marți, 3 ianuarie 2017

ALCANICES - SPANIA


Mai jos am postat și alte fotografii reprezentând monumente
de cultură și arhitectură din localitatea spaniolă ALCANICES, 
provincia ZAMORA, comunitatea autonomă CASTILLA Y
LEON, precum și vederi generale și o trimitere poștală.
Deasupra am postat un cupon de raționalizare a bunurilor 
de larg consum din timpul războiului civil spaniol, anul 1940
cu valoarea de o pâine.
Piața
Biserica catedrală Maica Domnului
Școala publică
Turnul
Arhitectură locală
Vederi generale
Trimitere poștală
Alt cupon de raționalizare a bunurilor de larg consum
2 căpățâni de usturoi 1942 

***

O PASTILĂ DE UMOR
UN DIALOG EPIGRAMATIC
O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI

__________xxx__________

O INSIGNĂ 
ȘI CÂTEVA MEDALII
DIN JUDEȚUL GALAȚI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 
Universitatea "Dunărea de jos" Galați
Universitas Galatiensis
În anii 1955 și 1959 s-au înființat la Galați Institutele Politehnic și respectiv Pedagogic. Prin Decretul Consiliului de stat al R.S.R. nr 105/20.03.1974, cele două institute se unifică în cadrul Universității Galați, redenumită în anul 1991 Universitatea „Dunărea de Jos”. La Galați au existat primele facultăți de îmbunătățiri funciare dar și de industrie alimentară și tehnica pescuitului, din România.  Astăzi, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați funcționează cu 16 facultăți și pregătește studenți pentru ciclurile de studii universitare de licență, masterat și doctorat. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul actual al Universității "Dunărea de jos" din Galați. 
Institutul tehnic Galați
Prima promoție de absolvenți - I.T.Galați 1957
30 de ani 1957 - 1987
Istoria Facultăţii de Arhitectură Navală începe în 1951, când în baza Hotărârii Consiliului de Miniştri nr.1375/1950 se infiinţează la Galaţi Institutul Mecano-Naval, format din Facultatea de Construcţii Navale şi Facultatea de Exploatare a Navelor şi Porturilor. Doi ani mai târziu, s-a înfiinţat Institutul Tehnic Galaţi, când Institutul de Pescuit şi Piscicultură de la Constanţa s-a mutat la Galaţi, favorizând înfiinţarea Facultăţii de Piscicultură. Începând cu anul 1954, Institutul Tehnic din Galaţi a funcţionat în următoarea structură: Facultatea de Mecanică cu secţiile: Construcţii navale şi maşini navale;Facultatea de Exploatare a Navelor şi Porturilor cu secţiile: Exploatarea navelor şi porturi şi Piscicultură. În toamna anului 1955, prin transferul de la Bucureşti la Galaţi a Institutului de Industrii Alimentare, Institutul Tehnic Galaţi se transformă în Institutul Politehnic din Galaţi, care funcţionează cu două facultăţi: Facultatea de Mecanică cu secţiile:  Nave şi instalaţii de bord, Exploatarea navelor şi porturilor, Utilaj pentru industria alimentară; Facultatea de Tehnologia produselor alimentare şi tehnica pescuitului. 
S.C.INTFOR S.A Galați INTFOR - România
Șaptezeci și cinci de ani 1921 - 1996
S.C. INTFOR S.A. Galați a fost înființată în anul 1921 sub numele de TITAN de celebrul industriaș Ausschnitt în scopul producției de tablă laminată la cald. Societatea a avut un parcurs ascendent, cu excepția stagnării din perioada războiului, parcurs ce poate fi sintetizat astfel: În perioada 1924-1932 s-au făcut investiții permanente, ajungâdu-se ca producția realizată să reprezinte 76,6% din producția totală de laminate a țării; În anul 1948 a avut loc naționalizarea  Uzinelor Metalurgice TITAN SAR, denumirea schimbându-se succesiv în “Cristea Nicolae”, “Laminorul de Tablă Subțire” și “Întreprinderea Laminorul de Tablă Galați”; În perioada 1955-1981 s-au construit noi capacități de laminare, s-au asimilat produse noi și au intrat în funcțiune șapte linii de profilare. Spre sfârșitul acestei perioade, s-a demarat activitatea de export a produselor metalurgice în Franta, Anglia, Suedia, Danemarca. INTFOR S.A. a dezvoltat permanent activitatea de bază reprezentată de producția de țevi din otel sudate longitudinal, profile formate la rece, tabla BLC / BLR, tablă striată, tablă zincată, bandă îngustă zincată, bandă îngustă laminată la rece, parapet de protecție în paralel cu extinderea în domenii noi de producție aflate însă în aceeași arie a oțelului. Societatea are sediul central în Galați, strada Portului, nr.157. 
90 de ani de tenis competițional la Galați
1898 - 1988 - Galați
Tenisul de câmp modern a apărut inițial în Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea ca si “tenis de camp”. Dupa crearea sa, tenisul s-a raspandit mai intai in clasa superioara a lumii engleze, apoi, incet-incet, in intreaga lume. Tenisul este acum un sport olimpic si este practicat de toate clasele sociale, indiferent de bani si de varsta, inclusiv de persoanele aflate in scaun cu rotile. In mod remarcabil regulile sale de bază au ramas neschimbate din anul 1890. In 1874,  maiorul Walter Wingfield a achizitionat drepturile de brevet pentru echipamente si reguli de joc. In acelasi an, primele instante judecatoresti de tenis au aparut in Statele Unite. Jocul s-a raspandit curand in diferite parti ale lumii cum ar fi Rusia, Canada, China si India. Terenurile de crochet au servit ca terenuri de tenis in acea perioada. Primul teren de tenis a fost conceput de Wingfield si a fost in forma de clepsidra. Acest a fost mai scurt decat terenul modern pe care il avem astazi. Cel mai vechi turneu de tenis a a vut loc în anul 1877 la Wimbledon-Anglia, câștigat de Spencer Gore.  
Insigna - Unitatea de management a proiectului - Galați 2008
A3 - Elaborarea unui scenariu de cutremur în județul Vrancea
Ministerul Internelor și Reformei Administrative
Elaborarea unui scenariu de cutremur în zona Vrancea A3 a fost un amplu exercițiu de antrenament, verificare și evaluare a modului de intervenție a forțelor calificate și legal îndreptățite pentru diminuarea efectuarea unui cutremur major și salvarea cât mai multor persoane prinse sub dărâmături. Exercițiul a fost organizat în anul 2008 de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați din structura Ministerului Internelor și Reformei Administrative.   
Ministerul de interne a avut şi alte denumiri; Ministerul afacerilor interne, Ministerul internelor şi reformei administrative, Ministerul administraţiei şi internelor, etc. Ca să înţelegi mai bine misiunile complexe ale acestui minister enumăr câteva dintre structurile organizatorice interne ale acestuia; Departamentul de informaţii şi protecţie internă, Direcţia generală anticorupţie, Agenţia naţională antidrog, Agenţia naţională împotriva traficului de persoane, Administraţia naţională a rezervelor de stat, Instituţia prefectului, Direcţia generală de paşapoarte, Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare autovehicule, Inspectoartul general pentru situaţii de urgenţă, Direcţia pentru evidenţa persoanelor, Inspectoratul general pentru imigrari, Arhivele naţionale, Poliţia, Jandarmeria, Clubul sportiv Dinamo, Academia de poliţie Alexandru Ioan Cuza, Poliţia de frontieră,etc. Nu cunosc cărei structuri a Ministerului de interne aparţine acest semn de armă.  
Municipiul Galați este reședința și totodată cel mai mare oraș al județului Galați situat în sudul Moldovei în apropierea frontierelor cu Republica Moldova și Ucraina. Conform ultimului recensământ din 2011, populația orașului era de 249732, fiind al 8-lea oraș din țară ca număr de locuitori. Este unul dintre cele mai mari centre economice din România, respectiv Moldova. Orașul Galați are o istorie încărcată și datorită faptului că este plasat pe Dunăre, cea mai importantă arteră comercial-fluvială europeană, Canalul Dunăre – Main – Rin. Primele semne ale unei așezări permanente în zona municipiului Galați s-au găsit pe malul estic al bălții Mălina (în nord-vestul municipiului), unde s-au descoperit fragmente din ceramica de tip Stoicani-Aldeni. Prima menționare documentară a orașului Galați (pe atunci târg) datează din anul 1445 (într-un act semnat de domnitorul Ștefan al II-lea). Sus am postat stema actuală și primul sigiliu al târgului Galați, iar jos pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură din municipiul Galați, din vremuri diferite.
Primăria
Gara nouă
Complexul muzeal al științelor naturii
Turnul de televiziune
Biserica fortificată Precista
Muzeul de arte vizuale
Regionala CFR 
Casa memorială Al.Ioan Cuza
Teatrul muzical N.Leonard
Bibioteca județeană V.A.Urechia
Sucursala BNR
Teatrul Guliver
Spitalul militar de urgență Aristide Serfioti
 Spitalul județean
Colegiul național Costache Negri 
Casa de cultură a sindicatelor
Liceul Vasile Alecsandri
Catedrala ortodoxă
Hotelul Galați
Teatrul Dramatic
Palatul navigației fluviale
Prefectura
Restaurantul Pescarul
Hotelul Turist
Hotelul Dunărea
Biserica grecească
Agenția Loyd Austriac
Gara veche
Curtea de apel
Institutul Notre Dame de Sion
Palatul episcopal

Galați este un județ situat în sudul provinciei istorice Moldova, România, cu reședința în orașul cu același nume. Județul Galați face parte din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est (împreună cu județele Vrancea, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea), din Euro regiunea Dunării de Jos (alături de raioanele din sudul Republicii Moldova și vestul Ucrainei) precum și din Zona Economica Libera Galați-Giurgiulești-Reni. Acest județ are suprafața de 4466 kilometri pătrați și numără aproximativ 536000 de locuitori. Ca subunități administrative județul are în compunere; 2 municipii – Galați și Tecuci, 2 orașe – Târgu Bujor și Berești precum și 61 de comune. Sus am postat stemele comunistă și actuală precum și harta județului Galați, iar mai jos fotografiile câtorva monumente de cultură și arhitectură din județul, din vremuri diferite.
Hotelul Tecuci
Monumentul eroilor ceferiști din primul război mondial - Tecuci
Catedrala ortodoxă - Tecuci
Biserica Banu - Nicorești
Colegiul național agricol - Tecuci
Mănăstirea Buciumeni
Mănăstirea Vladimirești
Muzeul mixt - Tecuci
Parcul Pazvante - Tecuci
Primăria - Tecuci
Școala de agricultură - Țigănești
Statuia cercetașului Ghiață Virgiliu - Tecuci
 Vila Jean Șendrea - Tecuci
Vila Nestor Cincu - Țigănești 
Sfatul popular raional (azi Casa de cultură) - Tecuci

__________ooOoo___________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
Lempira a fost șeful tribului Lencas din vestul Hondurasului. A condus rezistența băștinașilor în America Centrală, în anul 1530, împotriva conchistadorilor spanioli conduși de Francisco de Montejo. În semn de apreciere a acestui războinic local, bancnota națională a statului Honduras se numește lempira. 

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană
de dinaintea proclamării independenței SUA

Câteva ornamente decorative periferice 
de pe acțiuni poloneze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 03.01.2017

Niciun comentariu: