sâmbătă, 14 martie 2015

INFO NUMIS MONDO - 72


1.  În primul capitol al prezentului articol continui să îți prezint alte monede euro probă, test sau de încercare emise de state sau provincii ale statelor europene, membre sau nu ale spațiului monedei comune euro, de astă dată, din Malta.
Malta este o republică situată în Sudul Europei, un arhipelag din Marea Mediterană. Statul numără aproximativ 400000 de locuitori și se întinde pe o suprafață de 316 kilometri pătrați de uscat. Deviza națională unanim acceptată în stat este: Virtute şi constanţă. Statul, cu capitala în orașul La Valletta, și-a câștigat independența față de Marea Britanie, la data de 21 septembrie 1964. Deasupra am postat logo-ul băncii naționale malteze dar și steagul și stema statului Malta. 
Prin emiterea monedei de mai sus s-a dorit celebrarea personalității lui Jean Parisot de Valette.
Jean Parisot de Valette a trăit în perioada anilor 1495 – 1568. El a fost al 49-lea Mare Maestru al Ordinului de Malta și a condus luptele de la Rodos împotriva turcilor, devenind eroul și liderul ilustru al Ordinului de Malta, încărcat apoi de glorie în luptele de rezitență împotriva turcilor, la Great Siege – Malta, 1565.
Prin emiterea monedei de mai sus s-a dorit celebrarea Monumentului Great Siege. 
Monumentul Great Siege comemorează rezistența malteză împotriva asediului turcesc din anul 1565 și este creația artistului Antonio Sciortino. Monumentul a fost inaugurat în anul 1927 este situat în centru capitalei malteze, pe strada Republicii, vis a vis de Tribunal.

2.   Banca națională a statului asiatic Kuwait purcede la schimbarea bancnotelor destinate circulației naționale. Mai jos admiri logo-ul băncii centrale kuweitiene. 
Prezint aici bancnotele de 10 și 20 dinari, la partea superioară cele vechi, la partea inferioară cele noi care urmează a intra în circulație.
Principalele reprezentări grafice de pe aversul bancnotei vechi de 10 dinari sunt Turnul Eliberării și Marea Moschee kuweitiană, iar principala reprezentare grafică de pe noua bancnotă este Clădirea Adunării Naționale kuweitiene. 
Turnul de Eliberare are înălțimea de 308 metri și servește în principal pentru telecomunicații. Edificiul este prevăzut și cu un restaurant și spații de birouri, fiind echipat cu 18 lifturi sigure și rapide care asigură circulația persoanelor în turn. 

Marea Moschee kuweitiană se întinde pe o suprafață de 45000 metri pătrați, din care 20000 metri pătrați, clădirea în sine. Sala principală de rugăciune este de formă pătrată cu lungimea laturii de 72 de metri, are 21 de uși din lemn de tec, și este iluminată prin 144 de ferestre. Cupola acestei moschei are diametrul de 26 metri și înălțimea de 43 de metri. Acest lăcaș de închinăciune poate găzdui până la 10000 bărbați și 950 femei, în sala specială a acestora. Moscheia a fost construită între anii 1975 – 1986, fiind prevăzută cu o parcare subterană pe cinci nivele și având o bogată colecție de carte-document islamică.  

Clădirea Adunării Naționale kuweitiene a fost proiectată de către arhitectul danez Jørn Utzon în anul 1972 și inaugurată în anul 1982, sub conducerea fiului său. Designul structural a fost asigurat de către Max Walt. Clădirea a fost grav avariată în februarie 1991, de către trupele irakiene în retragere, dar a fost restaurată.
Principala reprezentare grafică de pe aversul bancnotei vechi de 20 dinari este Seif Palace, iar principala reprezentare grafică de pe reversul noii bancnote este localul vechi Băncii centrale kuweitiene.
Seif Palace este un palat din Kuweit, situat vis a vis de Marea Moschee, una dintre cele mai cunoscute caracteristici ale palatului fiind turnul de ceas. Palatul este placat cu gresie albastră și are acoperișul placat cu aur curat. Construcția palatului a început în 1904 cunoscând mai multe renovări (1909, 1964, 1987). În timpul primului război din Golf (1990-1991), o rachetă irakiană a distrus turnul clădirii dar acesta a fost ulterior refăcut.
Localul vechi al Băncii centrale din Kuweit s-a construit între anii 1973 – 1976 sub conducerea arhitectului Arne Jacobsen asistat de către Rod Hackney. Pe fundalul pozei postate se observă deja turnul noii Bănci centrale kuweitiene.
 
Actualul sediu al Băncii centrale a Kuweitului s-a construit între anii 2005 – 2013. Modernul edificiu are 41 de etaje de formă triunghiulară și înălțimea maximă de 240 metri, însumând peste 140000 metri pătrați de spații pentru birouri.

3.  Pentru a celebra împlinirea a 150 de ani de la înființarea Universității Tehnice din Riga, vezi poza de mai jos, Banca Națională a Letoniei a emis o moneda inedită având forma pătrată. 
Aceasta se descompune în doua piese triunghiulare care imita un raportor și un echer. Ea are valoarea de un lats, este confecționată din argint cu puritatea de 92,5% și are dimensiunile de 32 x 32 milimetri.
Deasupra am postat logo-ul băncii centrale letoniene. 

***

DOUĂ EPIGRAME 
DIN VIAȚĂ 
de Nicolae Bunduri - Brașov

FEMEIE - definiţie epigra(mate)matică

E un produs dumnezeiesc,
La înmulţire consacrat,
Puterea tatălui ceresc
Dar... derivată din bărbat.

HAINA

Haina e, vă dau de ştire, 
La femei, cu tot prinosul,
Singura descoperire,
Ce acoperă frumosul.

__________xxx__________

O PLACHETĂ, 
CÂTEVA MEDALII ȘI
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insignă - Agenția de cercetare pentru tehnică și tehnologii militare
Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (A.C.T.T.M.) este înfiinţată prin Ordinul ministrului apărării nr. M 1 din 07.01.1998, funcţionând în subordinea Departamentului pentru Armamente. A.C.T.T.M. asigură competenţa ştiinţifică şi tehnologică a Departamentului pentru Armamente, desfăşurând o gamă complexă de activităţi specifice, cu caracter unic, solicitate de beneficiari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, între care, cu prioritate, sunt abordate spre rezolvare solicitările Statului Major General (S.M.G.) şi cele ale Categoriilor de Forţe ale Armatei. Conducerea A.C.T.T.M. pune în practică principiile de control managerial din Ministerul Apărării Naţionale, pentru achiziţia sau conceperea şi dezvoltarea unor echipamente moderne, bazate pe tehnici şi tehnologii care  să corespundă cerinţelor de operaţionalizare şi de interoperabilitate ale structurilor de forţe din Armata României şi să contribuie la îndeplinirea misiunilor de luptă ale Forţelor Armate. Sus am postat logo-ul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare.
Insignă - A.C.T.T.M.
(Agenția de cercetare pentru tehnică și tehnologii militare)
Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare cunoaşte o istorie de peste patru decenii, având de-a lungul timpului mai multe denumiri: Institutul Tehnic de Cercetări şi Proiectări al Armatei (I.T.C.P.A.), înfiinţat la 1 aprilie 1968, având ca domenii de activitate realizarea de cercetări şi întocmire de documentaţii pentru crearea de tehnică nouă (transmisiuni, blindate, artilerie, tehnică de geniu, automatizarea conducerii trupelor); Institutul de Cercetare şi Inginerie Tehnologică al Armatei Bucureşti (I.C.I.T.A) din 20.02.1979; Institutul de Cercetare Ştiinţifică şi Inginerie Tehnologică al Armatei (I.C.S.I.T.A.) din anul 1988; Institutul de Cercetare - Dezvoltare al Armatei (I.C.D.A.) din data de 01.07.1991; Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (A.C.T.T.M.) din data de 07.01.1998. De la înfiinţarea sa până în prezent, A.C.T.T.M. a participat la dotarea, testarea sau modernizarea tehnicii militare din Armata României, câteva dintre realizările notabile fiind Terminalul numeric de criptare pentru voce şi date DELTA-01S, Ansamblul antenă pentru staţia de radiolocaţie START-1M, Muniţia de calibru 30mm pentru armamentul naval, Ţinta pentru torpile anti-submarin, Costumul de protecţie NBC cu filtroventilaţie, Vesta antiglonţ model III-A modernizată, Sistemul de soluţii de decontaminare, Avionul IAR-99 ŞOIM, Avionul MIG-21 LANCER configuraţia de înarmare cu rachete aer-aer şi MAGIC2, Bomba de aviaţie BAEF 250, Sistemul de asigurare terestră a navigaţiei aeriene, Simulatorul de antrenament pentru ochitorul de pe tanc. Prin Hotărârea Guvernului nr. 395 din 13.04.2011, A.C.T.T.M. este împuternicită ca autoritate contractantă a programului naţional de interes strategic „Transportor blindat pentru trupe 8x8”. Misiunea A.C.T.T.M. este de a efectua cercetări tehnico-ştiinţifice fundamentale orientate, aplicative şi de dezvoltare tehnologică pentru introducerea continuă a progresului tehnic în domeniul militar, crearea de noi tipuri de tehnică militară cu performanţe superioare, precum şi pentru modernizarea tehnicii existente, cu consumuri de resurse cât mai reduse.

Insignă - M/n Oltenița (motonava)
Motonava Oltenița a făcut parte din mândra flotă fluvială turistică a României comuniste. Ea fost construită în jurul anului 1968 purtând cu demnitate steagul românesc pe toată lungimea Dunării. Motonava executa voiajuri turistice cu turiști români dar mai ales străini. La data de 3 octombrie 2005, pe când se afla în rada portului dunărean slovac Grapcikovo, a izbucnit la bord un puternic incendiu care în mai putin de 5 minute a dus la scufundarea navei. Echipajul de 42 de persoane, dar și turiștii belgieni și norvegieni, în special de vârsta a 3-a, total 77, au scăpat cu viață grație efortului și sacrificiului pompierilor slovaci din port, dar și a echipajului motonavei, cu excepția solistei Doina Marnea, de 48 de ani, care a fost găsită carbonizată în cabina sa. Și astfel s-a terminat istoria unei motonave stindard a flotei turistice românești de Dunăre.


M.S.Ion Cioabă - rege internațional al romilor 
cavaler al ordinului templierilor
Nimic fără Dumnezeu
Ion Cioabă (născut 1935 și decedat 1997) a fost liderul rromilor români până în 1989, care s-a autoproclamat în anul 1992 ca "rege internațional al țiganilor". Sus am postat logo-ul casei regale Cioabă.

Florin Cioabă - Regele internașional al romilor 1997 - 2013
Casa regală Cioabă (1) Nimic fără Dumnezeu 
Florin Tănase Cioabă (născut 1954 și decedat 2013) a fost un cunoscut lider al rromilor, care s-a autoproclamat în anul 1997 ca „rege internațional al țiganilor”.

Campionatul național juniori 1973 România (box)
Mai jos îţi prezint câteva repere calendaristice ale începutului practicării sportului box în România; 1909 – La Campina are loc prima aparitie a sportului cu manusi din tara noastra. Bucurestiul nu avea sa ramana mult in urma Campinei. In toamna aceluiasi an, in frumoasa gradina Cismigiu, doi boxeri straini – francezul Martuin si irlandezul O’Hara – uimeau bucurestenii cu luptele lor bine regizate; 1919 – Virgil Salvan este primul boxer roman care a participat la o competitie internationala. El a participat la intrecerile pugilistice din cadrul jocurilor interaliate care au avut loc pe Stadionul Parshing din Paris; 1921 – ia fiinta la Bucuresti primele sectii de box, ele numindu-se “Boxing Club”, care il avea antrenor pe francezul Rene Delcourt, si “Tirul”; 27 septembrie 1924 – in sala F.S.S.R. din strada Clemanceau nr.6 din Bucuresti are loc prima reuniune de box din tara noastra care a fost organizata si condusa dupa cerintele regulamentului. S-au disputat atunci 6 meciuri a 6 reprize fiecare; 

Batalionul 126 Sprijin T.O. - România
Batalionul 126 Sprijin T.O.
Imagini pentru Batalionul 126 Sprijin To
Set 2 insigne - Batalionul 126 Sprijin (T.O.)
Plachetă - Batalionul 126 Sprijin (T.O.)
Imagini pentru Batalionul 126 Sprijin To
Batalionului 126 Sprijin Teatrele de Operaţii (T.O.) este o unitate a Armatei române care are misiunea de a asigura cu toată gama de materiale subunitățile românești aflate în misiuni militare în afara fruntariilor naționale. Alte informații despre această unitate militară nu sunt accesibile publicului larg. 

__________ooOoo___________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Acțiune nominativă complet subscrisă 500 lei 1931
"Cassa de credit, economii și ajutor a corpului silvic"
Societate anonimă - București 

 Câteva ornamente decorative marginale
de pe acțiuni olandeze

Detaliu vignetă de pe o acțiune germană

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 13.03.2015

Niciun comentariu: