luni, 9 ianuarie 2017

CHOCIWEL - POLONIA


Mai jos am postat și alte fotografii reprezentând monumente de 
cultură și arhitectură din localitatea poloneză CHOCIWEL,
denumire germană FREIENWALDE I. POM., voievodatul 
POMERANIA OCCIDENTALĂ, din vremuri diferite, dar și 
câteva trimiteri poștale ilustrate din această localitate. 
Biserici
Gara
Piața
Piața și Biserica
Arhitectură locală
Trimiteri poștale
Vedere generală

***

O VORBĂ DE DUH 
DE LA ÎNAINTAȘI
O PASTILĂ DE UMOR
UN DIALOG EPIGRAMATIC

__________xxx__________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA MEDALII ȘI
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  
25 de ani de cercetare în turism - ICT - XXV - 1971 - 1996 
Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Turism (INCDT) Bucureşti are ca obiect principal de activitate consultanţă în domeniul turismului şi efectuarea de cercetări fundamentale și aplicative, de interes public şi naţional, care privesc dezvoltarea şi promovarea turismului românesc. Institutul asigură: documentații pentru accesarea fondurilor structurale, studii de prefezabilitate, fezabilitate; documentații de atestare, strategii în turism, proiecte de cercetare, studii de oportunitate, studii de piață, proiecte de amenajare și studii de evaluare.  
Insigna - Societatea științelor medicale RPR
(Republica Populară Română)
Societatea Științelor Medicale din România a luat ființă la data de 4 aprilie 1877. Primul președinte al acestei societăți a fost doctorul Alexandru Marcovici - cu mandate repetate anual între 1877 și 1880 și încă un mandat în anul 1882. A fost și președinte de onoare al congreselor europene de medicină de la Bruxelles (1875) și Amsterdam (1879). În anul 1935 această societate a devenit Academia de Științe Medicale din România.
Campionatul mondial de rugby juniori - România 1995 - CM - J 95
Rugby, scris și rugbi este un sport cu mingea, originar din Anglia. Numele jocului provine de la orașul englez omonim, locul unde s-au formalizat prima dată regulile acestui sport. Mingea cu care se joacă rugby-ul este de formă ovală, motiv pentru care sportul mai este uneori numit „sportul cu balonul oval”. Cele două variante principale sunt rugby în 15 sau rugby în 8 jucători. Rugby se joacă pe un teren dreptunghiular având dimensiunile de 144×70 metri maximum, de cele mai multe ori acoperit cu gazon. „Butul” (poarta), sub formă de H, este constituit din doi stâlpi paraleli de 3,4 m în înălțime, la o distanță de 5,6 m, cu o bară transversală aflată la 3 m de sol. Un meci durează 80 de minute, în două reprize de 40 de minute și o pauză de 15 minute. Obiectivul jocului este de a câștiga puncte prin: purtarea și culcarea mingii în terenul de țintă advers (eseu); trimiterea mingii cu piciorul printre buturile adverse; eseu: 5 puncte; transformarea eseului: 2 puncte drop-gol (lovitură de picior căzută): 3 puncte; lovitura de pedeapsă: 3 puncte. Mingea se poate pasa numai înapoi cu mâna, sau și înainte, dacă este lovită cu piciorul. Echipa adversă poate să recupereze mingea printr-un placaj. De obicei asta înseamnă că unul sau mai mulți jucători din echipa opusă prind pe jucătorul aflat în posesia mingii și îl blochează la pământ. 
Prima atestare documentară a practicării oficiale a sportului rugby în România este menţionată de către Dumitru Manoileanu (fost jucător, antrenor, teoretician al jocului) la 8 septembrie 1913. Cum şi alte izvoare au menţionata data propusă de Manoileanu, dată recunoscută şi de Federaţia Română de Rugby, considerăm ca 8/21 septembrie 1913 este data naşterii oficiale a sportului cu balonul oval în România. La acea dată s–a întâmplat primul meci în care Tennis Clubul Român a jucat cu Sporting Club. Cum, întâlnirea s–a terminat cu un scor egal (3–3), cele două echipe s–au întâlnit din nou, în 13 octombrie. De data aceasta Tennis Clubul Român a învins cu scorul de 6 –0, din 2 încercări. Punctajul acelor vremuri acorda 4 puncte pentru un drop–gol şi 3 puncte pentru o încercare sau transformarea unei lovituri de pedeapsă. Transformarea unei încercări era 2 puncte. Meciurile s–au desfăşurat pe un teren aflat pe Şoseaua Bonaparte (astazi Iancu de Hunedoara). 
Tehnium - Revistă editată de CC al UTC
(Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist)
Sumar: tehnică modernă, radiotehnică, CQ-YQ,
auto-moto, fototehnică 
Revista ,,Tehnium", şi-a început cariera ca publicaţie lunară editată de revista ,,Ştiinţă şi tehnică" ulterior devenind o publicaţie lunară editată de Comitetului Central al Uniunii Tineretului Comunist. În paginile revistei erau prezentate numeroase construcţii electronice, scheme şi aparate, dar erau abordate şi alte subiecte din sfera sfaturilor utile pentru amenajarea casei, întreţinerea automobilului, a hobby-urilor (filatelie, albinărit, realizarea de fotografii şi altele), dar şi a propagandei. 
Olimpiadele comunicării - Ethos
Olimpiadele comunicării sunt un ansamblu de activități care se desfășoară anual și care își propune formarea experților în comunicare,  oferind participanților o perspectivă globală asupra profesiei de comunicator, printr-o combinație unica de teme. 


__________ooOoo__________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
Alexandre Sabes Petion a fost un om politic și militar haitian care s-a născut la data 2 aprilie 1770 și a decedat la data de 29 martie 1818. Și-a servit țara în calitate de președinte al statului în perioada 9 martie 1807 – 29 martie 1818.

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar

Câteva vignete de pe acțiuni italienești

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 09.01.2017

Niciun comentariu: