vineri, 25 iulie 2014

ARBRES - BELGIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu 
monumente arhitectonice din vechea localitate ARBRES, 
acum parte a orașului ATH, regiunea VALONIA.
Biserica ST.JULIEN
Podul vechi
Arhitectură locală
Piața centrală - Ath
Hotelul FINANCES - Ath

***

DIN ÎNȚELEPCIUNEA
POPORULUI ROMÂN
Lenea este începutul răutăților.
Sârguința este mama norocului.
Unde este vorbă multă, acolo este treabă scurtă

______________xxx______________

O MEDALIE ȘI
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Concursul formațiilor artistice 
ale elevilor din licee și școli profesionale - 1969
În timpul regimului comunist se organizau anual concursuri și festivaluri ale formatiilor artistice de amatori în toate școlile, liceele și instituțiile de învățământ superior, chipurile pentru a pune în valoare valențele cultural-artistice ale poporului, scopul ascuns fiind acela de preamărire a conducătorilor statului și a realizărilor socialismului. Punctul culminant al acestor manifestări l-a constituit Festivalul national Cântarea României. 

Insignă - Consfătuirea pe țară 
a lucrătorilor din construcții - 1966 

Insignă - Yacht club regal român
Yacht Clubul Regal Român (Y.C.R.R.) a fost înființat în anul 1921, la Constanța, sub denumirea Yacht Clubul Român, al cărui scop era dezvoltarea sporturilor nautice în România.  În anul 1924, Yacht Clubul Român a dobândit personalitate juridică, iar regele Ferdinand a devenit Comodorul Clubului. Tot atunci, clubul și-a schimbat titulatura, numindu-se Yacht Club Regal Român, cu sediul la Constanța. Din anul 1936, Y.C.R.R. devine, prin Legea de organizare a Ministerului Aerului și Marinei, reprezentantul oficial al României în competițiile nautice internaționale și organismul de legatură cu organizațiile similare din străinatate. În 1937, sediul Y.C.R.R. s-a mutat de la Constanța la București și la acea dată avea peste 200 de membri și dispunea de baze la Eforie, Mamaia și București, pe lacuriel Herăstrău și Snagov. Flota clubului cuprindea peste 16 ambarcațiuni și yachturi, printre care și yachtul regal Luceafărul. Activitatea Y.C.R.R. a fost îngreunată în timpul celui de-al doliea război mondial, apoi clubul este suspendat în 1948. În anul 1999, Yacht Clubul Regal Român a fost reactivat din inițiativa unor entuziaști, revenind la vechile însemne, iar în anul 2002, fostul rege Mihai I, a acceptat solicitarea de a-și relua vechile prerogative de Comodor.

Insignă - Ziua Metalurgistului - 1975
Ziua Metalurgistului se serbează anual în România, începând cu anul 1971, în ziua de 8 septembrie, de Sfânta Marie Mică, când ortodocșii serbează Nașterea Maicii Domnului. Sfânta Marie Mică a intrat în tradiția metalurgiștilor români ca ocrotitoarea lucrătorilor din această industrie. Cu această ocazie în localitățile cu întreprinderi metalurgice se organizează manifestări cultural artistice și sportive, iar uneori se acordă și prime bănești neînsemnate. 

Insignă - Ziua Metalurgistului - R.S.R.


Insignă - Ziua Metalurgistului - București 1986
R.S.R. - XV (Republica Socialistă România - Ediția 15)

Insignă - Ziua Poliției Române - 2001 
Prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002 data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliției Române. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. În anul 1822 domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu (şeful poliţiei din acele timpuri) drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire).

Ziua Radiolocației - 25 iulie 
Ziua care marchează apariția Radiolocației ca sistem unic de supraveghere a spațiului aerian, este 25 iulie 1955, când prin ordinul C.L.0074 au luat ființă în cadrul C.A.A.T. (Comandamentul Apărării Antiaeriene a Teritoriului) Trupele Radiotehnice ca armă de sine stătătoare în Armata României. Inițial în structură au fost 3 regimente și 2 batalioane cu 12 noduri (similar batalion) și 14 posturi radiotehnice (similar companie). Ulterior structura radiolocației a evoluat în concordanță cu cerințele Sistemului național de apărare. De atunci, în fiecare an, în unitățile militare de radiolocație la data de 25 iulie se serbează Ziua Radiolocației.

________________ooOoo_______________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
TRANSILVĂNEANĂ
România - Transilvania - Acțiune cu cupoane - 300 lei 1922
Nagybanyai Kereskedelmi Bank Reszveny Tarsasag
Banca comercială S.A. - Baia Mare 

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acțiuni englezești

Detaliu vignetă de pe o acțiune spaniolă

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 25.07.2014

Niciun comentariu: