joi, 12 ianuarie 2017

MONEDE KUNA DE COLECȚIE CROATE - 3


Moneda de colecție de mai jos a fost emisă pentru a marca Candidatura Republicii Croația la Uniunea Europeană. Pe avers moneda prezintă înscrisul REPUBLIKA HRVATSKA (Republica Croația), valoarea 25 kuna și două ramuri (laur și stejar), iar pe revers se prezintă două pătrate, un cerc de stele și înscrisul Republica Croația – candidată la Uniunea Europeană – 18.VI.2004, desigur în limba croată.  
Moneda are următoarele caracteristici tehnice: valoarea - 25 kuna, data emiterii – 2004, diametrul 32 milimetri, greutatea – 12,75 grame, grosimea – 2,2 milimetri, forma – dodecagonală, materialul – aliaj cupru nichel și tirajul 30000 exemplare

Încă din anul 2003 Republica Croația și-a anunțat intenția de a adera Uniunea Eropeană și abia la data de 1 iulie 2013 Croaţia a devenit al 28-lea membru al Uniunii Europene. O ţară mică, frumoasă şi vizitată de foarte mulţi oameni, o ţară care a trecut peste un război civil în care era în pericol să piardă o treime din teritoriu. ara îşi declară independenţa în 1991, şi intră în război cu armata iugoslavă şi diferite organizaţii paramilitare sârbe. Reuşeşte să obţină recunoaşterea diplomatică, în ianuarie 1992, de către Comunitatea Economică Europeană şi de către Organizaţia Naţiunilor Unite. Odată rezolvate aceste probleme majore, Croaţia revine pe un drum normal. În 2000 devine membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi semnează acorduri de stabilizare şi cooperare cu UE, iar în 2003 depune cererea de aderare la UE, statutul de candidat oficial fiind primit un an mai târziu.

Moneda de colecție de mai jos a fost emisă pentru a celebra Forumul anual de afaceri organizat în Croația, la Zagreb, în perioada 14 -15 mai 2010. Pe avers moneda prezintă înscrisul REPUBLIKA HRVATSKA (Republica Croația), valoarea 25 kuna și două ramuri (laur și stejar), iar pe revers o reprezentare stilizată a unei așezări urbane și înscrisul Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – Forumul anual de faceri Zagreb – 2010, desigur în limba croată.  
Moneda are următoarele caracteristici tehnice: valoarea - 25 kuna, data emiterii – 12 mai 1010, diametrul 32 milimetri, greutatea – 12,75 grame, grosimea – 2,2 milimetri, forma – dodecagonală, materialul – aliaj cupru nichel și tirajul 20000 exemplare
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) Annual Meeting si Forumul de afaceri au loc la Zagreb, În perioada 14 - 15 mai 2010 a avut loc la Zagreb, în Croația, Forumul anual de afaceri, organizat sub egida Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Organizarea aceastui forum la Zagreb este o recunoaștere a bunei cooperări a statului croat cu BERD. La forum au participat peste 2000 de oameni din peste 60 de țări europene. Forumul s-a constituit ca o oportunitate deosebită pentru Republica Croația de a-și prezenta piața sa și pentru a atrage reprezentanți ai numeroase instituții financiare internaționale și ale băncilor comerciale, precum și investitori. 
Moneda de colecție de mai jos a fost emisă pentru a celebra Semnarea Tratatului de aderare a Republicii Croația la Uniunea Europeană. Pe avers moneda prezintă înscrisul REPUBLIKA HRVATSKA (Republica Croația), valoarea 25 kuna și două ramuri (laur și stejar), iar pe revers se prezintă un grup de hexagoane cu câte o stea în interior și înscrisul Semnarea Tratatului de aderare a Republicii Croația la Uniunea Europeană – 9.XII.2011, desigur în limba croată.  
Moneda are următoarele caracteristici tehnice: valoarea - 25 kuna, data emiterii – 3 decembrie 2012, diametrul 32 milimetri, greutatea – 12,75 grame, grosimea – 2,2 milimetri, forma – dodecagonală, materialul – aliaj cupru nichel și tirajul 30000 exemplare

Semnarea tratatului de aderare a Republicii Croația la Uniunea Europeană s-a semnat la Bruxelles în data de 9 decembrie 2011 și a intrat în vigoare în luna iulie 2013, până atunci urmând a se continua reforma economică și organiza referendumul național privind această aderare.

Moneda de colecție de mai jos a fost emisă pentru a celebra Accederea deplină a Republicii Croația în Uniunea Europeană. Pe avers moneda prezintă înscrisul REPUBLIKA HRVATSKA (Republica Croația), valoarea 25 kuna și două ramuri (laur și stejar), iar pe revers se prezintă un grup de hexagoane cu câte o stea în interior și înscrisul Republica Croația – membru deplin în Uniunea Europeană – 1.VI.2013, desigur în limba croată.  
Moneda are următoarele caracteristici tehnice: valoarea - 25 kuna, data emiterii – 1 august 2013, diametrul 32 milimetri, greutatea – 12,75 grame, grosimea – 2,2 milimetri, forma – dodecagonală, materialul – aliaj cupru nichel și tirajul 20000 exemplare

La data de 1 iulie 2013 Republica Croația a devenit cel de-al 28-lea stat european, membru cu drepturi depline în cadrul Uniunii Europene. Într-un timp de 20 de ani statul croat a trecut de la statutul de republică iugoslavă la cel de stat independent, membru cu drepturi depline în cadrul Uniunii Europene. Drumul a însemnat voință și sacrificii. Înainte de a adera la UE, Croaţia a trebuit să se alinieze la diverse norme şi proceduri administrative ale UE. De exemplu, şi-a reformat întru totul sistemul juridic şi şi-a modificat constituţia, pentru a garanta independenţa procurorilor. De asemenea, guvernul croat a înfiinţat un organism responsabil cu combaterea corupţiei. Alte reforme au vizat stabilirea unor limite pentru emisiile de gaze cu efect de seră şi adaptarea normelor privind siguranţa alimentelor.

***

O PASTILĂ DE UMOR
O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
UN DIALOG EPIGRAMATIC

______________xxx______________

CÂTEVA MEDALII
ȘI PLACHETE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala). 
Credință și muncă pentru țară și rege
Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria. 
Campionatul republican 
de regularitate și rezistență (motociclism)
Motociclismul este un sport vechi românesc care în perioada regimului comunist a cunoscut o perioadă neagră şi care a început să devină ceea ce a fost, abia după Revoluţia din Decembrie 1989. Cine deţinea o motocicletă în regimul comunist era desigur un privilegiat al soartei. Federația română de motociclism este responsabilă de organizarea calendarului sportiv în motociclismul românesc. Raliurile de motociclism se organizează pe mai multe clase în funcție de capacitatea cilindrică a motorului (125, 250 sau 500 centimetri cubi). Ele se organizează pe diferite categorii de drumuri. Motociclismul este o disciplină sportivă ce atrage în mod special tinerii dar și foarte mulți spectatori pe marginile traseului de concurs.   
Placheta - Statul major al forțelor aeriene
Statul Major al Forțelor Aeriene reprezintă structura militară organizată care asigură aviației militare române toate cele necesare pentru desfășurarea cu succes a oricăror misiuni militare. Oficial aviația română a fost înființată la data de 1 aprilie 1913, prin aprobarea Legii privind Organizarea Aeronauticii Militare de către Parlamentul României. Istoria aviației militare române a început odată cu Ordinul nr. 7925/5 noiembrie 1909 prin care se ordona Arsenalului de Construcții al Armatei din București construirea unui avion după indicațiile și sub supravegherea lui Aurel Vlaicu. Aviația militară a României a participat activ la luptele din cel de-a doilea război balcanic, primul război mondial, războiul româno-ungar din anul 1919 și cel de-al doilea război mondial. În prezent, Forțele Aeriene Române au un efectiv de 9700 de persoane și 158 de aeronave, fiind într-un proces continuu de modernizare și reorganizare. Primul avion de vânătoare al Forțelor Aeriene Române a fost aparatul Nieuport 11, de producție franțuzească, utilizat în timpul primului război mondial. Structura aproximativă a forțelor aeriene române la momentul de față este următoarea: Flotila 71 Aeriană General Emanoil Ionescu” – Câmpia Turzii, Flotila 86 Aeriană – Fetești, Flotila 90 Transport Aerian Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu – București – Otopeni, Flotila 95 Aeriană “Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu” – Bacău, Escadrila 142 Cercetare – Timișoara – Giarmata, Brigada 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”, Baza 91 Logistică,  Regimentul 70 Geniu de Aviație, Centrul 85 Comunicații Aero și Informatică, Tabăra de instrucție și poligonul de trageri sol-aer “General de brigadă Ion Bungescu” - Capu Midia, județul Constanța,  Academia Forțelor Aeriene  “Henri Coandă” – Brașov, Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene “Aurel Vlaicu” – Boboc, județul Buzău și “Școala de Maiștri Militari și Subofițeri ai Forțelor Aeriene “Traian Vuia” – Boboc, județul Buzău.
Placheta - MAP 1931 - 1996 (Mașini agricole performante)
MAP este prescurtarea numelui unei societăți care se cheamă Mașini agricole performante - SRL, importator al grupului Same Deutz-Fahr în domeniul   tractoarelor marca Same, Deutz-Fahr și Lamborghini. MAP – SRL are sediul social în satul Căldăraru, comuna Cernica, judeţul Ilfov, iar capitalul social de 1149010 lei este deţinut de italianul Mauro Frola (57 de ani) – 94,9%, Daniela Mailat (43 de ani) şi Veritas Marcheting - SRL Bucureşti (5,1%).  
IMNR - Institutul de metale neferoase și rare 1996
XXX - 1966 - 1996 
La 1 iulie 1966 cercetători şi proiectanţi din ICECHIM, ICEM şi IPROCHIM au fost uniţi într-un singur institut: Institutul de Metale Neferoase şi Rare – IMNR. Structurată pe trei direcţii: cercetare, proiectare şi microproducţie, activitatea institutului a fost concentrată spre promovarea industrială a sute de tehnologii, studii de fezabilitate, proiecte complexe. Peste 220 aliaje noi (pulberi, benzi, sârme, etc.) au fost realizate în IMNR pentru agenţii economici din ţară sau pentru export. Anul 1990 a marcat începutul unei perioade de restructurare fundamentală în cadrul structurii organizatorice şi a personalului institutului. Dacă la finele anului 1989 în institut şi filialele sale lucrau circa 1600 de salariaţi, în prezent sunt sub 100 de angajaţi. Multe oportunităţi au dispărut (cele legate de conexiunile cu uzinele de stat) şi au apărut altele noi, mai puţine, dar şi mai dificil de accesat. În anul 2004, IMNR a devenit Institut Naţional de Cercetare-Dezvoltare, cu o nouă structură organizatorică, cuprinzând patru laboratoare mari: ecotehnologii şi protecţia mediului; materiale şi tehnologii avansate; materiale nanostructurate și analize fizico-chimice şi structurale. A fost creat Centrul de Transfer Tehnologic în domeniul materialelor avansate. A continuat activitatea în regim de microproducţie a unor noi materiale. În ultimii 10 ani numeroase proiecte naţionale au fost dezvoltate de cercetătorii din institut. Capacitatea profesională a specialiştilor din IMNR a permis câştigarea la competiţii internaţionale a peste 20 de proiecte cu finanţare provenind de la NATO, Comisia Europeană, Elveţia, Japonia, Franţa, etc. În prezent IMNR este membru a mai multe asociaţii profesionale, platforme și reţele tehnologice europene. Zeci de tehnologii şi servicii au fost elaborate şi livrate pentru agenţii economici. Sute de articole şi comunicări ştiinţifice semnate de cercetătorii din IMNR au evidenţiat valoarea rezultatelor obţinute. INCDMNR - IMNR este astăzi un institut strategic pentru Economia Naţională, participând direct la stabilirea şi aplicarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a ramurii de Metalurgie Neferoasă şi a cercetării ştiinţifice în domenii de vârf, fiind bine cunoscut în Europa, având sediul central pe strada Biruinței, nr. 102, în localitatea Pantelimon din județul Ilfov.

______________ooOoo______________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
Catherine Flon este o femeie haitiană, considerată simbolul luptei haitienilor pentru independență națională. Ea a rămas în memoria și istoria haitienilor pentru că în anul 1803 a cusut manual primul steag al statului independent Haiti.

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană 
de dinaintea proclamării independenței SUA

Câteva ornamente decorative periferice 
de pe acțiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.01.2017

Niciun comentariu: