UNGARIA
UNIUNEA FEDEARTIVĂ
NORD AMERICANĂ
***
DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
RETROCEDARE de Ion Miclescu (1934 - 2008)
Am sperat s-o duc mai bine
Votându-vă pe alde voi,
Ajuns acum ca vai de mine,
Îmi vreau speranţa înapoi.
INEGALITATE de Petruş Luncaşu
Trei
medici mari l-au operat,
Dar bietul om a decedat!
Te miri? Era normal, cum
vrei
Să lupte omul contra trei?
________xxx_________
CÂTEVA
INSIGNE ROMÂNEŞTI
INSIGNE ROMÂNEŞTI
INSIGNA
este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din
materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie
sau bască şi care indică, prin imagini
reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o
organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si
apartenenţa la un club, de identificare
localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup,
organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de
participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură,
etc.
Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 9 Cavalerie Călăraşi - Constanţa
Sintagma călăraşi este într-un fel un sinonim al sintagmei cavalerie, ambele desemnând luptătorul simplu care acţiona îndeobşte călare în veche armată română. Este important să nu se confunde cu oraşul reşedinţă a judeţului cu acelaşi nume, din sudul României.
Insignă militară regalistă
Regimentul 9 Cavalerie Roşiori - Robăneşti - Regina Elena
Robăneşti este o localitate din judeţul Dolj. Aici Regimentul 9 Cavalerie Roşiori a marcat o pilduitoare lecţie de vitejie şi eroism în istoria naţională. Inserez mai jos mărturia colonelului de cavalerie, BUJOR IOVĂNEL:
Începutul de noiembrie al întunecatului an 1916. Pe şoseaua Craiova - Slatina, se retrage în marş forţat Divizia 1/17 infanterie, formată din resturile Diviziilor 1 şi 17, care au avut pierderi grele în bătălia de la Jiu. E urmărită îndeaproape de unităţi invadatoare germane, care au ocupat Craiova. Marşul ei e stânjenit de tunuri de hărţuială ale artileriei vrăjmaşe, ale cărei poziţii au fost identificate la liziera de vest a pădurii Pârşani. Trimis în recunoaştere în dimineaţa zilei de 10 noiembrie, locotenentul Mora Emil îşi îndeplineşte misiunea şi, revenind fulgerător, raportează colonelului Călinescu că la liziera pădurii Pârşani se află amplasată o baterie inamică de artilerie. Colonelul transmite ajutorului de comandant, maiorul Odobescu, ordinul ca un escadron să şarjeze bateria inamică. Aflând ordinul, căpitanul Alexandru Filitti duce mâna la chipiu şi raportează: „Domnule maior, escadronul 3 este gata! În noaptea de 9 spre 10 noiembrie, escadronul cantonase în satul Lăcriţa Mică, în „cantonament de alarmă“ - cu caii înşeuaţi şi ostaşii cu armele la căpătâi.
Este ora 9.00. Efectivul escadronului e de 120 de săbii. „Escadron, ascultă comanda!“, ordonă căpitanul. Călăreţii freamătă, transmit şi cailor încordarea clipei şi se rânduiesc. Lângă căpitan se aşază sergentul Donici. Cei doi ofiţeri, Emil Mora şi Iulius Roşca, sunt la comanda a două plutoane. Cei doi sunt voluntari, Mora fiind ofiţer cu aprovizionarea regimentului, iar Roşca, adjutantul colonelului Călinescu. Ţin locul ofiţerilor titulari care au fost trimişi în misiuni de recunoaştere şi încă nu au revenit. Mora şi Roşca au ţinut din toată inima să nu lipsească de la această luptă înălţătoare şi s-au prezentat la comandantul de escadron, cerând să-i însoţească.
Se aude comanda căpitanului:
- Pentru atac, sabia afară, marş!
În câteva secunde, un „Ura!“ răsunător răzbate din piepturi. Pintenii se înfig adânc, caii zvâcnesc înainte ca azvârliţi de o forţă cumplită şi uraganul Cavaleriei se dezlănţuie... Înspăimântaţi de ce văd în faţă, servanţii bateriei de artilerie inamică îşi retrag în grabă tunurile în vale, căutând adăpost peste şosea. Trei mitraliere inamice, care nu fuseseră descoperite de locotenentul Mora în timpul recunoaşterii - fiind bine camuflate în nişte şure -, îi încadrează pe călăreţi cu foc turbat şi lovesc în plin.
Şarja continuă... Căpitanul Filitti îl vede căzând pe sergentul Donici... Este lovit de un snop de gloanţe şi locotenentul Roşca. La fel şi căptanul, care continuă totuşi să galopeze... Până când o grenadă explodează, sfârtecându-i calul... Se prăvălesc amândoi. Căpitanul întoarce capul şi priveşte: un singur cal, gemând înnebunit fără călăreţ... Câmpul este plin de morţi şi răniţi... Escadronul 3 nu mai există. Dar bateria inamică fusese scoasă din poziţie!
Doar 18 soldaţi au mai fost recuperaţi atunci. Jertfa escadronului 3 din Regimentul 9 Rovine a făcut posibil ca Divizia 1/17 infanterie să-şi continue marşul în acel întunecat noiembrie al lui 1916!
În memoria eroilor din Regimentul 9 Roşiori s-a ridicat la Robăneştii de Sus (jud. Dolj), „Monumentul eroilor din Războiul de Întregire naţională”, realizat de sculptorul Ion Dimitriu Bârlad (1890-1964). În prim-plan se află un călăreţ cu lancea în cumpănire. În plan secund este amplasată zeiţa Victoria, ţinând în mână o cunună din frunze de stejar. Pe postamentul monumentului sunt fixate plăci din marmură albe cu texte omagiale. Pe monument există şi inscripţia „Eroii din comuna Robăneşti morţi în războiul pentru întregirea neamului”, sub aceasta fiind citate numele a 71 de eroi din localitate care au murit în primul război Mondial. În memoria acestei pagini de glorie acest regiment a fost botezat Robăneşti şi ulterior adăugat şi Regina Elena.
Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 10 Cavalerie Roşiori
Denumirea roşiori purtată de unele unităţi militare ale vechii armate române vine de la tunicile de culoare roşie purtate de către personalul acestor unităţi. Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată, de către şefi.
Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 9 Infanterie Dorobanţi - Râmnicu Sărat
Această unitate militară a fost înfiinţată în ianuarie 1877 în garnizoana Brăila. La data de 1 aprilie 1880 primeşte numele Regimentul 9 Dorobanţi Brăila - Râmnicu Sărat, iar prin Decretul domnesc nr.1459 din data 8 mai 1880 este dislocat în garnizoana Râmnicu Sărat, cu numele Regimentul 9 Dorobanţi Râmnicu Sărat. Unitatea a avut de-a lungul timpului mai multe subordonări; Divizia 3 Teritorială (1877 - 1882), Brigada 10 Infanterie (1882 - 1883), Brigada 11 Infanterie (1883 - 1889) şi Divizia 5 Infanterie (1932 - 1944).
Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 10 Infanterie Dorobanţi
Regimentul 10 Infanterie Dorobanţi a purtat şi numele Putna. În baza Decretului domnesc nr. 2195 din data de 26 noiembrie 1876, în ianuarie 1877 ia fiinţă în garnizoana Focşani, Regimentul 10 Infanterie Dorobanţi - Putna. În anul 1945 a fost dislocat pentru putin timp în localităţile Odobeşti şi Târgu Ocna. Unitatea a avut de-a lungul timpului mai multe subordonări; Divizia 3 Teritorială (1877 - 1882), Brigada 10 Infanterie Râmnicu Sărat (1882 - 1883), Brigada 11 Infanterie Râmnicu Sărat (1883 - 1889) şi Divizia 6 Infanterie (1932 - 1944). Sintagmele infanterie şi dorobanţi sunt oarecum sinonime, ele desemnând luptătorul simplu, pe jos, fără motorizare, din vechea armată românească, aici fiind incluşi chiar şi poliţişti sau jandarmi, adesea aceştia fiind plătiţ cu o oarecare soldă.
_________ooOoo__________
PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
1 dolar 1974 - Belize
Elisabeta a II-a, născută în anul 1926, nume complet Elizabeth Alexandra Mary, este suverana Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de nord, precum şi a statelor membre ale Commonwealthului britanic, începând cu anul 1952.
Câteva vignete de pe acţiuni germane
con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 27.10.2013
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu