duminică, 15 martie 2015

MONEDE EURO DE COLECȚIE BELGIA - 12


Moneda euro de colecţie de mai sus marchează trecerea a 50 de ani de la realizarea conexiunii nord – sud în Bruxelles. Aversul monedei prezintă o garnitură de tren, pe când reversul câteva stele și chipul regelui Albert II. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, data emiterii – 2002, forma - rotundă, diametrul – 33 milimetri, greutatea – 18,75 grame, metalul – aliaj argint, calitatea – proof și tirajul – 50000 de exemplare.
 
Albert al II-lea, nume complet Albert Félix Humbert Théodore Christian Eugène Marie, (născut la data de 6 iunie 1934), a domnit ca rege al belgienilor, după moartea fratelui său mai mare, din anul 1993 până la abdicarea din anul 2013, pe motive de sănătate, în favoarea fiului său, Prințul Filip al Belgiei.   
Conexiunea Nord-Sud din Bruxelles este o magistrală subterană de metrou care leagă mările gări feroviare ale capitalei belgiene – Bruxelles, de Nord și de Sud. Magistrala cu cinci stații măsoară 3,8 kilometri lungime și a fost inaugurată în anul 1952. Deasupra admiri o imagine din stația Chapelle.

Moneda euro de colecţie de mai sus marchează trecerea a 1000 de ani de la nașterea lui Georges Simenon. Aversul monedei prezintă chipul lui George Simenon, pe când reversul o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, data emiterii – 2003, forma - rotundă, diametrul – 33 milimetri, greutatea – 18,75 grame, metalul – aliaj argint, calitatea – proof și tirajul – 50000 de exemplare. 
George Simenon, nume real și complet Georges Joseph Christian Simenon (născut la data de 13 februarie 1903 și decedat la data de 4 septembrie 1989)) a fost un prolific scriitor belgian. A publicat 192 romane, 158 de povestiri și numeroase articole și rapoarte. Este cunoscut pentru crearea comisarului Maigret, personajul principal al romanelor și povestirilor sale polițiste.   

Moneda euro de colecţie de mai sus marchează trecerea a 75 de ani de la realizarea personajelor animate Tintin și Milou. Aversul monedei prezintă cele două personaje, pe când reversul o hartă a Europei. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 10 euro, data emiterii – 2004, forma - rotundă, diametrul – 33 milimetri, greutatea – 18,75 grame, metalul – aliaj argint, calitatea – proof și tirajul – 50000 de exemplare.  
Desenele animate Tintin și Milou constituie una dintre cele mai populare benzi de desene animate europene, realizată de către caricaturistul belgian Georges Remi (1907 - 1983) sub pseudonimul Herge. 
Această serie de desene animate a fost publicată în peste 70 de limbi ale lumii și în peste 200000 de exemplare. Seria apărut pentru prima dată în limba franceză, la data de 10 ianuarie 1929 în gazeta Le Petit Vingtieme, care se constituia ca supliment al ziarului belgian Le Siècle Vingtime. Tintin este un tânăr reporter belgian iar Milou este cățelușul său, din rasă fox-terrier, subiectul seriei fiind puternic ancorat în realitatea vremurilor în care a fost realizat.

*** 

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAȚĂ
de Ion Romanescu - Buzău

ÎNVIERE

Azi biserica e plină,
Pe Hristos îl venerează,
Mulți se-ntrec să ia lumină
Dar... puțini se luminează!

LAPTELE

Aliment pentru sugari,
Precum scrie și în carte,
Dar mai sunt și oameni mari
     ...Papă lapte!

__________xxx__________

CÂTEVA MEDALII
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Insigna - Centrul de cercetare științifică pentru apărare CBRN și ecologie  
La data de 31 octombrie 1924, prin rezoluţia ministrului de război pe raportul nr. 665 al Statului Major General, Serviciul Gaze a devenit Serviciul Gazelor cu următoarea organizare: Atelierul Central de Măşti de gaze; Şcoala de Gaze; Laboratorul de Cercetare - prima unitate de cercetare ştiinţifică din Armata României şi printre primele de acest gen din Europa şi din lume. Unitatea a primit, de-a lungul timpului, diverse denumiri: Laboratorul de Cercetare al Serviciului Gazelor (1924 – 1934); Laboratorul de Studii şi Experimentări al Armatei (1934 – 1951); Laboratorul Central 508 Chimic (1951- 1959); Laboratorul Central 124 Chimic (1959 – 1966); Centrul de Cercetări Ştiinţifice de Chimie Militară (1966 – 1988); Centrul de Cercetări Ştiinţifice pentru Tehnica de Protecţie NBC (1998 – 2001); Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare NBC şi Ecologie (2001-2010). În anul 1998, Centrul a fost integrat în structura Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare, subordonată Departamentului pentru Armamente, iar în anul 2010 a primit denumirea actuală: Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie (C.C.S.A.C.B.R.N.E.). fiind situat în București, pe Șoseaua Olteniței, la nr. 225.

Federația Română de Baschet
Campionatul național juniori U-18 feminin 2008 - 2009 
Baschetul este unul dintre cele mai răspândite sporturi de echipă din lume; se caracterizează prin finețea, precizia și fantezia exercițiilor tehnice și tactice, prin talia înaltă și calitățile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă și de sacrificiu, inteligență și rezistență nervoasă. Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii (ochire) prin coș de sus; echipa care acumulează mai multe puncte la sfârșitul jocului câștigă. Mingea poate fi făcută să înainteze pe teren prin driblare sau pasând-o altor coechipieri. Actele fizice nesportive sunt penalizate și există restricții asupra modului în care este folosită mingea. De-a lungul timpului, în baschet s-au dezvoltat tehnicile obișnuite de ochire, pasare și driblare, dar și de poziționare a jucătorilor, precum și structurile ofensive și defensive. De obicei, jucătorii cei mai înalți vor ocupa centrul sau una dintre cele două poziții de înaintare, iar jucătorii mai mici de statură sau cei care au viteză și cele mai bune abilități de mânuire a mingii, vor ocupa poziția de pază. În timp ce baschetul competițional are niște reguli bine stabilite, numeroase variante de baschet s-au dezvoltat pentru jocurile ocazionale. În anumite țări, baschetul este un sport popular, cu mulți spectatori.

Eminescu - anul 2000
150 de ani de la nașterea poetului 1850 - 2000 
Mihai Eminescu (născut ca Mihail Eminovici la data 15 ianuarie 1850 Ipoteşti şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română a tuturor timpurilor.

Ion Ionescu - entuziasm, armonie, muncă, sacrificii
100 de ani de la înființarea Gazetei matematice
Ion Ionescu-Bizeț (1870 – 1946) a fost un inginer și matematician român, membru corespondent (1919) al Academiei Române. A fost profesor la Școala politehnică din București. A condus lucrările de construcție a numeroase poduri,  printre care podul peste Borcea (prima porțiune a podului peste Dunăre, podul de la Bobolia, pe Valea Prahovei, podul metalic curb de cale ferată și șosea peste bazinul de la Giurgiu (1905 - 1905), a elaborat proiectul pentru Șantierului naval de la Turnu Severin, etc. Este autorul unui studiu de deviere spre Prut a apelor Siretului în vederea construcției unei centrale hidroelectrice și a transformării Prutului într-un canal navigabil între Galați și Iași. A excutat harta hidrografică a bazinului Dunării. A fost unul dintre întemeietorii revistei „Gazeta matematică”. Ion Ionescu a desfășurat o activitate bogată în Societatea Politehnica, înființată în 1881, cu ocazia inaugurării căii ferate Buzău-Mărășesti. A fost secretarul Societății Politehnica timp de 13 ani, apoi timp de nouă ani, între 1923 și 1932, a fost vicepreședinte, iar între 1932 și 1934 a fost Președintele acestei societăți profesionale. 

Gazeta Matematică este o revistă de matematică din România, prima de acest gen apărută în limba română. A fost fondată de zece ingineri români: Ion Ionescu Bizeț, Vasile Cristescu, Victor Balaban, Mihail Roco, Ion Zottu, Emanoil Davidescu, Mauriciu Kinbaum, Nicolae Niculescu, Tancred Constantinescu și Andrei Ioachimescu. În august 1909 redactorii au decis înființarea Societății Gazeta Matematică, societate care a fost recunoscută prin lege de către Adunarea Deputaților la data de 5 aprilie 1910. Numele societății a fost schimbat ulterior în Societatea de Matematică și Fizică, iar apoi în Societatea de Științe Matematice din România - S.S.M.R.. Sub egida acesteia s-a organizat prima olimpiadă internațională de matematică la Brașov, în anul 1959. În anul 1988 tirajul Gazetei Matematice a ajuns la 120000 de exemplare, pentru ca după 1990 să scadă dramatic. În prezent Gazeta Matematică este publicată în 2 serii: Gazeta Matematică, Seria A este o revistă trimestrială adresată studenților, matematicienilor și cadrelor didactice ce predau matematica. azeta Matematică, Seria B este o revistă lunară ce se adresează celor interesați de matematica elementară, în special elevilor participanți la concursurile de profil. Sus am postat logo-ul Societății de Științe Matematice din România și fotografii cu numere ale revistei Gazeta Matematică din regimul comunist.

R.P.R. - Pace (Republica Populară Română)
Ambiţia personală a lui Nicoale Ceauşescu de a se erija într-unul dintre cei mai mari promotori ai păcii mondiale nu s-a oprit după succesul răsunător din 1968, când nu trimis armata în Cehoslovaca. Liderul român a dezvoltat o adevărată obsesie pentru ideea de pace mondială, implicând România în toate proiectele internaţionale referitoare la acest aspect. Preocuparea lui Nicolae Ceauşescu pentru pacea mondială a constituit o adevărată politică de stat. Toate mijloacele de comunicare în masă, precum presa, radioul şi televiziunea dedicau spaţii ample pentru preluarea, difuzarea şi, acolo unde era cazul, dezvoltarea discursurilor ţinute de liderul român despre subiectul amintit anterior. Mai mult decât atât, Editura Politică se specializase în tipărirea tuturor discursurilor ţinute de Ceauşescu şi editarea acestora sub formă de cărţi. Se contribuia, astfel, şi la promovarea cultului personalităţii lui Ceauşescu. 
O asemenea carte, apărută în anul 1987 la editura menţionată mai sus, are un titlu sugestiv: Contribuţia României, a Preşedintelui Nicolae Ceauşescu, la lupta pentru dezarmare şi pace. Ceaușescu a fost obsedat de idea neamestecului în treburile interne ale oricărei alte ţării, dorind astfel să sublinieze cât mai ferm distanţarea de Moscova şi opoziţia faţă de orice ingerinţă în politica internă. În ceea ce priveşte relaţiile cu ţările aflate în curs de dezvoltare, trebuie precizat faptul că una dintre cele mai profitabile afaceri ale României cu ţările sărace din Africa şi Asia era, paradoxal, comerţul cu armament. În anii ’70 şi ’80, România ocupa locul patru în lume la exportul de armament, situaţie ce contrasta izbitor cu poziţia oficială adoptată de către statul român faţă de eforturile pentru dezarmare duse la nivel mondial. Acest fapt este încă o dovadă asupra faptului că în spatele propagandei desfăşurate de către statul român pentru pacea mondială se aflau, în primul rând, interese economice, mai presus decât cele umanitare.

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Acțiune la purtător 2500 lei 1921
CASA ȚĂRĂNEASCĂ 
Bancă de comerț și industrie Tecuci, județul Galați  

Câteva ornamente decorative marginale
 de pe acțiuni italienești

Detaliu vignetă de pe o acțiune germană

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 15.03.2015

Niciun comentariu: