sâmbătă, 14 martie 2015

BUDEJOVICE - CEHIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din localitatea cehă BUDEJOVICE (denumire 
germană - BUDWEISS), regiunea BOEMIA DE SUD, câteva
vederi generale, insigne, medalii și o monedă comemorativă 
care celebrează această localitate. Sus am postat o acțiune 
emisă de către municipalitatea acestei localități.
Piața centrală
Biserica dominicană Sf.Maria
Bazinul de înot
Fabrica de bere
Școala secundară de fete și Biserica Sfintei familii
Gara feroviară
Hotelul Budweiss
Hotelul Clarion 
Universitatea
Rectoratul Universității
Cămin studențesc
 Castelul Hluboka
Muzeul Boemiei de Sud
Muzeul Boemiei
Catedrala Sf.Nicolae
Turnul Catedralei Sf.Nicolae (Turnul Negru) 
Turnul Rabstejnska
Piața Mare
Cazarma Franz Josef
Vederi generale
Vedere aeriană
Set 2 insigne locale
Set 2 medalii locale
Monedă comemorativă Budejovice 100 coroane 1982 

***

CARICATURI - GHICITOARE
Sunteți invitat să recunoașteți care sunt personajele 
din lume ce se ascund în spatele acestor caricaturi 
și pe care, pentru identificare, eu le-am denumit 
"Urecheatul" și "Sprâncenatul". 
În articolul următor al blogului (MAROC) 
veți găsi răspunsul corect. 

___________xxx___________

CÂTEVA 
PLACHETE, MEDALII 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insignă - Batalionul 7 HAWK 
Plachetă - Batalionul 7 HAWK 
Unitățile de rachete sol aer au misiunea de apărare aeriană a unor obiective terestre. Se pare că  Batalionul Hawk este subordonat Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” din Chitila - București, care asigură apărarea antiaeriană a obiectivelor strategice ale capitalei. Batalionul este dislocat într-o localitate din proximitatea Bucureștiului. Rachetele sol aer se lansează de la sol împotriva țintelor aeriene (avioane sau alte rachete). Ele aparțin grupelor de apărare anti-aeriană. În armatele moderne rachetele au înlocuit alte forme de apărare anti-aeriană cum ar fi tunurile antiaeriene folosite în cel de-al doilea război mondial. Batalionul Hawk este prima unitate de rachete sol-aer din Statul Major al Forţelor Aeriene dotată cu tehnică de luptă compatibilă cu sistemele de rachete sol-aer N.A.T.O.  și a fost înființat la data de 1 mai 2006. Tehnica militară din dotarea acestui batalion o constituie sistemele de lansare rachete sol aer MIM 23 - HAWK. MIM-23 Hawk este un sistem antiaerian tactic, mobil, de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune proiectat în SUA  MIM-23 Hawk s-a dovedit a fi un produs de succes, fiind exportat în peste 25 de țări. Deși nu a fost folosit în luptă de Statele Unite ale Americii, sistemul are la activ peste 40 de ținte doborâte în serviciul altor țări. O subunitate Hawk are în compunere; centru de distribuție a focului,  2 radare de iluminare cu sistem opto-electronic, radar de achiziție la joasă înălțime, radar de achiziție la înălțime mică și medie, 6 lansatoare (fiecare cu câte trei rachete), 6 generatoare de 60KW (400 Hz), 12 paleți cu 36 de rachete și 3 autospeciale de încărcare-tractare a lansatoarelor. Deasupra am postat logo-ul acestei unități militare și o poză a tehnicii din dotare. 

Placheta - În amintirea înălțătorului avânt 1913 
Din Carpați peste Dunăre la Balcani 
Carol I - Regele României - Pace
1 ianuarie 1914 - M.Carniol fiul
Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.
Insignă - Cupa U.T.C. 1986 (tenis de masă)
(Uniunea Tineretului Comunist)
Tenisul de masă sau ping-pong-ul este un sport în care doi sau patru jucători lovesc o minge ușoară de la unii la alții cu ajutorul unor palete. Jocul are loc pe o masă separată în două de un fileu. Un jucător trebuie să lase mingea jucată spre el să cadă o singură dată pe partea sa de masă și trebuie să o trimită înapoi pe partea de masă a adversarului. Jocul se desfășoară cu viteză mare și necesită reflexe rapide. Un jucător bun poate imprima efect mingii, ceea ce face ca ricoșeul din masă sau paleta adversarului să fie imprevizibil. Tenisul de masă este foarte popular, în Asia de Est, fiind unul dintre cele mai populare sporturi din lume ca număr de jucători.

Insignă - Cupa U.T.C. 1978 (badminton)
(Uniunea Tineretului Comunist)
Badmintonul este un sport în care doi jucători sau două perechi de jucători joacă plasându-se fiecare de câte o parte a unui fileu care împarte terenul dreptunghiular în două jumătăți egale. Cei doi jucători sau două perechi câștigă puncte lovind un fluturaş (minge) cu racheta astfel încât acesta să treacă peste fileu și să aterizeze în terenul advers. Terenul de joc are mărimea de 13,4 x 5,18 m la meciurile de simplu și de 13,4 x 6,1 m la meciurile de dublu. Același teren este folosit și pentru meciurile de simplu și dublu, cu diferența că se trag niște linii despărțitoare vizibile. Terenul este împărțit în două părti egale de un fileu (plasă) cu înălțimea de 1,524 m la mijloc și 1,55 m la capete. Jocul se termină când sportivul (sportivii) câștigă două seturi de 21 puncte.
Uniunea Tineretului Comunist (cunoscută și prin acronim U.T.C.) a fost organizația de tineret şi rezerva de militanţi a Partidului Comunist Român. Sus am aplicat stema Uniunii Tineretului Comunist din România. În timpul Republicii Populare Române, organizaţia s-a numit Uniunea Tineretului Muncitor (acronim U.T.M.) Ea a fost întemeiată în anul 1922. În anul 1967 număra 2250000 de membri, adică 11,78% din populația României. 
Mai sus admiri steagul şi carnetul de membru UTC. 

Comitetul pentru cultură fizică și sport
Campionatul departamental 1951 (schi) - Departament câștigător
Schiul este un sport de iarnă care constă în coborârea unor pante înzăpezite pe schiuri prinse de ghetele echipamentului individual. El cuprinde mai multe discipline sportive din care amintesc; schi fond, schi alpin, slalom, sărituri cu schiurile etc.


Insigna - Foresta
În România, industria de prelucrare a lemnului a început să se dezvolte în jurul anului 1900. În anii '80, industria de exploatare forestieră, alături de cea de prelucrare a lemnului şi de cea a mobilei se poziţiona pe poziţia a 20-a, la nivel mondial, aceasta devenind una dintre cele mai importate ramuri de producţie pentru România. Circa 70% din producţia realizată în ţară era trimisă la export înainte de anul 1989.

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Titlu de 5 acțiuni nominative în valoare de 2500 lei 1944
Societatea anonimă românească pentru industria forestieră
"CARPATINA" - București

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni maghiare 

Detaliu vignetă de pe o acțiune germană

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 14.03.2015

Niciun comentariu: