele 25 de cruci de piatră, lângă inscripția „În amintirea eroului.... Pe unele cruci sunt și fotografii ale eroilor. 
În fața bisericii cu hramul „Sfântul Vasile” din satul Băile se înalță două monumente-cruce, din piatră și marmură, așezate pe mici peidestaluri din beton, unul În amintirea eroilor căzuți în războiul 1916 - 1918” și un altul, În amintirea eroilor morți în războiul 1941 - 1945 spre Veșnică amintire”. În imediata apropiere a monumentelor se află un număr de șapte cruci din ciment, marmură și piatră, cu fotografii ale eroilor căzuți în cel de-al doilea război mondial, ridicate de familiile lor. 
Lângă biserica satului Stăvărăști, ce are hramul “Sfinții Voievozi” se înalță un monument de piatră sub forma unui templu antic, între coloanele căruia se află un soldat din bronz având arma în mână. Monumentul are în vârf un vultur cu aripile desfăcute, mutilat. Ca element decorativ pe fața frontală a monumentului este reprezentat un tun, deasupra căruia se poate citi: În amintirea eroilor morți 1877 – 1878, 1916 – 1918. Făcut în anul 1930, iunie 15. O altă inscripție precizează că monumental cinstește pe “Eroii morți în războiul 1877, 1916-1918 din satele Stăvărăști, Plăsoiu, Câineni și Maraloiu, fosta comună Câineni”, ultimele trei sate aparținând astăzi județului Brăila. Monumentul este opera sculptorului Ion Jalea. Pe una din coloanele care încadrează soldatul, o inscripție precizează că, Inițiator este Sandu R.Stoilescu, în etate de 58 de ani, cu soția Ioana, în etate de 56 de ani, care au ridicat acest monument în anul 1930. O altă inscripție situată pe altă coloană a monumentului ne informează că la ridicarea monumentului au avut o contribuție importantă preotul Costache Popescu dar și alți cetățeni al căror nume sunt înscrise pe coloana din drepta. Pe monument sunt înscrise numele eroilor căzuți în luptele din timpul războiului de independență și al războiului de reîntregire din satele amintite în inscripția de mai sus. În imediata apropiere a monumentului se găsesc mai multe cruci care amintesc numele eroilor căzuți în al doilea război mondial, ilizibile. În biserică se păstrează un pomelnic cu eroii satului.      

***

UN DIALOG EPIGRAMATIC
O PASTILĂ DE UMOR
O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI

_________xxx_________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA MEDALII ȘI 
INSIGNE DIN JUDEȚUL SIBIU 

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala). 
Placheta - Balcaniada 2008
A 38-a ediție a Balcaniadei 27 - 31 august 2008 - Sibiu - România
A 37- a ediție a Balcaniadei Marșului Factorilor Poștali, a fost organizată de Poșta Română și Federația Sindicatelor din Poștă și Comunicații la Sibiu, pe data 30 august 2008 în Parcul “Dumbrava Sibiului”. Au participat 72 de concurenți, 27 de fete și 45 de băieți, din România, Republica Moldova, Grecia, Turcia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Bulgaria și Serbia. Romania a fost reprezentată de trei fete și și cinci băieți. Fetele au alergat 5 kilometri iar băieții nu mai puțin de 10 kilometri. Aceasta a fost cea de-a șaptea ediție a Balcaniadei care a avut loc în țara noastră. Câștigătorul probei la băieți a fost poștașul Constantin Brânză, de 31 de ani, din municipiul Onești, județul Bacău.
Campionatul mondial de aeromodele pentru juniori 
Zbor liber - 1998 Sibiu - România
FAI - (Federația internațională de modelism)
Federaţia Română de Modelism s-a înfiinţat în 1968 în cadrul fostului Consiliu Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport şi a funcţionat fără întrerupere sub această denumire, ca federaţie sportivă naţională subordonată Ministerului Tineretului şi Sportului. Scopul principal al F.R.Md. este organizarea şi controlul practicării modelismului în România, extinderea modelismului pe întreg teritoriul ţării, precum şi aplicarea unui sistem organizat de selecţie, pregătire şi participare în competiţii în vederea dezvoltării activităţii de performanţă şi obţinerea de rezultate de prestigiu pe plan naţional şi internaţional. Modelismul este activitatea de construcție a unor modele (machete) de mașini și aparate (în special la demonstrațiile din cadrul unor discipline școlare). În cadrul modelismului sunt mai multe secții; navomodelism, aeromodelism, rachetomodelism, etc. Deasupra am postat două poze reprezentând aeromodele iar mai jos rachetomodele.
Federația Aeronautică Internațională (FAI) este autoritatea internațională în domeniul sporturilor aeronautic și astronautic. Sediul său este la Lausanne în Elveția. Aceste sporturi includ atât cele privind vehiculele cu echipaj uman, de la baloane până la nave spațiale, cât și fără echipaj, ca aeromodele și aeronave fără pilot. FAI a fost înființată la conferința de la Paris (12–14 octombrie 1905), organizată în urma hotărârii Congresului Olimpic de la Bruxelles din data de 10 iunie 1905, care a stabilit înființarea unei asociații care „să reglementeze sportul aeronautic, (…) diferitele mitinguri aviatice și să promoveze progresul în știința și sportul aeronautic”. 
SC Simerom SA Sibiu - 70 1921 - 1991
(Societatea comercială-societate pe acțiuni)
S.C.SIMEROM S.A. Sibiu a fost înfiinţată în anul 1991, având ca obiect de activitate fabricarea utilajelor şi a maşinilor-unelte pentru prelucrarea metalului și are sediul central pe strada Lector, la nr.3. Firma este controlată de către acţionarul Baltag Ioan, care deţine 90,74% din acţiuni, diferenţa fiind în posesia unor acţionari tip listă persoane fizice şi juridice. Cu o vechime de 85 ani in peisajul industriei romanesti de constructie a masinilor unelte, SIMEROM se prezinta astazi ca unul din principalii ofertanti de pe piata romaneasca de utilaje de prelucrare a metalelor la rece. Cu un portofoliu de produse deopotriva traditional (dar continuu imbunatatit) cat si indreptata spre nou in acest domeniu, societatea si-a capatat statutul de emblema regionala in domeniul masinilor de prelucrare a metalelor. Prin oferirea de solutii punctuale (sub forma unor utilaje simple de deservire a micilor ateliere) dar mai ales de solutii complete de prelucrare (sub forma combinatiei foarfeca ghilotina + presa de indoit sau a liniei de indreptat si debitat tabla), societatea noastra doreste sa satisfaca intr-o masura cat mai mare cerintele clientilor sai. Portofoliul de masini unelte ale SIMEROM include in acest moment urmatoarele categorii:
• foarfeci manuale sau mecanice
• foarfeci ghilotine hidraulice standard sau cu NC
• prese hidraulice de indoit tabla standard, cu NC sau CNC
• foarfeci hidraulice de profile cu unul sau doi cilindri
• masini de indoit tevi si profile
• masina de indoit tevi cu NC sau CNC
• masini de profilat tabla
• masini de roluit cu 2, 3 sau 4 valturi
• prese hidraulice de atelier pana la 250 tone
• prese mecanice cu excentric pana la 250 tone
• masini de bordurat
• ferastraie cu banda;
• prese hidraulice de ambutisat pana la 150 tone;
• linii de indreptat si debitat tabla;
• linii de indreptat si fasiat tabla;
În anul 2012 Societatea a înregistrat pierderi de aproape 11 milioane lei. La data de 30 septembrie 2013, SIMEROM SA figura cu restanţe de plată către bugetul de stat în valoare de 198089 lei, pentru achitarea cărora obţinuse înlesniri la plată. Situația societății nici la această dată nu este elucidată fiind acționată în instanță în mai multe spețe. 
Insigna - Fotoclub Orizont
Casa de cultură a sindicatelor Sibiu - România
Infiintat in 1973, la initiativa unui grup de fotografi amatori, Fotoclubul Orizont din Sibiu s-a manifestat la inceput destul de timid prin expozitii personale si colective modeste. Cu timpul, organizatia a evoluat intrand in circuitul national si apoi international al miscarii fotografice. Astfel, in palmaresul Fotoclubului Orizont s-au strans peste 500 de premii si peste 2000 de participari la saloanele fotografice internationale (si nationale). Printre membri marcanti gasim nume ca: Gh. Lazaroiu, Fred Nuss, Dan Stanescu, Horst Buchfelner, Adrian Velicescu, Otto Schemmel, Roland Zinck, Peter Ehrlich, Peter Roth, Gabriel Holam, Adrian Gugiu, Mircea Halcea, Jurgen Petrascu, Mircea Agabrian, Michael Kapp, Karl Klein, Mircea Pleteriu, Maria-Dora Popescu, Alexandru Ghitiu, Radu Stanese, Mircea Colceriu, Gheorghe Tulban, Vasile Cardei. In decursul timpului, membrilor li s-au acordat mai multe titluri onorifice din partea organizatiilor internationale: AFIAP, EFIAP, PSA, Hon. FPSG, Hon. Bliek etc. Pe langa aceste succese, fotoclubul a jucat un rol important in promovarea fotografiei locale si nationale, intrucat gruparea sibiana a deschis drumuri noi acordand sprijin si altor fotocluburi din tara, pentru a se lansa in circuitul national si international. Exemplificam, in acest sens, saloanele internationale din Brasov si Oradea, recunoscute in lume ca saloane importante in miscarea fotografica actuala. 
Insigna - Fotoclub Orizont - Sibiu - România - fondat în 1973
Incepand din 1982, Fotoclubul Orizont organizeaza din doi in doi ani “Salonul International de Arta Fotografica” de la Sibiu. Statisticile ne arata ca, incepand de la prima editie din 1982, au fost jurizate peste 15 000 de lucrari fotografice venite din toata lumea. Numai in anul 2003, cu ocazie editiei cu numarul 10, au fost primite 2176 fotografii, dintre care 615 au fost acceptate in salon. Pe langa alte evenimente fotografice (expozitii, proiecte), continuand traditia saloanelor, Fotoclubul Orizont pregateste evenimentul anului următor. Pentru a fi obiectivi, trebuie sa spunem ca perioadele bune ale fotoclubului au alternat cu perioade mai putin bune, in care activitatea se rezuma doar la organizarea salonului international. Incepand cu anul 2000, cativa tineri pasionati de fotografie au reusit sa gaseasca persoane cu preocupari comune. Sprijiniti de Casei de Cultura a Studentilor din Sibiu, intalnirile lor s-au concretizat si au revigorat miscarea fotografica locala. 
Centenar energetic - Sibiu 1996
RENEL - 100 ani FRE Sibiu 1896 - 1996
(Regia națională de electricitate, Filiala de rețele electrice)
Prezint mai jos câteva repere calendaristice în devenirea Filialei de Rețele Electrice din Sibiu (FRE Sibiu): În anul 1895 se înființează Uzinele electrice din Sibiu. În anul 1896 are loc punerea în funcțiune a hidrocentralei Sadu I - prima centrală interurbană din țară, pe râul Sadu, și a liniei electrice de 18 km de 4500 V, Sadu - Sibiu, prima linie de medie tensiune din țară, pentru electrificarea orașului Sibiu. În anul 1907 se pune în funcțiune hidrocentrala Sadu II, iar în anul 1924 se înființează SETA ( Societatea Electrică Transilvăneană pe Acțiuni ) la Sibiu, pentru transportul și distributia energiei electrice în sudul Ardealului. 
În anul 1948 se înființează Întreprinderea Regională de Electricitate Sibiu, care cuprinde sudul Ardealului, de la Deva și Alba Iulia, la Făgăraș și Sighișoara, iar în anul 1955 se pune în funcțiune hidrocentrala Sadu V. În anul 1968 Întreprinderea Regională de Electricitate Sibiu devine Întreprinderea de Rețele Electrice Sibiu, cu activitate în județele Sibiu și Alba. În anul 1990 se înființează RENEL - Filiala de Rețele Electrice (FRE) Sibiu, având ca obiect de activitate transportul energiei electrice în județele Sibiu și Alba precum și distribuția de energie electrică în județul Sibiu, pentru ca în anul 1996 FRE Sibiu să îsi schimbe denumirea în F.T.D.E.E. Sibiu. În anul 1998  se înființează CONEL - S.C. ELECTRICA S.A. - Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Sibiu, prin reorganizarea RENEL, care se desființează.
Sibiu, arhaic Sibiiu, popular Sâghii, (în germană Hermannstadt, în maghiară  Szeben, Nagyszeben, în latină Cibinium) este reședința de județ și cel mai mare municipiu al județului Sibiu, România. Sibiu este un important centru cultural și economic din sudul Transilvaniei, cu o populație de aproximativ 155000 de locuitori. În vremea romană, zona Sibiului era cunoscută sub denumirea de  Cibiniensis sau Cibinium, de aici derivând numele râului ce trece prin oraș (Cibin) și denumirea românească a orașului. În zona actualului cartier Gușterița a existat o așezare romană numită Cedonia. Sibiul a fost fondat pe locul unei mai vechi așezări, probabil slave, imediat după mijlocul secolului al XII-lea de către coloniști sași din teritoriul Rin-Mosela. Prima mențiune a cetății este făcută în anul 1191 sub numele Cibinium într-un document ecleziastic de la Vatican. Prima atestare documentară în forma Hermannstadt datează din anul 1223. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Sibiu, iar mai jos pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură sibiană, din vremuri diferite, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate. 
Prefectura

Primăria

Aeroportul

Catedrala greco-ortodoxă 

Banca Albina

Biserica romano-catolică

Casa armatei

Turnul Sfatului

Catedrala mitropolitană

Muzeul civilizației populare tradiționale - Dumbrava Sibiului
Biserica evanghelică

Muzeul Brukenthal

Sinagoga

Piața mică

Palatul ASTRA

Palatul arhiepiscopal

Gara

Școala militară

Seminarul Andreian

Spitalul militar

Turnul Bărdașilor

Muzeul de științe naturale

Teatrul orașului

Hotelul Europa

Mănăstirea Ursulinelor
Biserica Iohannis și Casa copiilor
Trimiteri poștale

Județul Sibiu este situat în sudul provinciei istorice Transilvania, în podișul cu același nume, la nord de Carpații Meridionali, în România. Reședința de județ este municipiul Sibiu. Județul se întinde pe suprafața de 5432 kilometri pătrați și numără aproximativ 425000 de locuitori. Ca subunități administrative județul este compus din; 2 municipii - Sibiu și Mediaș, 9 orașe - Avrig, Agnita, Cisnădie, Dumbrăveni, Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Săliște, Tălmaciu, Copșa Mică și 53 de comune. Sus am postat harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Sibiu, iar jos câteva dintre monumentele istorice și arhitectonice inconfundabile ale județului, din vremuri diferite, dar și alte locuri de vizitat.
Biserica fortificată - Biertan 
Biserica fortificată - Cisnădie
Biserica fortificată - Valea Viilor 
Cascada de pe Valea Moașei
Biserica fortificată - Cisnădioara
Vechea biserică gotică - Cârța
Gara - Mediaș
Stațiunea Păltiniș
Stațiunea Bazna
Biserica Bob - Mediaș
Casa memorială Emil Cioran - Rășinari
Cascada Bâlea
Primăria - Mediaș
Turnul Pietrarilor - Mediaș
Biserica fortificată - Agnita
Monumentul eroilor - Agnita
Cimitirul - Cisnădie
Vedere Rășinari
Mausoleul Șaguna - Rășinari
Școala română Săliște
Vedere Săliște
Vedere Slimnic
Vedere Turnu Roșu
Monumentul Ștefan Ludwig Roth - Mediaș
Vedere Ocna Sibiului
Vedere Cisnădioara
Vedere Orlat
Vedere Boița
Trimitere poștală

____________ooOoo____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
Guillaume Fabre Nicolas Geffrard a fost un om politic și militar haitian care s-a născut la data 19 septembrie 1806 și a decedat la data de 31 decembrie 1878. Și-a servit țara în calitate de președinte al statului în perioada 15 ianuarie 1859 - 13 martie 1867.

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană
de dinaintea proclamării independenței SUA
Câteva ornamente decorative periferice 
de pe acțiuni italienești

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 17.01.2017

Niciun comentariu: