duminică, 15 martie 2015

MONEDE DOLARI CANADIENI DE COLECȚIE - 1


Moneda dolar canadian de colecţie de mai sus celebrează simbolul canadian – frunza de arțar reprezentată pe drapelul național.
Aversul monedei prezintă câteva frunze de arțar, pe când reversul chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea –  20 dolari canadieni, data emiterii – 2011, forma - rotundă, diametrul – 27 milimetri, greutatea –  7,96 grame, metalul – argint, puritatea – 99,99%, calitatea – BU, tirajul – 200000 de exemplare și prețul unitar de achiziționare – exact 20 dolari canadieni.
 
Arţarul (Acer platanoides) este un arbore rezistent, preţuit atât pentru lemnul său, cât şi pentru efectele terapeutice ale frunzelor, siropului şi fructelor. Arţarul rareori depăşeşte 20 de metri în înălțime, formează o coroană arcuită simetric, pe un trunchi mai degrabă scurt. Scoarța sa este netedă, cenuşie, se desprinde de trunchi sub forma unor solzi alungiţi iar  frunzele sunt lobate, având practic aceeaşi culoare şi acelaşi luciu pe ambele feţe. În lunile de primăvară, arţarul poartă flori alb-gălbui. Fructele sunt prevăzute cu două aripioare îmbinate, astfel încât descriu un unghi obtuz. Între ele, în vârful acestui unghi, se găseşte sămânţa, o mică nucă turtită. Toamna, frunzele arţarului se colorează în nuanţe strălucitoare de roşu şi galben.

Moneda dolar canadian de colecţie de mai sus celebrează simbolul nord american – ursul polar. Aversul monedei prezintă un urs polar înotând, pe când reversul chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea –  20 dolari canadieni, data emiterii – 2011, forma - rotundă, diametrul – 27 milimetri, greutatea –  7,96 grame, metalul – argint, puritatea – 99,99%, calitatea – BU, tirajul – 250000 de exemplare și prețul unitar de achiziționare – exact 20 dolari canadieni. 
Ursul polar (Ursus maritimus) este un urs de culoare albă care trăiește în zonele nordice înghețate ale Oceanul Arctic, fiind cel mai mare animal de pradă întâlnit pe uscat, cu durata de viață de 35 – 40 de ani. Este un mamifer mare, masculii ajungând până la 600 kilograme iar femelele - maxim 300 kilograme. Ursul polar este un înotător excelent. Are înălțimea de maxim 1,6 metri, poate înota cu viteza de maxim 10 kilometri pe oră, putând sta sub apă și 5 minute.

 
Moneda dolar canadian de colecţie de mai sus celebrează simbolul nord american – canoea tradițională. Aversul monedei prezintă o canoe cu o persoană în ea, pe când reversul chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea –  20 dolari canadieni, data emiterii – 2011, forma - rotundă, diametrul – 27 milimetri, greutatea –  7,96 grame, metalul – argint, puritatea – 99,99%, calitatea – BU, tirajul – 250000 de exemplare și prețul unitar de achiziționare – exact 20 dolari canadieni. 
Canoea tradițională nord americană era confecționată din coajă de mesteacăn. Și astăzi se confecționează canoe după modelul celor tradițonale, mai rar din coajă de mesteacăn, mai des din materiale moderne ușoare,  vezi poza aplicată. Canoea poate avea colțuri înalte sau joase, o lungime de 25 – 28 de metri, deplasament total de maxim 1400 kilograme și un echipaj de 6 – 10 persoane. 
Elisabeta a II-a, nume real și complet Elizabeth Alexandra Mary, este suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a încă 15 state, membre Commonwealth, născută  în anul 1926, conduce din anul 1952. Cele 15 state, membre Commonwealth sunt Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

***

CARICATURI - GHICITORI
Sunteți invitați să recunoașteți personajele care se ascund în spatele acestor caricaturi pe care eu, pentru identificare, le-am botezat precum vedeți. În următorul articol de blog (Ro-M-oN 74) veți găsi răspunsul corect.
__________xxx__________

CÂTEVA 
PLACHETE ȘI INSIGNE
DIN JUDEȚUL IALOMIȚA

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insignă - Centrul militar județean Ialomița 
Dintre atribuţiile centrelor militare județene enumăr aici doar câteva: conducerea activităţilor de asigurare materială şi financiară, de menţinere a ordinii şi disciplinei militare şi a executării serviciului de garnizoană şi de gardă în unităţile dislocate în garnizoană; rezolvarea problemelor de cazare a trupelor dislocate în garnizoană, inclusiv a trupelor în trecere spre şi dinspre front; organizarea şi conducerea activităţilor privind apărarea locală antiaeriană; asigurarea efectivelor necesare pentru diferite activităţi destinate participării la înlăturarea efectelor loviturilor din aer ale inamicului asupra oraşului, repararea căilor de comunicaţii, înlăturarea efectelor unor calamităţi; achiziţionarea de resurse materiale (alimente, echipament, carburanţi) şi trimiterea acestora pe front. Trebuie precizat că unele dintre centrele militare județene au statut de centre militare zonale, lor subordonându-li-se de fapt centrele militare județene din zona de responsabilitate. Sus am postat logo-ul Centrului militar județean (C.M.J.) Ialomița.


Plachetă - Regimentul 51 Artilerie Mixtă "General Cornel Paraniac"
Insignă - Regimentul 51 Artilerie Mixtă "General Cornel Paraniac"
Emblemă cusută pe mâneca echipamentului - 
Regimentul 51 Artilerie Mixtă "General Cornel Paraniac"
Regimentului 51 Artilerie Mixtă „General Cornel Paraniac” este dislocat în garnizoana Slobozia. Această unitate militară se subordonează ierarhic Diviziei 1 Infanterie „Dacica”. Această unitate a fost înființată în anul 2010 și a primit drapelul de luptă pe data de 1 octombrie 2014. Cornel Paraniac a fost ofițer de artilerie și a fost cel din urmă comandant al Armatei a I-a. Este bine de specificat că Divizia 1 Infanterie “Dacica”este continuatoarea tradițiilor de luptă ale fostei Armate a I-a.  
Cornel Paraniac (născut 1950, decedat 2008 în urma unui infarct) a fost un general român artilerist care a îndeplinit înalte funcții în Armata română, după cum urmează; comandantul Armatei a I-a și, după transformare, al Corpului 1 Armată Teritorial București (1997 - 2001), comandantul Comandamentului 2 Operațional “Mareșal Averescu din Buzău” (2001 - 2004), reprezentant militar la NATO și UE (2004 - 2007). Militarul Paraniac a fost șef de promoție la Liceul militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza, la Școala militară de ofițeri active de artilerie “Ioan Vodă cel Cumplit” din Sibiu, dar și la Academia militară din București.

Set 3 insigne - Batalionul 113 Artilerie "Bărăganul"
Placheta - Batalionul 113 Artilerie "Bărăganul"
Batalionul 113 Artilerie “Bărăganul”a fost înfiinţat la data de 1 Mai 2005 și poartă acest nume din anul 2010, când a fost redislocat garnizoana Slobozia. Artileria este arma destinată pentru sprijinul cu foc al acțiunilor forțelor luptătoare, constituind mijlocul principal de lovire cu foc a obiectivelor terestre și de la suprafața apei.Legea nr.18 din 4 martie 1992 pentru ratificarea Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa stipulează că: termenul artilerie înseamnă sistemele de mare calibru capabile să lovească obiective terestre, în primul rând prin executarea de foc indirect. 
Asemenea sisteme de artilerie asigură sprijinul de bază cu foc indirect pentru formațiunile de arme întrunite. Sistemele de artilerie de mare calibru sunt tunurile, obuzierele, piesele de artilerie combinând caracteristici de tunuri și de obuziere, aruncătoarele și sistemele multiple de lansare proiectile reactive cu calibru de 100 milimetri și mai mare. Sus am postat logo-ul Batalionului 113 Artilerie "Bărăganul" din Slobozia

Set 2 insigne din fotbal - Olimpia Slobozia
Insigna face referire la clubul de fotbal Olimpia Slobozia. Olimpia Slobozia în prezent este un club sportiv fotbal și arte marţiale. Sus am postat logo-ul clubului sportiv Olimpia din Slobozia. Sus am postat logo-ul clubului sportiv Olimpia Slobozia.

Insignă - Fotbal club Unirea 1954
F.C. (fotbal club) Unirea a fost un club de fotbal din Urziceni, România. De la înființare, în 1954 și până în 2002 echipa a evoluat cu precădere în eșalonul trei, purtând de-a lungul timpului mai multe denumiri: Aurora, Avântul, Ferom, Agricultorul și, în final, Unirea. După preluarea echipei de către un potent om de afaceri, Unirea și-a început ascensiunea în fotbalul românesc promovând în Liga a II-a și mai apoi în Liga I. Cooptarea în sânul echipei a managerului Mihai Stoica și a antrenorului Dan Petrescu a avut rezultate excelente: disputarea finalei Cupei României în sezonul 2007-2008 și câștigarea titlului de campioană a României în sezonul următor. Stadionul folosit de club pentru disputarea meciurilor de acasă se numește Tineretului și se află la ieșirea din orașul Urziceni. A fost inaugurat în anul 1976, în 2002 a fost renovat și extins până la o capacitate de 7000 de locuri iar din 2007 este dotat cu o instalație de nocturnă de 1400 lucși. Culorile echipei sunt alb-albastru, iar porecla ei este Chelsea de Ialomița. La finalul turului sezonului 2010 - 2011 Primăria Chiajna a achiziționat de la Dumitru Bucșaru 50% din acțiunile Unirii.  Totuși, Federația română de fotbal (F.R.F.) nu a permis fuziunea celor două echipe, iar tranzacția a căzut. La finalul sezonului 2010 - 2011 a retrogradat în Liga a II-a. Într-un comunicat din data de 6 iulie 2011 se anunță „retragerea clubului din toate competițiile organizate de F.R.F. (Federația română de fotbal)”. Sus am postat logo-ul clubului de fotbal F.C.Unirea din Slobozia.

 
Slobozia este reședința de județ și cel mai mare oraș al judeţului Ialomiţa, Muntenia, România. Orașul a fost construit pe rămășițele vechii cetăți romane Netindava. Potrivit recensământului din 2002, are o populație de 57320 de locuitori. Numele actual al municipiului vine de la cuvântul românesc, de origine slavonă, „slobozie” care desemna o localitate nou înființată care era scutită de anumite dări. Orașul, așezat în mijlocul Câmpiei Bărăganului, era foarte vulnerabil la atacurile turcilor și tătarilor; pentru a încuraja oamenii să se așeze aici, ei erau scutiți de aceste dări, de aici și numele. Sus am postat drapelul, stema veche și actuală a oraşului Slobozia și mai jos fotografiile câtorva monument de cultură și arhitectură dar și o trimitere poștală ilustrată din acest oraș. 
Centrul cultural UNESCO "Ionel Perlea"
Clădirea Prefecturii
Clopotnița Mănăstirii 
Muzeul Agriculturii
Biserica de  lemn
Catedrala episcopală
Monumentul eroilor
Sucursala județeană CEC
Tribunalul 
Primăria
Școala de subofițeri de infanterie
Vederea generală a Mănăstirei
Biserica
Strada Matei Basarab
Podul peste râul Ialomița
Podul de fier al C.F.R. pe Ialomița
Podul de lemn pe râul Ialomița
Școala primară de fete
Cazarma școlii de plutonieri și tragere
Fabrica de făină a fraților Georgescu Fuerea
Piața
Vedere strada principală
Vedere generală a orășelului

Trimitere poștală ilustrată

Ialomița este un județ în provincia istorică Muntenia, România cu reședința în municipiul Slobozia. Numele județului provine de la râul Ialomița, care îl străbate. Acest județ numără aproximativ 258500 locuitori și se întinde pe suprafața de 4453 kilometri pătrați. Ca subunități județul se compune din; 3 municipii – Slobozia, Urziceni și Fetești, 4 orașe – Țăndărei, Fierbinți-Târg, Amara și Căzănești precum și 57 de comune. Sus am postat stema și harta județului iar mai jos fotografiile câtorva monumente de arhitectură și cultură, alte locuri de vizitat și câteva trimiteri poștale ilustrate din acest județ   
Lacul de acumulare Dridu
Primăria Amara
Băile Amara
Mănăstirea Balaciu
Lacul Strachina
Trimiteri poștale ilustrate

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Titlu reprezentând 20 de acțiuni la purtător de 250 lei 1923
Societatea anonimă română pentru industria petrolului
"CONCORDIA" - București

Câteva ornamente decorative marginale
de pe acțiuni germane 

Detaliu vignetă de pe o acțiune germană

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 15.03.2015

Niciun comentariu: