duminică, 8 ianuarie 2017

DOETINCHEM - OLANDA


Mai jos am postat și alte fotografii reprezentând monumente de
cultură și arhitectură din localitatea olandeză DOETINCHEM
provincia GELDERLAND, din vremuri diferite, dar și câteva
trimiteri poștale ilustrate, o acțiune și o monedă locale. 
Teatrul Amphion
Castelul Slangenburg
Muzeul
Biserica Sfânta Caterina
Moara de vânt Wal
Cazarma PSI
Cimitirul evreiesc
Colegiul Metzo
Gimnaziul liceal
Școli
Arhitectură locală
Trimiteri poștale
O acțiune locală
O monedă locală

***

O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
UN DIALOG EPIGRAMATIC
O PASTILĂ DE UMOR

__________xxx_________

O INSIGNĂ 
ȘI CÂTEVA MEDALII
DIN JUDEȚUL MEHEDINȚI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.
(Împăratul Traian)
Centenarul Liceului Traian 1885 - 1985
Drobeta Turnu Severin - 100 de ani de existență a Liceului Traian
Prezint aici câteva repere privind apariția primelor școli la Turnul Severin: Urmare a unui hrisov al domnitorului Alexandru Ipsilanti, pe la 1776, încep să apară aici primele școli. La 1780 în localitatea Cerneți, prin cartea domnească din 2 noiembrie 1792 și niște hrisoave din anii 1793 și 1798, este semnalată prezența unei școli, ce a funcționat pe lângă Biserica Sfânta Troiță. La 1793 este semnalată o altă școală la mănăstirea Gura Motrului, iar la 1804, tot la Cerneț, prin donația negustorului Hagi Iordachi, apare prima şcoală particulară din județ. Regulamentul Organic reorganizează toate școlile din județ. În septembrie 1851, la etajul caselor lui C. Gaşpar, din strada Bicaz, se înfiinţează prima şcoală publică de băieţi din Turnu-Severin cu 93 elevi (4 elevi fiind din Cerneţi) unii cercetători apreciind că a fost mutată şcoala publică din Cerneţi. Planurile pentru localuri de şcoli încep să fie elaborate începând cu anul 1881, localurile pentru şcolile de băieţi numărul 1 şi 2 sunt recepţionate în anul 1886. 
Spre memoria punerii pietrei fundamentale
a Liceului din Turnu Severin - 1890
sub domnia regelui Carol I și reginei Elisaveta 
Ideea înfiinţării unui liceu la Turnun Severin datează din anul 1864, din momentul adoptării legii instrucţiunii publice, deoarece tinerii severineni urmau cursurile liceale în Craiova sau în alte oraşe. În data de  27 iulie 1876 s-a solicitat Consiliului de miniștrii înființarea unui gimnaziu în Turnu Severin, ceea ce s-a realizat în anul 1883. Mobilierul şi materialul didactic pentru gimnaziul real înființat, au fost obţinute de la 3 instituţii desfiinţate: şcoala normală, şcoala de meserii şi societatea arheologică. Gimnaziul real îşi deschide porţile în 1883, în casele N. C. Bacleanu (Piața de fân sau Piața Neagoe Basarab, nr.13 , azi Piaţa Mircea), cu o chirie de 1200 lei/ an şi 79 elevi într-o clasă. În anul 1886 se decide construcția unui liceu în Turnu Severin, Parlamentul alocă suma de 300000 lei iar Primăria pune la dispoziție un teren de 1 hectar. În data 31 martie 1890, s-a semnat contractul de construcție a clădirii Liceului din Turnu Severin între Minister Cultelor și Insrucțiunii Publice și antreprenorii S. Kifshinger asociat cu A. Bachmann, pentru suma de 272642,9 lei. Planul clădirii a fost realizat de arhitectul Al. Săvulescu și aplicat de ing. C.C. Țăpârdea. 21 În 24 august 1890 s-a pus piatra de temelie a liceului, la festivitate participând primul- ministru G. Manu, în timp ce Ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice, Th. Rosetti, nu a avut posibilitatea de a participa la festivitate şi a delegat pe B. P. Haşdeu, preşedintele Academiei române. Construcţia clădirii liceului a fost realizată într-un timp record, literele Liceului Traian erau amplasate pe frontispiciu în 17 decembrie 1891. S-a vehiculat și ideea, abandonată până la urmă, ca liceul să se numească Neagoe Basarab. Construcția gardului Liceului s-a realizat în anul 1894 de Nicolae C. Stănescu, lăcătuș din Buzău. Colegiul național Traian din municipiul Turnu Severin este situat pe bulevardul Carol I, la nr. 6.  
Insigna - Centrul militar județean Mehedinți
Dintre atribuţiile centrelor militare județene enumăr aici doar câteva: conducerea activităţilor de asigurare materială şi financiară, de menţinere a ordinii şi disciplinei militare şi a executării serviciului de garnizoană şi de gardă în unităţile dislocate în garnizoană; rezolvarea problemelor de cazare a trupelor dislocate în garnizoană, inclusiv a trupelor în trecere spre şi dinspre front; organizarea şi conducerea activităţilor privind apărarea locală antiaeriană; asigurarea efectivelor necesare pentru diferite activităţi destinate participării  la  înlăturarea efectelor loviturilor din aer ale inamicului asupra oraşului, repararea căilor de comunicaţii, înlăturarea efectelor unor calamităţi; achiziţionarea  de resurse materiale (alimente, echipament, carburanţi) şi trimiterea acestora pe front. Trebuie precizat că doar unele dintre centrele militare județene (de sector) au statut de centre militare zonale, lor subordonându-li-se de fapt centrele militare județene din zona de responsabilitate.  
Întreprinderea de vagoane MEVA 
Drobeta Turnu Severin 1882 - 1982 - 100

MEVA Drobeta Turnu Severin este o companie producătoare de vagoane de marfă din România. Istoria companiei începe în anul 1882 prin înființarea Atelierului de reparații vagoane și locomotive la Turnu Severin. Din anul 1960 până în anul 1968 a funcționat împreună cu Șantierul Naval din localitate, formând prin fuziunea cu acesta, unitatea Uzinele Mecanice. În anul 1991 a fost transformată în societate pe acțiuni. A fost achiziționată de compania Trinity Industries în anul 1999, în urma unui proces de privatizare. În anul 2002 Trinity și-a vândut participația către Internațional Railways Systems, în urma reorganizării unităților sale de producție din Europa. În acel moment, cifra de afaceri a MEVA se ridica la aproximativ 12 milioane euro
Orșova - Kaiac Canoe
Orșova (în germană Orschowa, în latină Dierna) este un municipiu în județul Mehedinți, România. Este situat pe malul lacului de acumulare "Porțile de Fier I" de pe Dunăre, în zona de vărsare a râului Cerna în Dunăre. La recensământul din anul 2002 populația orașului era de 12967 locuitori. Ca urmare a realizării lacului de acumulare Porțile de Fier, vechea vatră a orașului a fost inundată în 1970, iar populația a fost strămutată pe un nou amplasament, incluzând terasele Dunării și Cernei și versantul de sud al Munților Almăjului, unde s-a construit un oraș complet nou (1966-1971), care a înglobat și satele Jupalnic, Tufari și Coramnic. Istoria canotajului romanesc a inceput in secolul XIX, in anul 1864 cand un grup de tineri studenti din Timisoara, intorsi din strainatate de la studii au infiintat pentru placerea lor, "Societatea de luntrisoare". In anul 1925 se infiinteaza la Arad, Comisia de Sporturi Nautice din Romania. Aceasta depune, in anul 1927, cererea de afiliere la Federatia Internationala de Canotaj. Congresul din 19 august 1927 aproba afilierea Federatiei Societatilor Sportive din Romania ca membru extraordinar al FISA. Prima participare romaneasca la o competitie oficiala internationala este semnalata in anul 1932 la Campionatul European de la Belgrad, ca apoi in 1933 la Campionatul European de la Budapesta, Romania a fost prezenta prima data la Jocurile Olimpice de la Helsinki 1952. Sus am postat logo-ul Federaţiei române de canotaj. 
Caiacul este o ambarcațiune de sport pentru o persoană sau mai multe, ascuțită la ambele capete, cu suprafața de alunecare netedă sau în clinuri. Sportivii stau pe fund în ambarcațiune, pe care o propulsează cu una sau două padele (vâsle).   
Canoea este o ambarcațiune sportivă ușoară, fără cârmă, cu prora și pupa ascuțite și înălțate, condusă cu ajutorul pagaielor. În canoe pot fi unul sau mai mulți sportivi stând în genunchi. Disciplina sportivă care cumulează cele două sporturi se numește caiac-canoe. 
130 de ani de existență a portului Tr.Severin 1851 - 1981
Expoziția filatelică tematică Danubius '81
Pasagerul fluvial "Mehedinți"
Portul Drobeta Turnu Severin este situat pe malul stâng la Dunării în lacul de acumulare Complexul hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier II. Dunărea este și rămâne inima de care este legată existența Severinului. Eugène Pittard (1867-1962), antropolog elvetian de origini genoveze, vizitând Severinul în ajunul primului razboi mondial, scrie urmatoarele: "După Vârciorova, Turnu-Severin, așezat într-un amfiteatru, prezintă clocotul unui comerț fluvial intens al cărui echivalent nu-l găsești decât departe, sus, în amontele fluviului". Căpitănia portului a existat între anii 1915 – 1990. Prezint mai jos câteva date generale despre portul severinean: suprafața totală a incintei portuare – 137562,11 metri pătrați, port fluvial ce permite acostarea barjelor de până la 3000 de tone, accesul la cheu se realizează direct din senalul navigabil, lungime front de acostare; 300 ml cheuri verticale aferente danelor comerciale; 420 ml cheuri pereate pentru danele de asteptare; 365 ml cheuri pereate pentru dane iernatic. La 300 ml amonte de portul comercial se afla dana de operare la siloz cu l=100 ml din care 65 ml cheu vertical si 35 ml cheu pereat; Capacitate de trafic port comercial: - 725 mii t/an; etc. 
Nava Mehedinţi a fost pe vremuri mândria judeţului. Ea a fost construită în anul 1970 în Șantierul naval Oltenița. Bătrânul pasager „Mehedinţi”, asigura odinioară transportul persoanelor de la Orşova la Moldova Nouă. La acea vreme nu se construise şoseaua care acum şerpuieşte Defileul Dunării, astfel că transportul nu se putea efectua decât pe apă. Era o navă obişnuită, cu capacităţi modeste. La un moment dat a fost transferată la Tulcea, unde transporta persoanele de la Tulcea în Deltă, adeseori transportând și materiale.După Revoluţie, a fost lăsată să ruginească pe mal. Compania de Navigaţie Fluvială Română a plătit un milion de euro pentru modernizarea ei, iar investiţia se vede cu ochiul liber. 
Acum, nava Mehedinţi se poate compara cu cele văzute pe Dunăre în Viena sau Budapesta. Nava Mehedinţi îi aşteaptă pe doritorii de o croazieră pe Dunăre cu patru saloane restaurant renovate, terasă reamenajată pentru 50 persoane şi o bucătărie complet utilată. Nava se află acum în condiţii foarte bune, e o navă gen restaurant de patru stele. Nava are o capacitate de 300 de locuri poate fi folosită însă şi pentru alte tipuri de evenimente. Sus admiri un întreg poștal dedicat Pasagerul fluvial Mehedinți. 
Drobeta-Turnu Severin (denumire până în anul 1972 - Turnu Severin) este un municipiu, port la Dunăre și reședința județului Mehedinți. Localitatea s-a dezvoltat în apropierea castrului roman Drobeta, devenind dintr-un punct strategic inițial un oraș de răscruce a drumurilor pe uscat și pe apă care duceau la nord și la sud de Dunăre. În timpul antichității romane, a devenit primul centru urban din regiune și al treilea din provincia Dacia, după Sarmizegetusa și Apullum. În timpul împăratului roman Hadrian orașul a fost declarat municipiu (în anul 121), în momentul în care populația atinsese 14000 de locuitori. În timpul lui Septimiu Sever a fost ridicat la rangul de colonie (în anul 193), ceea ce conferea locuitorilor urbei drepturi egale cu cetățenii Romei. Pe la mijlocul secolului al III-lea, Drobeta se întindea pe 60 de hectare și era locuită de aproximativ 40000 de locuitori. Castrul a fost distrus de barbari și reconstruit în mod reptat în timpul antichității târzii, încetându-și definitiv rolul de garnizoană în anul 602 d.Hr. În evul mediu a fost construită de regatul maghiar cetatea Severin, care a fost distrusă la 1526 de Imperiul Otoman. Pe 23 aprilie 1833 a fost întemeiat din nou Turnu Severin, domnul Alexandru Dimitri Ghica fiind Acela care a emis actul înființării orașului. Planul inițial al orașului a fost gândit de arhitectul Xavier Villacrosse, secundat de inginerul Moritz von Ott, prin grija domnitorului din acel moment, Barbu Știrbei. În anul 1841, capitala județului s-a mutat de la Cerneți la Turnu Severin. În prezent localitatea numără aproximativ 93000 de locuitori. Mai jos admiri câteva monumente de cultură și arhitectură din municipiul Drobeta Turnu Severin, din vremuri diferite dar și câteva trimiteri poștale ilustrate din acest oraș.
Biserica Majoresei
Gara
Vila Evelyn D.M.Burileanu și Palatul Tache Popescu
Piciorul Podului lui Traian
Palatul municipal
Biserica Grecescu
Casa tineretului
Casele Aurel din Parcul Tudor Vladimirescu
Administrația financiară
Muzeul regiunii Porțile de fier
Baia comunală
Fântâna călărașilor 
Foișorul de foc
Grădina publică
Liceul de fete
Hala
Palatul Băncii Comerciale
Internatul Liceului Traian
Biserica catolică
Castelul de apă
Castrul roman
Piața Tudor Vladimirescu
Statuia împăratului Traian
Teatrul național
Vedere din port

Trimiteri poștale

Județul Mehedinți este situat în sud-vestul României, regiunea Oltenia-Banat. Reședința județului este municipiul Drobeta -Turnu Severin. Există două posibile origini ale cuvântului Mehedinți: una latină, ce ar deriva din anticul "mediam", colonie romană de lângă localitatea "Mehadia" (Caraș-Severin) sau maghiară: "méhészkedés" - stupărit ("méhek" însemnând albină). Imaginea albinelor în heraldica ținutului regiunii Mehedințiului pare să confirme cea de-a doua origine etimologică. Conform istoricului Bogdan Petriceicu Hașdeu, în a sa Istorie Critică a Românilor, numele de Mehedinți vine de la Mehedinski, un termen slav desemnând teritoriul din jurul orașului Mehadia, oraș aflat pe teritoriul județului vecin Caraș Severin, la granița cu Mehedințiul. Ca subunități administrative județul are în compunere 2 municipii – Drobeta Turnu Severin și Orșova, 3 orașe – Strehaia, Vânju Mare și Baia de Aramă precum și 60 de comune. Sus am postat stema și harta județului iar mai jos pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură din județul Mehedinți, din vremuri diferite, dar și alte frumoase locuri de vizitat în acest județ.
Cazanele Mici ale Dunării
Cazanele Mari ale Dunării
Mănăstirea Mraconia
Peștera Ponicova
Statuia lui Decebal
Palat țigănesc - Strehaia
Cheile Tașnei
Cheile Băluței
Gara Orșova
Mănăstirea Sfânta Ana - Orșova
Mănăstirea Strehaia
Vederi Orșova nouă
Primăria Orșova
Primăria Strehaia
Gara - Orșova veche
Gara - Orșova nouă
Vedere - Orsova
Orșova la 1895
Trimiteri poștale

___________ooOoo__________

PERSONALITĂȚI POLITICE 
PE BANCNOTELE LUMII 
Boniface Alexandre este un avocat și om politic haitian care s-a născut la data de 31 iulie 1936. Și-a servit țara în calitate de președinte al statului în perioada 29 februarie 2004 – 14 mai 2006.

Detaliu vignetă de pe un certificat american

Câteva vignete de pe acțiuni poloneze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 08.01.2017

Niciun comentariu: