joi, 12 martie 2015

ALBIOL - SPANIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din localitatea spaniolă ALBIOL (denumire catalană
L'ALBIOL), districtul BAJA CAMPO, provincia TARRAGONA,
comunitatea autonomă CATALONIA, câteva vederi generale, 
o trimitere poștală dar și o monedă provizorie locală de carton.  
Biserica San Miguel - vedere frontală
Biserica San Miguel - vedere laterală 
Biserica La Mussara
Restaurantul Mas Gibert
Ruine biserică
O intrare în localitate
Arhitectură locală
Vederi generale
Trimitere poștală ilustrată
Monedă provizorie locală de carton

***

DIN INTELIGENȚA
POPOARELOR LUMII 
Proverbe turcești 
  • Cine a văzut moartea este mulţumit şi cu boala.
  • Cap fără durere nu are decât sperietoarea din bostănărie.
  • Grădina poeziei este uscată și neroditoare dacă nu este udată de apele filozofiei.

___________xxx__________

O PLACHETĂ, 
CÂTEVA MEDALII ȘI 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Arboroasa 120 de ani
Uniți să fim în cuget, uniți în Dumnezeu * 1875 - 1995 
C.Porumbescu, C.Morariu, E.Sireteanu, Z.Voronca, C.Popescu
Societatea Academică ,,Arboroasa” a fost înfiinţată în anul 1875 la Cernăuţi, odată cu manifestările organizate de oficialităţile austro-ungare, la centenarul anexării Bucovinei. Scopul acestei societăţi era de a ridica, din punct de vedere cultural, populaţia românească din această provincie prin editare de cărţi şi reviste, acţiuni culturale în casele de cultură, şcoli şi biserici, ridicarea unor monumente personalităţilor româneşti de cultură din Bucovina. Societatea s-a înfiinţat imediat după inaugurarea Universităţii din Cernăuţi şi a primit numele ”Arboroasa”, nume care provenea din traducerea cuvântului nemţesc „Buchenland” (Ţara Fagilor), cum au numit austriecii partea de nord a Moldovei. Societatea a adoptat un statut și un regulament asemănător ,,României June” din Viena şi ca deviză a luat versurile lui Alecsandri: ,,Uniţi să fim în cugete, uniţi în Dumnezeu”, asemănătoare devizei ,,României June”: ,,Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri”, versuri aparţinând lui Andrei Mureşanu. După obţinerea aprobărilor de la oficialităţile austro-ungare, conform legislaţiei vremii, Societatea ”Arboroasa” şi-a început activitatea în decembrie 1875, când s-a desfăşurat şedinţa de constituire, având la conducere pe Gherasim Buliga (preşedinte), student la filosofie, I. Topallă, student la teologie, Gh. Popescu, student la drept, Zaharie Voronca, student la teologie, Ilarie Onciul, student la drept şi Vasile Morariu. Teodor Stefanelli era membru extraordinar. Ciprian Porumbescu, student la teologie în Cernăuţi, a fost membru al ”Arboroasei” şi a făcut parte chiar din conducerea acesteia, în 1877, fiind al doilea şi ultimul preşedinte al societăţii. După doi ani de activitate a ,,Arboroasei”, aceasta a fost desfiinţată de autorităţi, iar comitetul de conducere a fost aruncat în închisoare pentru ,,înaltă trădare”. Spiritul ,,Arboroasei” va fi dus mai departe de Societatea ,,Junimea” bucovineană, care se înfiinţează în anul 1878, care va prelua şi imnul şi deviza vechii  societăţi. Sus am postat o fotografie din epocă cu membrii fondatori ai Societății Academice "Arboroasa". 
Ciprian Porumbescu, nume la nastere Ciprian Golembiovski (nascut la data de 14 octombrie 1853 in localitatea Sipotele Sucevei, Bucovina si decedat la data de 6 iunie 1883 la Stupca, azi Ciprian Porumbescu, judetul Suceava) a fost un compozitor român. Ciprian Porumbescu a fost fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu. Născut Iraclie Golembiovski (Golemb, Galamb=porumbei), acesta din urmă își schimbă numele de familie în Porumbescu în anul 1881.  
Mitropolia Bucovinei, initial Mitropolia Bucovinei și Dalmației, cu sediul la Cernăuți, a fost înființată la data de 23 ianuarie 1873, prin ridicarea Episcopiei de Cernăuți la rang de arhiepiscopie. Sediul episcopal fusese mutat de la Rădăuți la Cernăuți în anul 1781. După primul război mondial orașul Cernăuți a devenit parte a Regatului României, iar Mitropolia Bucovinei s-a integrat în Biserica Ortodoxă Română. Totodată și-a pierdut jurisdicția asupra episcopiilor din Dalmația. După al doilea război mondial municipiul Cernăuți a devenit parte a U.R.S.S., iar Mitropolia Bucovinei a încetat să mai existe. Teritoriile din România ale acestei provincii ecleziastice au trecut sub jurisdicția arhiepiscopului mitropolit de Iași, iar Mitropolia Moldovei (ca parte a B.O.R.) și-a luat titulatura de Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Insigna - Batalionul 8 Tehnic
Placheta - Batalionul 8 Tehnic
Batalioanele tehnice au misiuni de depozitare, transport și pregătire a tehnicii speciale de rachete, de orice fel, din dotarea armatei române. Este știut faptul că rachetele suportă un proces de verificare-pregătire înainte de lansare. Localitățile în care sunt dislocate aceste unități sunt situate firesc în proximitatea subunităților luptătoare. Informații exacte despre dispunerea acestor unități, deci și a Batalionului 8 tehnic, nu sunt accesibile publicului larg. Sus am postat logo-ul acestui batalion.

Insignă - Arma Tancuri 90 ani * 1 august 1919 - 2009
Tancurile de luptă sunt vehicule blindate de luptă pe șenile, cântărind cel putin 16,5 tone, care sunt înarmate cu un tun de calibru de cel puțin 75 mm, ce se poate roti 360 grade. În plus, vor fi considerate tancuri de luptă oricare vehicule de luptă blindate, pe roți, ce vor intra în serviciu și care vor îndeplini criteriile arătate mai sus. 
Tancurile sunt arme care au nevoie de logistică, sunt eficiente și agile pe câmpul de luptă modern, atât prin capacitatea de a ataca obiective terestre cât și prin prezența lor ce poate crea panică în rândurile infanteriei inamice. Deși tancurile sunt maşini de atac puternice, ele rareori operează independent în acțiuni de atac. De obicei sunt organizate în unități de blindate, în forțe combinate. Fără acest sprijin, tancurile, chiar cu blindajul și mobilitatea lor, sunt vulnerabile în fața infanteriei, minelor, artileriei şi aviaţiei militare inamice. Tancurile sunt dezavantajate în teren împădurit   și în zone urbane, deoarece în aceste condiții capacitatea de foc la mare distanță a vehiculului este limitată, mobilitatea lui devine mai mică, iar posibilitatea echipajului de a detecta potențialele pericole este îngrădită. 
 
La 1 august 1919, s-a constituit primul Batalion de Care de lupta, organizat pe 4 companii și având în dotare 72 care de lupta, fiind dispus în Tabăra Mihai Bravu, împreuna cu Școala de care de asalt. Aceasta data va rămâne si data la care se considera ca s-a născut arma tancuri în Armata României, rămânând, în mod oficial, Ziua Armei Tancuri. 

Campionatul european feminin (baschet) România 1966
Baschetul este unul dintre cele mai răspândite sporturi de echipă din lume; se caracterizează prin finețea, precizia și fantezia exercițiilor tehnice și tactice, prin talia înaltă și calitățile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă și de sacrificiu, inteligență și rezistență nervoasă. Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii (ochire) prin coș de sus; echipa care acumulează mai multe puncte la sfârșitul jocului câștigă. Mingea poate fi făcută să înainteze pe teren prin driblare sau pasând-o altor coechipieri. Actele fizice nesportive sunt penalizate și există restricții asupra modului în care este folosită mingea. De-a lungul timpului, în baschet s-au dezvoltat tehnicile obișnuite de ochire, pasare și driblare, dar și de poziționare a jucătorilor, precum și structurile ofensive și defensive. De obicei, jucătorii cei mai înalți vor ocupa centrul sau una dintre cele două poziții de înaintare, iar jucătorii mai mici de statură sau cei care au viteză și cele mai bune abilități de mânuire a mingii, vor ocupa poziția de pază. În timp ce baschetul competițional are niște reguli bine stabilite, numeroase variante de baschet s-au dezvoltat pentru jocurile ocazionale. În anumite țări, baschetul este un sport popular, cu mulți spectatori.

Insignă - A.G.V.P.S. România
(Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi) 
Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (A.G.V.P.S.) este persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, care reprezintă, în plan intern, interesele a peste 150 de asociaţii afiliate, în care sunt înscrişi peste 90% din vânătorii români şi peste 80% din pescarii cu domiciliul sau rezidenţa în România, iar în plan extern, interesele tuturor vânătorilor şi pescarilor sportivi din ţara noastră. Data de 5 iunie 1919 reprezintă momentul constituirii „Uniunii Generale a Vânătorilor”, iar cea de 26 mai 1922, data de naştere a „Uniunii Generale a Vânătorilor din România”. Această formă de organizare a suferit mai multe transformări și convulsii până să ajungă la formatul de astăzi. Au fost perioade când au existat și organizații paralele în acest domeniu de activitate.   

____________ooOoo___________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Titlu la purtător de zece acțiuni în valoare de 5000 lei 1930
Societatea anonimă BANCA "SPORUL MUNCEI" - București

SLOGANURI ȘI VIGNETE 
DE PE CUPOANELE DE A RAȚIONALIZARE A BUNURILOR 
DE LARG CONSUM, ÎN TIMPUL RĂZBOIULUI CIVIL SPANIOL 
General George Armstrong Custer...
Mahatma Gandhi (1869 - 1948)
George Armstrong Custer (1839 - 1876) a fost un militar cavalerist care a servit în armata americană în războiul civil și confruntările cu indienii băștinași.
Mahatma Gandhi (1869 - 1948), nume real și complet Mohandas Karamchand Gandhi este părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă neviolente. Numele de „Mahatma“ (în sanscrită însemnând „marele suflet“) i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore.

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.03.2015

Niciun comentariu: