vineri, 13 martie 2015

BENAVENTE - PORTUGALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din localitatea portugheză BENAVENTE, districtul 
SANATAREM, câteva peisaje și trimiteri poștale ilustrate.
Piața centrală
Biblioteca municipală
Muzeul municipal
Crucea Calvarului
Biserica Sf.Estevao
Fântâna Sf.Antonio
Abatorul
Strada Principală
Podul de peste râul Sorraia
Podul și răul Sorraia
Râul Sorraia
Trimiteri poștale ilustrate

***

RĂSPUNS LA 
CARICATURILE-GHICITOARE
(din articolul de blog; Stroppo - Italia) 
“CĂPIȚA DE FÂN” este AMY WINEHOUSE, nume complet Amy Jade Winehouse - cantautoare engleză, la origini evreică, recunoscută pentru vocea sa gravă. A abordat stiluri musicale diferite: rhythm and blues, soul și jazul anilor ‘60. Căștigătoare a cinci premii Grammy, artista este cunoscută pentru albumele de studio; Frank și Back to Black. În ciuda unei cariere muzicale prolifice, viața privată a cântăreței a fost adesea comentată negativ de ziarele de scandal din întreaga lume din cauza consumului excesiv de droguri și alcool. A trait între anii 1983 – 2011.
“DESCENTRATUL” este BRUCE LEE - actor american, originar din China, filozof, regizor, producător, scenarist, instructor de arte marțiale, cunoscut ca întemeietorul categoriei de artă marțială cunoscută sub numele de Jet Kune Do. A trait în perioada 1940 – 1973. A jucat în următoarele filme; Marele șef, Pumnul de fier, Calea dragonului, Intrarea dragonului și Jocul morții.

___________xxx___________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA MEDALII 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Carol I - Ferdinand I - Carol II - 1866 - 10 mai - 1936
Comemorarea glorioasei domnii
Consiliul de Miniștri-10 mai 1936-Sub președinția domnului Gh.Tătărescu
Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării. 
Ferdinand I, Principe al Romaniei, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 24 august 1865 la Sigmaringen şi decedat 20 iulie 1927 la Sinaia) a fost rege al României din 10 octombrie 1914 până la moartea sa. Din 1890 a fost membru de onoare al Academiei Române , iar între 1914 şi 1927 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. 
Carol al II-lea, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria.
Marin Constantin - Una vita per l'arte (O viață pentru artă) 
Madrigal - România
Marin Constantin Marin (1925 – 2011) a fost un muzician, compozitor și dirijor de ansamblu coral român, fondator, dirijor și director pe viață al Corului Național de Cameră Madrigal. A fost un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc, precum și muzica tradițională românească. Activitatea sa a fost apreciată entuziast de critici muzicali din întreaga lume, fiind distins cu numeroase premii și distincții interne și internaționale. 
Imagini pentru LOGO CORUL MADRIGAL
Corul Național de Cameră Madrigal este unul din cele mai renumite ansambluri corale din România, formație profesionistă a Universității Naționale de Muzică din București. Numele îi provine de la madrigal, o formă de muzică de cameră. Sub bagheta dirijorului și fondatorului său, maestrul Marin Constantin, a susținut concerte pe multe scene muzicale ale lumii, devenind una din cele mai cunoscute formații corale românești pe plan mondial. Corul Madrigal a cucerit elogiile criticii muzicale internaționale și a fost distins cu numeroase premii și distincții românești și străine. Corul Madrigal a fost fondat la data de 11 aprilie 1963, la inițiativa profesorului Marin Constantin și a unui grup de studenți pasionați de muzica de cameră, în cadrul Conservatorului de muzică "Ciprian Porumbescu" din București, pentru ca, în anul 1968, să devină formația muzicală profesionistă a acestui Conservator (numit în prezent Universitatea Națională de Muzică din București). 

Campionatul interdepartamental atletism 1951 participant
Comitetul pentru cultură fizică și sport 
Atletismul apare in Romania la sfarsitul secolului XIX, la initiativa studentilor care studiau in tarile occidentale. In timpul vacantelor, acestia promovau atletismul organizand competitii de alergari, sarituri si aruncari. Primul concurs organizat de atletism are loc in 1882 la Bucuresti, cu participarea elevilor de la liceele Sf. Sava si Matei Basarab. Treptat, creste interesul pentru activitatea sportiva, in general, si atletism, in particular. Se organizeaza curse care atrag un numar mare de concurenti, se contureaza o literatura de specialitate si sunt organizate competitii pe criterii de varsta. Mai mult, cu prilejul serbarilor scolare sunt introduse intreceri la alergari si sarituri la mai multe licee din diverse orase. In 1912, se infiinteaza Comisia de atletism, alergari pe jos si concursuri, parte din Federatia Romana a Societatilor Sportive. Acea comisie este de fapt precursoarea Federatiei Romane de Atletism (F.R.A.), a 19-a federatie pe lista mondiala, care in 1923 se afiliaza la I.A.A.F.(Federația international de atletism amator). Primele campionate naționale ale Romaniei sunt organizate in 1914, la 16 probe, si se adreseaza doar barbatilor. Un an mai tarziu, in 1915, se inaugureaza la Bucuresti primul teren de atletism, pe locul care devine ulterior Stadionul Tineretului. Abia din 1922, femeile vor avea propriile competitii, iar trei ani mai tarziu vor fi organizate primele Campionate Nationale feminine, precum si primele Campionate pentru juniori. In 1928, la Jocurile Olimpice de la Amsterdam, o delegatie a Romaniei formata din 10 atleti si 2 atlete participa pentru prima data la o astfel de competitie, iar in acelasi an debuteaza Campionatele Universitare din Romania. In 1930, la Atena, atletii romani se claseaza pe locul al doilea, la prima editie oficiala a Jocurilor Balcanice, iar in 1934, la editia inaugurala a Campionatelor Europene, participa 4 atleti romani. In 1937, F.R.A. organizeaza, pentru prima data in Romania, Jocurile Balcanice, iar in 1948 debuteaza seria Campionatelor Internationale ale Romaniei, nelipsite din Calendarele Anuale ale F.R.A.. Incepand cu anul 1952, atletii romani participa cu regularitate la toate marile competitii mondiale si europene si scriu, cu fiecare medalie, istoria atletismului romanesc. 

Insignă - "Flacăra roșie" (cotidian) 1944 - 1974
“Flacăra roșie“ a fost principalul cotidian care apărea în epoca comunistă la Arad. Cotidianul a fost tipărit în perioada 1949 – 1989. După 1989 și-a schimbat numele în “Adevărul de Arad”. Sus am postat o pagină a acestui cotidian. 

Insignă - Batalionul 124 Transport
Insignă - Batalionul 124 Transport
Transportăm totul în siguranță
Plachetă - Batalionul 124 Transport
Batalionul 124 Transport este o unitate de logistică și deservire a armatei române care asigură subunitățile luptătoare cu toate categoriile de materiale necesare obținerii victoriei în luptă. Nu dețin nicio altă informație despre această unitate militară. Sus am postat logo-ul acestei unități militare.  

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Titlu definitiv la purtător 500 lei 1929 
Societatea anonimă pentru exploatarea de cariere,
construirea de șosele și întreprinderi de pavaje
CALEA -  București

Câteva vignete de pe acțiuni maghiare

Detaliu vignetă de pe o acțiune germană

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 13.03.2015

Niciun comentariu: