marți, 10 ianuarie 2017

INFO NUMIS MONDO - 87


1.  Loteria națională a Spaniei a emis în anul 1996 bilete de loterie prin care promovează imaginea și numele deținătorilor Premiului Nobel. 
Pe biletul postat aici este reprezentat chipul lui Albert Camus. 
Albert Camus a fost un romancier, dramaturg și filozof francez, reprezentant al existențialismului, care s-a născut la data de 7 noiembrie 1913 la Mondovi, Algeria franceză, și a decedat la data de 4 ianuarie 1960 la Villeblevin, departamentul Yonne, Franța. Pentru talentul său scriitoricesc în anul 1957 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură. 

2.  Banca națională a Rusiei a emis în anul 2012 un set de bancnote comemorative care marchează bicentenarul războiului ruso-francez din anul 1812. Aici îți prezint doar bancnota de 1000 de ruble. 
Pe aversul acesteia este reprezentat țarul Alexandru I Pavlovici Romanov, iar pe revers prințul - feldmareșal Mihail Illarionovici Golenișcev-Kutuzov. 
Alexandru I Pavlovici Romanov (în limba rusă: Александр I Павлович) a fost țarul Rusie între 23 martie 1801 și 1 decembrie 1825, regele Poloniei între anii 1815 și 1825, precum și Mare Duce al Finlandei. S-a născut la data de 23 decembrie 1777 și a decedat la data de 1 decembrie 1825.  
Prințul Mihail Illarionovici Golenișcev-Kutuzov (în limba rusă: Князь Михаи́л Илларио́нович Голени́щев-Куту́зов) a fost un feldmareșal țarist, căruia i se atribuie meritul salvării țării în timpul invaziei napoleoniene din anul 1812. El s-a născut la data de 5 septembrie / 16 septembrie 1745 și a decedat la 16 aprilie / 28 aprilie 1813. 

3.  Banca națională a statului Thailanda a pus în circulație o nouă bancnotă de 100 de baht. Aici admiri atât bancnota veche cât și pe cea nouă. 
Bărbatul care apare în prim plan pe ambele bancnote este regele thailandez Rama IX, iar femeia de pe reversul bancnotei noi este fiica sa, prințesa Maha Chakri Sirindhorn. 
Rama IX, nume real Bhumibol Adulyadej este regele statului Tailanda din anul 1946 și până în prezent fără vreo întrerupere, fiind născut în anul 1927. 
Prințesa Maha Chakri Sirindhorn este cea de-a doua fiică a regelui Bhumibol Adulyadej (Rama IX) și s-a născut la dat de 2 aprilie 1955. În anul 1974 constituția tailandeză a fost modificată permițându-se astfel și accesul urmașilor de sex feminin la tronul regal.

***

O PASTILĂ DE UMOR
O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI

____________xxx___________

CÂTEVA INSIGNE 
ȘI MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 
Nașterea Domnului - An nou fericit!
Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare creștină  celebrată la data de 25 decembrie în calendarul gregorian sau la data de 7 ianuarie în calendarul iulian. În anumite țări, unde creștinii sunt majoritari, Crăciunul este sărbătoare legală, iar serbarea se prelungește și în ziua următoare. De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul  devine și o sărbătoare laică, celebrată atât de către creștini cât și de către cei necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moș Crăciun”. Moș Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae (în engleză:   Santa Claus) care și-a făcut apariția în secolul I. Pe atunci el era îmbrăcat in verde. El împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (24 spre 25 decembrie). Conform unei legende, tradiția cadourilor în noaptea de 24 decembrie spre 25 decembrie ar proveni de la Martin Luther care ar fi propagat din anul 1535 aceasta datină numită Christkindl ca o alternativă a obiceiului catolic Nikolaustag de pe 6 decembrie. 
"Vi s-a născut azi Mântuitor, care este Hristos Domnul"
Crăciun fericit! România 2000
Multă vreme în familiile catolice a fost menținută mai departe tradiția cadourilor de Nikolaus. Scopul lui Martin Luther ar fi fost să trezească interesul copiilor pentru Cristos și să-i îndepărteze astfel de datina catolică a cadourilor de Nikolaus, ea fiind un mod de venerație a catolicilor pentru sfinți, lucru interzis protestanților. Conform unei alte legende, Luther ar fi fost profund impresionat de cerul înstelat, lucru pe care nu l-a putut reproduce în cuvinte pentru familia sa, așa că a tăiat un brad, l-a pus în casă și a pus lumânări în el și le-a aprins. Conform legendei, aceasta ar fi originea bradului de crăciun. 
Industriei iutei - 50 ani 1928 - 1978
Societatea comercială Industria iutei” (societate pe acțiuni) este un producător de sfori, țesături, saci, diverse ambalaje prin prelucrarea fibrei de iută, in și cânepă. Principalele domenii de activitate sunt: fire din fibre artificiale și sintetice, fire din fibre vegetale (cânepă, in, iută, fibre lucioase), fire textile simple și răsucite din lână, etc. Sediul central al societății este situat în București, pe strada Veseliei, nr.10, sectorul 5. 

Iuta este o plantă anuală cu tulpina înaltă până la 3 metri și groasă de 1-2 centimetri, cu frunze galbene, ovale, cultivată în regiunile tropicale pentru fibrele textile extrase din tulpină. Fibră textilă obținută din tulpina iutei este întrebuințată la fabricarea pânzei de sac, a covoarelor, etc. 
Campionatul de scrimă al armatelor prietene 5 - 12.08.1978 
Scrima este în primul rând un sport de confruntare, de luptă, duelare cu adversarul, la care în decursul timpului s-a adăugat o anumită tehnică și specializarea armelor de luptă. În prezent,  armele  folosite în scrimă sunt; floreta, spada și sabia. Limbajul oficial folosit în sportul scrimă, în toată lumea, este limba franceză. Sus am postat logo-ul Federației române de scrimă și o fotografie cu scenă din sportul scrimă.  
Spada este o armă formată dintr-o lamă dreaptă cu două tăișuri, din gardă și mâner, cu care se poate tăia și împunge.

Sabia este o armă albă formată dintr-o lamă lungă de oțel ascuțită la vârf și pe una dintre laturi și fixată într-un mâner.  
Floreta este o armă albă sportivă, cu lamă lungă și flexibilă, în patru muchii, cu gardă și mâner.  
Insigna - Adesgo 70 ani 1928 - 1998
Fabrica Adesgo s-a născut în Bucureștiul anilor ’20, pe vremea când trăsurile completau peisajul chic al Micului Paris. Astăzi, într-un București modern, tumultuos, condimentat de noutate și fervoare, Adesgo, compania mamă, se reinventează, păstrând totodată caracteristici tradiționale precum minuțiozitate și calitate. Astfel, Adesgo a devenit cel mai mare producător de dresuri de damă din România, cu o capacitate de producție de peste un million de perechi pe lună, adaptându-se la cele mai variate cerințe din domeniul producției de dresuri și peste 600000 articole de lenjerie. Diamond by Adesgo este un brand special creat pentru a satisface cele mai exigente gusturi ale clientelor de toate vârstele. Diamond oferă o gamă completă de dresuri create pentru fiecare moment al zilei și fiecare ocazie din viața unei femei, precum și o gamă de lenjerie ce fascinează prin alăturarea de texturi unice cu modele captivante. Și nu în ultimul rând, Diamond oferă femeilor ceea ce vânează în permanență – combinația unică de frumusețe și calitate. Mai mult decât atât, Diamond poate fi identificat cu o femeie provocatoare, feminină, cu o personalitate puternică. Societatea ar caracteriza-o ca fiind o femeie frumoasă, hotărâtă, cu o pasiune înnăscută pentru fashion. Stilul ei vestimentar este adesea elegant, însă se adaptează cu ușurință și știe cum să poarte orice outfit. Englezii o numesc “classy”, românii spun despre ea că are ”focul latin”, iar francezii cred că are acel “je ne sais quoi”. Dresurile sunt un accesoriu feminin esențial, încă din cele mai vechi timpuri. În perioada interbelică, doamnele își desenau o linie de creion fină pe picior, pentru a simula prezența dresurilor greu de găsit în acele vremuri. Diamond by Adesgo a înțeles necesitatea lor constantă în rândul femeilor, astfel că inventează și reinventează în permanență modele în trend, culori armonioase și design-uri savuroase, pentru că dresurile nu sunt doar un obiect vestimentar, ci un fashion statement, o declarație despre stilul și personalitatea fiecărei doamne și domnișoare. De la colecția de dresuri Classic, potrivite oricărei ocazii, până la Star, care emană senzualitate prin fiecare fir de lycra sau Color Sensation, în culori care ies în evidență și întorc privirile tuturor; de la 20 DEN, pentru o seară de vară, până la 100 DEN, pentru o iarnă geroasă, Diamond înțelege complexitatea femeilor și își pliază  colecțiile fascinante pe nevoile lor, în continuă schimbare. Deși Diamond by Adesgo pune accentul pe tradiție și rezistența în timp, are și abilitatea extraordinară de a ține pasul cu așteptărilor femeilor, într-o continuă schimbare. Astfel, în 2014 au luat naștere colecțiile de lenjerie modelatoare, din bumbac și cu microfibră. Ele îmbină confortul cu frumusețea, precum și calitatea cu eficiența. Purtând colecțiile Diamond by Adesgo, doamnele și domnișoarele au acel atu imbatabil și pot face față oricărei provocări. 
Insigna - Centrul principal de transmisiuni 
1 octombrie 1948 - 1998
Centrul principal de transmisiuni al armatei române, denumire actuală Centrul 89 principal pentru comunicaţii şi informatică este structura militarizată (oameni și tehnica aferentă) care asigură comunicații sigure, secrete, permanente și eficiente, pe toate canalele de transmisiuni, între conducerea armatei (ministerul apărării naționale, marele stat major, statele majore ale categoriilor de forțe armate) și marile unități luptătoare și de deservire ale armatei. Prezint în continuare câteva repere calendaristice ale devenirii acestei structuri militare; 1.10.1948 - s-a înfiinţat Batalionul Transmisiuni; 20.06.1949  – Batalionul se desfiinţează şi se constituie Compania de Transmisiuni, din compunerea Batalionului 320 Gardă; 01.10.1952  transformarea companiei în Batalionul 923 Transmisiuni; 3.02.1959  schimbarea denumirii Batalionului 923 Transmisiuni în Batalionul 89 Transmisiuni al ministerului forţelor armate; 01.10.1990 – Batalionul 89 Transmisiuni se transformă în Centrul 89 Principal de Transmisiuni, cu o nouă organizare la pace, corespunzător noilor cerinţe de asigurare a legăturilor; 01.04.2006 – schimbarea denumirii unităţii în Centrul 89 Principal pentru Comunicaţii şi Informatică şi intrarea în vigoare a unui nou stat de organizare, ca urmare a operaţionalizării unităţii.

____________ooOoo___________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
François Capois (sau François Cappoix) a fost un revoluționar și militar haitian care s-a născut în anul 1766 și a decedat la data de 8 octombrie 1806.
Detaliu vignetă de pe certificat american
Două vignete de pe bilete spaniole de loterie
con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 10.01.2017

Niciun comentariu: