duminică, 13 iulie 2014

ALVITO - PORTUGALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente 
arhitectonice din localitatea portugheză ALVITO.
Castelul
Arhitectură locală

***

SECVENȚĂ 
MONOGRAFICĂ BUZOIANĂ

În poza de mai sus este reprezentat monumentul Obeliscul buzoian, realizare artistică a sculptorului Gheorghe Coman, inaugurat în anul 1976, pentru a sărbători 1600 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Buzău. Monumentul are o înălțime de 26,8 metri şi o fundație adâncă de 14 metri. Este una din principalele atracţii ale bătrânului parc buzoian Crâng. Pe obelisc sunt aplicate patru basoreliefuri, pe care vi le prezint mai jos. Aceste basoreliefuri sunt realizate pe o tematică comună: continuitatea poporului român pe aceste meleaguri. 
Tabloul nr. 1 - Dacii pe tărâm buzoian
Tabloul nr. 2 - Trecerea domnitorului muntean 
Mihai Viteazu pe Valea Buzăului 
Tabloul nr. 3 - Vizitele revoluționarului pașoptist 
Nicolae Bălcescu la Episcopia Buzăului 
Tabloul nr. 4 - Țăranul -esența neamului românesc

***

Mai jos admiri o statuie recent amplasată de municipalitatea buzoiană în Parcul Crâng. Este statuia ofițerului - poet, originar de pe aceste meleaguri, prea repede plecat dintre noi - Vasile Cârlova.
Vasile Cârlova (născut la data de 4 februarie 1809, la Buzău, după alți autori la Târgoviște și decedat la data de 18 septembrie 1831 la Craiova) a fost un poet și ofițer român, care a scris doar cinci poezii dar a intrat în Istoria literaturii române a lui George Călinescu și a introdus în literatura română faimoasa temă a preromantismului european.

______________xxx______________

O MEDALIE, O PLACHETĂ ȘI
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI 

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Petru Rareș - Dom al Țării Moldovei
1527 - 1538  *  1541 - 1546 
11 aprilie 1546 - 11 aprilie 1996
Săveni - 450 de ani de atestare documentară 
Petru al IV-lea Rareş (născut 1843 şi decedat 1546) a fost domnitor al Moldovei de două ori: 20 ianuarie 1527 - 18 septembrie 1538 şi 19 februarie 1541 - 3 septembrie 1546. A fost fiul natural al lui Ştefan cel Mare cu o anume Răreşoaia, a cărei existenţă nu este documentată istoric.  
Săveni este un oraș în județul Botoșani, provincia istorică Moldova, România, având o populație de aproximativ 7000 de locuitori. Prima atestare documentară a localității Sǎveni este într-un document datând din 11 aprilie 1546 de pe vremea lui Petru Rareș. În anul 1818, prin hrisovul domnesc al lui Scarlat Voda, localitatea primeste drept de târg, cu 12 iarmaroace anual. Târgul Sǎvenilor a fost centrul Plasei Bașeu, iar din 1950 comună centru de raion. În anul 1968 a fost declarat oraș. Prinicpalele personalități născute aici sunt; Alexandru Ciucă (1880 - 1972) – medic veterinar, profesor universitar și membru corespondent al Academiei române din anul 1946, Mihai Ciucă (1883 - 1969) – bacteriolog, profesor univeristar și academician din anul 1938, Valeriu Emil Galan (1921 - 1995) – prozator român și Cristian Bădiliță (născut 1968) – teolog și publicst român. Sus am postat o poză cu Biserica catolică din localitate.  

Plachetă - Profesor doctor Ion Canatacuzino
1918 bz 85 x 78  mm grav andre Lavrillier
Ion Cantacuzino, cunoscut și ca Ioan Cantacuzino, (născut la data de 25 noiembrie 1863 în Bucureşti şi decedat la data de 14 ianuarie 1934 tot la Bucureşti ) a fost un academician, medic, microbilog, profesor universitar român, fondatorul școlii românești de imunololgie şi patologie experimentală.

Insignă - C.P.M.B. - G.I.L.L. Victoria
 
Studiind această insignă am concluzionat ca ea s-a realizat pentru celebrarea Combinatului chimic din orașul Victoria. Victoria este un oraș din județul Brașov, provincia istorică Transilvania, România, situat la poalele Munților Făgăraș, la 30 de kilometri distanță de municipiul Făgăraș și 100 de kilometri de municipiul reședință de județ – Brașov. În prezent orașul, principala poartă de intrare în Munții Făgăraș, are o populație de aproximativ 7500 de locuitori. Sus am postat stema locală și două fotografii reprezentând Primăria și centrul localității. 
Orașul Victoria a apărut în jurul uzinei chimice UCEA, ridicată de un grup de cehi la poalele Munților Făgăraș, în anul 1937. Primul cartier de case a apărut în 1948 și a fost numit Ucea Fabricii. Abia în anul 1954 întreg ansamblul a fost botezat Victoria. După ocuparea Cehoslovaciei de către naziști uzina trece în proprietatea statului german, iar după cel de-al doilea război mondial devine o societate mixtă, sovieto-română, numită Combinatul Chimic „I. V. Stalin”. După destalinizare, uzina s-a numit Combinatul Chimic Victoria, iar astăzi a devenit o ruină așa cum arată pozele aplicate deasupra.

Insignă - Armata Română
Misiunea fundamentală a Armatei României constă în apărarea intereselor naționale, în condițiile democrației constituționale și ale controlului democratic și civil asupra forțelor armate. Armata română trebuie să fie pregătită să prevină, să descurajeze și să contracareze o eventuală agresiune militară împotriva țării și aliaților săi. Pornind de la această cerință, Armatei române, conform Cartei albe a securității și apărării naționale și Legii privind apărarea națională, îi revin următoarele misiuni; contribuție la securitatea națională în timp de pace, apărarea națională și a aliaților, promovarea stabilității regionale și globale, inclusiv prin utilizarea diplomației apărării precum și sprijinirea instituțiilor statului și autorităților locale în caz de urgențe civile. 
Strategia Militară a României precizează: „Obiectivul fundamental al apărării naţionale a României îl constituie realizarea capacităţii militare necesare şi adecvate pentru apărarea suveranităţii şi independenţei naţionale, a integrităţii şi unităţii teritoriale, a democraţiei constituţionale şi a statului de drept.”. Ca obiective militare, de interes naţional, se detaşează: prevenirea conflictelor şi gestionarea crizelor care ar putea afecta direct securitatea României, sprijinirea autorităţilor crizelor care ar putea afecta direct securitatea României; sprijinirea autorităţilor publice în caz de urgenţe civile şi prin acţiuni cu caracter umanitar; prevenirea, descurajarea şi zădărnicirea unei eventuale agresiuni armate împotriva României, sporirea contribuţiei la stabilitatea regională, integrarea graduală în structurile militare ale NATO. 
Strategia Militară a României include între principiile sale – alături de neagresiune şi caracter defensiv activ – şi subordonarea armatei în raport cu puterea politică: „Armata se subordonează şi răspunde în faţa conducerii democratice civile a statului. Cadrul legal al Constituţiei stabileşte controlul democratic civil asupra forţelor armate de către conducerea politică a statului – Parlament, Preşedinte, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Guvern – precum şi procedeele de luare a deciziilor strategice. Folosirea forţelor armate pentru apărarea ţării reprezintă o decizie politică ce se adoptă de către conducerea României. Politica de apărare şi procesul bugetar sunt transparente şi se desfășoară pe baza hotărârilor Parlamentului”. Legea apărării naţionale din 1994 stipulează: „Conducerea sistemului national de apărare este un atribut exclusiv şi inalienabil al autorităţilor constituţionale ale statului şi se realizează de către Parlament, Preşedintele României, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Guvernul României, Ministerul Apărării Naţionale şi autorităţile administraţiei publice cu atribuţii în domeniul apărării naţionale”. 

Insignă din hochei - Campionatele europene de juniori - România 1981  
Hocheiul pe gheață este un sport de iarnă olimpic, de echipă, care se joacă cu crose și cu un puc. Termenul de hochei, cu origini medievale, este disputat de către francezi și englezi. O rudimentară formă de hochei a fost atestată în secolul al XVII-lea în Olanda,unde un grup de oameni, pe patine, se jucau cu un mic disc pe canalele înghețate. O altă teorie sugerează faptul că hocheiul își are originea pe continentul american, derivând din jocul similar al americanilor lacrosse. În sfârșit, cea mai acceptată teorie este aceea care arată dezvoltarea hocheiului pe gheață ca o variație a hocheiului pe iarbă. Primele reguli cu privire la pucul de joc și la numărul de jucători au fost introduse de un grup de studenți ai unei universități din Montreal – Canada în anul 1870. Prima ligă profesionistă de hochei s-a înființat în anul 1903 în SUA, iar liga internatională s-a înființat cinci ani mai târziu la Paris. Primul meci public de hochei a avut loc la Montreal în anul 1875, iar primele campionate organizate se cunosc din Europa anului 1910. Hocheiul masculin a devenit sport olimpic încă din anul 1920, de la Olimpiada de vară de la Anvers. Peste 4 ani, la Chamonix, a fost introdus în programul Jocurilor de iarnă.

Insignă - România - Poliția locală
Conform Legii nr. 155/2010 care reglementeaza activitatea politiei locale, politistii locali au atributii in următoarele domenii: ordine si liniste publica, circulatie, disciplina in constructii si afisaj stradal, protectia mediului, activitate economica și evidenta populatiei. 

Insignă - România - Poliția locală 
Legea il obliga pe polițiștii locali sa participe, alaturi de institutiile abilitate, la activitati de salvare si evacuare a persoanelor si bunurilor periclitate de calamitati naturale ori catastrofe, precum si de limitare si inlaturare a urmarilor provocate de astfel de evenimente. De asemenea, el trebuie sa identifice cersetorii, persoanele fara adapost sau copii lipsiti de supravegherea si ocrotirea parintilor si sa ii incredinteze serviciului public de asistenta sociala, care sa le rezolve situatia mai departe. Politistii locali sunt cei care se asigura ca stapanii unor caini agresivi sau periculosi (cum sunt considerati cei din rasele pitbull, rottweiller, dog argentinian, mastiff sau ciobanesc caucazian) isi respecta toate obligatiile pe care le au vizavi de cresterea si ingrijirea acestora, fiind abilitati sa sanctioneze proprietarii care incalca prevederile legale. Totodata, politistii locali sunt cei care constata contraventii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea normelor legale privind convietuirea sociala, pentru faptele constatate in raza teritoriala de competenta.

__________________ooOoo__________________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
ÎNREGISTRATĂ LA BERLIN 
- GERMANIA -  
Regatul României - Acțiune - 20 reichmărci 23 noiembrie 1924
Deutsch-Rumanischen Petroleum - Aktiengesellschaft zu Berlin
Societatea petrolieră româno-germană pe acțiuni din Berlin

Câteva ornamente decorative marginale de pe 
notgelduri (bancnote locale, de necesitate) belgiene

Detaliu vignetă de pe un certificat american 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 13.07.2014

Niciun comentariu: