duminică, 27 octombrie 2013

JAPONIA


50 yeni 1951
JAPONIA
Ca formă de guvernământ,
Japonia este o monarhie constituțională.
Această țară este situată în arhipelagul nipon,
compus din peste 500 de insule,
situat în estul Asiei, în oceanul Pacific.
Numele oficial al ţării este Nipponkoku,
 care tradus, ar însemna Ţara de la originea soarelui.
Legenda spune că această ţară a fost întemeiată de către zei,
care au înfipt o sabie în ocean,
iar la scoaterea acesteia au apărut patru picături de sânge mai mari
şi multe altele mai mici, care ulterior s-au transformat în insule.
Statul japonez se întinde pe o suprafaţă de uscat de 377835 km.p.,
la o populație de aproximativ 124,42 mil locuitori
și are are capitala în orașul Tokyo.
Nu are o deviză națională unanim acceptată.

Stema oficială japoneză:


Evoluţia stemei japoneze:


Steagul oficial japonez adoptat în anul 1868:
  


Steaguri japoneze neoficiale:


Aversul bancnotei prezintă chipul lui Korekiyo Takahashi (1854 - 1935), militar, om politic şi fost prim ministru al guvernului nipon. 


Reversul bancnotei prezintă Banca naţională a Japoniei, iar eu am postat suplimentar şi două logo-uri ale băncii naţionale nipone.. 

Mai jos am postat şi alte fotografii cu monumente arhitectonice specifice culturii nipone din capitala Tokyo, precum şi o monedă naţională.

Dieta (Sediul parlamentului japonez)
Sediul guvernului japonez
Universitatea Tokyo
Universitatea WASEDA
Podul CURCUBEU
Monedă japoneză din aur

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
 Luc de Clapiers (Vauvenargues)
scriitor şi moralist francez (1715 - 1747) 
  • Leneşul are întotdeauna chef să facă ceva, dar începând de mâine.
  • Zgârcenia este ultima şi cea mai tiranică dintre pasiunile noastre.
  • Nici sărăcia nu poate înjosi sufletele mari, nici bogăția nu poate înălța pe cele josnice. 
__________xxx__________

CÂTEVA
INSIGNE ROMÂNEŞTI 

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 7 Cavalerie Roşiori "Alexandru Ioan Cuza"
Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată, de către şefi.

Insignă regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 8 Cavalerie Roşiori 
Unităţile de cavalerie roşiori din vechea armată românească luptau călare şi se distingeau prin tunicile de culoare roşie pe care le purtau, de unde vine şi denumirea de roşiori.

Insignă regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 7 Vânători
Regimentul 7 Vânători s-a înfiinţat în anul 1916 prin transformarea Batalionului 7 Vânători şi ulterior a fost botezat Regimentul 7 Vânători "Eremia Movilă" fiind dislocat pe rând în garnizoanele Cernăuţi şi Orhei din Basarabia, azi Republica Moldova.

Insignă regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 8 Vânători "Grigore Ghica" 
Regimentul 8 Vânători "Grigore Ghica" s-a înfiinţat în anul 1916 prin transformarea Batalionului 8 Vânători, fiind dislocat pe rând în garnizoanele Cernăuţi şi Lipcani din Basarabia, azi Republica Moldova, precum şi la Suceava, în România. Unităţile de vânători ale vechii armate române erau compuse din pedestraşi (luptători pe jos) dar şi cavalerişti (luptători călare).

Insignă regalistă de vechime - 7 ani
Regimentul 8 Infanterie Dorobanţi
Regimentul 8 Infanterie Dorobanţi a fost înfiinţat la data de 1 iulie 1872 în garnizoana Roman, iar în baza Decretului domnesc nr. 2195 din data de 26 noiembrie 1876, în ianuarie 1877 a fost mutat în garnizoana Buzău fiind botezat Regimentul 8 Infanterie Buzău. Unitatea a fost subordonată pe rând următoarelor mari unităţi; Divizia 4 Teritorială (1872 - 1877), Divizia 2 Teritorială (1877 - 1882), Brigada 9 Infanterie (1882 - 1889), Brigada 10 Infanterie (1889 - 1916) şi Divizia 5 Infanterie (1932 - 1944).  Dorobanţii au fost militari, poliţişti sau jandarmi din compunerea vechii armate române care luptau pe jos, uneori fiind şi plăţiţi. Ei sunt precursorii infanteriştilor nemotorizaţi, cei care luptau pe jos, adesori prin luptă corp la corp.

___________ooOoo___________

PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
10000 franci 1997 - Belgia
Albert al II-lea, născut 6 iunie 1937, nume complet Albert Félix Humbert Théodore Christian Eugène Marie, a fost regele al belgienilor, după moartea fratelui său mai mare, din anul 1993 şi până la abdicarea sa, din anul 2013.
Paola, născută la data de 11 septembrie 1937 cu numele Donna Paola Ruffo di Calabria este soţia fostului rege al Belgiei, Albert al II-lea.

Câteva vignete de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 27.10.2013

Niciun comentariu: