luni, 28 octombrie 2013

Ro - M - oN 55

CELE MAI RECENTE
MONEDE JUBILIARE 
(COMEMORATIVE)
EMISE DE CĂTRE

BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic, noi monede jubiliare (comemorative). Monedele sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunilor numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central. Toate monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Moneda din imagine este dedicată aniversării a 100 de ani de la primul meci oficial de rugby din România. Ea are următoarele carcateristici tehnice: valoarea nominală – 10 lei, data emiterii – 5 august 2013, metalul – argint, puritatea –  99,9%, forma – rotundă, diametrul –  37 mm, greutatea – 31,103 grame, calitatea – proof, margine – zimțată, tirajul - 500 exemplare, prețul oficial unitar de vânzare fără TVA – 290 lei. Aversul monedei prezintă o compoziţie care sugerează jocul de rugby, valoarea nominală „10 LEI”, stema României, anul de emisiune „2013” şi inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”. Reversul monedei redă o fază de joc dintr-un meci de rugby reprodusă după o imagine de epocă, sigla Federaţiei Române de Rugby, inscripţiile „100 ANI”, „PRIMUL MECI OFICIAL DE RUGBY DIN ROMANIA” şi „1913”, anul evenimentului aniversat.
Prima atestare documentară a practicării oficiale a sportului rugby în România este menţionată de către Dumitru Manoileanu (fost jucător, antrenor, teoretician al jocului) la 8 septembrie 1913. Cum şi alte izvoare au menţionata data propusă de Manoileanu, dată recunoscută şi de Federaţia Română de Rugby, considerăm ca 8/21 septembrie 1913 este data naşterii oficiale a sportului cu balonul oval în România. La acea dată s–a întâmplat primul meci în care Tennis Clubul Român a jucat cu Sporting Club. Cum, întâlnirea s–a terminat cu un scor egal (3–3), cele două echipe s–au întâlnit din nou, în 13 octombrie. De data aceasta Tennis Clubul Român a învins cu scorul de 6 –0, din 2 încercări. Punctajul acelor vremuri acorda 4 puncte pentru un drop–gol şi 3 puncte pentru o încercare sau transformarea unei lovituri de pedeapsă. Transformarea unei încercări era 2 puncte. Meciurile s–au desfăşurat pe un teren aflat pe Şoseaua Bonaparte (astazi Iancu de Hunedoara). Sus am postat o fotografie a echipei Tennis Club Român, câştigătoarea primului meci oficial de rugby din România.
Moneda din imagine este dedicată aniversării a 100 de ani de la iniţierea primului Congres al economiştilor din România. Ea are următoarele carcateristici tehnice: valoarea nominală – 10 lei, data emiterii – 30 septembrie 2013, metalul – argint, puritatea –  92,5%, forma – rotundă, diametrul –  37 mm, greutatea – 31,103 grame, calitatea – proof, margine – zimțată, tirajul - 100 exemplare, prețul oficial unitar de vânzare fără TVA – 330 lei. Aversul monedei redă imaginea statuii zeului comerţului, Mercur, aflată pe faţada principală a Palatului vechi al Băncii Naţionale a României, stema României, valoarea nominală ,,10 LEI", inscripţia în arc de cerc ,,ROMANIA" şi anul de emisiune ,,2013". Reversul monedei prezintă portretele şi numele a trei personalităţi ale ştiinţelor economice, care s-au numărat printre iniţiatorii Congresului economiştilor: Virgil N. Madgearu, Ion Răducanu şi Ion N. Angelescu, anul evenimentului aniversat - ,,1913" şi inscripţia circulară ,,INIȚIEREA PRIMULUI CONGRES AL ECONOMIȘTILOR".

Virgil Traian N. Madgearu (născut 1887 în Galați – decedat 1940 în Snagov) a fost un economist roman, sociolog și politician de stânga, membru proeminent și principal teoretician al Partidului Țărănesc și al succesorului său, Partidul Naţional Țărănesc (PNȚ). A avut o importantă activitate ca eseist și jurnalist și s-a aflat pentru o lungă perioadă de timp în conducerea editorială a influentei reviste Viața Românească. A fost ales membru post-mortem al Academiei Române. A fost asasinat în pădurea Snagov, de către un comando legionar care l-a pedepsit pentru pozițiile sale net antifasciste.
Ion Răducanu (1884 - 1964) a fost un economist și om politic român, membru corespondent al Academiei Române din anul 1936. A fost diplomat al Academiei Comerciale din Graz – Austria, începând cu anul 1902 și doctor în științe economice al Universității din Berlin, începând cu anul 1905. Pe linie politică a îndeplinit următoarele funcții;  Ministrul Muncii, Cooperației și Asigurărilor Sociale, Ministru de Finanțe și Ministrul al Lucrărilor Publice și al Comunicațiilor.
Ion N. Angelescu (1884-1930) şi-a consacrat scurta sa viaţă activă muncii ştiinţifice şi carierei publice. Licenţiat în drept, litere şi filozofie al Universităţii din Bucureşti, el a obţinut doctoratul în ştiinţe economice la Universitatea din München cu Lujo Brentano, exponent al noii şcoli istorice germane. A funcţionat începând din 1915 în corpul profesoral al Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale, îndeplinind funcţia de rector al acestei instituţii (1924-1929) şi de preşedinte al Asociaţiei Economiştilor din România (1926). Militant naţional-liberal, a fost parlamentar şi înalt funcţionar guvernamental.

 Hermes
Mercurius (sau Mercur) este un zeu din mitologia romană. Corespondentul său din mitologia greacă este Hermes (ambii mesageri al zeilor).  Primul său templu a fost clădit în anul 495 Î.Hr. la Roma. La fel ca și Hermes, Mercur era și zeul comerțului și negustorilor. După numele Mercur a fost denumită ziua a treia a săptămânii Mercurii (miercuri).  Carateristicile zeului sunt: toiagul, coiful și încălțămintea cu aripi.
Moneda din imagine este dedicată  aniversării a 150 de ani de la constituirea Societăţii literare „Junimea”. Ea are următoarele carcateristici tehnice: valoarea nominală – 100 lei, data emiterii – 21 octombrie 2013, metalul – aur, puritatea –  90%, forma – rotundă, diametrul –  21 mm, greutatea – 6,452 grame, calitatea – proof, margine – zimțată, tirajul - 250 exemplare, prețul oficial unitar de vânzare fără TVA – 1495 lei. Aversul monedei redă emblematicul tablou al membrilor Societăţii literare „Junimea”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României, inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” şi „2013”- anul emisiunii. Reversul monedei prezintă portretul şi numele întemeietorului „Junimii” - Titu Maiorescu, reprezentat alături de obiectele care-i definesc activitatea în domeniul literaturii: cărţile şi pana de scris; inscripţia circulară „SOCIETATEA LITERARA JUNIMEA - 150 ANI”.
Titu Liviu Maiorescu (născut la data de 15 februarie 1840 la Craiova și decedat la data de 18 iunie 1917 la București) a fost un academician, avocat, critic literar, eseist, estetician, filosof, pedagog, politician și scriitor român, prim-ministru al României între 1912 – 1914, ministru de interne, membru fondator al Academiei Române, personalitate remarcabilă a României sfârșitului secolului al XIX-lea și începutului secolului al XX-lea. Maiorescu este autorul celebrei teorii sociologice a formelor fără fond, baza Junimismului politic și „piatra de fundament” pe care s-au construit operele lui Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale sau Ion Slavici.
Junimea a fost un curent cultural și literar, dar și o asociație culturală înființată la Iaşi în anul 1863. Apariția ei se datorează afinității viu resimțite dintre personalitățile întemeietorilor. Ea se menține apoi o perioadă îndelungată prin funcțiunea atracțiilor și respingerilor care alcătuiesc caracteristica modului de a trăi și a se dezvolta. Vechea deviză franceză potrivit căreia "Intră cine vrea, rămâne cine poate" este și aceea pe care asociația ieșeana o adoptă pentru sine.
***
DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ,
DE LA AUTORUL BLOGULUI
PRECAUȚIE

Ca nu cumva să am parte
De-o pățanie horror,
Eu merg anual la moaște,
Privind ...la televizor.

PURIFICARE

De vrei, în pelerinaj,
Să te-nchini și tu la moaște,
Trebuie să ai curaj,
Să dai, dar și să accepți …coate.

_______xxx _______

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  
Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 32 Obuziere
Regimentul 32 Artilerie Obuziere a existat în perioada anilor 1919 - 1940, fiind dislocat în garnizoana Satu Mare. Unitatea a avut următoarele subordonări; Brigada 1 Infanterie (1936 - 1938) şi Divizia 16 Infanterie (1938 - 1940).
Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată, de către şefi. 

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 35 Artilerie 
Regimentul 35 Artilerie a fost înfiinţat în anul 1919 fiind dislocat în garnizoana Sibiu. În perioada anilor 1932 - 1934 a fost subordonat Diviziei 18 Infanterie. 

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 31 Infanterie
În baza Legii din 8 iunie 1882 şi Decretului domnesc nr. 1057 din martie 1883, între anii 1882 - 1883, la Calafat, s-a înfiinţat Regimentul 31 Infanterie Dorobanţi. Unitatea a avut următoarele subordonări; Brigada 2 Infanterie (1882), Brigada 1 Infanterie (1889) şi Divizia 2 Infanterie (1932 - 1945). 

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 32 Infanterie Dorobanţi "Mircea"
În baza Legii din 8 iunie 1882 şi Decretului domnesc nr. 1057 din martie 1883, între anii 1882 - 1883, la Brăila, s-a înfiinţat Regimentul 32 Infanterie Dorobanţi, iar în data de 15 iulie 1891 a primit numele marelui voievod muntean - Mircea. Unitatea a avut următoarele subordonări; Brigada 9 Infanterie (1882) şi Divizia 5 Infanterie (1932 - 1944). 

Insignă militară austro - ungară
Regimentul 33 Infanterie cezaro crăiesc - Arad
În unităţile militare cezaro crăieşti (austro-ungare), pe timpul primului război mondial, au fost înrolaţi şi au luptat cu siguranţă şi români din Ardeal.

___________ooOoo___________


PERSONALITĂŢI POLITICE

PE BANCNOTELE LUMII

10 ngultrum 1974 - Bhutan 

Jigme Dorji Wangchuk a fost un rege al statului Bhutam, care a trăit între anii 1928 - 1972 şi a condus între anii 1952 - 1972.
Câteva ornamente decorative marginale de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.10.2012

Niciun comentariu: