miercuri, 4 ianuarie 2017

BACHMANNING - AUSTRIA


Mai jos am postat și alte fotografii reprezentând monumente de
cultură și arhitectură, dar și o vedere generală din localitate austriacă 
BACHMANNING, bundeslandul AUSTRIA SUPERIOARĂ.
Biserica
Biserica Erasmus și Friedhof
Hotelul
Vedere generală 

***

UN DIALOG EPIGRAMATIC
O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
O PASTILĂ DE UMOR

__________xxx_________

O INSIGNĂ,
O PLACHETĂ ȘI
CÂTEVA MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).
Nașterea Domnului - 2003
Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare creștină  celebrată la data de25 decembrie în calendarul gregorian sau la data de 7 ianuarie în calendarul iulian. În anumite țări, unde creștinii sunt majoritari, Crăciunul este sărbătoare legală, iar serbarea se prelungește și în ziua următoare. De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine și o sărbătoare laică, celebrată atât de către creștini cât și de către cei necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moș Crăciun”. Moș Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae (în engleză:  Santa Claus) care și-a făcut apariția în secolul I. Pe atunci el era îmbrăcat in verde. El împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (24 spre 25 decembrie). 
Crăciun fericit! România 2004
Conform unei legende, tradiția cadourilor în noaptea de 24 decembrie spre 25 decembrie ar proveni de la Martin Luther care ar fi propagat din anul 1535 aceasta datină numită Christkindl ca o alternativă a obiceiului catolic Nikolaustag de pe 6 decembrie. Multă vreme în familiile catolice a fost menținută mai departe tradiția cadourilor de Nikolaus. Scopul lui Martin Luther ar fi fost să trezească interesul copiilor pentru Cristos și să-i îndepărteze astfel de datina catolică a cadourilor de Nikolaus, ea fiind un mod de venerație a catolicilor pentru sfinți, lucru interzis protestanților. Conform unei alte legende, Luther ar fi fost profund impresionat de cerul înstelat, lucru pe care nu l-a putut reproduce în cuvinte pentru familia sa, așa că a tăiat un brad, l-a pus în casă și a pus lumânări în el și le-a aprins. Conform legendei, aceasta ar fi originea bradului de crăciun. 
Placheta - Mihail Pherekyde
În onoarea veteranului fruntaș al Partidului Național Liberal, 
părtaș o jumătate de secol la toate luptele și izbânzile 
care au dus țara la încoronarea de la Alba-Iulia
Mihail Pherekyde a fost un avocat și politician român de origine macedoneană, membru al Partidului Național Liberal, numărându-se, în mai 1875, printre fondatorii săi.  A urmat cursurile liceului "Sf. Sava" din București și pe cele ale liceului "Louis le Grand" din Paris. În anul 1862, și-a luat licența în litere, la Sorbona, iar în anul 1866 doctoratul în drept. La întoarcerea în țară (1866) se angajează pentru scurt timp în procuratură, dar renunță la ea in favoarea avocaturii. A fost membru în Consiliul de Administrație al Căilor Ferate Române și al altor societăți comerciale sau financiare. S-a născut la data de 14 noiembrie 1842 în București și a decedat tot în București la data de 24 ianuarie 1926. A îndeplinit următoarele demnități publice; ministru de Justiție (aprilie-iulie 1876, aprilie-iunie 1881; iunie – noiembrie 1881), ministru al Lucrărilor Publice (noiembrie 1878 – iulie 1879), ministru de Interne (martie 1897 – martie 1899; decembrie 1909 – februarie 1910), ministru de Externe (decembrie 1885 – martie 1888), ministru fără portofoliu (decembrie 1916 –ianuarie 1918; noiembrie 1918 – septembrie 1919). Între 1901-1904, 1907-1909, 1910-1911, 1914-1916 a fost președinte al Adunării Deputaților, iar între 1922-1926, al Senatului. 
Campionatul R.P.R. de copii
(Republica Populară Română) CCS (?)
Istoria fotbalului românesc începe cu o menţiune ambiguă. Se spune că la Arad, în anul 1888, “un grup de tineri bătea mingea”. Sunt informații că pe teritoriile românești s-a jucat fotbal chiar și mai demult. Marinarii englezi jucau fotbal în zona Dunării în anul 1865, cu 23 de ani înainte ca tinerii arădeni să înceapă “să bată mingea”! Acest amănunt reiese dintr-un document din arhivele marinei militare britanice. Este vorba despre un raport al comandantului navei militare HMS “Cockatrice”, locotenentul de marină Gillson, adresat amiralului Lord Paget, comandantul Flotei mediteraneene din cadrul “Royal Navy”. Actul de naştere al fotbalului românesc este datat 1888, fapt menţionat în toate cărţile de istorie şi statistică din ţara noastră. În presa vremii s-a notat că în împrejurimile Aradului, în zonele Ceala şi Pădurice, “se bătea mingea”. Peste doi ani, tot la Arad, doctorul Iuliu Weiner (a studiat stomatologia la Londra) a adus în ţară o minge şi regulile scrise pe o hârtie. La Arad, pe 15 august 1899, pe terenul viran de lângă Uzina de Vagoane s-a desfăşurat primul meci susţinut de jucătorii înscrişi la “Societatea de fotbal din Arad”. Tot la Arad, pe 25 octombrie a avut loc primul meci internaţional, între o formaţie locală şi echipa Politehnicii din Budapesta, întâlnire câştigată de maghiari cu scorul de 10-0. ?!
Structura organizatorică conducătoare a fotbalului românesc a luat ființă în anul 1909 sub numele Asociația cluburilor de fotbal din România. În timp aceasta a evoluat primind și alte denumiri după cum urmează; 1912 – Federația societăților sportive din România, 1919 – Uniunea cluburilor de fotbal asociație, 1930 – Federația română de fotbal asociație și 1940 – Organizația sportului de fotbal și handbal. Din 1944 si până în prezent forul conducător al fotbalului autohton se numeste Federația romană de fotbal. Din anul 1930 este afiliată la Federaţia Internaţională de Fotbal Amator (F.I.F.A.) iar din anul 1955 este afiliată şi la Uniunea Europenă de Fotbal Amator (U.E.F.A.).   
Mărturie de botez - George G.Mironescu născut la 9 august 1907
botezat de D.M.Bragadiru la 17 octombrie 1907
Mărturiile de botez (în special cele vechi) sunt piese metalice de forma unor monede, medalii, sau jetoane care se confer copilului și nașilor săi de botez, însemn de respect și amintire. Adeseori acestea sunt confecționate din argint și au forme diferite (în general rotunde, dar si ovale sau chiar poligonale). Mai întotdeauna pe aceste piese este consemnat numele copilului botezat, al nașilor săi de botez, dar și data nașterii și botezului copilului. Adeseori pe mărturiile de botez se gravează și unele imagini (chipul unui bebeluș dezbrăcat, un preot care scufundă bebelușul în scăldătoare sau un porumbel (reprezentând sfântul duh) care se coboară asupra scăldătorii în care este scufundat (botezat) copilul.
 
Insigna - Agromet
AGROMET este reprezentanța pentru România a unei companii spaniole, fondate în anul 1993. La început compania s-a dedicat reparării utilajelor agricole. La puțină vreme s-a transformat în fabricant de nivel local, apoi lărgindu-și puțin câte puțin orizonturile. Specialitatea companiei a fost și este utilajele pentru prepararea solurilor, combinatoare, grape, și altele. Obiectivul companiei este realizarea de produse îndreptate înspre prelucrarea unor suprafețe mari de teren, cu o muncă cât mai mică. În strategia sa comercială, compania a pus calitatea ca și caracteristică principală, având în prezent cele mai bine vândute utilaje de gen din domeniul prelucrării solului. 

____________ooOoo___________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
David Kalakaua, născut David La 'Amea Kamananakapu Mahinulani Naloiaehuokalani Lumialani Kalakaua, uneori numit și The Merrie Monarch a fost ultimul rege al Hawaiului (12 februarie 1874 – 20 ianuarie 1991), care s-a născut la data de 16 noiembrie 1836 și a decedat la data de 20 ianuarie 1891.

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană
de dinaintea proclamării independenței SUA

Câteva ornamente decorative periferice
de pe acțiuni olandeze 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 04.01.2017

Niciun comentariu: